
باشگاه خبرنگاران جوان؛ محبوبه کباری - ثبت آنی قراردادهای استاندارد از این جهت برای کشور اهمیت دارد که زمینه را برای خلاص شدن از شر معاملات قولنامهای فراهم میکند. بر اساس قانون، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور باید زیرساخت لازم را برای ثبت آنی قراردادهای استاندارد را فراهم کند.
قانون الزام به ثبت معاملات اموال غیرمنقول در سامانه با هدف ایجاد سهولت در انجام کارها و سنددار شدن تمامی املاک و ثبت معاملات اموال غیرمنقول به تصویب مجلس رسیده است. حدود 8 ماه از ابلاغ این قانون میگذرد، هنوز سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به اجرای کامل این قانون مبادرت نکرده است.
طبق آخرین اخبار، کمیسیون اصل ۹۰ به سازمان ثبت اسناد و املاک کشور تا ۱۰ اردیبهشت ماه مهلت داده است، تا امکان ثبت رسمی چهار معامله پرتکرار حوزه مسکن را در قالب قراردادهای یکسان در سکوهای کاتب و خودنویس فراهم کند. حالا باید منتظر شویم و ببینیم که در این موعد چه اتفاقی میافتد.
عدم وجود زیرساختهای لازم برای ثبت آنی قراردادهای استاندارد مشکلات جدی برای مردم به وجود آورده است. برخی این طور تصور میکنند که معاملاتشان در سامانه به صورت نهایی ثبت شده است، در صورتی که هنوز امکان این امر به وجود نیامده است. بنابراین، امکان فسخ قرارداد برای طرف مقابل وجود دارد و میتواند با توجه به نوسانات قیمت ملک به فسخ قرارداد اقدام کند.
غلامرضا میرزایی، نماینده مجلس با اشاره به این موضوع که سنددار کردن تمامی املاک ضرورت دارد و باید به سمت از بین بردن معاملات قولنامهای برویم، تصریح کرد: قانون در زمینه ثبت آنی قراردادهای استاندارد و ثبت تمامی معاملات غیرمنقول ابلاغ شده است و باید اجرایی شود. نیاز است رسانهها نیز به کمک بیایند و جوانب امر را برای مردم اطلاعرسانی کنند.
وی ادامه داد: موضوع املاک و ایجاد شفافیت در این حوزه از اهمیت بالایی برخوردار است. مردم باید در جریان آخرین قوانین قرار بگیرند و به استفاده از بسترهای الکترونیک برای ثبت آنی قراردادهایشان مبادرت کنند. البته ایجاد زیرساختهای لازم برای این امر توسط دولت نیز باید در دستور کار باشد.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: وقتی قانونی مطلوب است و به سهولت انجام کارها منجر میشود و مشکلات کشور را حل و فصل میکند، دلیلی برای عدم اجرای آن وجود ندارد.
میرزایی گفت: ثبت آنی معاملات پرتکرار در قالب قراردادهای یکسان به افزایش شفافیت در حوزه املاک منجر میشود و زمینه را برای فاصله گرفتن از مشکلات ناشی از معاملات قولنامهای فراهم میکند. با توجه به این مزیتها، نیاز است اجرای دقیق قانون مدنظر باشد.
وی ادامه داد: سازمان ثبت اسناد و املاک باید وظایف خودش را در زمینه ایجاد زیرساختهای لازم برای ثبت آنی قراردادهای استاندارد انجام ده و در این زمینه نیز مجلس به صورت کامل نظارت خواهد داشت و در صورت ترک فعل در این زمینه مجلس با دستگاه و سازمان مربوطه برخورد قانونی و قضایی خواهد کرد.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: فعالیت مجلس از دو منظر دارای اهمیت است. اولین وظیفه مجلس، قانونگذاری است. به نحوی که برای مشکلات کشور چارهاندیشیای در قالب قوانین صورت بگیرد. اما بخش مهمتر، اجرای قوانین است.
وی ادامه داد: تصویب قوانین به تنهایی نمیتواند گرهی از مشکلات مردم باز کند. موضوع مهم این است که در مرحله اجرا قوانین به خوبی پیش بروند.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: با توجه به مشکلاتی که عدم ایجاد زیرساختهای مورد نیاز برای ثبت آنی قراردادهای استاندارد به وجود آورده است، باید اجرای قانون در این زمینه مدنظر باشد. حتیالامکان باید زمینه کلاهبرداریهای احتمالی برچیده شود.
میرزایی گفت: تا جائیکه امکان دارد باید از ظرفیت سامانهها و سیستمها برای ساماندهی امور بهره ببریم. طی سالهای اخیر اهمیت استفاده از بسترهای الکترونیک در کشور درک شده است. در همین راستا، قوانینی در مجلس به تصویب رسید. اجرای دقیق این قوانین میتواند کمک زیادی به حل مشکلات موجود بکند.
وی ادامه داد: امنیت سرمایهگذاریها از اهمیت بالایی برخوردار است. باید در بخشهای مختلف اقتصادی فضایی به وجود بیاوریم که افراد با اطمینان خاطر اقدام به سرمایهگذاری کنند و هراسی از بابت اعتبار اسناد نداشته باشند.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: وقتی همه معاملات ثبت شوند و املاک سنددار باشند، تصمیمگیری در ارتباط با موضوعات مختلف و اعمال سیاستهای صحیح تسهیل میشود. در غیاب در اختیار داشتن سندهای معتبر مشکلاتی از قبیل سوءاستفادهها و کلاهبرداریها بروز میکند که باید جلوی آنها گرفته شود.