
باشگاه خبرنگاران جوان؛ نفیسه خلیلی - نشست خبری سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با حضور محسن جوادی رئیس نمایشگاه، ابراهیم حیدری قائممقام نمایشگاه و مهدی اسماعیلیراد معاون ناشران نمایشگاه در ساختمان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
افتتاح نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران روز چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت ساعت ۹:۳۰ در داخل شبستان مصلی امام خمینی (ره) با سخنرانی آقای قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی خواهد بود و تمام صنوف نشر، فعالان فرهنگی و مردم حضور خواهند داشت.
رئیس نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با بیان اینکه شعار این دوره از نمایشگاه بخوانیم برای ایران انتخاب شده است، گفت: بنا داریم رویکرد اصلی نمایشگاه کتاب صرفاً به بازار کتاب محدود نباشد؛ بلکه نمایشگاه بلکه فضایی برای گفتوگوهای فکری باشد. ما سعی کردیم در این دوره از نمایشگاه حضور حداکثری فعالان نشر، اصناف و مردم را داشته باشیم. از طرفی، به پررنگ شدن وجه بینالمللی نمایشگاه توجه کردیم.
معاون ناشران با بیان اینکه انجام کارهای اجرایی سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران بعد از نماز عید فطر انجام شد، گفت: همکاری مصلی امام خمینی (ره) سبب شد که بخشهای دانشگاهی از طبقه سوم به طبقه همکف آورده شود. ما امسال هیچ بخشی را در چادر نخواهیم داشت و تمام فعالیتها در فضای مسقف خواهد بود. البته برخی از ناشران آموزشی گلایهمندی بابت کمبود فضا داشتند، اما نگاه ما حضور حداکثری ناشران در نمایشگاه کتاب بود.
در بخش دیگر این نشست قائممقام نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با اشاره به اینکه فراخوان ثبتنام ناشران از اسفند ماه اعلام شد، توضیح داد: بعد از اینکه فضای مصلی در اختیار ما قرار گرفت، مذاکرات با اصناف و ناشران انجام شد. ما برای این دوره از نمایشگاه پنج رویکرد محوری داشتیم.
حیدری ادامه داد: برخی رویکردهای مبنایی نمایشگاه ترویج ارزشهای اسلامی و سبک ایرانی اسلامی، گسترش عدالت فرهنگی مبنی بر حضور تمام اقشار جامعه و ناشران برای بهرمندی از نمایشگاه بود. ما امسال نزدیک به ۲۰۰ میلیارد تومان به یارانهها اختصاص دادیم، که اقشار مختلف جامعه را در بر میگیرد. قشر خاصی که امسال توجه کردیم، معلمان و دانشآموزان است. ما تلاش کردیم با این بن مشارکتی به عدالتی فرهنگی نزدیک شویم؛ هرچند با نقطه ایدهآل فاصله داریم و منابع بودجهای محدود است. بنا داریم با فراهم کردن گفتوگو بین ناشران و کارگزاران فرهنگی علاوهبر شکلگیری گفتوگوی فرهنگی، دیپلماسی فرهنگی هم شکل دهیم.
به گفته وی، ما تلاش میکنیم بخش نمایشگاهی این دوره تقویت شود. از طرفی، بهرهمندی از فناوریهای نوین مقدمهای برای انجام فعالیتهای صنعت نشر خواهد بود. تقویت حقوق معنوی معلمان و مترجمان، تکریم اهالی قلم و تلاش برای جذب حداکثری آنها از دیگر رویکردهای نمایشگاه کتاب خواهد بود.
قائممقام نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران درباره موضوع دیپلماسی فرهنگی افزود: ما تلاش میکنیم دیپلماسی فرهنگی را با حضور مهمان ویژهمان یعنی کشور عراق محقق کنیم. امسال کشور عراق با ۲۰ ناشر برجسته عراقی مهمان ما هستند. از طرفی، فلوشیپ برای اولینبار در کشور برگزار میشود. فلوشیپ در راستای تحقق نهضت ترجمه است، که در حوزه کودک و نوجوان شروع بهکار میکند. در حال حاضر، نزدیک به ۸۰ مهمان خارجی و ۵۰ مهمان داخلی ثبتنام کردند. از طرفی، نشست فرهنگی کشورهای عضو بریکس در ایران برای اولینبار برگزار میشود.
حیدری با اعلام این خبر که امسال بیش از ۴۰ مهمان خارجی از کشورها و قارههای مختلف داریم، گفت: حضور آنها تنها به نمایشگاه کتاب محدود نمیشود. بلکه تلاش میکنیم با برگزاری دید و بازدیدهای فرهنگی آنها را به سفیران فرهنگی تبدیل کنیم. امسال ۱۳۶۳ ناشر در بخش داخلی حضور داشتند، که ۱۶۲۶ ناشر به صورت حضوری در نمایشگاه حاضرند. در مجموع تمام ناشران در بخش مجازی نمایشگاه فعال هستند. از طرفی، از ۷۰۰ غرفهای که در سال گذشته وجود داشت، این تعداد به ۹۰۰ غرفه افزایش پیدا کرده است.
وی درباره مبلغ تخصیص یارانه کتاب به دانشجویان توضیح داد: امروز سقف یارانه کتاب دانشجویان اعلام میشود. بر این اساس مبلغ کل یارانه یک میلیون تومان است، که ۵۰ درصد آن را معاونت فرهنگی میپردازد، که همان ۵۰۰ هزار تومان میشود. بر این اساس، ۵۰۰ هزار تومان باقی مانده را باید دانشجو بپردازد.
قائممقام نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران درباره حضور ناشران پخته خوار و فروش ترجمههای ضعیف در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران توضیح داد: مرجع برخورد با این ناشران بر اساس قانون است. ما تا آنجایی که قانون به ما اجازه بدهد، با پختهخواران برخورد میکنیم. ولی ایراد قانونی هست، که باید در اسناد قانونی این ایراد برطرف شود. برای کتابهای خارجی هم مبلغ ۱۰ میلیارد تومان در نظر گرفته شده است. منظور از کتابهای خارجی کتابهای عربی و انگلیسی است. البته این یارانه به کتابهای جدید و نه تکراری و قدیمی اختصاص مییابد.