نامزدهای دور دوم انتخابات ریاست‌جمهوری در مناظره تلویزیونی شرکت کردند.

«مسعود پزشکیان» و «سعید جلیلی» نامزدهای دور دوم انتخابات ریاست‌جمهوری امشب در مناظره تلویزیونی شرکت کردند.

مجری مناظره خطاب به جلیلی گفت: در انتخابات این دوره شاهد مشارکت چهل درصدی بودیم. مشارکت مردم در انتخابات می‌تواند به توان رئیس‌جمهور آینده کمک کند؛ شما اگر رئیس‌جمهور شوید، برنامه‌تان برای افزایش مشارکت در انتخابات آینده چیست؟

مشارکت مردم در اداره کشور باید پر رنگ‌تر شود

جلیلی نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری چهاردهم پاسخ داد: اگر امروز قدرتی است حاصل مشارکت مردم است. وقتی مردم حضور پیدا می‌کنند نشان‌دهنده آن است که در برابر مشکلات چگونه باید ایستاد. این مردم هستند که موفقیت‌ها را شکل می‌دهند. 

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری چهاردهم افزود: همه مردم باید احساس کنند متناسب با توانایی خود می‌توانند نقش‌آفرین باشند. از برنامه‌های دولتم آن است که مشارکت مردم هر روز در اداره کشور پر رنگ‌تر شود.

وی ادامه داد: اگر مشارکت کم شده است، باید بررسی کنیم دلیلش چیست و برای آن برنامه بچینیم. مردم نباید احساس کنند که از استعداد‌هایشان استفاده نمی‌شود. نمی‌شود موقع انتخابات صندوق رای را ببرید که رای بدهند، اما در زمانهای دیگر آنها را رها کنید.

خبر توهین پسرم به مولوی عبدالحمید دروغ بود

مسعود پزشکیان نیز در پاسخ به سوال مجری گفت: رسانه‌ها می‌گویند ما بنزین را گران می‌کنیم، باید بگویم ما بدون رضایت مردم هیچگاه این کار را نمی‌کنیم. درباره مشارکت خوب نیست که ۶۰ درصد شرکت نکردند. قسمتی از آن زنان ما هستند که آنها را در جامعه بازی نمی‌دهیم. مردم می‌گویند اگر به ما توجه نکنید، حقوق انسان‌ها را نبینید و صدایمان را نشنوید، انتظار رای دادن اشتباه است.

وی ادامه داد: وقتی ۶۰ درصد مردم نمی‌آیند باید خلل را ببینیم. این مردم هستند که مقابل دشمنان می‌ایستند. مردم نسبت به ما مسئله دارند. اگر می‌خواهیم کشور جامعیت داشته باشد، باید همه اقوام و مذاهب را ببینیم.

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری چهاردهم اضافه کرد: از قول ما در رسانه‌ها گفتند که پسرش به سنی‌ها توهین کرده است. این‌ها دروغ است. این‌ها پول می‌گیرند و به ما نسبت می‌دهند. ما روز به روز داریم پشتوانه اجتماعی خود را به دلیل گرانی و رفتار با دخترانمان از دست می‌دهیم. مردم از ما ناراضی هستند.

به جای ارائه برنامه و راه‌حل برای مشکلات، دیگران را طالبان خطاب می‌کنند

سعید جلیلی در ادامه مناظره اظهار کرد: اگر انتظار مشارکت مردم را داریم باید آنها را ببینیم که می‌توانند حرکت جمعی را شکل دهند. مردم در نظرسنجی‌ها نیز مشکلات را نشان دادند. آقای پزشکیان بسیاری از مردم و کارگران می‌گویند شما در این عرصه‌ها حرف نمی‌زنید؟ ما چه تعداد زن بی‌سرپرست داریم؟ هیچگاه از آن‌ها حرف نمی‌زنید و آن‌ها انتظار دارند.

وی ادامه داد: اگر به جای مباحث اصلی، بحث‌های دروغ بگویید غلط است. در ۴۸ ساعت گذشته درباره من، مطالب دروغی منتشر شد. این فضا به مردم کمک نمی‌کند. هنوز نتایج انتخابات مشخص نشده به ۹ میلیون و ۱۰ میلیون نفر بگوییم طالبان! به جای ارائه برنامه و راه‌حل برای مشکلات، دیگران را طالبان خطاب می کنند.

چرا به من در حرم حضرت عبدالعظیم گفتند منافق؟

پزشکیان در ادامه گفت: من رفته بودم زیارت افرادی که ادعای حزب اللهی بودن دارند علیه من شعار مرگ بر منافق دادند، آیا من منافقم؟ من که همیشه بر مبنای اعتقاد و باور عمل کرده ام؟

او افزود: محرومین همیشه پای صندوق آمدند، مشکل این است که ما آنها را هم ندیدیم و برای اینها برنامه نداریم، به عنوان مثال برنامه بهداشت و درمان چهار دهه است نوشته شده، اما اجرا نشده است. مساله این است که مجلس و دولت و قوه قضاییه برای خودشان سفره دیگری پهن کرده اند و مردم این را می بینند.

وی ادامه داد: اگر مسئولین به فکر مردم بودند برای خودشان سفره جدا پهن نمی‌کردند، افراد خودشان را در پستها استفاده نمی‌کردند. گفتند به کردها پست دادیم، اما آنها سنی نبودند، اگر کسی سنی بود و استعداد داشت آیا نباید از او استفاده شود؟ بیشتر پستها در اختیار یک عده خاص است. مردم باید مشارکت داده شوند.

 
مجری مناظره سوال کرد: چه توصیه‌ای برای رقبا و رفقا دارید؟ 

خیلی وقت‌ها مشکل آمریکا نیست و خود ما هستیم  

سعید جلیلی جواب داد: از ابتدای شروع انتخابات به همه دوستان توصیه کردم که به خاطر دنیا آخرت خود را خراب نکنید. نکته‌ای که آقای پزشکیان گفتند، به دوستان ستاد گفتم که ببیند چه کسی این کار را کرده است؟ اگر آقای پزشکیان اعتراض نکردند حتما شما پیگیری کنید.

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری چهاردهم افزود: اگر ما خودمان و یا کسانی که مسئولیت رسمی دارند بداخلاقی را در عرصه انتخابات انجام دهند مضموم است و باید جلوی آن گرفته شود.

او با اشاره به اینکه خیلی وقت‌ها مشکل آمریکا نیست و خود ما هستیم، بیان کرد: گفتند که چرا برنامه ششم اجرا نشده است؟ در زمان دولت دوازدهم و مجلس دوازدهم بود. با هم بودند چرا برنامه اجرا نشد؟ باید اینها را بحث کنیم که اگر برنامه خوبی بود و می‌توانسته اجرا شود، چرا نشده است؟

جلیلی ادامه داد: پزشکیان نائب رئیس مجلس بود. باید بررسی کند که چرا ۳۰ درصد برنامه ششم اجرا نشده است؟ اگر به مردم نقش بدهید؛ اگر دولت و مجلس هم در وظیفه خود کوتاهی کند کار تعطیل و متوقف نخواهد شد. مردم باید بتوانند هشدار بدهند و مطالبه داشته باشند که طرح سلامت، کشاورزی و غذایی چرا پیش نرفته است؟

وی افزود: گفتند درباره حقوق اهل سنت و اقوام، چه رای بدهند به من و چه ندهند حقوقی دارند که وظیفه دولت است آن را برآورده کند. اینکه در ایام انتخابات حقوق ملت تبدیل به معامله می‌شود، بسیار بد است.

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری چهاردهم بیان کرد: همه مردم باید بتوانند ایفای نقش کنند؛ این یک شعار نیست، بلکه باور، شعار، رویکرد و توصیف و برنامه ماست که هر ایرانی یک نقش پرشکوه داشته باشد.

اعتراض پزشکیان به بازنشستگی اساتید و تعلیق دانشجویان

مسعود پزشکیان اظهار کرد: چرا وقتی مردم با ما هستند حق دارند بیایند به خیابان ولی وقتی با ما نیستند اگر به خیابان بیایند بازداشت می‌کنیم؟ خیلی از اساتید را در همین دولت بازنشسته کردند و دانشجویان را تعلیق کردند؛ مردم حق دارند اعتراض کنند.

وی ادامه داد: ما مگر گذاشته‌ایم که در مردم مطالبه گری بوجود بیاید؟ از معلمی که مطالبه‌گری می‌کند با باتوم قدردانی می‌کنیم! اگر کسی که اعتراض کرد را بازنشسته یا اخراج کنیم، این مشکلاتی که هست پیش می‌آید. باید اجازه بدهیم به مردم که صدایشان را بشنویم.

پزشکیان بیان کرد: با کفر می‌شود مملکت را نگه داشت اما با ظلم هرگز. نمی‌شود که سهم و پست را به یک عده بدهیم و یک عده بمانند. اگر می‌خواهیم این مملکت درست شود باید حق و عدالت را به درستی ترویج دهیم.

میلیون‌ها دانشجو درباره آینده شغلی خود نگران هستند

 جلیلی ادامه داد: معتقدم اگر کسی منافعی در امری داشته باشد آن مسئله جواب نمی‌دهد. بخش خصوصی باید بتواند کار خود را به درستی انجام دهد. ما اگر موضوع را ناقص مطرح کنیم خواهیم دید که به یک مسئله کلان فقط از جنبه کوچکی نگاه کرده‌ایم در نتیجه راه حل درست برای آن پیدا نمی‌شود. 

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری چهاردهم بیان کرد: در حوادث سال ۱۴۰۱ بنا داشتم که هر هفته یا دو هفته یک بار در یک دانشگاه حضور پیدا کنم. ما باید برویم با مردم و دانشجویان صحبت کنیم. وقتی در آن شرایط پرتنش با دانشجویان صحبت می‌کردیم می‌دیدیم که هم آنها حرف‌های ما را متوجه می‌شوند و هم ما حرف‌های آنها را. ما باید به دانشگاه‌ها برویم و با جوانان صحبت کنیم. 

وی گفت: به خاطر دارم در جریان هپکو یک کارگر می‌خواست خودکشی کند، اما در همین ایام انتخابات وقتی به اراک رفتم همان کارگر از من بابت پیگیری و اقدامات دولت آقای رئیسی تشکر کرد. وقتی ۸ سال رشد اقتصاد منفی باشد یعنی عدم رکود و اشتغال را شاهد هستیم. میلیون‌ها دانشجو درباره آینده شغلی خود نگران هستند.

حرف می‌زنیم، اما عمل نداریم

پزشکیان نیز گفت: : این وعده‌هایی که ما می‌دهیم که فلان کار را خواهیم کرد در طول این ۴۰ سال هیچ کدام آن جور که باید به آن عمل می‌شد نشد. بیشترین مشکل ما در جامعه این است که حرف می‌زنیم، اما عمل نداریم.

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری چهاردهم بیان کرد: هیچ فریضه‌ای از فراز الهی به اندازه پایبندی به تعهد ارزنده نیست. اما ما راحت پیمان می‌بندیم و به آن عمل نمی‌کنیم. باید با مردم صادق باشیم آنها باید بپذیرند که ما با آنها صادقانه صحبت می‌کنیم در این صورت قطعاً به ما اعتماد خواهند کرد. 

پزشکیان افزود: بزرگترین مشکل حاکمیت‌ها و مدیریت‌ها عدم صداقت با زیردستان و پرسنل است. آیا همه مردم برای ما در برابر قانون مساوی‌اند و با آنها مثل فرزند و حزب خود برخورد می‌کنیم؟ اگر عمل نمی‌کنیم پس صداقت نداریم. جامعه از ما صداقت می‌خواهد، ما گیر‌هایی داریم که باید حل شود. ما موظفیم روی قوانینی که می‌نویسیم بایستیم. 

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری چهاردهم بیان کرد: اگر قرار بود قانون‌های توسعه را اجرا نکنیم چرا نوشتیم؟ گیریم که کلی کتاب و برنامه نوشتیم و روی هم گذاشتیم، اما وقتی عمل وجود ندارد چه فایده دارد؟

مجری مناظره سوال کرد: بر اساس قانون اساسی چه سازوکاری برای شنیدن اعتراض مردم دارید؟

اعتراض که فقط به خیابان آمدن نیست

جلیلی گفت: اگر مشکلی وجود دارد باید اعتراض کرد. اعتراض که فقط به خیابان آمدن نیست، بلکه می‌شود آن را بیان کرد و گفت که فلان موضوع به نتیجه نمی‌رسد و یا در آن ناقصی وجود دارد و جواب نمی‌دهد. 

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری چهاردهم افزود: ما باید حرف‌ها را بشنویم وقتی کارگری حرفش شنیده نمی‌شود به کف خیابان می‌آید، اما وقتی دفتر ما باز باشد که آنها به ما مراجعه کنند و صحبت آنها را گوش کنیم. کار به خیابان نمی‌کشد.  این یک رویکرد و پارادایم است و باید صحبت‌های کارگران را در حد وسع خود بشنویم، نه اینکه به شرایطی برسد که آن فرد برود و خودکشی کند. این بد عمل کردن‌ها از کجا می‌خواهد خوب شود؟

وزیری که نمی‌داند قانون برنامه چیست، چه چیزی از او سوال کنیم؟

 پزشکیان در ادامه مناظره انتخاباتی اظهار کرد: اگر در یک سیستم، فرد مسئول را موظف کنیم، اگر کارش را انجام ندهد، باید مجازاتش کنیم. او نمی‌تواند حق کارگر را تضیع کند. وزیری که نمی‌داند قانون برنامه چیست چه چیزی را می‌خواهیم از او سوال کنیم؟ مدیران ما مسئولیت خود را انجام نمی‌دهند، اما کتک آن را پرسنل و مشتری می‌خورند.

او گفت: آن موقع که نایب رئیس بودم پول مردم را خورده بودند ما رفتیم آنها را جمع کردیم و با رئیس قوه قضاییه و معاون اول رئیس‌جمهور صحبت کردیم تا مشکلات حل شود. گناه از حاکمیت بود. متوجه نشدیم که قوه قضاییه با کسانی که پول مردم را خورده بودند برخورد کرد یا نکرد!

پزشکیان یادآور شد: ما باید به جای دعوا با یکدیگر، به قانون عمل کنیم. حق مردم است که اعتراض کنند، چون که قانون است. یا باید قانون را عوض کنیم یا بگذاریم اعتراضشان را بکنند. اگر ما اجازه دهیم مردم حرفشان را بزنیم دیوانه‌اند که اغتشاش کنند؟ آقای دکتر می‌گوید من با دانشجویان حرف زدم، اینها نخبه‌های ما هستند. اگر اشتباه کرده‌ایم بگوییم درستش می‌کنیم، نه اینکه آنها را اخراج کنیم.

 مجری مناظره گفت: فضای مجازی دو ساحت کسب و کار و یک بخش کلاهبرداری‌هایی که در فضای مجازی می‌شود را دارد. آقای جلیلی گفتید معتقد به مسئولیت پذیری در فضای مجازی هستید، اما منتقدان شما گفتند به دنبال محدودیت آن هستید؟

سرعت اینترنت را ۱۰ برابر می‌کنیم

جلیلی جواب داد: اگر گفتیم یک جهان فرصت، قسمت عمده‌ای از فرصت‌ها در فضای مجازی است. خیلی از موضوعاتی که مطرح می‌کنیم با فضای مجازی شکل می‌گیرد و دولت باید برای آن برنامه داشته باشد. اگر بخواهیم از فضای مجازی استفاده کنیم سرعت باید خوب باشد. باید سرعت نت ۱۰ برابر افزایش یابد.

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری چهاردهم افزود:  امروز در جمع فعالان عرصه دیجیتال بودم. می‌گفتند بسیاری از کار‌ها را ما انجام می‌دهیم و لازم نیست دولت انجام دهد. دولت اگر به بحث تنظیم گری بپردازد و فضا را برای مردم باز کند مردم به بهترین شکل آن را انجام می‌دهند. ادارات باید پناهگاه مردم باشند، نه اینکه برای مردم مشکل درست کنند.

مجری خطاب به پزشکیان اظهار کرد: گفته‌اید که فیلترینگ را جمع می‌کنید؟

هزینه فیلترشکن برای مردم بیشتر از نت است

پزشکیان جواب داد: در تمام دنیا در نت محدودیت دارند، اما اینکه دکان درست کنند، فیلترشکن بفروشند، ندارند. هزینه فیلترشکن برای مردم بیشتر از نت است. فیلترشکن بخرند به هر سایتی بخواهند می‌روند. کارهای اداری، بانکی و بیمارستانی و آموزش در دانشگاه‌ها و ارتباط با دنیا به صورت مجازی است و باید اینترنتی باشد که فیلتر نباشد.

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری چهاردهم افزود: باید صاحبان شرکت‌ها صحبت کنند و قرارداد ببندند. این روند را دولت می‌تواند با سکو‌های خارجی قرارداد ببندد. پول فیلترشکن در جیب چه کسی می‌رود؟ چقدر بلا سر مردم آمده با فیلتر کردن اینترنت؟ در آمریکا هم اینترنت محدود است، اما در ایران همه در وضعیت عادی از فیلترشکن استفاده می‌کنند و بچه‌ها با آن هر سایتی می‌خواهند می‌روند.

وی ادامه داد: حالا زمانی تظاهرات بود و شاید هر حاکمیتی نت را قطع می‌کرد، اما الان که اتفاقی نیفتاده است. ما باید کاری کنیم که مردم در این فضا راحت باشند، چون دریایی از فرصت در این فضا وجود دارد. کجای دنیا مثل ما عمل میکنند و ما مشابه آن عمل کنیم. ما داریم مردم را از زندگی ساقط می‌کنیم. چه کسانی پول فیلترشکن را می‌خورند و مالیات هم نمی‌دهند؟

سکوی خارجی مسئولیتش را قبول کند

جلیلی نیز اظهار کرد: اگر می‌گوییم فضای مجازی فرصت است باید برای آن برنامه داشته باشیم و به مردم آن را بگوییم. یکی از بحث‌ها این است که در فضای مجازی مصرف کننده باشیم یا تولیدکننده. سکوی خارجی بیاید مسئولیتش را قبول کند و از این فرصت می‌توان استفاده کرد.

او گفت: یکی از برنامه‌های ما این است که پول نتی که از مردم گرفته می‌شود، آن پول به مردم پرداخت شود. این چقدر منبع درآمد برای مردم ایجاد می‌کند. اینکه اشتغال ایجاد کنید؛ صنعت فضایی را پررونق کنید، ششمین کشوری می‌شوید که کاوشگر به کره ماه می‌فرستید.

 لندکروز ۲ میلیاردی را ۲۰ میلیارد می‌فروشند

پزشکیان نیز بیان کرد: قرار نیست از چرخه تولید در دنیا بیرون بیاییم، این زمانش گذشته است. گفتیم ماشین را خودمان تولید میکنیم، اما چه بلایی سر مردم آوردیم. باید برای اقتصاد جانمایی کرد.

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری چهاردهم افزود: ما داریم از چرخه تکنولوژی دنیا خارج می‌شویم. دنیا الان خیلی پیچیده است و آمریکا هم نمیتواند از آن بیرون بیاید. ماشین‌هایی که قیمتش ۲۰ هزار دلار است به مردم که حقوق ۱۰۰ دلاری دارند، می‌فروشیم صد هزار دلار! لندکروز با دو میلیارد به کشور بیاید را می‌فروشند بیست میلیارد! مردم هم مجبورند از خودرو‌های بی کیفیت استفاده کنند.

مجری مناظره در ادامه برنامه اظهار کرد: آقای پزشکیان گفته‌اید در سیاست خارجی و اقتصاد کارشناس نیستید. شما چگونه در حوزه کارشناسی تفکرات متفاوت را خواهید چید؟

پزشکیان جواب داد: اقتصاد ۱۲۵ تخصص مختلف است. ما به بازار آزاد معتقد نیستیم. ایران در فوتبال و والیبال پر از مربی است، اما ممکن است از خارج مربی پیدا کنی که تیم را بالا بیاورد. در سیاست خارجی باید بستر را آماده کرد که معامله‌گران در دنیا بستر پیدا کنند. اقتصاد صنعت با کشاورزی فرق می‌کند. چرا دبی، دبی شد آیا خودشان شدند؟ آنها کارشناس مربوطه را گرفتند و استفاده کردند.

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری چهاردهم افزود: سیاست‌های رهبری و امام، نه شرقی و نه غربی است. رهبری فرمودند براساس عزت، حکمت و مصلحت حفظ شود.  ابزار برای تصمیم گیری وجود دارد. با تجربه کارشناس و رفرنس عملی می‌توان از کارشناس استفاده کرد. قرار نیست با حرف من مملکت در چاله‌ای بیافتد که نتوان آن را درآورد.

مجری مناظره خطاب به جلیلی اظهار کرد: گفته‌اید که گعده‌های محفلی اعتقاد ندارید. آیا با کار تشکیلاتی مخالفید؟ در دولت چگونه تصمیم‌گیری می‌کنید؟

ما بسته به یک محفل و گعده نیستیم

جلیلی جواب داد: برای اداره کشور علامه دهر نیستیم. موضوعات مختلف است. راه این است که جلسات کارشناسی داشته باشیم. ما از مقام رئیس جمهور صحبت می‌کنیم و با یک نظریه پرداز فرق می‌کند.  احزابی وجود دارند که روی موضوعات کار می‌کنند و یک نفر از آن حزب آن را دنبال می‌کند. با جلسات محفلی آن چیزی که به نفع کشور است در نمی‌آید. ما بسته به یک محفل و گعده نیستیم و همه ایران سرای من است.

جلیلی افزود: یکی به من گفت ۱۱ سال است زنبیل گذاشتی من گفتم بله، چون اهمیت دارد. اگر بخواهی کمک کنی کار جدی می‌خواهد، چون رئیس جمهور در مقام اجراست. اجرا زمانی موفق می‌شود که به آن موضوع اشراف داشته باشید. اگر دچاز تزلزل و تردید شوی زمان را از دست می‌دهی.

مجری مناظره گفت: از تبلیغات انتخاباتی شما این طور درک و فهم می‌شود که سیاست خارجی به رفع تحریم مرتبط است. رقبای شما می‌گویند دولت قبل از آقای رئیسی می‌توانست تحریم را لغو کند، اما نشد. دولت شما چه مسیری را طی می‌کند. آیا تعامل می‌کنید و اگر طرف شما تعامل نکرد، چه می‌کنید؟

در روابط خارجی، مشکل اصلی اختلاف است

مسعود پزشکیان پاسخ داد: باید برنامه داشت. امکان ندارد کسی در بیرون از مجموعه بهداشت برنامه بنویسید و عضو آن نباشد.مشکل در کشورمان نبود برنامه نیست. در روابط خارجی، مشکل اصلی ما اختلاف است.

او ادامه داد: با FATF در آن دولت مخالفت می‌شود، اما در این دولت با آن موافقت می‌شود. هر قدر ارتباط را با دنیا بهتر کنیم بهتر می‌توانیم زندگی کنیم. هنر سیاست خارجه این باید باشد، قابل انعطاف باشد؛ آلترناتیو داشته باشد. اگر فقط مجبور باشی با یک نفر روابط داشته باشی هیچ کس صدای شما را نمی‌شود. آمریکا، اسرائیل و .. با برجام مخالف بودند. نتانیاهو قسم خورد که برجام نباید اجرا شود، این چه چیزی است که همه با آن مشکل داشتند. در گفتگو یک چیزی میدهید و یک چیزی میگیرید.

مجری مناظره: اگر طرف شما اهل تعامل نبود چه؟

پزشکیان جواب داد: اگر ناترازی‌ها مدیریت شود بسیاری از مشکلات حل می‌شود. ما از نظر علمی در حال ضرر کردن هستیم، به سبب FATF و برجام.گران میخریم و ارزان میفروشیم. در این میان بسیاری هم کاسب تحریم هستند.

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری چهاردهم افزود: ما بر اساس سه اصل عزت، حکمت و مصلحت جلو می‌رویم. در داخل باید همگرایی ایجاد شود. تا یکی میخواهد موفق شود آن یکی گیر میدهد. باید با گفتگو بتوانیم سهم‌مان را بگیریم. با تهاتر که نمی‌شود ۱۰۰ میلیارد دلار را معامله کرد. بسیاری از کشور‌ها پول ما را نمی‌دهند.

مجری مناظره اظهار کرد: آقای جلیلی بسیاری معتقدند که شما زبان دنیا را بلد نیستید. برای گسترش روابط خارجی جه برنامه‌ای دارید؟

در برجام و FATF  طلبکاریم نه بدهکار

جلیلی پاسخ داد: معتقدم سیاست خارجی امتداد سیاست داخلی است و برای موفق شدن اقتصاد باید از سیاست خارجی کمک گرفت. در دنیا ۲۰۰ کشور وجود دارد و نباید صرفا به چند کشور محدود اکتفا کرد. برجام انجام شد و عده‌ای گفتند هم سانترفیوژ میچرخد هم اقتصاد. خودشان گفتند ۱۵ بار آژانس گزارش نوشته است و ایران همه تعهدات خود را انجام داد.

او افزود: ملت خودمان را نباید زود متهم کنیم. آن‌ها از برجام خارج شدند و تحریم‌ها از ۸۰۰ به ۱۵۰۰ افزایش یافت. اشکال این بود که دنیا را به چند کشور محدود کردیم. هنر سیاست خارجی نگاه به تمام کشورهاست. روسیه اکنون با اروپا دچار مشکل شده و برای شما بازار ایجاد شده است که باید از آن استفاده کرد.

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری چهاردهم افزود: سیاست خارجی نگاه به فرصت هاست. تا ما می‌گوییم باید به ملت نگاه شود عده‌ای میگویند اینها می‌خواهند ببندند. اتفاقا با نگاه به داخل میتوان در عرصه جهانی حرف برای گفتن داشت. اگر مدام داخل را متهم کنید و هی بگویید فلانی این حرف را زد که نمیشود.

جلیلی بیان کرد: FATF گروهی است که با آنها توافق کردیم و ۴۱ بند هم امضا شد. اکثر کشور‌هایی که امضا کردند اینگونه نیست که همه بندهایش را انجام داده باشند. برخی کشور‌های اروپایی هنوز یکی را هم انجام ندادند.

وی اضافه کرد: شما دیدید که واکسن را گرو گذاشتند تا FATF امضا شود. می‌گفتند نمی‌توانیم حقوق ماه بعد را بدهیم. پس چرا الان داریم حقوق می‌دهیم؟ در برجام و FATF  امروز طلبکاریم نه بدهکار. اگر می‌گوید باید ادامه دهیم باید طرف ابتدا تعهداتش را ادامه دهد، اگر انجام نداد نباید معطل‌شان شویم.

جلیلی ادامه داد: مگر بلینکن نگفت چرا هنوز دارید نفت می‌فروشید؟ قیمت نفت در دنیا مدام متغیر است و ما هم به قیمت دنیا نفت‌مان را می‌فروشیم. در برجام بیشتر تخفیف نفتی می‌دادیم، ولی الان اینگونه نیست. ما دو میلیون نفت می‌فروشیم، زیرا معطل دنیا نماندیم. 

برای نفت‌مان بازار نداریم

پزشکیان نیز اظهار کرد: بخاطر نداشتن تکنولوژی ۱۸ درصد نفت را از زمین می‌کشیم، در حالی که در دنیا ۴۸ درصد است. ارزان هم فروخته می‌شود. دست کسی هم میدهیم که قابل اعتماد نیست. بازار نداریم برای نفت‌مان. قطر گاز ما را برده است. تحریم‌های فلج کننده ایجاد شده است.

 نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری چهاردهم افزود: باید نقشه داشته باشیم که می‌خواهیم چه کار کنیم. خب آن‌ها زور می‌گویند باید بگوییم ما می‌خواهیم چه کار کنیم؟ گفتگو کردن خود یک هنر است. برادر با برادر ممکن است حرفهایشان باهم جور نشود، آیا باید قهر کرد؟

مجری مناظره سوال کرد: در شرایطی که سردار سلیمانی را شهید می‌کنند، باید چه کرد؟

FATF مانند فیفا است

او پاسخ داد: شهید سلیمانی موی دماغ آنها بود؛ این بخاطر مسائل غزه بود. FATF مانند فیفا است، اگر زیر بار حرفشان نرویم ما را بازی نمی‌دهند. میگویند ما راه دیگری داریم، خب بگویید راه‌حلتان چیست؟ ابتدا باید در داخل همگرایی ایجاد شود. اگر باهم دعوا نکنیم با دنیا هم می‌شود، مذاکره کرد. 

جلیلی در ادامه مناظره اظهار کرد: بلا سرما آمده است. ما امروز طلبکاریم در موضوع برجام. خود روحانی اعلام کرد که حتی اگر شما هم از برجام خارج شوید ما خارج نمی‌شویم. این سیاست است؟

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری چهاردهم افزود: با عزت وارد سیاست خارجی می‌شویم. در برجام نوشته شده بود که ۸ سال دیگر به تعهدات خود عمل می‌کنند. بعد ما به همه توافقات را عمل کردیم و زمانی که فرصت طرف مقابل شد از برجام خارج شد. نباید معطل بمانیم، باید تحریم‌ها خنثی شوند. 

چرا عراق و چین پول ما را نمی‌دهند؟

پزشکیان در ادامه مناظره اظهار کرد: نقدینگی در دولت شهید رئیسی بالا رفت. مشورت مهم است. ده فرد دیگر نظیر متخصصان خارجی باید جمع شود و از آنها مشورت گرفته شود. اینکه بگوییم من متخصصم با ادمی که یک عمر در این رشته بوده است متفاوت است. ما بخاطر تصمیماتمان کشور را به اینجا رسانده ایم. مهارت گفتگو مهم است. باید راه پیدا کنیم و عزت و حکمت و مصلحت را ببینیم و مشکل کشور را حل کنیم.

او بیان کرد: ۴۰۰ دلار حقوق استاد ماست، بیرون منت او را میکشند. اگر بلدید خب مشکلات را حل کنید. معتقدم ابتدا باید مشکلات داخلی حل شود و به حرف کارشناس‌ها گوش دهیم. برای حل مشکل راه حل وجود دارد و هنر پیدا کردن آن است. پشت سر ما می‌گویند روزگارشان سیاه شده است، بعد ما میگوییم می‌توانیم. چرا عراق و چین پول ما را نمی‌دهند؟ 

مجری مناظره گفت: اگر در مذاکرات به تعهدات عمل نشود آیا پلن جایگزین وجود دارد؟

پزشکیان پاسخ داد: آدمی که یک گزینه در مذاکرات دارد شکست خورده است. هنر جنگیدن، داشتن جایگزین‌های مختلف است. راه‌های مختلفی برای رسیدن به هدف وجود دارد. ما کوتاه نمی‌آییم، اما نیازی نیست فردی را برای مذاکره بفرستیم که صرفا منافع خود را می‌بیند. 

هر سفارتی باید یک سکوی صادراتی شود

جلیلی نیز بیان کرد: گفتم هیچکس علامه دهر نیست، اما ما مدعی ریاست جمهوری هستیم و نمی‌توان گفت که ابتدا باید بنشینم و بفهمیم موضوع چیست. این را باید قبلا انجام می‌دادید و الان زمان ندارید. اداره کشور آسان نیست. در اقتصاد، کشاورزی، بانک، سیاست خارجی و.. باید به جمع بندی رسیده باشید.

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری چهاردهم بیان کرد: دقیقا در دولت ۸ سال مشکل همین بود که می‌گفتند باید ابتدا تشخیص دهیم. ما باید از طرف مقابل بخواهیم به تعهدات خود عمل کند. باید راه‌های موازی را دنبال کنیم. نباید رو به قبله باشیم، زیرا آنها به تعهدات خود عمل نمی‌کنند.‌

وی اظهار کرد: برنامه ما در سیاست خارجی این است که ۲۰۰ کشور وجود دارد و باید اقتصاد ایران جانمایی شود. باید فرصت‌ها کشف و اجرایی شود. هر سفارت شما باید یک سکوی صادراتی شود. شهید رئیسی به پاکستان رفت و فرصت‌های صادراتی پیدا کرد؛ اینکه مشکل تحریم نبود. با هیچ کشوری عهد اخوت نداریم. باید برنامه قبلا نوشته شود.

جلیلی ادامه داد: سه مورد از شش قطعنامه‌ها مربوط به زمان آقای لاریجانی بود که ظریف هم مسئول این کار بود. قطعنامه آژانس عمده اش در زمان کدام دولت‌ها بود؟ باید دید که چه کردیم که طرف مقابل به صرافت قطعنامه بیفتد.

بگومگوی جلیلی و پزشکیان

پزشکیان گفت: حرف‌های شما همه جهت‌گیری است. برنامه روش و مسیر دارد و اینکه ما نوشتیم نمی‌شود برنامه باشد. چرا برنامه‌های چهارم و پنجم عملی نشد؟ چرا اینها را محاکمه نمی‌کنند؟ ما زندگی مردم را دچار چالش کردیم و مردم ناراضی هستند و مدام میگوییم می‌ایستیم. تمام آدم‌هایی که استخدام کردید آدم‌های خودتان بودند. شما بگویید کجا را اداره کردید که موفق بودید؟ بین تئوری و اجرا تفاوت وجود دارد. 

جلیلی در واکنش به اظهارات پزشکیان گفت: در شورای عالی امنیت ملی زمانی حاضر بودم که در اطراف ما دشمن وجود داشت، اما چه چیزی این تهدیدات را حل کرد؟

پزشکیان اظهار کرد: این مخصوص تدابیر رهبری بود. رهبری هرجا که خوششان نمی‌آید را تغییر دادند. فردی که اداره را اداره نکرده است، چطور می‌تواند رئیس جمهور شود؟

جلیلی جواب داد: ۱۸ سال طول کشید تا از وزارت خارجه به جایگاه‌های مختلف برسم. مدیرکل بودم، معاون وزیر بودم، دبیر شورای امنیت بودم. بنده یک دفعه در یک جا قرار نگرفتم.

 پزشکیان اظهار کرد: برنامه شما علمی نیست. در سایت شما رفتیم چیزی پیدا نکردیم. در دولت شهید رئیسی در سایه بودید چرا در آفتاب نیامدید؟ شما بنگاهی را اداره کردید که بخواهید مملکت را اداره کنید؟

جلیلی تاکید کرد: ۸ درصد طبق برنامه باید محقق می‌شود و شدنی است.

 پزشکیان گفت:  من امروز انصراف می‌دهم به شرط اینکه آقای جلیلی تعهد بدهد، رشد ۸ درصد را محقق می‌کند اگر نکرد اعدام شود! آدمی که اداره‌ای را اداره نکرده باشد، چطور می‌تواند کشور را اداره کند؟

او ادامه داد: شما در مذاکرات کشور را قفل کردید و منابع مملکت را از بین بردید و حرف از فرصت می‌زنید و می گویید حکومت در سایه. دوستان شما سفارت عربستان را آتش زدند.

جلیلی گفت: شما می‌گویید من سابقه نداشتم، در حالی که من دارم عملی می‌گویم. در این موضوعاتی که شما می‌گویید ما عمل کردیم. دولت روحانی، همان کسانی که می‌گفتند یک سانتریفیوژ نباید باشد هزاران سانتریفیوژ شد. همان آدم‌ها اکنون در ستاد شما هستند. اشراف نداشتن و مساله را ندیدن همین میشود.

پزشکیان ادامه داد: دوستان شما در همین صدا و سیما دارند کار می‌کنند. من متعلق به هیچ حزبی نیستم. من مسعود پزشکیان هستم.آقای دکتر اینکه ما باید انرژی هسته ای را داشته باشیم یک بحث است و اینکه برجام را قفل کنیم و بگوییم برنامه داریم، غلط است.

 جلیلی گفت: عوض اینکه دشمن را متهم کنید ملت را متهم می کنید. رشد ۸ درصدی قابل تحقق است. قانون هم است، ولی پزشکیان مدام می‌گوید نمی‌شود غلط است و ممکن نیست، این طرز فکر کشور را عقب می‌اندازد. با صدها گروه از طیفهای مختلف به جمع بندی یک جهان فرصت رسیدیم. 

پزشکیان: من تحریم را آسیب به اقتصاد می‌دانم. من قائل به مذاکره هستم. نگاه من در سیاست خارجی با رقیبم فرق دارد. من تحریم را چالش می‌دانم. من قائل به پیوستن به FATF هستم. برای من سیاست خارجی یعنی آرامش روحی مردم. خنثی سازی تحریم برای من این است که هر جوان ایرانی بتواند محصول خود را به دنیا بفروشد. 

 خبرنگاران: محمدحسین نیک خوی متین، فاطمه سیدی، محمد امیرحسینی و فاطمه تورانلو

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۶۹۰
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۲۷ ۱۳ تير ۱۴۰۳
سلام ملت بزرگ ایران - حسن روحانی هستم رییس جمهور سابق. بالاخره کلید را پیدا کردم. این کلید سالها در جیب گشاد دکتر پزشکیان مخفی و پنهان شده بود هم اکنون از شما ملت همیشه در صحنه میخواهم در انتخابات شرکت و به دکتر پزشکیان رای دهید تا کلید جدید را تست نمایم. به شما ملت بزرگ قول میدهم چندین کپی از این کلید را ساخته و همیشه همراه خود داشته باشم

و من الله توفیق
حسن روحانی-تیر 1403
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۲۶ ۱۴ تير ۱۴۰۳
ایول???جوک سال شد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۸ ۱۴ تير ۱۴۰۳
ادب مرد به زدولت اوست فکر کنم مدرک قلابی با شد چون کاندیدا اینقدر بی ادب ودروغگو ندیده بودم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۳ ۱۲ تير ۱۴۰۳
آماری که دیشب پزشکیان نشون داد به مردم دروغ محض بود

اون جدول جمع تورم دوران روحانی و شهید رئیسی بود
پایان دوران روحانی تورم ۶۰ درصد
دوران شهید رئیسی ۳۱ درصد

آقای پزشکیان در برنامه زنده تلویزیون در برابر چشم همه آمار دروغ میگه و نشون میده

آقای پزشکیان برادر من حداقل اون آماری که کارشناسان دور و برت میدن دستت رو یک بررسی کن بعد نشون بده که آبروت نره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۵ ۱۳ تير ۱۴۰۳
برنامه 1000صفحه ای پزشکیان:

مذاکره
مذاکره در مذاکره
مذاکره برای مذاکره
مذاکره تا مذاکره بعد
مذاکره اندر مذاکره
مذاکره ی مذاکرات جدید
و...
و...
ونهایتا گرانی شدید بنزین اب برق گاز اینترنت و.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۰ ۱۳ تير ۱۴۰۳
انقدر تهمت نزنید به اقای پزشکیان از خدا بترسید
Iran (Islamic Republic of)
المیرا
۱۹:۳۸ ۱۳ تير ۱۴۰۳
تهمت نیست..حقیقته. امار مثبت دوره رییسی سانسور شد. چراا؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۲۲ ۱۳ تير ۱۴۰۳
به ۱۶:۱۰
بایک سرچ ساده میتونی همه رو ببینی
شماها خودتون رو به خواب زدید و میخواهید مملکت رو به دوران سیاه اختلاس و غارت و دزدی و صف های طولانی کالای اساسی و دیپلماسی التماسی و امتیاز دادنهای مکرر و آخرش چیزی نصیبمون نشه برگردونید
شما و ما در محضر خدا هستیم و بابت رای که میدیم مسئولیم و در قیامت باید پاسخگو باشیم
کابینه روحانی و اختلاسگران خیز برداشتن برای غارت دوباره ی کشور
من روزهای سخت و مشکلاتی که در اون دوران داشتم رو هرگز فراموش نمیکنم
اگر این اتفاق بیوفته کسانی رو که با رای خودشون باعث این وضع اسفناک بشن رو حلال نمیکنم و اون دنیا سر پل صراط باید پاسخگو باشن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۴۴ ۱۴ تير ۱۴۰۳
وقتی از بی بی سی امار میگیری میشه همین...حالا بیا جمش کن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۵۶ ۱۲ تير ۱۴۰۳
زیارت قبول اون وقت چرا قبلاً زیارت نمیرفتی گذاشتی دم انتخابات برای جلب توجه رفتی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۴ ۱۳ تير ۱۴۰۳
کار باید توچشم مردم باشه مثل همین زیارت مشهد و زیارت مزار مو دماغ شهید سلیمانی
Iran (Islamic Republic of)
آیدین
۱۶:۰۰ ۱۲ تير ۱۴۰۳
من رای ندادم و نخواهم داد ن اصلاح طلب ن اصولگرا مشکلات از ریشه باید حل بشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۱۹ ۱۲ تير ۱۴۰۳
الان کاندیدای اصلاح طلب و انفلابی داریم
اصولگرا کجا بود

در ضمن وقتی رای نمیدی نمیتونی مطالبه درست شدن اوضاع رو هم داشته باشی

تو نمیتونی از رای خودت محافظت کنی بعد توقع درست شدن اوضاع رو داری ؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
روحانی
۰۶:۳۰ ۱۳ تير ۱۴۰۳
ملت قهرمان و بزرگ ایران سلام. بالاخره چند روز پیش کلید را در جیب دکتر پزشکیان یافتم لطفا همع شرکت کرده و به پزشکیان رای دهید تا کلید را امتحان نمایم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۷ ۱۲ تير ۱۴۰۳
پزشکیان طرف مردم ایستاده
Iran (Islamic Republic of)
سامان
۲۱:۲۸ ۱۲ تير ۱۴۰۳
خیال میکنی..اتفاقا روبه رو و در تقابل با مردمه خبر نداری
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۸ ۱۲ تير ۱۴۰۳
خدا به دادمون برسه با دکتر پرشکیان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۲ ۱۲ تير ۱۴۰۳
خدا شفات بده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۱ ۱۲ تير ۱۴۰۳
خدا به دادمون برسه با دکتر جلیلی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۷ ۱۲ تير ۱۴۰۳
سفره بزرگ هست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۸ ۱۲ تير ۱۴۰۳
در مجموع، پزشکیان هیچ برنامه‌ای ندارد بجز ویرانی و ورشکستگی کشور .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۸ ۱۲ تير ۱۴۰۳
پزشکیان خوب بهش یاد دادند که مثل کانالهای انتراشغال و بی بی سی و مابقی
مشکلات را بزرگ نمایی و وضعیت وطن را سیاه نمایی کن
تا مردم عادی و جاهل خوششان بیاد و بهت رای بدهند
چرا برای هر مشکلی پزشکیان راه حل و زمان برطرف کردن ان مشکل را نمیدهد .واقعا که ایل و طایفه حسن روحانی و دار و دسته اش هستی
خودمان که مشکلات را خوب میدانیم و درک کردیم
راه حل عملی و اجرایی بده .اگر صادق هستی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۶ ۱۲ تير ۱۴۰۳
نکته : ریاست‌جمهوری از نظر پزشکیان مساوی قدرت
ریاست‌جمهوری از نظر جلیلی مساوی خدمت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۴ ۱۲ تير ۱۴۰۳
رای بی رای
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۶ ۱۲ تير ۱۴۰۳
معلوم نیست شورای نگهبان چه غلطی میکنه دفعه قبل روحانی جاسوس را تایید کرد اینبار این خودفروخته خودباخته بی وجود ضد انقلاب را تایید کرد. یکی باید خود شورای نگهبان را تایید صلاحیت کنه
Iran (Islamic Republic of)
ح
۱۳:۵۷ ۱۲ تير ۱۴۰۳
طرف هرکه هستی باش ولی به ارگانها توهین نکن با دشمنت هم مادی حرف بزن تا مدادی بودن تو اورا به راه راست هدایت. کند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۶ ۱۲ تير ۱۴۰۳
به خاطر خدا به جلیلی تندرو رای ندید که کشور به کره شمالی 2 تبدیل میشه
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۱۳:۴۳ ۱۲ تير ۱۴۰۳
اصلا خودت در مورد کره شمالی چی می‌دونی؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۱ ۱۲ تير ۱۴۰۳
بدبختی اینجاست پزشکیان هم ایران به کره جنوبی ۲ و مستعمره امریکا تبدیل میکنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۹ ۱۲ تير ۱۴۰۳
آقای جلیلی خیلی بهتره از پزشکیان
Iran (Islamic Republic of)
احمدی
۱۴:۰۷ ۱۲ تير ۱۴۰۳
به پزشکیان رای بدیم خوبه بشیم افغانستان دوم؟؟ کره شمالی هیچی نباشه اقتدار داره ولی افغانستان که هیچ هیچی و مردمش از کشور فراری و اواره
Iran (Islamic Republic of)
ناشتاس
۱۷:۳۵ ۱۲ تير ۱۴۰۳
احمدی مردم کره شمالی هم میخوان فرار کنن منتهی بهشون اجازه نمیدن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۴۱ ۱۳ تير ۱۴۰۳
کره شمالی رو دوستان اصلاحات که 32 سال قدرت داشتن ساختن و الان نظرشون عوض شده میخوان تبدیلش کنن به افغانستان 2
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۳ ۱۲ تير ۱۴۰۳
بلطف خدا شنبه جشن ریاست جمهوری اقای جلیلی رو بگیریم و ایشون هم همه مارو رو سفید کنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۰ ۱۲ تير ۱۴۰۳
انشاالله همه برای جلیلی شرکت کنیم من شیرینی پخش می کنم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۸ ۱۲ تير ۱۴۰۳
ایران چاره ای جز اتحاد ندارد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۹ ۱۲ تير ۱۴۰۳
اتحاد به کی؟ با روحانی و دولتش؟ و با کسانیکه پیشرفت ایران رو نمی خواهند؟
این که یعنی بدبختی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۶ ۱۲ تير ۱۴۰۳
با توجه به توهین شب گذشته پزشکیان به شهید سلیمانی کمپین محکومیت این اقدام در ایتا راه اندازی شد بذارین این مطلب باشگاه خبرنگاران جوان لطف کنین
آخرین اخبار