علی سلاجقه رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در مراسم افتتاحیه نشست بین المللی مقابله با توفانهای گرد و غبار و ماسهای که با حضور رئیس جمهور در سالن اجلاس سران آغاز شده است گفت: تا سال ۲۰۵۰ مساله کم آبی سه چهارم جمعیت فعلی در کره زمین را درگیر خواهد کرد یعنی پنج میلیارد نفر یک ماه در سال از مساله کم آبی رنج میبرند، آخرین مقالهای که سال ۲۰۲۳ چاپ شد نشان میدهد که در ۳۰ سال گذشته بخش زیادی از دریاچههای بزرگ جهان خشک شدند این مساله که اتفاق افتاد دال بر این است که منابع گرد و خاک در حال افزایش است.
سلاجقه افزود: گوترش دبیر کل سازمان ملل متحد اعلام کرد که سالانه حدود ۷ میلیون نفر از انسانها در نتیجه مسائل آلودگی جان خود را از دست میدهند، این ادعا ما را به فکر چاره اندیشی انداخت، وقتی که رئیس جمهور مشکل را در بحث گرد و غبار مشاهده کرد به اعضای دولت دستور داد که هر چه سریعتر این مشکل برطرف شود و دراین راه از تمام ظرفیتهای بین المللی استفاده شود بر این اساس سازمان حفاظت محیط زیست در کنار وزارت امور خارجه رایزنیهای خود را آغاز کرد که منجر شد به برگزاری نشست منطقهای در ۲۱ تیرماه سال گذشته با رویکردی مبتنی بر دیپلماسی فعال دولت مردمی و انقلاب که بر این اساس بحث همکاری با کشورهای همسایه، مسلمان و همسو در دستور کار قرار گرفت.
معاون رئیس جمهور ادامه داد: دستاورد این نشست در ترازی بود که مجمع عمومی سازمان ملل از ایران قدردانی کرد و ایران را به عنوان میزبان اجلاس بین المللی مقابله با توفانهای گرد و غبار برگزید، در راستای نشست منطقهای مقابله با گرد و غبار در ۲۱ تیرماه سال گذشته، به پیشنهاد ایران این روز به عنوان روز بین المللی مقابله با توفانهای گرد و غبار در تقویم سازمان ملل ثبت شد.
وی تاکید کرد: از آنجا که مساله محیط زیست مرز نمیشناسد کشورهایی که برای شرکت در این اجلاس به ایران دعوت شدند به دعوت ایران لبیک گفتند، با توجه به اینکه ۵۵ کشور را در معرض مستقیم گرد وغبار میدیدیم از تمام آنها دعوت کردیم و امروز نمایندگان آنها در این اجلاس حضور دارند.
سلاجقه گفت: در این راستا نماینده مقیم سازمان ملل در ایران همکاری خوبی داشت، این نشست رویدادهای جانبی متعددی دارد، همانطور که دولت خواسته بود به تفاهم نامهها اکتفا نکنیم و باید کارها عملیاتی شود، با عراق به مسائل عملیاتی خوبی رسیدیم که قرار است به زودی در چهار استان عراق و دو استان ایران عملیات میدانی و زمینی مقابله با گرد و غبار آغاز شود، در این زمینه با سوریه هم به توافقات خوبی رسیدیم و کارهای میدانی به زودی آغاز میشود.
وی افزود: بر اساس آخرین اطلاعات مشخص شده که کشورهای ترکمنستان، ارمنستان، ازبکستان، تاجیکستان، جمهوری آذربایجان و ایران نسبت به کشورهای دیگر بیشتر در معرض گرد و غبار هستند، امیدواریم بیانیه این نشست رهاوردی برای جهان باشد و با الزاماتی که در سازمان ملل انجام میشود تمام کشورها کنار هم قرار گیرند.
سلاجقه اظهار کرد: همچنین ۱۵ نهاد بین المللی نیز در این اجلاس حضور دارند که باید به وظایف خود عمل کنند، از سازمان ملل انتقاد داشتیم، زیرا مساله تحریمهای ظالمه را نباید مبنای همکاری قرار دهد، معاون دبیر کل سازمان ملل در این اجلاس حضور دارد که امیدواریم به مسئولیتهای خود در راستای حفظ ابنیای بشر و مقابله با گرد و غبار روز به روز بیشتر عمل کنند.
اجلاس بینالمللی مقابله با توفانهای ماسه و گرد و غبار شنبه و یکشنبه ۱۸ و ۱۹ شهریورماه سال جاری در تهران برگزار میشود. نمایندگانی از ۵۰ کشور و ۱۵ نهاد بین المللی در این اجلاس بین المللی حضور دارند و تعداد زیادی صاحب نظر، استاد دانشگاه و نمایندگان دستگاههای اجرایی، تحقیقاتی و آموزشی در این مراسم شرکت میکنند.