
اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امورخارجه در نشست خبری خود با اصحاب رسانه گفت : حقیقتاً اتفاقاتی که در غزه و کرانه باختری در حال وقوع است دردآور است. فقط ظرف ۲۴ ساعت گذشته نزدیک به ۲۰۰ انسان بیگناه کشته شدند و بسیاری هنوز زیر آوار هستند.
وی ادامه داد: متاسفانه این جنایات در سایه سکوت و بی عملی سازمان ملل متحد، شورای امنیت و سایر نهادهای حقوقی بشری انجام میشود و بدتر از آن با نوعی سکوت رضایتآمیز و حمایت فعال تسلیحاتی و سیاسی آمریکا، انگلستان و برخی دیگر از کشورهای اروپایی در حال وقوع است.قطعاً این جنایت بزرگ نسل کشی، جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت است که جنایتکاران صهیونیست و حامیانش باید پاسخگو باشند.
این دیپلمات کشورمان بیان کرد: یک بخشی از دشواری مذاکره با آمریکا همین هست، شما با طرفی مواجه هستید که به هیچ یک از قواعد متعارف یک روند دیپلماتیک پایبند نیست. نفس اعمال تحریم در حالی که مدعی پیگیری یک روند دیپلماتیک با جمهوری اسلامی ایران هستند خودش نشانگر عدم جدیت و عدم حسن نیت است.
سخنگوی وزارت امورخارجه افزود: هر بسته تحریمی جدید، بار سیاستگذاران آمریکایی را بیشتر میکند از این جهت که قطعاً این تحریمها مصداق جنایت علیه بشریت و مصداق نقض فاحش حقوق بشر تک تک ملت ایران هست و اثبات کننده این واقعیت که سیاستگذاران آمریکایی در رابطه با مردم ایران نگاه بسیار خصومت آمیزی دارند و به هیچ عنوان نباید ادعاهایی که در رابطه با جدیت در رابطه با گفتوگو و دیپلماسی دارند باور کرد. ما این روند دیپلماتیک را انتخاب کردیم به خاطر اینکه بر این باوریم در رابطه با موضوع هستهای هیچ چیزی برای نگرانی یا مخفی کردن نداریم؛ برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران کاملا صلحآمیز بوده است.
بقایی تاکید کرد: غنی سازی یک امر فانتزی نیست که ما بگوییم ایران متوقف کند یا تعلیق بکند؛ غنی سازی یک فناوری و یک نیاز هست برای اطمینان از اینکه صنعت هستهای ایران بدون وقفه به کار خودش ادامه خواهد داد و نتیجه دههها زحمت و تلاش و خون دانشمندان هستهای ماست بنابراین هم حقی است که طبق معاهده منع اشاعه ایران از آن برخوردار هست و هم حاصل زحمت دانشمندان ایرانی است که به هیچ عنوان نمی شود از آن گذشت . موضع ما در این زمینه خیلی روشن و صریح بیان شده است.در رابطه با تغییر مواضع طرفهای آمریکایی ظریفی این موضوع را تشبیه می کرد به بازی مار و پله.
وی ادامه داد: ما هر وقت که یک جلسه مذاکراتی داریم احساس میکنیم که پیشرفتهای صورت گرفته و حداقل دیدگاههای همدیگر را میفهمیم اما متاسفانه همین که طرف های آمریکایی به واشنگتن میرسند مواضع دیگری را بیان میکنند و این ایجاد عدم قطعیت متعدد و مکرر کار را برای هر روند مذاکراتی دشوار میکند و بیش از پیش این شک و شبه را ایجاد می کند که آیا واقعاً طرف مقابل اساساً در این روند مذاکراتی جدیست؟ این سوالی است که قاعدتاً طرفهای آمریکایی باید به آن پاسخ بدهند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره ادعای برخی از رسانههای غربی مبنی بر اینکه همزمان با مذاکرات آقای عراقچی و آقای ویتکاف، مذاکرات موازی دیگری هم بین مقامات ایران و مقامات آمریکایی در حال برگزاری هست و به طور مشخص آقای شمخانی و آقای روبیو را نام بردند، گفت: خیر مذکرات موازی وجود ندارد، تنها روند مذاکراتی که وجود دارد همین مذاکرات غیر مستقیم هست که از طرف جمهوری اسلامی ایران وزیر محترم امور خارجه و از طرف آمریکایی نماینده ویژه رئیس جمهور آن را مدیریت می کنند.
وی ادامه داد: هر چهار دور مذاکرات خیلی شفاف اطلاع رسانی شده و هم نتایج آن تا حدی که امکان اطلاع رسانی بوده اطلاع رسانی شده، بنابراین همه چیز شفاف انجام شده و غیر از این، روند دیگری وجود ندارد.
این دیپلمات کشورمان با اشاره به مکانیزم ماشه بیان کرد: ما هیچ امر ناحق و هیچ اقدام غیر دوستانه و خصمانهای را بی پاسخ نمیگذاریم.ما فکر میکنیم که استفاده از ساز و کار ماشه هیچ مبنای قانونی یا دلیل منطقی ندارد به خاطر اینکه برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران مطلقاً صلحآمیز است اگر بتوانند اثبات بکنند که کوچکترین انحرافی در برنامه و در ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای ایران اتفاق افتاده میتوانند بگویند.
وی ادامه داد: ما موضوع را در شورای امنیت سازمان ملل مطرح میکنیم چنین چیزی مطلقاً وجود ندارد؛ بنابراین چیزی که ما شاهد آن هستیم اصرار برخی از کشورهای اروپایی برای ابزارسازی از یک امکان در چارچوب قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت هست و نوعی سوءاستفاده از اختیارات و مسئولیتهاشون طبق منشور سازمان ملل متحد به عنوان عضو دائم شورای امنیت. به هیچ عنوان از طرف ما پذیرفته شده نیست.