
باشگاه خبرنگاران جوان؛ مریم طایفه - بیست و چهارمین دوره از مسابقات لیگ برتر فوتبال در حالی با قهرمانی تراکتور به پایان رسید که در این فصل بازیکنان خارجی زیادی وارد فوتبال ایران شدهاند که به لحاظ نام و شهرت به اندازه بازیکنان خارجی حاضر در فوتبال عربستان نبودند و حتی خیلی از آنها کیفیت پایینی نسبت به بازیکنان داخلی داشتند.
به هر حال قیمت بازیکنان ایرانی در فصل نقل و انتقالات، آنقدر بالا رفته که باشگاههای لیگ برتری، ترجیح میدهند از تمام سهمیه خود برای جذب بازیکنان خارجی استفاده کنند و جالب اینکه خیلی از این بازیکنان خارجی، کیفیت فنی مطلوبتری را نسبت به بازیکنان داخلی به نمایش نگذاشتند.
بعضی از بازیکنان خارجی حتی بدون دقیقهای بازی در لیگ ایران به کشورشان برگشتند و به فیفا شکایت کردند تا همه مبالغ قرارداد خود را دریافت کنند. به طور مثال ۲ بازیکن خارجی استقلال به نامهای لمدین زیلیکیچ (بوسنی و هرزگوین) و ودران کیوسفسکی (مقدونیه) بدون حتی یک بازی از آبی پوشان جدا شدند و پرونده شکایت جدیدی را برای استقلالیها در فیفا ثبت کردند.
همچنین در تیم پرسپولیس هم یک بازیکن به نام لوکاس ژائو مهاجم آنگولایی بود که در ۱۵ بازی فقط یک گل به ثمر رساند و در نهایت هم از این تیم جدا شد.
البته بازیکنان موثر خارجی هم در برخی از تیمها از جمله در تیم تراکتور بودند که در قهرمانی این تیم نقش بسزایی داشتند.
در حالی که عربستانی ها در سال های گذشته بازیکنان باکیفیت و مطرح خارجی جذب کردند، اما تیم های ما بازیکنان بنجل خارجی به خدمت گرفتند که نه تنها نتوانستند در فوتبال ما تاثیر بگذارند بلکه سطحشان از فوتبالیست های داخلی پایین تر بوده است.
در گفت و گویی با ۲ کارشناس فوتبال عملکرد خارجیهای لیگ برتر فوتبال را مورد بررسی قرار دادیم که از نظر خواهیم گذراند.
فرشاد کرمی کارشناس فوتبال درباره عملکرد خارجیهای لیگ برتر فوتبال در گفتوگو با خبرنگار ما اظهار کرد: پروسه حضور خارجیها در لیگ ما همیشه مورد بحث بوده است. بازیکنان خارجی زیادی به ایران آمدند که تعدادی از آنها موفق بودند و تعدادی هم موفق نبودند و زمان نشان داده است. البته برخی از آنها از لحاظ اخلاقی مسائلی را به وجود آوردند و بعضی شان هم از لحاظ اخلاقی و هم از لحاظ فنی خوب بودند و پایدار هم شدند. امسال سپاهان توانست" انزونزی "را بگیرد که در وسط زمین عالی کار کرد و واقعا یکی از دلایل موفقیت سپاهان همین بازیکن بود که در فینال جام جهانی هم برای تیم ملی فرانسه بازی کرده بود. این مدل از بازیکنان خیلی به فوتبال ما کمک میکنند. سپاهانیها در ادامه فصل "بن یدر" را آوردند که آن هم در اواخر فصل خوب کار کرد. او از فرهنگ دیگری به فوتبال ما آمده بود و با مشکلاتی در فوتبال اروپا مواجه بود، اما به نظرم او هم عملکرد مثبتی داشت.
او افزود: ایگور پوستونسکی در تیم تراکتور عالی کار کرد و یکی از پایههای موفقیت این تیم تبریزی بود. ریکاردو آلوز هم مثل انزونزی عالی کرد و یک ضرب آهنگ خوب به تیم تراکتور میداد و خوب بازی را کنترل میکرد. فوتبال ما از هافبک وسطهایی که بتوانند با تجربه باشند رنج میبرد و بازیکنان خارجی میتوانند کمک کنند به شرطی که سطحشان باید بالاتر از بازیکنان داخلی ما باشد. فکر میکنم در بین چند بازیکنی که از تراکتور و سپاهان اشاره کردم این اتفاق خوب افتاده است. از سوی دیگر بازیکنی که خیلی نظر من را جلب کرد، نیوی بیفوما بازیکن استقلال خوزستان بود که عالی کار کرد و او به تیم پرسپولیس پیوسته است. به نظرم بیفوما هم بازیکن موثری از از لحاظ تکنیکی در تیم استقلال خوزستان بود. شاید اگر این بازیکن نبود، تیم استقلال خوزستان در این جایگاه حضور نداشت.
کرمی بیان کرد: تعدادی از بازیکنان خارجی تراکتور، سپاهان و استقلال خوزستان عملکرد خوبی داشتند. البته خیلی از بازیکنان خارجی نساجی عملکرد خوبی نداشتند، اما یامگا با وجود اینکه مشکل بینایی داشت، اما خوب کار کرد.
او درباره اینکه خارجیهای پرسپولیس و استقلال را چطور ارزیابی میکند، گفت: گولسیانی و اورونوف از سالهای قبل در ایران بودند. به هر حال گولسیانی در تیم گرجستان در جام ملتهای اروپا خوب کار کرد و یکی از پایههای پرسپولیس همین مدافع گرجستانی بود. اوورنوف هم عالی کار کرد. از آن طرف، ماشاریپوف هم فصل قبل در تیم استقلال بود و با مصدومیت درگیر بود. به نظرم گندوز دروازه بان الجزایری پرسپولیس عملکرد خوبی نداشت و نبود بیرانوند در درون دروازه پرسپولیس احساس میشد. البته به نظرم گولسیانی نسبت به فصل قبل یک مقدار افت کرده بود که فکر میکنم او از پرسپولیس میخواهد برود و سال آخرش بود. به هر صورت این مدل بازیکنان به فوتبالمان کمک میکنند. به هر حال گولسیانی در یورو خیلی خوب کار کرده بود.
کرمی درباره اینکه چرا تیمهای ما نمیتوانند همانند تیمهای عربستانی، بازیکنان باکیفیت و مطرح اروپایی جذب کنند، گفت: چندین نکته وجود دارد. اول مسائل مالی است و قیمت آن بازیکنان با بازیکنانی که تیمهای فوتبال ما جذب میکنند به طور کامل متفاوت است. ارزش یورویی که بازیکنان خارجی لیگ عربستان دارند بسیار بالا است و بعید میدانم که ما بتوانیم الان این بازیکنان را جذب کنیم. بازیکنان خارجی الهلال، النصر و الاتحاد با این قیمتها به فوتبال ما نمیآیند. مطمئن باشید اگر انزونزی و بن یدر از فوتبال عربستان پیشنهاد داشتند به آنجا میرفتند و در این کشور پیشنهادی نداشتند به ایران آمدند. عددها و رقمهایی که در فوتبال عربستان هزینه میشود با فوتبال ما قابل قیاس نیست.
کارشناس فوتبال تصریح کرد: به نظرم نیاز نیست این بازیکنان به ایران بیایند و ما باید زیرساختهای باشگاههای خود را درست کنیم. الان آکادمیهای پرسپولیس و استقلال را نگاه کنید خیلی وضعیت مناسبی ندارند. ورزشگاه تیمهای پایه پرسپولیس خیلی بهتر از استادیوم استقلال است. به نظرم اگر همین بازیکنان خارجی را به ایران نیاوریم و به آکادمیهای خود برسیم برای آینده فوتبالمان بهتر است.
کارشناس فوتبال درباره اینکه بازیکنان خارجی که به ایران میآیند به فوتبال ما میافزایند، بیان کرد: بعضی از بازیکنان خارجی خوب هستند. مثل ریکاردو آلوز و انزونزی بازیکنان سطح بالایی هستند و حضورشان در ایران هم از لحاظ فرهنگی و هم از نظر فنی خوب است. با توجه به شرایطی که ما داریم، آنها میتوانند اطلاعات خوبی از کشورمان به خارج از کشور بدهند و اینها در پرتغال و فرانسه شناخته شده هستند و میتوانند پیام آور آرامش و امنیت در کشورمان هم باشند. به طور کلی من اعتقاد به حضور چنین بازیکنانی در ایران هستم. اروپاییها به حضور "بن یدر " در ایران پرداخته بودند. البته مثل عربستانیها که کریس رونالدو و چند بازیکن مطرح اروپایی را آوردند، نمیشویم. البته باید ببینیم که فوتبال عربستان با این سرمایه گذاری که کرده است موفق میشود. من فوتبال باشگاهی عربستان را کاری ندارم، چون هر بازیکن خارجی که بخواهند جذب میکنند و قوانین ای اف سی هم به نفع آنها است و سهمیه بیشتری برایشان در نظر میگیرند، اما باید ببینیم که حضور خارجیها به تیم ملی عربستان کمک میکند یا نه! این سوالی هست که زمان خواهد بود که حضور بازیکنان گران قیمت خارجی در کشور تاثیرگذار است یا نه!
او ادامه داد: من مدل فوتبال ژاپن را میخواهم اشاره کنم که به طور کامل برعکس است. ژاپنیها بازیکنان خود را به کشورهای دیگر صادر میکنند و لیست ۳۰ نفره ژاپن را نگاه کنید بالای ۲۲ بازیکن لژیونر دارند و این خوب است. ما علی دایی، وحید هاشمیان و مهدی مهدوی کیا را به خارج از کشور فرستادیم و آن زمان هم فوتبالمان قوی بود. ما باید سعی کنیم که بازیکنانی تربیت کنیم که بتوانند در لیگهای اروپایی بازی کنند و این بیشتر به فوتبالمان کمک کنند تا اینکه بازیکنانی بیاوریم که آخر فوتبالشان است و به ایران میآیند تا پولی بگیرند و بروند.
کرمی درباره اینکه سهمیه خارجیهای لیگ باید اضافه شود و یا همین قدر کافی است، گفت: نه، به نظرم سهمیه خارجیها زیاد شود دلالی و مسائل حاشیهای بیشتر میشود و همین قدر هم زیاد هم هست.
ابراهیم قاسمپور پیشکسوت فوتبال درباره اینکه عملکرد خارجیهای لیگ را چطور میبیند، بیان کرد: بازیکنان خارجی تراکتور نسبت به بقیه خارجیهای تیمهای دیگر بهتر بودند. البته بازیکن جوان خارجی استقلال خوزستان هم خوب است. به طور کلی خارجیهای لیگ خودمان را با خارجیهای تیمهای عربستانی اصلا قابل مقایسه نبودند. به هر حال بازیکنان خارجی تیمهای عربستانی خیلی باکیفیت هستند و آنها در موفقیت تیمهای خود در لیگ نخبگان آسیا نقش بسزایی داشتند. اما نمایندگان ما در آسیا به علت نداشتن بازیکنان سطح بالای خارجی نتوانستند در آسیا موفق شوند.
قاسمپور درباره اینکه بازیکنان خارجی توانستند به دانش فوتبالیستهای ما بیافزایند، گفت: نه، بعضی از آنها سطحشان از بازیکنان داخلی ما کمتر بود و حتی نتوانستند به تیم خود کمک کنند و در نهایت به کشور خود بازگشتند.