
باشگاه خبرنگاران جوان؛ اعظم پورکند - نبرد هوایی بین جنگندههای پاکستانی ساخت چین و جنگندههای رافال فرانسوی ساخت هند با دقت زیادی از سوی ارتشها بررسی میشود، چرا که ممکن است اطلاعاتی ارائه دهد که در درگیریهای آینده برتری ایجاد کند.
به گفتهی دو مقام آمریکایی که با رویترز صحبت کردهاند یک هواپیمای جنگی پاکستانی ساخت چین روز چهارشنبه دستکم دو هواپیمای نظامی هند را ساقط کرد، این رویداد میتواند نقطه عطفی مهم برای جنگندههای پیشرفته چینی به شمار رود.
درگیری هوایی فرصت نادری است تا ارتشها عملکرد خلبانان، جنگندهها و موشکهای هوا به هوا را در نبرد واقعی بررسی کنند و از آن برای آمادهسازی نیروهای هوایی خود بهره ببرند.
کارشناسان میگویند استفاده زنده از تسلیحات پیشرفته در سراسر جهان، از جمله در چین و ایالات متحده، مورد تجزیه و تحلیل قرار خواهد گرفت؛ کشورهایی که هر دو خود را برای احتمال درگیری بر سر تایوان یا در منطقهی وسیعتر هند و اقیانوس آرام آماده میکنند.
یکی از مقامات آمریکایی که نخواست نامش فاش شود به رویترز گفته است که با اطمینان بالا میتوان گفت پاکستان از جنگنده چینی J-۱۰ برای شلیک موشکهای هوا به هوا به سمت جنگندههای هندی استفاده کرده است.
در رسانههای اجتماعی تمرکز زیادی روی عملکرد موشک PL-۱۵ چینی در برابر موشک Meteor ساخت گروه اروپایی MBDA وجود داشته است. هنوز هیچ تأیید رسمی مبنی بر استفاده از این تسلیحات منتشر نشده است.
داگلاس بری، کارشناس ارشد هوافضای نظامی در مؤسسه بینالمللی مطالعات استراتژیک، گفت: «جوامع نظامی هوایی در چین، آمریکا و چند کشور اروپایی به شدت علاقهمند هستند تا حقیقت میدانی دربارهی تاکتیکها، تکنیکها، رویهها، تجهیزاتی که استفاده شده، آنچه کار کرده و آنچه نکرده را تا حد امکان جمعآوری کنند.»
او افزود: «شاید بتوان گفت که با توانمندترین سلاح چین در برابر توانمندترین سلاح غرب روبهرو هستیم، اگر واقعاً از آنها استفاده شده باشد؛ که هنوز نمیدانیم.»
بری گفت فرانسویها و آمریکاییها احتمالاً امیدوارند اطلاعات مشابهی را از طرف هند به دست آورند.
یکی از مدیران صنعت دفاعی گفت: «موشک PL-۱۵ یک مشکل جدی است. ارتش آمریکا به آن توجه زیادی دارد.»
شرکت فرانسوی داسو، سازنده رافال، از اظهار نظر خودداری کرد و گروه MBDA نیز به دلیل تعطیلات عمومی در فرانسه بلافاصله در دسترس نبود.
تحلیلگران غربی و منابع صنعتی میگویند هنوز جزئیات کلیدی نامشخص است، از جمله اینکه آیا موشک Meteor واقعاً توسط جنگندههای هندی حمل شده بوده یا خیر، و اینکه خلبانها چه نوع و چه میزان آموزش دیده بودند. شرکتهای تسلیحاتی نیز نگران هستند که عملکرد فنی از عوامل عملیاتی متمایز نشود.
بایرون کالان، کارشناس دفاعی مستقر در واشنگتن و شریک مدیریتی در شرکت Capital Alpha Partners، گفت: «ارزیابیهایی از اینکه چه چیزی کار میکند و چه چیزی کار نمیکند انجام خواهد شد، اما از طرفی همیشه مه جنگ (Fog of War) وجود دارد.»
او افزود: «شرکتهای آمریکایی تسلیحاتی به طور مداوم بازخوردی از عملکرد محصولاتشان در جنگ اوکراین دریافت میکنند؛ بنابراین کاملاً انتظار دارم وضعیت مشابهی برای تأمینکنندگان اروپایی هند نیز وجود داشته باشد؛ و احتمالاً چین و پاکستان هم بازخورد مشابهی را با یکدیگر به اشتراک میگذارند. اگر PL-۱۵ همانطور که تبلیغ شده یا حتی بهتر عمل کرده باشد، چینیها قطعاً مایل به شنیدن آن هستند.»
یکی از منابع صنعت دفاعی غربی که موشک Meteor را به کار میبرد گفت: تصویری که از جستجوگر یک موشک به صورت آنلاین منتشر شده، به نظر میرسد مربوط به یک موشکی است که به هدف نخورده است. گزارشهای متناقضی وجود دارد مبنی بر اینکه پاکستان آیا نسخه داخلی PL-۱۵ را از نیروی هوایی چین دریافت کرده یا نسخه صادراتی با برد کمتر که در سال ۲۰۲۱ به صورت عمومی معرفی شد.
بری، که بهطور گسترده درباره این موشک نوشته، معتقد است که پاکستان به احتمال زیاد نسخه صادراتی آن را در اختیار دارد.
یکی از منابع صنعت دفاعی غربی ادعاهایی مبنی بر اینکه موشک PL-۱۵ با سوخت راکتی برد بیشتری از موشک Meteor با موتور هوا-تنفسی دارد را رد کرد، اما اذعان داشت که قابلیت آن «ممکن است بیش از آن چیزی باشد که قبلاً تصور میشد.» برد موشک Meteor بهطور رسمی اعلام نشده است.
او گفت: «در حال حاضر قضاوت درباره هر چیزی غیرممکن است. ما اطلاعات بسیار اندکی داریم.»
برد و عملکرد PL-۱۵ سالها مورد توجه کشورهای غربی بوده است.
ظهور این موشک به عنوان یکی از نشانههای مهم تلقی میشود که چین بهوضوح فراتر از فناوریهای مشتقشده از دوران شوروی حرکت کرده است.
منبع: رویترز