تصاویر هوایی از خشکی کامل کانال خوزینی، یکی از کانال‌های آبرسان از دریای خزر به خلیج گرگان حکایت دارد .

باشگاه خبرنگاران جوان - اوایل دهه ۹۰ با توجه به وضعیت بغرنج خلیج گرگان به عنوان تنها خلیج ایرانی دریای خزر و خطر خشکی کامل این پهنه آبی، موضوع احیا و علاج‌بخشی آن مطرح شد.

بی‌عملی دولت‌های یازدهم و دوازدهم و دست روی دست گذاشتن مسئولان وقت سبب شد تا حدود یک سوم مساحت حدود ۵۰ هزار هکتاری خلیج گرگان به دلیل پسروی آب دریا و همچنین کاهش ورود آب به آن خشک شود. 

در ۸ سال دولت روحانی، به رغم مطالبه مردمی، تذکرات و درخواست‌های نماینده ولی فقیه در استان، دغدغه‌های دوستداران و حافظان محیط زیست اقدامی عملی برای نجات خلیج گرگان انجام نشد و در تمام این سال‌ها تنها بر روی راهکار‌های نجات خلیج صحبت شد. تا اینکه در سال روز‌های پایانی عمر دولت دوازدهم اسحاق جهانگیری در ستاد ملی تالاب‌ها اعتباری ۹۰۰ میلیارد تومانی برای نجات خلیج گرگان در نظر گرفت.
 اعتباری که حتی یک ریال از آن هم در دولت روحانی به این پهنه آبی در حال احتضار تزریق نشد تا اینکه با آمدن دولت سیزدهم و حضور شهید رئیسی در خلیج گرگان و صدور دستورات ویژه، یکی از همان راهکار‌هایی که در دولت قبل فقط حرفش را می‌زدند با لایروبی کانال آشور انجام شد.

لایروبی کانال آشوراده به طول ۱۱ کیلومتر و عمق ۱.۵ متر اتصال دریای خزر با خلیج گرگان را برقرار کرد، اما این همه ماجرا نبوده و نیست. خلیج گرگان هنوز هم در معرض خشکی است و در صورت بی‌توجهی به کانون ریزگرد‌های نمکی تبدیل خواهد شد.

کانال‌های خوزینی، چپاقلی و آشوراده اتصال دریا با خلیج را برقرار می‌کردند، لایروبی کانال آشور گرچه ۴۰ سانتی متر به عمق آب خلیج افزوده و کیفیت آن را بهبود بخشیده، اما نیازمند استقرار دائم یک دستگاه لایروب است. در عین حال تصاویر هوایی گویای خشکی کامل کانال خوزینی است، این کانال بیش از ۴ کیلومتر طول و حدود ۷۰ متر عرض دارد و به نظر می‌رسد مسئولان در کنار لایروبی کانال آشور باید فکری برای بازکردن کانال خوزینی کنند. 

مردم گلستان به ویژه در شهر‌های ساحلی انتظار داشتند دولت چهاردهم نگاه ویژه‌ای به موضوع خلیج گرگان داشته باشد، هرچند در ماه‌های گذشته خبر از موافقت اختصاص ۲ هزار میلیارد تومان برای علاج‌بخشی خلیج گرگان از سوی محمدرضا عارف داده شد، اما تا کنون جز گفتاردرمانی اقدامی در خلیج گرگان انجام نشده است.

  البته کارشناسان محیط زیست هم بر وضعیت نامطلوب این خلیج صحه می‌گذارند و معتقدند باید اقداماتی که در گذشته در قالب ۱۵ راهکار عملیاتی برای احیا و علاج بخشی خلیج گرگان مصوب شده است هرچه زودتر اجرایی شود در غیر این صورت آینده‌ای تلخ و سهمگین در انتظار این خطه شمالی خواهد بود که اقتصاد، معیشت و محیط زیست مردم گلستان و حتی مازندران به ویژه شهر‌های ساحلی را از بین خواهد برد.

منبع: تسنیم

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۷
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
خانزاده
۲۱:۵۱ ۰۷ ارديبهشت ۱۴۰۴
متاسفانه مسئولین کشور به تنها موضوعی که اهمیت نمی دهند کشور ایران وملت ایران است به غیر این دو مورد به کوچکترین مسائل دنیا کامل رسیدگی می کنند.
Germany
ناشناس
۰۳:۰۴ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۴
رود گرگان تنها راهش باید آب کو ه را یه جوری بیارن سد و سد را باز کنن تا همیشه آب بیاد
Iran (Islamic Republic of)
کلات
۰۴:۰۷ ۰۴ ارديبهشت ۱۴۰۴
چه کردید با این مملکت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۳۶ ۰۴ ارديبهشت ۱۴۰۴
چه عجب نگفتین خلیج ف.ا.ر.س آخه هر جا خلیج میبینیدخخخخخ
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۱ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۴
تنها راه جلوگیری از بحرانی تر شدن مشکلات این چنینی و نابودی زیست بوم کشور، کوچ دستکم ۲۰ میلیون نفر از جمعیت کلانشهرها به کرانه های مکران است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۹ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۴
واقعا عده ای سودجو و از خدا بیخبر بجان طبیعت افتاده و طبیعت هم تروخشک را باهم میسوزامد نمونه اش دریاچه ارومیه،و خشم طبیعت، من در مسیر به آذربایجان در مسیر هشترود به مراغه دیدم که عده ای بجان کوهها افتاد و بعنوان استخراج سنگ نصف کوه را برداشته بودن تا حال به این شدت ندیده بودم خواهشا رسیدگی کنید . شما دریاچه وان را با دریاچه ارومیه و خزر مقایسه کنید همه اینا عدم مدیریت،ترک فعل مسئولین میباشد
Iran (Islamic Republic of)
سید محمد هادی رضوی
۱۷:۵۴ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۴
سلام
راهکار نجات محیط زیست ناحیه خزری دست خود مردم شمال هست و آن فروش آب مازاد بر مصرف کشاورزی از اول مهر تا یک ماه بعد از عید نوروز. هر متر مکعب ۱۰ سنت