
باشگاه خبرنگاران جوان؛ زهره شعبانی -به تازگی خبری در یکی از رسانههای استان با عنوان « سرگردانی صدها شهروند ناتوان قمی برای دریافت کارت ملی؛ بی تدبیری ثبت احوال یا منفعت آفرینی برای پیشخوان خاص» منتشر شد.
در خبر آمده بود «صدها نفر از شهروندان ناتوان قمی به جهت انجام امورات شخصی مانند صدور کارت ملی و امثالهم با تصمیم و نحوه مدیریت خاص اداره ثبت احوال قم سرگردان شدهاند و این در حالی است که در سایر شهرها انجام این دست خدمات به صورت سیار و در محل حضور افراد ناتوان از حضور در دفاتر پیشخوان مختلف دولت انجام میشود اما در قم فقط یک دفتر پیشخوان انجام این وظیفه را بر عهده دارد که پاسخگوی تعداد و حجم زیاد درخواستهای شهروندان هم نیست».
روابط عمومی اداره کل ثبت احوال استان قم در جوابیه ای به باشگاه خبرنگاران جوان اعلام کرد: راه اندازی پایگاه سیار کارت هوشمند ملی ویژه افراد ناتوان و معلول که تحت هیچ شرایطی قادر به حضور نباشند از اقدامات و خدمات ثبت احوال است که به دفاتر پیشخوان واگذار گردیده و به دلیل هزینه بالای تجهیزات ارائه این خدمت و تعداد معدود درخواست ها صرفا یک دفتر در سطح شهر قم متقاضی چنین خدمتی است.
از ابتدای شروع طرح تا به امروز با مراجعه به منازل افراد متقاضی نسبت به ارائه خدمات به صدها نفر اقدام شده است و هیچگونه محدودیتی در واگذاری پایگاه سیار به دیگر دفاتر وجود ندارد و عنوان منفعت آفرینی برای پیشخوان خاص خارج از اصول حرفه ای اطلاع رسانی است.
این اداره کل همچنین اعلام کرد: با بررسی های بعمل آمده کل متقاضیان ناتوان که در نوبت ارائه خدمت کارت هوشمند ملی سیار در استان هستند فعلا پنج نفر بوده که کار آنها در دست اقدام است و عنوان «سرگردانی صدها نفر از شهروندان قمی» کذب است .
این اداره کل همچنین عنوان کرد که بیش از ۵۰ نوع خدمت به شهروندان ارائه میدهد و از ۳۵ دفتر پیشخوان در سطح استان بهره میبرد. ثبت نام کارت هوشمند ملی، از سال ۱۳۹۰ به عنوان یکی از برنامههای کلیدی در راستای تحقق دولت الکترونیک آغاز شده است و تاکنون ۹۹ درصد متقاضیان بالای ۱۵ سال استان ثبت نام کرده و ۹۷ درصد کارت خود را دریافت کردهاند. استان قم از نظر عملکرد در این حوزه در میان استانهای پیشرو کشور قرار دارد.
در پایان، اداره کل ثبت احوال از رسانهها خواسته است که پیش از انتشار اخبار، صحت آنها را بررسی کرده و با روابط عمومی این اداره در تماس باشند.