معاون وزیر صمت گفت: در ایران، با وجود تولید سالانه حدود ۵ میلیون تن قراضه، هنوز از این ظرفیت به‌طور کامل بهره‌برداری نشده است. استفاده گسترده‌تر از قراضه می‌تواند تا ۲۵ درصد در هزینه‌های تولید صرفه‌جویی ایجاد کند و نقش بسزایی در تحقق توسعه پایدار داشته باشد.

محمد آقاجانلو در دومین همایش بین المللی صنایع و سازه های فولادی که در سالن اجتماعات دانشکده فنی دانشگاه تهران برگزار شد، افزود: وقتی ما از فولاد صحبت می‌کنیم؛ عملاً از توسعه زیرساخت‌های شهری، حمل‌ونقل و صنایع مختلف صحبت می‌کنیم. فولاد نه ‌تنها بخش مهمی از اقتصاد صنعتی کشورها را تشکیل می‌دهد، بلکه در بسیاری از طرح‌های توسعه، عنصر اصلی به شمار می‌رود.

وی با بیان اینکه یکی از سیاست‌های ایمیدرو که دانشگاه‌ها می‌توانند نقش مهمی در آن ایفا کنند، تغییر نگرش به نظام حکمرانی اقتصادی در بخش معدن و صنایع معدنی است؛ عنوان کرد: این یعنی جهت گیری از تولید منبع‌محور به تولید دانش‌محور و در واقع افزایش ضریب پیچیدگی اقتصادی است. در دهه‌های گذشته، به‌واسطه انرژی ارزان، نیروی انسانی و دسترسی به مواد اولیه، عمده سرمایه‌گذاری‌ها در زنجیره فولاد تا سطح تولید خام متمرکز بوده‌اند. امروز اما، نیازمند توسعه‌ای هستیم که نه‌تنها کمی، بلکه کیفی و پایدار باشد.

آقاجانلو افزود: یکی از ارکان کلیدی در گذار به فولاد سبز و توسعه پایدار، بازیافت و استفاده از قراضه فولادی است. بازیافت هر تن فولاد می‌تواند درصد قابل توجهی از مصرف انرژی، آب و پسماند معدنی را کاهش دهد.

وی گفت: در ایران، با وجود تولید سالانه حدود ۵ میلیون تن قراضه، هنوز از این ظرفیت به‌طور کامل بهره‌برداری نشده است. استفاده گسترده‌تر از قراضه می‌تواند تا ۲۵ درصد در هزینه‌های تولید صرفه‌جویی ایجاد کند و نقش بسزایی در تحقق توسعه پایدار داشته باشد.

آمار جهانی صنعت فولاد

رئیس هیات عامل ایمیدرو عنوان کرد: در سطح جهانی، تولید فولاد به بیش از ۱.۹ میلیارد تن در سال رسیده است. چین با سهمی حدود ۵۰درصدی، بزرگ‌ترین تولیدکننده فولاد جهان است. هند، ژاپن، آمریکا و اتحادیه اروپا دیگر بازیگران اصلی‌اند. ترکیه نیز با تولید سالانه بیش از ۳۶ میلیون تن، از صادرکنندگان مهم منطقه‌ای محسوب می‌شود و ایران در جایگاه بعدی قرار دارد.

وی ادامه داد: روند پیش بینی های جهانی تا ۲۰۵۰در صنعت فولاد نشان میدهد؛ سهم چین از تولید جهانی به دلیل توسعه یافتگی به ۳۴ درصد کاهش می یابد. همچنین در توسعه ها بزرگترین سهم به انرژی های تجدید پذیر اختصاص خواهد یافت و تولید هیدروژن به عنوان نهاده های اصلی تولید سبز دومین جایگاه سرمایه گذاری را خواهد داشت.

آقاجانلو اظهار داشت: از سوی دیگر بخش مهمی از خرج سرمایه ای به تولید آهن اسفنجی وفولاد سازی از طریق کوره های قوس الکتریکی اختصاص خواهد یافت. همچنین تغییر چشم گیر در ساختار هزینه، در حال حاضر در کوره بلند ساختار هزینه بین ۵۰ تا ۸۰درصد ماده است که با سیطره فولاد سبز نقش انرژی پر رنگ خواهد شد ساختار هزینه ماده به کمتر از 50 درصد خواهد رسید.

ایران و تحقق هدف افزایش ظرفیت تولید فولاد تا ۵۵ میلیون تن در سال ۱۴۰۴

آقاجانلو در خصوص وضعیت صنعت فولاد ایران اعلام کرد: با ظرفیت ۵۰ میلیون تن و تولید بیش از ۳۰ میلیون تن فولاد خام در سال، جزو ۱۰ کشور اول جهان است و فولاد را به یکی از ارکان صادرات غیرنفتی، ارزآوری و اشتغال کشور تبدیل کرده است.

معاون وزیر صمت افزود: اکنون ایران دارای ظرفیت های مناسبی در حوزه فولاد است و هدف ایجاد ظرفیت تولید ۵۵ میلیون فولاد در چشم انداز سال ۱۴۰۴؛ محقق خواهد شد اما در بخش تولید تا رسیدن به نقطه ایده آل نیز فاصله داریم. ما امروز با بیش از ۳۰ درصد ظرفیت خالی در زنجیره تولید فولاد مواجه هستیم. در این راستا نیاز است که با کمک و همکاری استادان، دانشگاهیان و دانش بنیان ها؛ بهره وری را افزایش دهیم.

وی گفت: ۱۷ درصد از صادرات غیرنفتی کشور از صنعت فولاد تأمین می‌شود و این بخش، به‌تنهایی ۵ درصد در تولید ناخالص داخلی (GDP) کشور نقش دارد.

آقاجانلو با بیان اینکه ایران و افغانستان دارای سابقه دیرینه همکاری نزدیک بوده‌اند افزود: اکنون با توجه به ظرفیت‌های دو طرف، می توان این همکاری‌ها را به نفع احسن افزایش داد تا باعث رفاه و آبادانی هر دو کشور شود.

رئیس هیات عامل ایمیدرو با اشاره به اینکه ایران و افغانستان هم‌زبان و هم‌دین و به واقع یک ملت مشترک هستند، تصریح کرد: باید بتوانیم مزایای مشترک را به اعداد و ارقام اقتصادی تبدیل کنیم تا هر دو کشور منفعت ببرند.

وی ادامه داد: در مجموعه ایمیدرو به نمایندگی از وزارت صنعت، معدن و تجارت همواره ایجاد بیشترین همکاری با کشورهای همسایه مورد تأکید بوده است.

وی افزود: همان طوری که اکنون با کشورهای اوراسیا و همسایه‌های جنوبی خلیج فارس ارتباط مطلوبی داریم، با کشور دوست و همسایه افغانستان نیز  ارتباط اقتصادی مناسبی ایجاد کنیم.

برچسب ها: صنعت ، معادن
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار