
باشگاهخبرنگاران جوان؛ محبوبهکباری - سید محمدهادی سبحانیان در چهاردهمین همایش سیاستهای مالی و مالیاتی ایران گفت: توقعی که از نظام مالیاتی هست تامین منابع پایدار برای هزینههای جاری کشور است اما به توجه به درآمدهای بالای نفتی، دههها بود که این اتفاق نمیافتاد در سنوات اخیر این اتفاق رقم خورده است؛ سهم مالیات در نسبتهای مختلف معرف کاهش وابستگی به بودجه است که نشان میدهد در این زمینه اقدامات خوبی رقم خورده است.
وی با اشاره به مشکلاتی مانند ناترازی انرژی یا تعطیلی بانکها و .. در سال گذشته گفت با این حال ۱۲۲۹ همت منابع مالیاتی تجهیز کردیم که در سال ۱۴۰۰ حدود ۳۰۵ همت بود و در ۴ سال رشد ۴ برابری داشتیم؛ در نسبت مالیات به جی دی پی سال ۱۴۰۰ حدود ۵.۷ بودیم در سال گذشته به ۸.۳ درصد رسیدیم در دو سال گذشته نزدیک ۵۰ درصد تامین بودجه از مالیات بود اما در سال گذشته نزدیک ۷۰ درصد هزینههای جاری دولت از مالیات تأمین شد و بیش از رشد اقتصادی و میزان تورم مالیات اخذ شده است.
معاون وزیر اقتصاد گفت: عمده منابع شهرداری ها و دهیاریها را هم سازمان مالیاتی تامین میکند و پول آن را مردم از این کانال می دهند ۴۸ همت در سال ۱۴۰ به شهرداریها داده شد ولی در سال گذشته ۲۴۴ همت بود همچنین در سال گذشته ۷ همت استرداد مالیاتی داشتیم.
وی با تاکید بر اینکه درآمدهای مالیاتی به پیر به پیغمبر صرف امور اجرای و اساسی کشور میشود؛ گفت: یک سال تلاش کردیم تا بخش اندکی که به عنوان مالیات اصناف و مشاغل از اشخاص حقیقی اخذ میشود خودشان تصمیم بگیرند در کجا هزینه شود.
او بیان کرد: مالیات اصناف و مشاغل سهم ناچیزی در مالیات دارد اما آثار این کار بسیار مثبت بود و ارزش معنوی آن دهها برابر ارزش مادی آن بود مردم خودشان میگویند خانه بهداشت یا راه روستایی یا مدرسه ساخته شود ۳۶۱ هزار مؤدی در این طرح مشارکت کردند و ۲ هزار پروژه مانند پروژههای زیرساختی، مدرسهسازی، پروژههای بهداشت و درمان و آموزش عالی بخشی از این طرح نشاندار کردن بود. امسال هم امیدوارم شاهد توسعه این موضوع باشیم.
سبحانیان ادامه داد: با تاکید رییس جمهور بر اتکای نظام مالیاتی بر دادهها، سرعت اصلاح نظام مالیاتی خوب بوده است نظام مالیاتی ما اگرچه در تدوین لایحه ها اثرگذار است اما موارد متعددی میتوان مثال زد که هم در جهت بهبود لوایح دولت موثر بوده است؛ قانون سامانههای فروشگاهی اقدام بسیار خوبی بود لایحه مالیات بر مجموع درآمد هم در مجلس در حال بررسی است. در تدوین لایحه مالیات بر مجموع و نیز مالیات بر عایدی، نگاه درآمدی نداشتم و معتقدیم نظام مالیاتسِتاتی ما که منبع محور است ایراد دارد و باید فردمحور یا خانوار محور باشد.
وی خاطرنشان کرد: نظام مالیاتی نباید نگاه درآمدی داشته باشد و قطعا در جایی به مشکل خواهیم خورد باید به جای مالیاتسِتاتی از منابع مختلف که بعضا با فشارهای مختلف معافیت مالیاتی میگیرند و ما با این موضوع معافیت ها مشکل جدی داریم، باید از سوداگری در مسکن و ارز و ... مالیات بگیریم.
وی درباره معافیت های مالیاتی گفت: ما با معافیت ها مشکلی نداریم و قطعا برای ایجاد انگیزه باید اتفاق بیفتد اما سوال این است که چه کسی میتواند ادعا کند که معافیت های مالیاتی ما اثربخش یا هدفمند بوده است؟ اخیرا مرکز پژوهشهای مجلس در خصوص معافیت های مالیاتی گزارشی منتشر کرده است در این گزارش مشخص شده که علی رغم اینکه نرخ مالیاتی کشور ۲۵ درصد است اما نرخ موثر مالیاتی حدود ۷ درصد است سد های بالا نرخ موثر مالیاتی آنها در رده یک تا ۲ درصد بوده است شرکتهای بسیار بزرگتر نرخ موثر مالیاتی آنها یک تا دو درصد بوده است.
سبحانیان اظهار کرد: یکی از بهره برداران اصلی از پایگاه اطلاعاتی سازمان امور مالیاتی است اما باور رییسجمهور این است که حکمرانی کشور داده محور باشد با استفاده از این اطلاعات افزایش تمکین مالیاتی است و با این کار اصطکاک میان سازمان و مودیان کاهش مییابد. علی رغم کاهش ۷ درصد مالیات تولید، میزان مالیات ابرازی مودیان ۳ برابر شده است در بخش مالیات از حقیقی ها هم رشد بسیار خوبی داریم.
وی خاطر نشان کرد: با سرعت بسیار زیادی به سمت مالیاتسِتاتی سیستمی و کاهش مداخلات انسانی در حرکتیم حتی در فاز تشخیص مالیات هم به سمتی رفتهایم که فاز انسانی به حداقل برسد مالیات املاک و مستغلات سال گذشته ۹۰ درصد انسانی بود اما امسال ۱۰۰ درصد سیستمی شده است آن هم در شرایطی که یک میلیون پرونده در این بخش داشتهایم در حوزه مالیات اصناف هم سال گذشته ۸۰ درصد سیستمی بود در حالی که سال قبل از آن ۵۰ درصد سیستمی و در سال ۱۴۰۱ نزدیک ۹۰ درصد انسانی بود.