
باشگاه خبرنگاران جوان - علی صالحی قائم مقام فرهنگستان علوم در دومین اجلاس وزیران آموزش عالی کشورهای عضو سکوی گفتوگوی سازمان همکاریهای اسلامی موسوم به او. آی. سی اظهارداشت: ایران برای نخستین بار میزبان این رویداد مهم علمی کشورهای عضو همکاریهای اسلامی در تهران است.
وی گفت: ما در قرن بیست و یکم قرن بسیار حساسی قرار داریم در انتهای این قرن شاهد شکل گیری دورهای هستیم که روابط اجتماعی، مسائل تکنولوژیکی و مسائل فرهنگی به اعتبار دو فناوری بسیار مهم یکی هوش مصنوعی و دیگری فناوری کوانتومی به طور کلی تغییر خواهد کرد.
قائم مقام فرهنگستان علوم اضافه کرد: اگر کشورها به خصوص کشورهای در حال توسعه در این ۲ فناوری اگر قدمهای جدی و بلندی بر ندارند در انتها بردگان مدرن برای دیگرانی خواهند بود که در این زمینهها کار کردهاند و ما نباید بگذاریم که به چنین آیندهای دچار شویم.
صالحی افزود: هوش مصنوعی همانند فیزیک، شیمی و ریاضی یک علم به صورت مستقل نیست بلکه یک پدیده فناوری است که عناصر مختلف را در خود جا داده است.
وی با بیان اینکه عناصری که هوش مصنوعی را امروز تعریف میکنند بک دیتابیس و نوشتن الگوریتمهای مختلف است، ادامه داد: عنصر دیگر نیروی انسانی متخصص و رایانه است که محاسبات لازم را انجام دادهاند و اگر ما این چهار رکن را درست انحام دهیم در زمینه هوش مصنوعی موفق خواهیم بود.
رئیس بنیاد ایرانشناسی گفت: باید ببینیم ما کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی در این چهار حوزه چه کارهایی میتوانیم انجام دهیم و دیتابیسهای خود را به اشتراک بگذاریم و دیتابیس بزرگی را تعریف کنیم و در نهایت با همافزایی داشته باشیم.
صالحی یادآورشد: دیگر اینکه در حوزه الگوریتم چه کارهایی میتوان انحام داد و مهندسان و اساتید کشورمان چگونه روی تولید الگوریتمهای جدید کار خواهند کرد و بر روی تربیت نیروی انسانی تمرکز کنیم.
وی با تاکید بر اینکه امروزه هوش مصنوعی تبدیل به یک حقیقت انکارناپذیر در توسعه جوامع شده و چارهای نیست جز اینکه سریع وارد این عرصه شویم، ادامه داد: در دنیا میلیاردها دلار در این زمینه برای پیشبرد امور هزینه میشود و رقابت جدی بین آمریکا و چین است و ما باید سریعتر حرکت کنیم.
رئیس بنیاد ایرانشناسی اضافه کرد: فناوری کوانتومی مکمل و نقشه راه هوش مصنوعی است و اروپا حدود ۱۵ سال و ایران نیز از ۹ سال قبل قدمهای بلندی برداشته شده است
صالحی بیان داشت: برای ورود به این فناوری اولین قدم توان انجام آزمایش فوتونهای درهم تنیده است و این امر برای ورود به حوزه فناوری کوانتومی ضروری است و لذا ایران این قدمها را برداشته و دانشگاه آزاد اسلامی توانسته برای اولین بار یک رایانه سیتی راه اندازی کند که شاید در خاورمیانه کم نظیر باشد.
وی یادآورشد: در فناوری کوانتومی به همین میزان که پیش رفتهایم این آمادگی وجود دارد که دستاوردهای خود را به اشتراک بگذاریم و کشورهای اسلامی با هم در این حوزه قدمهای بلندی بردارند و تاکید میکنم این فناوری مکمل هوش مصنوعی چه در الگوریتم چه در رایانه و چه در حوزههای شبیه سازی است.
رئیس بنیاد ایرانشناسی اظهار داشت: نباید اجازه دهیم که هوش مصنوعی آینده ما را بسازد بلکه ما باید آینده هوش مصنوعی را بسازیم لذا ما راهی نداریم جز اینکه به آموزش نیروهای انسانی در این حوزه و منابع کوانتومی برسیم.
صالحی افزود: پیشنهاد من این است که هرچه سریعتر شبکه دانشگاهی ایجاد و برنامههای آموزشی کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت برای دورههای آموزشی طراحی و پلتفرم تبادل استاد دانشجو فراهم کنیم و همچنین پروژههای کلان و مشترکی اجاد کنیم.
وی تاکید کرد: اکنون دیگر زمان رقابت نیست و شرایط رقابتی نداریم و باید شرایط همکاری و هم افزایی را فراهم کنیم و اگر امروز تصمیم نگیریم برای این کار مهم و شعارها را به عمل تبدیل نکنیم فردا بسیار دیر است.
دومین اجلاس وزیران آموزش عالی کشورهای عضو سکوی گفتوگوی سازمان همکاریهای اسلامی موسوم به او. آی. سی که از روز یکشنبه ۲۸ اردیبهشت ماه در تهران گشایش یافت، امروز دوشنبه در سطح وزیران علوم کشورهای اسلامی به کار خود ادامه میدهد.
منبع: ایرنا