به گفته اسفندیاری، هوش مصنوعی آخرین فناوری است که انسان را به پرسش‌ها و چالش‌هایی درباره خود، جامعه و آینده وا می‌دارد.

باشگاه خبرنگاران جواناولین همایش هوش مصنوعی، فرهنگ و رسانه در مرکز همایش‌های بین‌المللی سازمان صداوسیما با حضور محسن برمهانی معاون سیمای رسانه ملی، علی بخشی‌زاده معاون صدای رسانه ملی، شهاب اسفندیاری رئیس دانشگاه سازمان صداوسیما و رئیس کمیته علمی همایش، سید سلیم غفوری قائم‌مقام معاونت سیما، شاهید مظفری رئیس مرکز طرح، برنامه و بودجه و رئیس کمیته اجرایی همایش و سایر مسئولان سازمان صداوسیما و اصحاب رسانه برگزار شد.

اسفندیاری در ابتدا به تشریح روند هوش مصنوعی و چالش‌های پیشرو پرداخت و گفت: هوش مصنوعی آخرین فناوری است که انسان را به پرسش‌ها و چالش‌هایی درباره خود، جامعه و آینده وا می‌دارد. شاید پرسش‌هایی که هوش مصنوعی مطرح کند از چالش برانگیزترین پرسش‌ها باشد. با این حال، پیشگام پرداختن به این پرسش‌ها فلاسفه و فقها هستند. من خوشحال شدم که شنیدم از مهرماه سال ۱۴۰۲ تا تیرماه سال ۱۴۰۳، ۲۴ جلسه فقه هوش مصنوعی در حوزه علمیه قم تشکیل شد‌. خوشحالم که حوزه علمیه قم به پدیده جدید فناوری زود پرداخته است. مباحث پرداخته شده صرفاً فقهی نیست، بلکه شامل مباحث عمیق انسان‌شناختی، فلسفی و اخلاقی می‌شود. 

رئیس دانشگاه سازمان صداوسیما ادامه داد: ما باید حواسمان باشد و فکر نکنیم هوش مصنوعی دریچه‌ای به سمت آینده است. بلکه هوش مصنوعی آیینه‌ای به سمت گذشته است. آن چیزی است که ما تاکنون اندیشیده‌ایم و تجربه کرده‌ایم. بنابراین، از آن دریا و اقیانوس داده پیشنهادات و تولیداتی به ما ارائه می‌شود. اگر انسانیت ما بخواهد بقا و دوام داشته باشد، باید در این عرصه‌ها فکر کنیم. ما باید روی عرصه‌هایی تاکید کنیم که هوش مصنوعی نمی‌تواند به انسان ارائه دهد و آن خلاقیت، تفکر انتقادی و اخلاق است.

سید محمدامین آقامیری دبیر شورای عالی فضای مجازی کشور با بیان اینکه هوش مصنوعی به مثابه ابزار فرصتی برای آحاد جامعه فراهم کرده، که بخواهند هدف مدنظر خود را راحت‌تر، با هزینه کمتر و بهره‌وری بالاتر به دست آوردند، توضیح داد: هوش مصنوعی ابزار توانمندساز و کمک دست انسان است، که انسان بتواند هدف مدنظر خود را پیش ببرد. شاید خیلی از اندیشمندان معتقدند هوش مصنوعی جزو یکی از نوآوری‌های متحول کننده است.

آقامیری ادامه داد: روزانه چند ده میلیون تصویر تولید می‌شود. به زودی با توسعه زیرساخت‌های مربوط به پردازش تولید پویانمایی‌های کوتاه، تولید تصاویر متحرک، تولید کتاب‌های صوتی و تصویری به شدت رشد خواهد کرد. ما میراث تاریخی ارزشمند داریم و اگر نتوانیم با ابزار هوش مصنوعی این میراث را تبدیل به محتوای قابل استفاده کنیم، این میراث آسیب خواهد دید. طبق آمار، هوش مصنوعی حدود ۵۰ درصد باعث افزایش بهره‌وری شده است. یعنی اگر ما پیش از این کاری را با ۱۰۰ نفر انجام می‌دادیم، الان می‌توانیم همان کار را با ۶۵ نفر انجام بدهیم. از سویی، استفاده از هوش مصنوعی حدود ۳۵ درصد باعث کاهش هزینه‌ها شده است.

حجت‌الاسلام و المسلمین سعید رضا عاملی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی هوش مصنوعی را تعریف کرد و گفت: اگر می‌خواهیم هوش مصنوعی را به طور دقیق بشناسیم، باید ابتدا قابلیت‌های مغز انسان را درک کنیم. چراکه مبنای شبیه‌سازی هوش مصنوعی بر مبنای مغز انسان است. اگر در غشای مغز انسان ۶۹ میلیارد عنصر وجود دارد و در پیرامون این غشای ۱۶ میلیون عنصر وجود دارد، که در تعامل با هم بیش از ۱۰۰ تریلیون ارتباطات را برقرار می‌کنند، این ظرفیت را در هوش مصنوعی هم هست. بنابراین، هوش یک ظرفیت انسانی است، اما تفاوتش با هوش انسانی در این است که این هوش تراکم بخش عظیمی از داده‌های هوش انسانی در سطح جهانی را داراست. بنابراین، عملکرد آن از هوش انسانی به مراتب بالاتر است.

حجت‌الاسلام عاملی با بیان اینکه، اما ذهن انسان موجود رویایی است، افزود: ما در ذهنمان پرواز می‌کنیم. جهانی شدن ابتدا در ذهن انسان اتفاق افتاده است. اما هوش مصنوعی عمومی برترین هوش موجود جهان است.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار