نشریه آمریکایی نیویورک تایمز در گزارشی به بررسی توافق هسته‌ای ترامپ و اوباما با ایران پرداخت.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ اعظم پورکند - مذاکرات ایران و آمریکا روز شنبه آغاز می‌شود و طبق گزارش‌ها، «استیو ویتکاف» دوست رئیس‌جمهور و توسعه‌دهنده املاک نیویورکی، هدایت تیم آمریکایی را بر عهده دارد. ویتکاف که هم‌اکنون نیز مذاکرات مربوط به غزه و اوکراین را مدیریت می‌کند، هیچ سابقه شناخته‌شده‌ای در فناوری پیچیده غنی‌سازی سوخت هسته‌ای یا مراحل متعدد ساخت بمب اتمی ندارد. 

اولین سوالی که با آن مواجه خواهد شد، محدوده مذاکرات است. توافق هسته‌ای دوره باراک اوباما، رئیس جمهور پیشین آمریکا فقط به برنامه هسته‌ای ایران پرداخته بود و برنامه موشکی ایران را شامل نمی‌شد.

«مایکل والتز»، مشاور امنیت ملی آمریکا، گفته است که هر توافق جدیدی با دولت ترامپ باید همه‌جانبه باشد و تاسیسات گسترده هسته‌ای ایران باید کاملاً برچیده شود — نه صرفاً مانند توافق ۲۰۱۵ در حالت تعلیق و با حداقل فعالیت باقی بماند. 

او در ماه مارس در برنامه «روبه‌رو با ملت» شبکه CBS گفت: «ایران باید برنامه خود را به گونه‌ای کنار بگذارد که تمام جهان بتواند آن را ببیند.» او از «برچیدن کامل» سخن گفت، سناریویی که ایران را عملاً بی‌دفاع می‌گذارد: بدون موشک، بدون نیرو‌های نیابتی و بدون راهی برای ساخت بمب. 

ترامپ روز دوشنبه گفت که مذاکرات با ایران «مستقیم» خواهد بود، به این معنی که مذاکره‌کنندگان آمریکایی مستقیماً با همتایان ایرانی خود تعامل خواهند داشت. اما تاکنون روایت ایرانی‌ها متفاوت است: «عباس عراقچی»، وزیر خارجه ایران، روز سه‌شنبه مقاله‌ای در واشنگتن‌پست منتشر کرد و نوشت که ایران گشایش ترامپ به سوی ایران را «به عنوان تلاشی واقعی برای روشن‌سازی مواضع و باز کردن پنجره‌ای به سوی دیپلماسی» می‌بیند. او با اشاره به تمایل مکرر ترامپ برای توقف «جنگ‌های بی‌پایان»، نوشت: «ما نمی‌توانیم تصور کنیم که رئیس‌جمهور ترامپ بخواهد به رئیس‌جمهور دیگری تبدیل شود که در یک جنگ فاجعه‌بار در خاورمیانه غرق شده است.» 

عراقچی از مذاکرات غیرمستقیم به عنوان نقطه شروع دفاع کرد و استدلال کرد: «ما مایلیم قصد صلح‌آمیز خود را روشن کنیم و اقدامات لازم را برای رفع هرگونه نگرانی احتمالی انجام دهیم. از سوی خود، ایالات متحده می‌تواند نشان دهد که در مورد دیپلماسی جدی است، به این صورت که به هر توافقی که می‌کند پایبند خواهد ماند. اگر به ما احترام گذاشته شود، ما هم متقابلاً احترام خواهیم گذاشت.» 

«جیم والش»، پژوهشگر ارشد برنامه مطالعات امنیتی MIT، گفت: «واضح است که آنها می‌گویند می‌خواهند گفت‌و‌گو کنند. اما بین مذاکره و تسلیم شدن تفاوت هست. آیا این لیست خواسته‌هاست یا اینکه اگر قبول نکنیم مورد حمله قرار می‌گیریم؟ این روش جواب نمی‌دهد.» 

شرایط مذاکره اکنون بسیار پرریسک‌تر از دوره اوباما است. برنامه هسته‌ای ایران از زمانی که ترامپ توافق قبلی را لغو کرد، پیشرفت کرده و اکنون اورانیوم را تا خلوص ۶۰ درصد غنی‌سازی می‌کند. سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا ادعا کرده‌اند که ایران در حال بررسی روشی سریع‌تر (اگرچه ابتدایی‌تر) برای ساخت سلاح اتمی است که در صورت تصمیم رهبری برای تسریع، به جای یک یا دو سال، تنها چند ماه طول می‌کشد. 

عوامل دیگر در بازی 

ایران می‌تواند از رابطه خود با روسیه در شرایطی که آمریکا سعی دارد حمله به اوکراین را پایان دهد، بهره ببرد. وزارت دادگستری آمریکا سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را متهم کرده که سال گذشته قصد ترور ترامپ را داشته — سایه این اتهام بر مذاکرات سنگینی می‌کند. همچنین، آیا اسرائیل و جمهوری‌خواهان کنگره هر توافق هسته‌ای که منعقد شود را می‌پذیرند، حتی اگر ضعیف‌تر از توافق دوره اوباما باشد؟ 

«دنیس جت»، استاد امور بین‌الملل در دانشگاه پنسیلوانیا که کتابی درباره توافق هسته‌ای ایران نوشته، گفت بعید است ترامپ گزینه حمله نظامی را کاملاً از میز خارج کند، و این احتمال موفقیت مذاکرات را بسیار کم می‌کند. 

او گفت: «فکر می‌کنم این مذاکرات کوتاه‌مدت و بی‌ثمر خواهند بود.» و افزود که ویتکاف «یک املاکی نیویورکی است و به نظر می‌رسد فکر می‌کند دیپلماسی یعنی همان معامله کردن. شما چانه می‌زنید و در نهایت قرارداد را امضا می‌کنید. اما قضیه به این سادگی نیست.» 

«کریم سجادپور»، تحلیلگر ایرانی‌آمریکایی در بنیاد کارنگی برای صلح بین‌المللی، گفت که خطر این وجود دارد که تیم مذاکره‌کننده ترامپ از حوزه تخصص خود خارج باشد. 

او گفت: «شما در حال مذاکره روی قیمت نهایی یا یک معامله بزرگ نیستید، بلکه مسائل بسیار فنی مانند سطوح غنی‌سازی اورانیوم، مشخصات سانتریفیوژ‌ها و رژیم‌های بازرسی را بررسی می‌کنید. بین گفتن اینکه ایران نمی‌تواند سلاح هسته‌ای داشته باشد و اینکه برنامه هسته‌ای ایران باید مانند لیبی «کاملاً برچیده شود»، تفاوت عظیمی وجود دارد. خطر اینجاست که طرف آمریکایی که در حال حاضر فاقد تخصص واضح و یک پایان‌بندی مشخص است، توسط طرف ایرانی که هر دو را دارد، شکست بخورد.» 

«سید حسین موسویان»، متخصص امنیت خاورمیانه و سیاست هسته‌ای در دانشگاه پرینستون، گفت که به نظر او احتمال موفقیت مذاکرات وجود دارد، به شرطی که هر دو طرف بتوانند نتیجه‌ای قابل‌دفاع برای مردم کشور‌های خود ارائه دهند — از جمله توافقی که ایران بازرسی‌های منظم را بپذیرد. 

او گفت: «تا جایی که من می‌فهمم، استیو ویتکاف واقعاً می‌خواهد به توافق برسد. او واقعاً جنگ را نمی‌خواهد و ذهنیتی مشابه ترامپ دارد. بنابراین، من این شانس را می‌بینم. اما واقعیت این است که ایران و آمریکا ۴۵ سال خصومت را باید حل کنند و رسیدن به توافق بسیار پیچیده است.»

منبع: نیویورک تایمز

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۱ ۲۰ فروردين ۱۴۰۴
بنام خدا

لطفا گوش بدهید.
ما که کاملا رفتار و کردار دشمن را میدانیم. پس باید با توپ پر رفت غبر از این باشد و مجددا خام آنها بشویم باختیم.
آفا بالاتر از سیاهی که رنگی نیست. آنها میدانند اینجا لیبی نیست. مطمعن باشید در درون آنها بیشتر از ما میترسند. ما تنگه هرمز را داریم ما میتوانیم.
Netherlands (Kingdom of the)
ناشناس
۱۴:۴۸ ۲۰ فروردين ۱۴۰۴
توافق برجام مگه به بوده که دنبال بهترش هستین، چقدر ‌فریبکارانه؟ خیلی عرضه کنید از تجربه خرابکاریهاتون بتونید جلوی خرابکاریهای بعدیتون رو بگیرید. تأسف ،
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۶ ۲۰ فروردين ۱۴۰۴
ترامپ میخواهد از ایران تعهد بگیرد و امتیازی هم ندهد خودرا پیروز میدان بداند به دنیا پوز بدهم که من بودم دنیا را امن کردم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۷ ۲۰ فروردين ۱۴۰۴
امریکا دروغگو پیمان‌شکن غیر قابل اعتماد است فریب نخوریم باز دوباره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۷ ۲۰ فروردين ۱۴۰۴
بیخود کردی ..مگر میشه به تو سالخورده اعتماد کرد
چه گارانتی است که زیرش نزنی
طبق منافع خودتت .زیرش میزنی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۷ ۲۰ فروردين ۱۴۰۴
ترامپ اسمش روش یعنی سرو صدای تبلیغاتی .آمریکا اصلا با کشور ایران نمی تونه روبه رو بشه چون از نظر جهانی علمی وعقلی ضعیف شده نمونه اش غزه و یمن فکر می کنید اسرائیل این کارها را انجام میده نه چندین کشور هستن باخت صددر صدی.حالا هم می خواد با ابر قدرت‌ها در بیفته امکان نداره.مجبورند شروط آقا را بپذیرند راهی ندارند .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۸ ۲۰ فروردين ۱۴۰۴
دست مریزاد به دولتمردان عزیز! کار ناتمام روحانی و ظریف رو کامل کنین.....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۲ ۲۰ فروردين ۱۴۰۴
ایران دارد وقت کشی می کند تا سلاح جدید و بمب و موشک های جدید بسازد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۱ ۲۰ فروردين ۱۴۰۴
مذاکره با قاتل شهید سلیمانی؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۸ ۲۰ فروردين ۱۴۰۴
برای ما هم‌ همینطور
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۷ ۲۰ فروردين ۱۴۰۴
کثافتها آروزی خود را بهمراه وطن فروشان داخلی به گور خواهید بر د ایران را مثل لیبی اوکراین بی دفاع کنید تا هر غلطی خواستید بکنید زهی خیال باطل
آخرین اخبار