مدیرعامل بنیاد چهارم خرداد تأکید کرد: فرهنگ دفاع مقدس و مقاومت باید به‌عنوان میراثی گران‌بها در ذهن نسل‌های امروز ثبت و برای آیندگان حفظ شود.

باشگاه خبرنگاران جوان - خرمشهر و روز مقاومت دزفول، «رویداد ملی مقاومت و پایداری» با اجرای برنامه‌های متنوعی همچون نمایش تئاتر، هنر‌های تجسمی و رونمایی از کتاب مقاومت، روز چهارم خردادماه در موزه دفاع مقدس برگزار خواهد شد. نشست خبری این رویداد مهم امروز ۳۱ اردیبهشت، در ساختمان شهدای باغ موزه انقلاب و دفاع مقدس برگزار شد. در این نشست، غلامرضا درکتانیان، مدیرعامل بنیاد چهارم خرداد، با حضور اصحاب رسانه به تبیین اهداف بنیاد و تشریح برنامه‌های پیش رو پرداخت.

در ابتدای جلسه، درکتانیان با یاد و گرامیداشت سالگرد شهادت ناباورانه شهدای خدمت و اهدای صلوات و درود به روح مطهر سردار بزرگ مقاومت، شهید حاج قاسم سلیمانی و سید مقاومت، سید حسن نصرالله، به اهمیت والای فرهنگ مقاومت و پایداری در تاریخ معاصر ایران اشاره کرد و ضمن تبریک سالگرد پیروزی بزرگ آزادسازی خرمشهر گفت: دفاع مقدس یک فرهنگ غنی و ارزشمند است که باید اصول و ارزش‌های آن در جامعه امروز و برای نسل‌های آینده به درستی منتقل شود. در ابتدای دوران دفاع مقدس با کمبود‌های فراوانی مواجه بودیم؛ حتی سیم خاردار برای جلوگیری از پیشروی دشمن به خاک کشورمان در اختیار نداشتیم؛ اما امروز، چالش استکبار جهانی به گونه‌ای دیگر است و در مقابله با قدرت موشکی و فناوری‌های دفاعی ایران، از هیچ تلاشی فروگذار نمی‌کنند.

وی افزود: اگر به دوران هشت ساله دفاع مقدس بنگریم، درمی‌یابیم که اوج افتخارات ملت ایران در آن برهه رقم خورده است و برای حفظ و انتقال این فرهنگ ناب ایثار و شهادت به نسل‌های آینده، باید در برنامه‌ریزی‌های فرهنگی کشور به صورت جدی به آن پرداخته شود.

مدیرعامل بنیاد ۴ خرداد در تشریح عملکرد این مرکز گفت: یکی از نکات برجسته در برنامه‌های بنیاد چهارم خرداد، تلاش برای انتقال این فرهنگ به نسل جوان و آینده است. تولید فیلم مستند، کتاب، نماهنگ و برگزاری نمایشگاه‌های هنری، همه و ... نمایانگر استفاده از ابزار‌های نوین فرهنگی برای تثبیت مفاهیم پایداری، ایستادگی و امید در مخاطبان است. این اقدامات می‌تواند موجب تقویت هویت ملی و مقاومتی شود که در برابر تهاجمات نرم فرهنگی و تهدیدات نوین، جامعه را بیمه می‌کند. علاوه بر بعد فرهنگی، این رویداد نشان‌دهنده اهمیت ظرفیت‌های مردمی و محلی در پاسداشت و توسعه ارزش‌های انقلاب و دفاع مقدس است. شهر دزفول به عنوان نمادی از مقاومت، نمونه‌ای زنده از این ظرفیت‌هاست که با حفظ و ترویج تاریخچه مقاومت خود، الگوی مناسبی برای سایر مناطق کشور محسوب می‌شود.

وی افزود: از سوی دیگر، برگزاری چنین رویداد‌هایی می‌تواند پلی برای تقویت روابط بین‌المللی فرهنگی با محور مقاومت باشد. نمایشگاه تطبیقی «از دزفول تا غزه» که بر وجوه مشترک مقاومت مردمی در دو جغرافیای متفاوت تمرکز دارد، فرصتی برای نشان دادن ابعاد جهانی و انسانی مقاومت است. این اقدام نه تنها موجب همبستگی بیشتر میان ملت‌های مقاوم می‌شود، بلکه به تقویت پیام مقاومت در عرصه جهانی کمک می‌کند. توجه بنیاد چهارم خرداد به بهره‌گیری از فناوری‌های نوین، مانند هوش مصنوعی، در ثبت و اشاعه مفاهیم مقاومت، نشان‌دهنده هوشمندی و آینده‌نگری در مدیریت فرهنگ دفاع مقدس است. این رویکرد می‌تواند باعث شود که مفاهیم ارزشی و تاریخی به شکلی جذاب‌تر و اثربخش‌تر در نسل‌های مختلف جامعه نهادینه شود.

درکتانیان در ادامه، با اشاره به نقش برجسته شهر دزفول در مقاومت ملی بیان کرد: دولت جمهوری اسلامی ایران در ۴ خرداد ۱۳۶۶ به پاس مقاومت بی‌بدیل مردم دزفول، این شهر را به عنوان شهر نمونه مقاومت و پایداری ملت ایران برگزید و از آن پس، این روز به عنوان نمادی از مقاومت گرامی داشته شده است. در همین راستا، بنیاد چهارم خرداد به عنوان یک سازمان مردم‌نهاد غیرسیاسی، غیرانتفاعی و غیر دولتی در سال ۱۳۹۶ در سطح ملی تأسیس شده است تا فرهنگ دفاع مقدس و مقاومت مردم دزفول را اشاعه دهد و نسل‌های جدید را با جانفشانی‌ها و پایداری مردم این منطقه آشنا کند.

وی برنامه‌های روز چهارم خرداد را تشریح کرد و افزود: یکی از برنامه‌های مهم، رونمایی از فیلم مستند «دژپل» است که به کارگردانی علی خسروی توسط بنیاد چهارم خرداد تولید شده، است. این فیلم، وقایع ۲۷۰۰ روز مقاومت مردم دزفول در برابر موشک‌باران‌های استکبار جهانی که با تحریک رژیم بعث صدام به ایران حمله کرده بود را به تصویر کشیده است. 

درکتانیان از تولید نماهنگ «شهر خوش نام و نشان» نیز خبر داد که توسط خواننده جوان دزفولی، صادق روغنی، اجرا خواهد شد و افزود: یکی دیگر از فعالیت‌های بنیاد، چاپ کتاب «درد‌های دوربین زخمی» عنوان شد؛ کتابی مستند و حماسی درباره رزمنده‌ای که علاوه بر شرکت در جبهه، لحظات ناب جنگ را با دوربین خود ثبت کرده است. این کتاب با بیش از ۶۰ عکس منتخب از جبهه‌های دفاع مقدس، در تیراژ هزار نسخه چاپ شده و در مراسم به مدعوین اهدا خواهد شد. همچنین نمایشگاه عکس تطبیقی «از دزفول تا غزه» با ۲۰ تصویر در این رویداد برگزار خواهد شد. این نمایشگاه تصویری است از مقاومت مردم در دو جغرافیای متفاوت، اما همسوی دزفول و غزه، که با تمرکز بر موضوعاتی همچون سرنوشت کودکان، نقش زنان، مساجد و نماز، زندگی زیر آوار، صبر و ایستادگی، و با تطبیق آیات قرآن کریم شکل گرفته است. هدف این نمایشگاه، ارائه مفهوم مقاومت به عنوان یک پدیده انسانی و جهانی است که ریشه آن در مقاومت تاریخی مردم دزفول است و امروز در غزه ادامه دارد.

درکتانیان درباره دیگر برنامه‌های بنیاد گفت: در حال تهیه و تدوین تاریخچه و نقش رادیو دزفول، تنها رسانه فعال این شهر در دوران دفاع مقدس هستیم و این مستندات را برای ثبت ملی به شورای فرهنگ عمومی ارسال خواهیم کرد. اجرای سرود دو زبانه مقاومت در مراسم ۴ خرداد، برگزاری برنامه‌های بزرگداشت در شهر‌های دزفول، اهواز و مشهد، حضور فعال بنیاد در سی‌و‌ششمین نمایشگاه و... از دیگر برنامه‌های بنیاد است.

مدیرعامل بنیاد از تجلیل جانبازان دزفول و همچنین جانبازان جنگ غزه در مراسم این روز خبر داد و افزود: برنامه‌های متنوع فرهنگی و هنری ویژه کودکان نیز در سالن هویزه باغ موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس تهران برگزار خواهد شد. روایت‌گری وقایع موشک‌باران دزفول و غزه در مراسم گرامیداشت روز ۴ خرداد در تهران، از جمله بخش‌های مهم این رویداد خواهد بود.

درکتانیان درباره برنامه‌های آتی بنیاد چهارم خرداد گفت: تکمیل آرشیو شفاهی بنیاد از طریق مصاحبه با رزمندگان و یادآوری خاطرات آنها، گردآوری و تدوین کتاب نقش زنان در مقاومت دزفول، برنامه‌ریزی برای تبدیل دزفول به یکی از مقاصد اصلی بازدید راهیان نور، برگزاری جشنواره شعر مقاومت با محوریت مقاومت دزفول، ساخت فیلم مستند درباره شهید محمد حسن کوسه‌چی، از شهیدان شاخص این خطه از جمله برنامه‌های بنیاد است. تمامی برنامه‌های بنیاد چهارم خرداد با رویکرد کاملاً مردمی انجام می‌شود و امیدواریم این اقدامات در محضر شهدا مورد قبول واقع شود.

در ادامه درکتانیان درباره نمایش عکس‌های منحصر‌به‌فرد اظهار کرد: بخشی از عکس‌هایی که برای نخستین بار در این رویداد به نمایش گذاشته خواهند شد، تصاویر شهادت ۱۳ نوجوان در مسجد نجفیه دزفول است که تاکنون کمتر دیده شده است. بنیاد تلاش می‌کند از تمام ابزار‌های هنری، از جمله کتاب، پادکست و فناوری‌های نوین همچون هوش مصنوعی برای اشاعه مفاهیم مقاومت به ویژه مقاومت مردم دزفول بهره ببرد.

مدیرعامل بنیاد با اشاره به ویژگی‌های مردم دزفول گفت: دزفول را به حق دارالمؤمنین می‌نامند و این لقب کاملاً بجا و درست است. مثالی ساده می‌زنم؛ در زمان موشک‌باران، مردم دزفول جدا از حفظ جان، به حجاب و پوشش خود اهمیت می‌دادند و زنان پیش از رفتن به پناهگاه، حتماً چادر بر سر می‌کردند.

وی در پایان تصریح کرد: دوست داریم هنرمندان صاحب نام کشور با بنیاد همکاری کنند، اما به دلیل محدودیت شدید بودجه، این همکاری‌ها باید از سر دغدغه واقعی و بدون چشم‌داشت مالی انجام شود.

منبع: ایکنا

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار