
باشگاه خبرنگاران جوان؛ مریم رضایی - محسن نجفیخواه، در اجلاس معاونان مالی دانشگاهها در شیراز، ضمن اعلام عملکرد مثبت بودجه آموزش عالی در سال گذشته (۳۳۶۵ همت در برابر بودجه مصوب ۲۵۰۰ همت، معادل افزایش ۴۶ درصدی)، به چگونگی جبران کسری بودجه اشاره کرد.
او تامین مابهالتفاوت ۳۳۶۵ - ۲۵۰۰ همت را از محل واگذاری داراییهای سرمایهای و مالی عنوان کرد و گفت: آموزش عالی برای پوشش هزینههای خود به فروش داراییهایش متکی بوده است.
معاون علمی، فرهنگی و اجتماعی سازمان برنامه و بودجه کشور ادامه داد: یک سوم منابع مالی مورد نیاز را دولت متقبل شده و مابقی هزینههای ما در سال گذشته یا دارایی فروخته شده یا استفراض گرفتهایم.
نجفیخواه با بیان اینکه در مجموع آموزش عالی بیش از ۱۰۰ درصد منابع مالی در سال گذشته تامین اعتبار شد، گفت: در سالی که گذشت ۳۲۰۰ نفر هیات علمی استخدام شد، ۱۳۰ هزار نفر در وزارت آموزش و پرورش و بهداشت استخدام شدند، هزینه تحصیلی دانشآموزان مستعد در مدارس سمپاد ویژه دهکهای پایین را پرداخت کردیم، برای ۱۳۰ هزار کودک هم برنامه رفع مشکلات تغذیهای اجرایی شد، همچنین متناسب سازی را اجرایی و بخش زیادی از معوقات حقالتدریس وزارت علوم را پرداخت کردیم.
او با بیان اینکه ۹ هزار میلیارد تومان برای بخش تغذیه دانشجویی سال گذشته هزینه شد، عنوان کرد: برای سال ۱۴۰۴ هم مصارف بودجه ۳۷ درصد رشد کرده، اما هزینههای وزارت علوم در مجموع ۴۸ درصد رشد کرده است.
معاون علمی، فرهنگی و اجتماعی سازمان برنامه و بودجه کشور اضافه کرد: کل اعتبارات وزارت علوم در سال جاری نیز ۹۱ هزار میلیارد تومان مشخص شده است. همچنین ۸۹ درصد رشد اعتبارات وزارت علوم در بخش تملک دارایی برای سال جاری پیشبینی شده است
نجفیخواه خاطرنشان کرد: بخش تعمیرات اساسی، بازسازی و نگهداری خوابگاههای دانشجویی به صورت ویژه در بودجه امسال وزارت علوم دیده شده تا شرایط بهتری ایجاد شود.
او با بیان اینکه نظام فعلی تامین مالی دانشگاهها به بودجه دولتی وابسته است و این از مشکلات جدی محسوب میشود، گفت: در حال حاضر ۲۴ درصد هزینههای دانشگاهها را خود دانشگاهها و مابقی در رابطه بودجهای تامین میشود.
معاون علمی، فرهنگی و اجتماعی سازمان برنامه و بودجه کشور اضافه کرد: در شاخص نسبت نیروی انسانی در آموزش عالی وضعیت ناگواری داریم به گونهای که به ازای یک نفر عضو هیات علمی، سه نفر عضو غیر هیات علمی داریم که نسبت بالایی است.
نجفیخواه همچنین خواستار بازنگری نسبت به نقش نهاد علم و جایگاه دانشگاه شد و تاکید کرد: درآمد اختصاصی دانشگاهها باید افزایش یابد.
او عنوان کرد: نحوه اداره دانشگاه در کشور ما همانند اداره یک ادارهکل است، در حالی که باید دانشگاهها بنگاه تولید علم و فناوری باشند.
معاون علمی، فرهنگی و اجتماعی سازمان برنامه و بودجه کشور در خاتمه سخنانش تاکید کرد: در ارتباط با منابع دانشگاهها باید به سمت ساماندهی مخاطبین استفاده کننده از خدمات دانشگاهی پیش رویم.