
باشگاه خبرنگاران جوان - فاروق اعظمی روز سه شنبه در همایش بزرگداشت روز ملی شوراها که با حضور اعضای شوراهای اسلامی شهر و روستا، معتمدان محلی، دهیاران، شهرداران و جمعی از مسوولان اجرایی سیستان و بلوچستان در استانداری برگزار شد، با اشاره به ساختار شوراها در کشور اظهار کرد: در سطوح مختلف از جمله شهرستان، استان و ملی، شوراها دارای جایگاه قانونی هستند؛ از جمله شورای شهرستان، شورای استان و شورایعالی استانها که طبق اصل ۱۰۲ قانون اساسی، امکان ارائه طرح و لایحه به دولت و مجلس را دارند.
وی افزود: در سه سال گذشته، شورایعالی استانها چندین طرح و لایحه به مجلس ارائه کرده؛ این طرحها پس از بررسی در کمیسیونهای تخصصی وارد صحن شورایعالی شده و پس از رأیگیری در صورت تأیید به مجلس یا کمیسیونهای دولت ارسال میشوند با این حال، هنوز نگاه عادلانهای نسبت به ظرفیتهای شوراها در برخی سطوح تصمیمگیری وجود ندارد.
مشاور امور استانهای معاون پارلمانی رییس جمهور با انتقاد از برخی مقاومتها در برابر ایفای نقش مؤثر شوراها گفت: متأسفانه برخی مسوولان دولتی و نمایندگان مجلس، شوراها را رقیب خود میدانند و تمایل ندارند شوراها در فرآیند تصمیمسازی نقش مؤثری ایفا کنند.
وی با تأکید بر لزوم آموزش شوراها و مسوولان محلی بیان کرد: در حال حاضر، بسیاری از بخشداران آشنایی لازم با وظایف شوراها و کمیتههای تطبیق مصوبات را ندارند که این مسأله موجب بروز انحرافاتی در اجرای قوانین میشود.
اعظمی ادامه داد: شوراها باید نسبت به مصوبات خود آگاه باشند و مسوولان نیز باید آموزشهای لازم را در اختیار آنها قرار دهند تا از بروز تخلفات ناخواسته جلوگیری شود؛ مسوولیتها زمانی بهدرستی اجرا میشود که مسوولان و اعضای شوراها از دانش و آگاهی کافی برخوردار باشند.
وی با اشاره به دیدار اخیر خود با وزیر کشور گفت: وزیر کشور در دیدار با اعضای شورایعالی استانها بر لزوم ایجاد اشتغال و توسعه استانها تأکید داشتند و تأمین امنیت را پیشنیاز جذب سرمایهگذاری عنوان کردند.
مشاور امور استانهای معاون پارلمانی رییس جمهور سه راهکار اصلی را برای بهبود نقش شوراها در توسعه سیستان و بلوچستان از جمله پیگیری افزایش سهم ارزش افزوده به شوراها، تشکیل کمیتهای برای تدوین مصوبات شوراها و برگزاری دورههای آموزشی برای بخشداران و اعضای شوراها، بهویژه در مناطق روستایی ارائه کرد.
وی با اشاره به انتصاب مسوول جدید امور شوراهای سیستان و بلوچستان، اظهار امیدواری کرد این انتصاب موجب تحولات مثبت و تقویت جایگاه شوراها در استان شود.
مشاورامور استانهای معاون پارلمانی رئیس جمهور: تعامل شوراها با مسوولان به توسعه کمک میکند
شوراها بازوان توانمند توسعه محلیاند
رئیس شورای اسلامی سیستان و بلوچستان نیز در این نشست با تاکید بر نقش بنیادین شوراهای اسلامی در نظام جمهوری اسلامی ایران، خواستار توجه ویژه به جایگاه واقعی این نهاد مردمی شد.
حسین اسماعیلزهی با اشاره به اهمیت روز ملی شوراها به عنوان نماد بارز مشارکت مردمی و مردمسالاری دینی، گفت: شوراهای اسلامی بر اساس اصول متعدد قانون اساسی از جایگاه ویژهای برخوردارند و نقش تعیینکنندهای در مدیریت امور محلی دارند؛ در اصل هفتم قانون اساسی بر اداره امور کشور با اتکا به آرای عمومی تأکید شده و شوراها یکی از ارکان این ساختار معرفی شدهاند.
وی تصریح کرد: اصول صریح قانون اساسی شوراها را نهادهایی میدانند که باید با همکاری و نظارت بر اداره امور محلی از جمله روستا، بخش، شهر و استان فعال باشند و مسوولان دولتی نیز در حدود اختیارات شوراها ملزم به رعایت تصمیمات آنها هستند.
رئیس شورای اسلامی سیستان و بلوچستان افزود: با گذشت بیش از ٢ دهه از فعالیت شوراها، هنوز این نهاد مردمی در برخی مناطق به جایگاه شایسته و قانونی خود دست نیافته؛ که یکی از چالشهای جدی، بیتوجهی برخی دستگاهها و مسوولان به مصوبات شوراها و محدود شدن نقش آنها در فرآیند تصمیمگیریهای محلی است.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به شرایط خاص توسعهای سیستان و بلوچستان، نقش شوراها در مدیریت مسائل محلی بیش از پیش اهمیت دارد؛ خوشبختانه شناخت استاندار این استان از ظرفیتهای انسانی و توسعهای منطقه، نویدبخش تغییرات مثبت در این حوزه است.
اسماعیلزهی افزود: انتظار میرود با بهرهگیری از این شناخت، حمایتهای عملی و قانونی از شوراها در دستور کار قرار گیرد؛ این حمایت، لازمه توسعه پایدار در سیستان و بلوچستان است و شوراها باید به عنوان شرکای واقعی توسعه، در تصمیمگیریهای کلان محلی نقشآفرینی کنند.
وی با تقدیر از تعامل معاونان سابق و فعلی استانداری سیستان و بلوچستان، فرمانداران و مدیران اجرایی، خواستار تشکیل دبیرخانه شوراهای اسلامی شهرستانها و تأمین امکانات لازم برای فعالیتهای شورا در این استان شد.
رئیس شورای اسلامی سیستان و بلوچستان بر ضرورت حمایت مالی از شوراها از جمله پرداخت حق جلسات، تأمین سوخت خودروها، ایجاد بستر آموزش مستمر برای اعضای شوراها و همکاری با هیات نظارت بر عملکرد شوراها تأکید کرد.
وی گفت: اعضای شوراها برآمده از بطن مردماند و با تمام توان آماده همکاری برای توسعه سیستان و بلوچستان هستند بنابراین از مسوولان درخواست میشود که شوراها را به عنوان بازوی توانمند اجرایی در کنار خود ببینند و از ظرفیت آنان در مسیر پیشرفت استان بهرهمند شوند.
منبع:ایرنا