رئیس شورای روابط خارجی با اشاره به ضرورت تداوم گفت‌و‌گو در منطقه تصریح کرد: تحولات بین‌المللی در منطقه ایجاب می‌کند که کشور‌های منطقه به هم نزدیک شده و با گفت‌و‌گو مسائل خود را حل کنند.

باشگاه خبرنگاران جوان - «سید کمال خرازی» رییس شورای روابط خارجی ایران در نشستی در جریان برگزاری مجمع گفتگوی تهران با اشاره به ضرورت گفت‌و‌گو‌های منطقه‌ای گفت: چهارمین دور گفت‌و‌گو‌های تهران با هدف فهم متقابل از یکدیگر است تا مسائل منطقه به رغم اختلافاتی که وجود دارد با گفت‌و‌گو انجام شود.

وی با بیان اینکه گفت‌و‌گو‌های ایران و کشور‌های عربی و همسایگان منطقه‌ای بیشتر می‌تواند تاثیرگذار باشد، گفت: در سال‌های اخیر خیلی فضا مثبت‌تر شده و نشان می‌دهد که گفت‌و‌گو‌ها موثر بوده است و در عین حال تنها راه حل مسائل و توسعه منطقه گفت‌و گوست و جمهوری اسلامی ایران در این زمینه موفق بوده است.

خرازی درباره عاملیت منطقه‌ای و حرکت‌های معنادار در حوزه دیپلماسی گفت: تحولات بین‌المللی در منطقه ایجاب می‌کند که کشور‌های منطقه به هم نزدیک شده و با گفت‌و‌گو مسائل خود را حل کنند. کشور‌ها به منظور نقش موثرتر در نظام بین‌الملل به سمت چند جانبه‌گرایی حرکت می‌کنند.

دنیای تک‌قطبی به پایان رسیده است

رئیس شورای روابط خارجی درباره تلاش‌های کشور‌ها برای یافتن جایگاه در نظم نوین جهانی گفت: جهان امروز به سمت چندقطبی‌گرایی در حال حرکت است و کشور‌هایی مانند چین، هند، ایران، ترکیه و روسیه به عنوان قدرت‌های منطقه‌ای، باید در سطح جهانی ایفای نقش کنند.

خرازی با تاکید بر اینکه دنیای تک‌قطبی به پایان رسیده و نظام چندقطبی جایگزین آن شده است، توضیح داد: سازمان‌هایی که داعیه استقلال داشته و نمی‌خواهند تحت سلطه قدرت‌های بزرگ باشند، باید نقش خود را ایفا کنند، اما این به معنای حاکم شدن نظم جدید در سطح بین‌المللی نیست، بلکه این روندی موازی به منظور حفظ استقلال کشورهاست. 

وی با بیان اینکه نظام جدیدی در حال شکل‌گیری است، گفت: این نظم پس از پایان دوران سلطه و ساختار‌های تحت تسلط آمریکا، می‌تواند عدالت اجتماعی و تحولات عادلانه بین‌المللی را محقق سازد، اما اینکه آیا اساسا می‌توان در صحنه بین‌المللی از عدالت سخن گفت یا نه؛ بحث نظری است. واقعیت آن است که نظام تک‌قطبی در حال فروپاشی و قدرت‌های منطقه‌ای در حال ایفای نقش بیشتر هستند. 

رابطه ایران و اروپا به حالت انجماد درآمده است

رئیس شورای راهبردی درباره روابط ایران و اروپا هم گفت: اروپا ظرفیت‌های فراوانی در حوزه مالی، صنعتی و فناوری دارد و می‌تواند یک مجموعه مستقل تأثیرگذار باشد. اما متأسفانه امروز روابط ما با اروپا به دلیل پیروی آنها از آمریکا و نفوذ رژیم صهیونیستی، به حالت انجماد درآمده است.

خرازی با اشاره به اینکه امروز شاهد یک هولوکاست زنده در غزه هستیم، توضیح داد: روزانه صد‌ها زن، کودک و غیرنظامی کشته، از آب و غذا محروم و این نسل‌کشی به‌صورت زنده از تلویزیون‌ها پخش می‌شود. با این وجود برخی کشور‌ها همچنان به رژیم صهیونیستی سلاح می‌فروشند. این اقدامات که تحت فشار آمریکا و رژیم صهیونیستی انجام می‌شود، مشارکت در جنایت است.

وی در ادامه تاکید کرد که انجماد در روابط با اروپا به این معنا نیست که نباید برای بهبود آن مسیر‌های جدیدی بیابیم و تلاش کنیم. 

دانش هسته‌ای ایران بومی و برگشت ناپذیر است

رئیس شورای راهبردی روابط خارجی همچنین درباره برخی تناقضات در اظهارات مسئولان آمریکایی گفت: نفس ورود آمریکا به گفت‌و‌گو با ایران نشان می‌دهد که آنها نمی‌توانند با ایران همانند کشور‌های دیگر برخورد کنند، ایران یک کشور قدرتمند است و در برابر تهدید، واکنش نشان می‌دهد و صهیونیست‌ها می‌دانند که نمی‌توانند با ایران از موضع تهدید صحبت کنند. 

خرازی با اشاره به اینکه ایران در حوزه دانش هسته‌ای به سطحی رسیده که این دانش، بومی و برگشت‌ناپذیر است؛ گفت: در حالی که کشور‌هایی مانند هند، پاکستان و اسرائیل با کمک کشور‌های دیگر به فناوری هسته‌ای دست یافتند، ایران این مسیر را به‌تنهایی و بدون اتکا به بیگانگان طی کرده است. 

وی درباره رفع تحریم‌ها علیه ایران با تاکید بر اینکه مذاکرات تنها زمانی نتیجه خواهد داد که تحریم‌ها لغو شوند؛ گفت: در مقابل، ایران نیز غنی‌سازی را در چارچوب نیاز داخلی و نظارت پادمان محدود می‌کند. ما به سوخت نیروگاه و همچنین ۲۰ درصد برای راکتور تهران نیاز داریم و این حق ماست و بر اساس پادمان نیز هیچ ایرادی به آن وارد نیست.

خرازی تصریح کرد: بر اساس فتوای مقام معظم رهبری، ایران به دنبال ساخت سلاح هسته‌ای نیست، اگرچه توانایی آن را دارد، اما دیگر کشور‌ها ممکن است به دلیل وجود سلاح‌های هسته‌ای در اختیار رژیم صهیونیستی، به دنبال دستیابی به چنین سلاح‌هایی بروند. 

وی با تاکید بر اینکه عاری‌سازی منطقه از سلاح هسته‌ای باید یک هدف مشترک باشد، گفت: جمهوری اسلامی ایران نیز این موضوع را در مجمع عمومی سازمان ملل مطرح کرده است.

مجمع گفت‌وگوی تهران (Tehran Dialogue Forum) صبح امروز با سخنرانی «مسعود پزشکیان» رئیس‌جمهور، «سیدعباس عراقچی» وزیر امور خارجه و با حضور ۲۰۰ هیات از مقامات ارشد ۵۳ کشور، آغاز شد. در این نشست که روز‌های ۲۸ و ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ به میزبانی مرکز مطالعات سیاسی و بین‌الملل وزارت امور خارجه برگزار می‌شود، وزرا و تصمیم‌سازان منطقه و جهان، نمایندگان سازمان ملل و دیگر مسئولان کنونی و سابق کشور‌های مختلف حاضر شده و در نشست‌های تخصصی آن شرکت خواهند کرد. ۵۰ رسانه خارجی و رسانه‌های داخلی ایران، این رویداد را پوشش می‌دهند. عنوان کنفرانس امسال «عاملیت منطقه‌ای در نظم و بی‌نظمی جهانی، وفاق یا افتراق» است.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار