
باشگاه خبرنگاران جوان ؛ پریسا بهرامی - ارسلان ازهاری در شورای ساماندهی مبادلات مرزی کردستان، در سنندج اظهار کرد: پیش از این ۲۵۰ هزار نفر در آییننامه اجرایی قانون ساماندهی و نظارت بر تجارت مرزی برای این پنج استان در نظر گرفته شده بود که این رقم به ۲۵۰ هزار سرپرست خانوار تغییر یافت و جمعیت بیشتری را در برگرفت.
وی یادآور شد: ۸۷ قلم کالای اساسی که بیشتر آن را کالاهای مورد نیاز استان تشکیل میدهد، مشمول این قانون است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان اضافه کرد: سهم پنج استان مشمول این قانون سالانه ۱.۸ میلیارد دلار است که کردستان با سهم ۳۰ درصدی سالانه امکان واردات ۵۴۰ میلیون دلار کالا را دارد.
ازهاری به فرمانداران چهار شهرستان سقز، بانه، مریوان و سروآباد و دستگاههای اجرایی مرتبط با این قانون تا پایان هفته فرصت داد نیاز انباری بازارچههای مرزی و افراد مشمول این قانون را بر اساس آنچه که در دستور العمل اجرایی آمده است، احصا کنند.
وی گفت: تعریف کولبر در آیین نامه اجرایی مشخص است و تمام مردم استان را شامل نمیشود بلکه مردم ساکن در مرز، آن هم به شرط دارا بودن شرایط تعیین شده، مشمول این قانون میشوند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان ادامه داد: اجرای آزمایشی این طرح در آینده نزدیک در یکی از بازارچههای مرزی آغاز میشود تا نقاط ضعف و قوت احصا و در حین اجرا، مشکلات و موانع شناسایی، رفع و در بازارچههای مرزی چهار شهرستان مشمول این قانون به اجرا درآید.
گام تازه برای ساماندهی تجارت مرزی کردستان
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت کردستان با اشاره به تعیین سهمیه ۳ میلیون دلاری تجارت مرزی استان، این تصمیم را فرصتی برای بازنگری در روند تجارت مرزی، تقویت نقش پیله وران فعال و اجرای دقیق تر قانون ساماندهی تجارت مرزی دانست.
محمد بختیار خلیقی گفت: سهمیه تجارت مرزی استان برای سال ۱۴۰۴ معادل ۳ میلیون دلار تعیین شده است. وی این اقدام را فرصتی برای برنامه ریزی دقیق تر و ارتقای نظام مبادلات مرزی استان ارزیابی کرد.
وی افزود: با توجه به کاهش سهمیه نسبت به سال های گذشته که در سال ۱۴۰۳ حدود ۴ میلیون دلار و در سال ۱۴۰۱ حدود ۱۲ میلیون دلار بود اکنون باید با تمرکز بر اجرای قانون جدید ساماندهی تجارت مرزی، بهره وری بیشتری از ظرفیت موجود داشته باشیم.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت کردستان ضمن مقایسه سهمیه استان کردستان با سایر استان ها مانند آذربایجان غربی، سیستان و بلوچستان دلار و خراسان رضوی، اظهار کرد: با وجود این تفاوت ها، بازارچه رسمی مریوان به عنوان تنها بازارچه فعال استان، ظرفیت بسیار مناسبی برای تقویت مبادلات مرزی فراهم کرده و می تواند نقش محوری در رشد تجارت استان ایفا کند.
خلیقی با اشاره به آمار ۵۵ پیله ور فعال در استان، ادامه داد: از این تعداد، ۱۲ نفر فعالیت واقعی و مستمر دارند. پیشنهاد داده ایم که سهمیه ها به گونه ای تقسیم شود که افراد فعال سهم بیشتری دریافت کنند و افراد دیگر نیز تشویق شوند تا فعالیت خود را توسعه دهند.
وی با تاکید بر ضرورت مدیریت بهینه منابع ارزی و ایفای تعهدات صادراتی، یادآور شد: در سال گذشته ۱۹ میلیون دلار صادرات ثبت شد که نشان دهنده ظرفیت بالای استان در این حوزه است. تلاش می کنیم با تقویت نظارت ها و تسهیل فرآیندهای اجرایی، شاهد بازگشت کامل تر ارز و بهبود رتبه بندی استان باشیم.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت کردستان بیان کرد: این تغییرات می تواند زمینه ساز تحولی مثبت در تجارت مرزی استان شود و با همت و همگرایی همه دستگاه ها و فعالان اقتصادی، مسیر توسعه پایدار تجارت مرزی هموارتر خواهد شد.