
باشگاه خبرنگاران جوان؛ خدادادی- ناصر امیرابراهیمی همزمان با روز جهانی زنبورعسل با اشاره به نتایج سرشماری مهرماه سال ۱۴۰۳ اظهار کرد: میزان تولید عسل در استان به بیش از ۱۶ هزار و ۲۸۱ تن رسیده که در مقایسه با سال قبل از آن، رشد ۱۰ درصدی را نشان میدهد. این میزان تولید، بالاترین رقم ثبت شده در پنج دهه اخیر در استان است.
وی افزود: از این مقدار، حدود ۱۵ هزار و ۳۹۴ تن مربوط به کندوهای مدرن و ۸۸۷ تن مربوط به کندوهای سنتی بوده است.
امیرابراهیمی همچنین از رشد ۳۵ درصدی تولید ژل رویال در سال جاری نسبت به سال گذشته خبر داد و آن را گامی مثبت در راستای تنوعبخشی به تولیدات صنعت زنبورداری دانست.
وی افزود: براساس آمار ارائهشده، در سال گذشته همچنین ۴۷ تن گرده گل، ۱۹ تن بره موم، ۱۹۷ تن موم و ۱۵۵ گرم زهر زنبور عسل در استان تولید شده است.
سرپرست مدیریت امور طیور سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی گفت: در سرشماری انجامشده، ۱۱ هزار و ۴۷۷ واحد زنبورستان با مجموع بیش از یک میلیون و ۱۹۲ هزار کلنی زنبورعسل شناسایی شده است. از این تعداد، حدود ۱ میلیون و ۱۷ هزار کلنی به صورت مدرن و ۱۷۴ هزار کلنی به شکل سنتی نگهداری میشوند.
وی با اشاره به حضور ۱۸ هزار و ۸۳ نفر شاغل در این حوزه افزود: تعداد ۷ هزار و ۵۱۸ نفر از زنبورداران استان تحت پوشش بیمههای زنبورداری یا سایر بیمهها قرار دارند.
امیرابراهیمی اصلاح ساختار کندوهای مدرن، استفاده از ملکههای هیبرید پربازده و ارتقاء دانش زنبورداران از طریق آموزشهای ترویجی را از عوامل موثر در افزایش تولید عسل عنوان کرد.
وی یادآور شد: وجود کاهش سه درصدی تعداد کلنیهای مدرن به دلیل استفاده از سموم غیراستاندارد توسط برخی کشاورزان، تولید عسل در کندوهای مدرن به طور میانگین افزایش یافته و کلنیهای بومی نیز با سه درصد رشد همراه بودهاند.
سرپرست مدیریت امور طیور سازمان جهادکشاورزی استان اعلام کرد: مراغه در تولید عسل و تعداد کندوها رتبه نخست استان را دارد، سراب و ورزقان به ترتیب در رتبههای بعدی قرار دارند، میانه نیز بیشترین تعداد زنبورستان را به خود اختصاص داده است.
وی در ادامه با اشاره به برخی مشکلات این صنعت، از جمله تولید عسلهای تقلبی، قاچاق ملکهها، آفتکشیهای غیراصولی و پایین بودن سطح آگاهی علمی برخی زنبورداران، خواستار توجه بیشتر به زنجیره تولید ارزش افزوده شد.
سرپرست مدیریت امور طیور سازمان جهادکشاورزی استان تاکید کرد: زنبورداران باید به برندسازی محصول، حذف واسطهها و مشارکت در زنجیرههای تولید اهتمام ورزند. برنامهریزی برای تولید نیمی از عسل کشور در قالب زنجیرههای با ارزش افزوده، افزایش ضریب نفوذ دانشبنیان و حفظ ذخایر ژنتیکی زنبور عسل ایرانی از اهداف مهم ملی در این بخش است.