
باشگاه خبرنگاران جوان؛ پریسا بهرامی - سرکوت نجفی در نشست تخصصی کارشناسان برنامه همیاران سلامت روانی اجتماعی سراسر کشور اظهار کرد: با بیان اینکه در شرایط کنونی، بار اصلی مقابله با آسیبهای اجتماعی بر دوش سازمان بهزیستی، کمیته امداد و سایر نهادهای حمایتی قرار دارد.
مدیرکل امور اجتماعی استانداری کردستان، رویکرد مثبت مدیریت ارشد برخی استانها از جمله کردستان در ترغیب سایر دستگاهها به حمایت از حوزه اجتماعی را یک استثنا دانست و خطاب به کارشناسان حاضر در نشست گفت: شما به عنوان مصلحان اجتماعی و فعالان این حوزه، وظیفه دارید برای بهبود شرایط اجتماعی و ارتقای کیفیت زندگی در جوامع گوناگون تلاش کنید. این یک تکلیف اجتماعی است، اما متاسفانه تنها بخش محدودی از جامعه، یعنی همین بزرگوارانی که در این جلسه حضور دارند، این رسالت را پذیرفتهاند.
وی حضور کارشناسان از اقصی نقاط کشور در این کارگاه دو روزه را نشانه عزم جدی آنان در این زمینه دانست، اما در عین حال بر کمبود نیرو و فعالان در این حوزه تاکید کرد و افزود: این مسئله ایجاب میکند که ما بتوانیم از طریق شبکههای اجتماعی، مردم را در این زمینه آگاه و متقاعد کنیم، زیرا همه ما در یک جامعه مشترک زندگی میکنیم.
نجفی با اشاره به سخنان یکی از حاضران درباره مسائل فردی و اجتماعی، تصریح کرد: اگر یک اتفاق در حوزه فردی رخ دهد، شاید تنها یک خانواده درگیر شود، اما وقتی مسئله اجتماعی میشود، دیگر امنیت فردی به تنهایی کافی نیست. سازمان ملل در سال ۲۰۱۶ شعاری را برای بحث حاشیهنشینی مطرح کرد که بسیار قابل تامل بود: اگر شما به سراغ ما نیایید، ما به سراغ شما میآییم و این اتفاق در حوزه کالبدی شهرها، بافتهای فرسوده، حاشیهنشینی و جرایم خرد در حال وقوع است و احساس امنیت را کاهش داده است.
وی با تاکید بر اینکه احساس ناامنی گاهی از خود ناامنی مخربتر است، افزود: حوزه اجتماعی نیازمند آن است که دستگاهها و افرادی که توانایی دارند، در راستای مسئولیت اجتماعی خود وارد عمل شوند تا بتوانیم در نهایت کشوری با مردمانی سرزنده، بانشاط و امن داشته باشیم.
نجفی به ظرفیتهای فرهنگی استان کردستان نیز اشاره کرد و گفت: ما معتقدیم مسائل فرهنگی میتواند امنیت اجتماعی و اقتصادی پایدار ایجاد کند. تمام مشکلات ما ناشی از آسیبهای اجتماعی نیست، بلکه سرمایه اجتماعی عظیمی نیز داریم که میتوان بر روی آن کار کرد. سرمایه اجتماعی ما از دیرباز مملو از عناصر و فاکتورهایی بوده که میتوان آنها را برجسته و الگو قرار داد.
وی با انتقاد از کمبود ابزار مقابله در حوزه فرهنگی، تصریح کرد: متاسفانه ما در این زمینه با کمبود تولید محتوای مناسب مواجه هستیم. برای ساخت یک فیلم خوب و تاثیرگذار، هزینههای بسیار بالایی مورد نیاز است و در حالی که فیلمهایی تولید میشوند که ممکن است پیامدهای منفی داشته باشند، حمایت مالی مناسبی از تولیدات فرهنگی ارزشمند صورت نمیگیرد.
نجفی با اشاره به حمایت مالی برخی برندهای تجاری از تولیدات فرهنگی، بر لزوم توجه جدی و عزم اجتماعی و مردمی در حوزه فرهنگ تاکید کرد و هشدار داد که بیتوجهی به این حوزه میتواند تبعات سنگین و جبرانناپذیری به دنبال داشته باشد.
مدیرکل بهزیستی کردستان نیز در این نشست اظهار کرد: گروههای همیار، محور پیشگیری از آسیبهای اجتماعی هستند
حسین رسولی، مدیرکل بهزیستی استان کردستان، در نشست تخصصی کارشناسان برنامه همیاران سلامت روانی اجتماعی سراسر کشور در این استان، بر نقش کلیدی و محوری گروههای همیار و تشکلهای مردمی در راستای تحقق اهداف پیشگیری از آسیبهای اجتماعی تاکید کرد.
رسولی با اشاره به ارزش و اثرگذاری پایدار فعالیتهای اجتماعی انجام شده توسط این گروهها، تصریح کرد: امروزه، نگرش افراد جامعه، خانوادهها و حتی سازمانها و نهادهای دولتی به اهمیت فعالیتهای شما معطوف شده است.
وی افزود: این امر بیانگر آن است که اقدامات ارزشمند و تاثیرگذار شما، سازمان بهزیستی را بر آن داشته تا حمایت از فعالیتهای اجتماعی از طریق گروههای همیار و تشکلهای تحت نظارت خود را در اولویت قرار دهد تا در تعامل با سازمانهای دولتی، بتوان به وظایف محوله عمل کرد.
مدیرکل بهزیستی کردستان با بیان اینکه رویکردهای صرفاً حاکمیتی و دولتی در مواجهه با مسائل اجتماعی ممکن است نتایج مطلوب را به همراه نداشته باشد، اظهار داشت: «تجربه نشان داده است که هرگاه نقش مردم، تشکلها و گروههای همیار برجسته بوده، شاهد رویدادها و فعالیتهای مثبتی بودهایم. در گذشته نیز در زمینه پیشگیری از آسیبهای اجتماعی در سطح محلات و مناطق گوناگون، اقدامات موثری انجام شده و خوشبختانه، آثار این فعالیتها پس از پایان حضور ما نیز همچنان ماندگار بوده است.
رسولی، شکلگیری خودجوش گروهها و استمرار فعالیتهای اجتماعی در محلات را از نتایج ارزشمند حضور و تلاش گروههای همیار دانست و خاطرنشان کرد: این مهم سبب شده است تا دغدغهای مشترک برای آن محیطها ایجاد شود و افراد، خود را در قبال مسئولیتهای اجتماعی ملزم به پیگیری امور و انجام وظایف بدانند.
وی ابراز امیدواری کرد که برگزاری این دوره دو روزه، با هدف بازبینی سیاستهای آتی سازمان و ارزیابی عملکرد گذشته، منشا خیر و برکت باشد و بتوان با همیاری مردم، فعالان مدنی، اجتماعی و فرهنگی، بر چالشهای پیش رو فائق آمد و گامهای موثرتری برداشت.
مدیرکل بهزیستی کردستان با تاکید بر ضرورت همت و مشارکت مردمی و ایفای مسئولیتهای اجتماعی در جامعه، گفت: گسترش و تغییر ماهیت آسیبهای اجتماعی، مستلزم بهروزرسانی رویکردها و برقراری ارتباط موثر و بههنگام با مردم محلات است تا بتوان در برابر این آسیبها، هرچند اندک، گامی برداشت.
رسولی در پایان، هدف غایی سازمان بهزیستی و سایر نهادها و مسئولین را تامین سلامت روحی و روانی جامعه عنوان کرد و افزود: این مهم، گاهی از نیازهای اولیه انسانها نیز حیاتیتر است؛ چرا که اگر فرد یا خانوادهای از تمکن مالی برخوردار باشد، اما از سلامت روان بهرهمند نباشد یا دچار آسیب اجتماعی شده باشد، آن ثروت و توان مالی نیز نمیتواند برای او لذتبخش و ارزشمند باشد. از این رو، وظیفه ما در سازمان بهزیستی و شما به عنوان نمایندگان آن، نقشآفرینی مضاعف در حوزه مردمی و تشکلها و همیاران است.