
باشگاه خبرنگاران جوان؛ اعظم پورکند - نظامیان رژیم اشغالگر اسرائیل در حملات تازهای که طی ۲۴ ساعت گذشته به نوار غزه انجام داد، دستکم ۱۴۶ فلسطینی را به شهادت رساندند و شمار زیادی را نیز مجروح کرد. به گفته مقامات بهداشت محلی در روز شنبه، این کشور بهنظر میرسد آماده انجام حمله زمینی جدیدی است.
از روز پنجشنبه، حملات اسرائیل یکی از مرگبارترین مراحل بمباران را از زمان فروپاشی آتشبس در ماه مارس رقم زدهاند. این حملات همزمان با پایان سفر رئیسجمهور آمریکا، دونالد ترامپ، به خاورمیانه در روز جمعه انجام شدند؛ سفری که هیچ نشانهای از پیشرفت در جهت آتشبس جدید به همراه نداشت.
مروان السلطان، مدیر بیمارستان اندونزیایی در شمال غزه، گفت: «از نیمهشب تاکنون، ۵۸ شهید دریافت کردهایم، در حالیکه تعداد زیادی از کشته ها همچنان زیر آوار هستند. وضعیت درون بیمارستان فاجعهبار است.»
به گفته مقامات بهداشت محلی، ۴۵۹ نفر در این حملات مجروح شدهاند.
ارتش اسرائیل روز شنبه اعلام کرد در حال انجام حملات گسترده و آمادهسازی نیروها برای گسترش عملیات در نوار غزه با هدف دستیابی به کنترل عملیاتی بر برخی مناطق است.
نظام بهداشت غزه عملاً از کار افتاده و بیمارستانها در طول ۱۹ ماه جنگ، بارها هدف حمله قرار گرفتهاند. همچنین، با تشدید محاصره توسط اسرائیل از ماه مارس، دارو و تجهیزات پزشکی تقریباً تمام شدهاند.
این تشدید حملات که شامل تجمع نیروهای زرهی در مرز نیز میشود، بخشی از مراحل اولیه عملیات موسوم به «ارابههای گیدئون» است؛ عملیاتی که اسرائیل هدف از آن را نابودی حماس و بازگرداندن اسرای اسرائیلی اعلام کرده است.
یکی از مقامات وزارت جنگ اسرائیل پیشتر گفته بود این عملیات تا پایان سفر ترامپ به خاورمیانه آغاز نخواهد شد.
ارتش اسرائیل روز شنبه اعلام کرد: «ما به تدریج نیروها را افزایش میدهیم؛ اما حماس همچنان سرسختانه مقاومت میکند.»
کارشناسان سازمان ملل هشدار دادهاند که خطر قحطی در غزه بسیار جدی است، چراکه اسرائیل از ۷۶ روز پیش کمکهای بشردوستانه را مسدود کرده است. رئیس امور بشردوستانه سازمان ملل، تام فلچر، در همین هفته خطاب به شورای امنیت پرسید: «آیا این شورا اقدامی برای جلوگیری از نسلکشی انجام خواهد داد؟»
ترامپ روز جمعه به بحران فزاینده گرسنگی در غزه اذعان کرد و بر لزوم ارسال کمک تأکید نمود، در حالیکه فشارهای بینالمللی برای ازسرگیری مذاکرات آتشبس و پایان محاصره غزه افزایش یافته است.
یک بنیاد مورد حمایت آمریکا اعلام کرده قصد دارد تا پایان ماه مه، توزیع کمکها به مردم غزه را آغاز کند. اما سازمان ملل گفته حاضر نیست با این بنیاد همکاری کند، چراکه آن را بیطرف، مستقل یا قابل اعتماد نمیداند.
نخستوزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، در ۵ مه گفت که دولت او در حال برنامهریزی برای یک حمله گستردهتر و شدیدتر به حماس است. کابینه امنیتی اسرائیل طرحهایی را تصویب کرده که ممکن است شامل اشغال کامل نوار غزه و کنترل مستقیم بر ارسال کمکها باشد.
روز جمعه، ارتش اسرائیل به ساکنان غزه دستور داد تا به جنوب حرکت کنند، در حالیکه شهرهای شمالی از جمله بیتلاهیا و اردوگاه پناهندگان جبالیا تحت بمباران سنگین قرار داشتند. اما شاهدان محلی گفتند که تانکهای اسرائیلی در حال حرکت به سوی شهر جنوبی خانیونس هستند.
اسرائیل هدف اعلامی خود را «نابودسازی کامل تواناییهای نظامی و حکومتی حماس» عنوان کرده است. اما این کارزار نظامی، غزه را که منطقهای کوچک و بسیار متراکم است، ویران کرده و موجب آوارگی تقریباً تمام دو میلیون ساکن آن شده است. بنا بر اعلام مقامات بهداشت غزه، تاکنون بیش از ۵۳ هزار نفر در این حملات کشته شدهاند.
شبکه NBC News روز جمعه گزارش داد که دولت ترامپ در حال بررسی طرحی برای انتقال دائمی حداکثر یک میلیون فلسطینی از نوار غزه به لیبی است. این گزارش به نقل از پنج منبع مطلع از این موضوع منتشر شده است.
اما گروههای فلسطینی از جمله حماس و دولت رقیب محمود عباس این طرح را بهشدت رد کرده و هرگونه کوچ اجباری مردم از سرزمین خود را محکوم کردهاند.
منبع: رویترز