مرگ و میر فک خزری در سواحل دریای خزر نگرانی برای آینده این گونه منحصر‌به‌فرد مازندران را بین فعالان محیط زیست ایجاد نموده است.

باشگاه خبرنگاران جوان - مرگ و میر افسار گسیخته و البته آرام فک خزری در سواحل دریای خزر که غالبا دلایل آن هم مشخص نیست نگرانی برای آینده این گونه منحصر‌به‌فرد مازندران را در بین کارشناسان و فعالان محیط زیست بیشتر کرده است.

فقط در سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ تعداد لاشه‌های ثبت شده از این گونه خاص آبزی خزر ۵۰ مورد بود.

فُک خزری تنها پستاندار بزرگترین دریاچه جهان و یکی از معروف‌ترین موجودات دریای کاسپین که مدت‌هاست حال خوشی ندارد. طی سال‌های اخیر مشاهده لاشه‌های این گونه متفاوت آبزی در سواحل جنوبی دریای کاسپین این نگرانی را در بین دوستداران محیط زیست به وجود آورده که خطر انقراض نسل فُک‌های خزری بیش از هر زمان دیگری این جاندار دریایی را تهدید می‌کند.

بر اساس اعلام اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت، فوک خزری در فهرست جانوران آسیب‌پذیر قرار داشته و نیاز شدید به حفاظت دارد.

اما این حفاظت فقط مختص ایران نیست و باید کشور‌های روسیه، ترکمنستان، قزاقستان و جمهوری آذربایجان نیز به عنوان همسایگان خزر در این زمینه مشارکت کنند. ک خزر، کوچک‌ترین گونه فُک‌های واقعی، یعنی فُک‌های بدون گوش است و فقط در این دریاچه یافت می‌شود.

این پستاندار دریای خزر در بیشتر نقاط دریا زندگی می‌کند و محل زیست آن بر حسب در دسترس بودن مواد. غذایی و به صورت فصلی متغیر است. در فصل تابستان و پاییز بیشتر فُک‌های خزر در آب‌های سرزمینی ایران به سر می‌برند.

در ایران و در سال‌های دهه ۶۰ تعدادی از ساکنان مازندران خاطراتی از دیدن فُک‌ها که به آن «سگ آبی» نیز می‌گویند در اسکله‌های خلوت مانند اسکله «نکا» به یاد دارند. فُک خزری از لحاظ ژنتیکی و حفظ تعادل در زنجیره غذایی دریای خزر بسیار با ارزش و مهم است.

این گونه آبزی به واسطه قرار گرفتن در راس هرم غذایی و پراکنش آن در کل زیستگاه، به عنوان گونه شاخص دریای خزر محسوب می‌شود.

وجود فُک در دریای خزر که معیشت بسیاری از مردم وابسته به آن است، از نشانه‌های سلامت دریای خزر به حساب می‌آید.

به طور کلی فُک‌های خزری به دمای آب وابسته هستند و هنگامی که دما افزایش پیدا کند، به قست‌های عمیق و سردتر دریا می‌روند. از این جهت دریای خزر با دمای متفاوت آب در نقاط مختلف توانسته زیستگاهی ارزشمند برای فُک‌های خزری به حساب آید.

رئیس اداره حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران با اشاره به زمان مهاجرت و ورود فک خزری به سواحل جنوبی دریای خزر گفت که این حیوانات از اواخر فروردین زمان آغاز مهاجرت این حیوانات و ورودشان به این دریا است.

کوروس ربیعی افزود: این موجودات فصول سردسال را در قزاقستان برای تولیدمثل سپری می‌کنند و پس از آن از اواخر فروردین تا اواسط پاییز در سواحل جنوبی دریای خزر در کشور ایران بواسطه عمیق‌تر بودن دریا، می‌مانند.

وی ادامه داد: این موجودات در تمام مسیر ساحل دریای خزر از آشوراده تا بابلسر و جویبار سکنی می‌گزینند.

رئیس اداره حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران با اشاره مرگ تعدادی از این گونه دریایی جذاب در سواحل دریای خزر طی سال‌ها اظهار داشت: ابتلا به بیماری‌ها یکی از اصلی‌ترین دلایل مرگ آنها است.

وی افزود: از ابتدای امسال ۶ فک خزری در سواحل دریای خزر تلف شدند و لاشه آنها در سرخرود و میانکاله پیدا شد و با توجه به اینکه لاشه آنها بعد از چند روز فوت پیدا شد هنوز دلیل مرگ آنها مشخص نیست.

ربیعی بیشترین تلفات این موجودات در مناطق میانکاله د محمودآباد عنوان کرد.

منبع: ایرنا

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.