
باشگاه خبرنگاران جوان - منصور ستوده مدیرعامل شرکت آب منطقهای قزوین گفت: عمده وظایف صرفه جویی در مصرف منابع آبی استان قزوین برعهده بخش کشاورزی قرار دارد و در این رابطه نیز سازمان جهاد کشاورزی بایستی برنامه سازگاری با کم آبی و رعایت الگوی کشت را رعایت کند.
وی اضافه کرد: برنامه سازگاری با کم آبی از سال ۹۹ شروع شده و تا ۱۴۱۱ نیز ادامه دارد که بر اساس آن قرار است پنج دستگاه اجرایی در فاز نخست ۳۲۵ میلیون متر مکعب و در فاز دوم ۳۳۵ میلون میلیون متر مکعب در مصرف آبی استان صرفه جویی کنند.
ستوده عنوان کرد: استان قزوین در شرایطی که با پدیده فرونشست در شهرستانهای تاکستان و بویین زهرا خود روبهرو بوده و بالاترین نرخ کشور را در همین رابطه به خود اختصاص داده است، نباید به سمت کشت برخی محصولات آب بر مثل هندوانه، خربزه و کاهو روی بیاورد.
این مسئول ادامه داد: در حوزه چاههای آب مجاز نیز کسانی که برداشت مازاد داشته و الگوی کشت را رعایت نمیکردند، سال گذشته در شورای تامین استان مطرح شدند و در این رابطه ممنوعیتهایی در شهرستان بویین زهرا اعمال شد.
ستوده با بیان اینکه قوانین موجود بازدارندگیهای لازم و کافی را ندارد، بیان کرد: هنگامی که پروانه چاههای کشاورزی صادر میشود، براساس الگوی کشت تایید شده از سوی سازمان جهاد کشاورزی، اجازه برداشت آب داده میشود، اما همچنان در برخی موارد این موضوع رعایت نمیشود.
به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقهای قزوین، براساس سند حقابه سد طالقان، ۲۳۰ میلیون متر مکعب آب سهم استان قزوین بوده که ۱۵۰ میلیون متر مکعب آن برای کشاورزی و ۶۰ میلیون متر مکعب نیز جهت آب شرب در نظر گرفته شد، اما اکنون با توجه به کاهش حجم آب این ارقام معنایی ندارد.
وی عنوان کرد: جهاد کشاورزی، شرکت آب و فاضلاب شهری و روستایی، اداره کل صمت، منابع طبیعی و آبخیزداری، فضای سبز شهری و شهرکهای صنعتی بایستی در مصرف منابع آبی ملاحظات لازم را داشته باشند که البته بیشترین سهم موضوع مربوط به حوزه کشاورزی است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای قزوین به قیمت پایین حاملهای انرژی در کشور، به ویژه در بخش آب اشاره کرد و یادآور شد: در حوزه کشاورزی برای هر متر مکعب آب (آب کشاورزی خام) ۳۰۰ ریال هزینه میشود که این رقم تا حدودی در آب شرب افزایش مییابد، اما با این وجود این رقم در مقایسه با آبهای بسته بندی بسیار ناچیز است.
منبع: ایرنا