در دنیای کسب و کار امروز، مشاغل خانگی، پدیده‌ای رو به رشد و پویا و موتور محرک در توسعه اقتصاد کشور به شمار می‌روند. اهمیت مشاغل خانگی در اقتصاد اثبات شده و غیرقابل انکار است.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ حدیث ابراهیمی پور ـ مشاغل خانگی به تمام فعالیت‌هایی گفته می‌شود که توسط بانوان یا آقایان در زمینه راه اندازی یک کسب و کار در فضای خانه  با استفاده از ظرفیت‌های فردی و خانوادگی، بدون ایجاد مزاحمت برای دیگران، شکل بگیرد. در اینگونه مشاغل، به جای مراجعه فرد برای کار به بیرون از منزل، او در خانه مانده و کار را به خانه می‌آورد. مزیت این نوع اشتغال این است که نیازی به فضا و هزینه‌های اضافی آن مثل اجاره ساختمان را ندارد و فرد می‌تواند با سرمایه اولیه کم، کار خود را آغاز کرده و به درآمد برسد.

مشاغل خانگی به عنوان یکی از بهترین راه‌های کسب و کار برای ایجاد اشتغال افراد جویای کار به ویژه زنان است. زنانی که برای کسب درآمد، تأمین نیاز مالی و ارتقای کیفیت زندگی و رفاه بیشتر در خانه مشغول فعالیت می‌شوند.

 بیست و دوم اردیبهشت ماه در تقویم به نام مشاغل خانگی است و این بهانه‌ای شد تا خبرنگار ما با چند بانوی خوش ذوق که در این میدان موفق بوده و هستند، هم کلام شود.

ایجاد اشتغال در صورت حمایت نهاد‌ها

 مریم جعفری اهل روستای قالند سفلی شهرستان بهبهان و یک کپوباف است. او پارسال در جشن خودکفایی کمیته امداد جزو پنج بانوی برتر کشور در زمینه کارآفرینی شد.

او می‌گوید: کپوبافی را از مادر همسر و همسایه هایش سال‌ها قبل بصورت ابتدایی آموزش دیده ولی با تلاش، تحقیق و تمرین توانسته این هنر را بصورت حرفه‌ای یاد بگیرد.

او افزود: کپوبافی را حدود ۶سال پیش از صفر و با مبلغ ۳۰۰ هزار تومان شروع کرده است.

مشاغل خانگی گنجی نهفته در دل اقتصاد

خانم جعفری ادامه داد: درآمد حاصل از کپوبافی رابطه مستقیمی با تلاش و کار روزانه دارد. مسلما شروع هر کاری با سختی همراه است و من هم از این قاعده مستثنی نبودم ولی با امید بخدا، تلاش و حمایت بعضی از ادارات خصوصا کمیته امداد توانستم در این راه موفق باشم.

این بانوی کارآفرین گفت: تاکنون چند وام و تسهیلات با مبالغ پایین دریافت کرده‌ام اما برای پیشرفت و اشتغالزایی بیشتر به تسهیلات بیشتری نیاز دارم.

خانم جعفری افزود: بازار فروشم ابتدا از به اشتراک گذاشتن نمونه کار‌ها در شبکه‌های مجازی بود سپس درنمایشگاه‌های سطح شهر و درنمایشگاه‌های بین المللی شرکت کرده و محصولات خود را در معرض دید مردم قرار دادم.

او اضافه کرد: بعنوان مربی و راهبر در کمیته امداد امام خمینی مشغول شدم و توانستم برای بیش از ۳۰۰نفر بصورت مستقیم و بیش از ۲۰۰ نفر به صورت غیرمستقیم اشتغالزایی کنم.

مشاغل خانگی گنجی نهفته در دل اقتصاد

خانم جعفری با بیان اینکه هرگز ناامید نشده و آرزو دارد با تلاشش بهبهان را شهرکپو کند، گفت: آموزش کپوبافی به علاقمندان، تولید کپو و مسئولیت فروش آنها را به عهده دارم.

او با بیان اینکه مواد اولیه برگ نخل را از روستا‌های اطراف بهبهان و از استان بوشهر تهیه می‌کنم، افزود: مغزی داخل کپو از گیاهی بنام کرتک است که کنارجو‌های آب و در باغ‌ها می‌روید هر چند روند بریدن و خشک کردن آن سخت است.

این بانوی کپوباف با اشاره به اینکه مواد لازم برای ساخت کپو را به شهر‌ها و روستا‌های استان به دست کپوبافان می‌رسانم و سفارشات را دریافت کرده و به فروش می‌رسانم، گفت:در کل استان خوزستان از جمله در آغاجری، زیدون، درونک، امیدیه، سربندر، ماهشهر، رامهرمز و... فعالیت دارم. 

مشاغل خانگی گنجی نهفته در دل اقتصاد

او می‌گوید: محصولات او اکنون در سراسر کشور مشتری دارد و از طریق فضای مجازی و شرکت در نمایشگاه‌های مختلف به فروش می‌رساند.

ارائه نشدن تسهیلات خوداشتغالی به متقاضیان

خانم سلطانی شهروند اهوازی بیش از دو دهه است که خیاطی پیشه و شغل او است. دیپلم رشته خیاطی دارد. در زمان تحصیل با یک چرخ قدیمی شروع کرد و از همان ابتدا در نمایشگاه‌های سطح شهر شرکت کرد. 

او می‌گوید: بعد از فارغ التحصیل شدن در خانه مشغول به خیاطی شدم ابتدا مشتری‌های من دوستان و همسایه هایم بودند. با تلاش و کوششی که داشتم هر روز مشتری هایم بیشتر می‌شدند تا در نهایت با کمک و موافقت خانواده مغازه‌ای اجاره کردم و مشغول به کار شدم.

او ادامه داد: طی سال‌هایی که مغازه داشتم کارم رونق گرفته بود و توانستم تمام تجهیزات خیاطی را با درآمد خودم خریداری کنم و در کنار خیاطی، بصورت خصوصی نیز آموزش را آغاز کردم. 

خانم سلطانی گفت: به علت مشکلات کمی از فعالیتم کم شد ولی پس از ریشه کن شدن بیماری کرونا، دوباره خیاطی را شروع کردم و این بار با کمک همسرم توانستم وسایل مورد نیاز شغلم را تهیه کنم. این بار در خانه سفارش تولید انبوه مانند لباس کار برای شرکت ها، لباس مدارس و ... دارم.

او می‌گوید: با تمام مدارک و تمام دوندگی‌ها نتوانسته از دولت وام خود اشتغالی یا مشاغل خانگی بگیرد. امکان دریافت وام مشاغل خانگی به دلیل متقاضی زیاد میسر نیست.

آیا مشاغل خانگی بیمه می‌شوند؟ 

مهشید دایر نیز از زنان خانه دار ساکن اهواز است که بصورت رسمی و فعال با حمایت‌های همسرش از سال۱۴۰۰  حرفه بافتنی را آغاز کرد.او می گوید: همیشه در فکر ایحاد شغلی بودم تا علاوه بر استقلال خودم، برای بانوان هنرمند شهرم نیز اشتغالزایی کنم.

خانم دایر گفت: اکنون بصورت مستقیم برای ۳ نفر و بصورت غیر مستقیم برای ۵نفر اشتغالزایی کردم.در سه سال فعالیت، از سوی هیچ ارگانی حمایت نشدم و متاسفانه برای برطرف کردن نیاز‌های پیش پا افتاده نیز مسئولان همراهی نمی‌کنند.

مشاغل خانگی گنجی نهفته در دل اقتصاد

خانم دایر گفت: تاکنون هیچ بیمه‌ای از مشاغل خانگی حمایت نکرده است. 

با توسعه مشاغل خانگی می‌توان هر خانه را در این شرایط سخت اقتصادی تبدیل به یک کارگاه تولیدی کرد و حمایت از کارآفرینان باعث می‌شود چرخه اقتصاد، اشتغال و تولید روان‌تر بچرخد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.