در حالی که رژیم صهیونیستی مردم غزه را به گرسنگی و نابودی می‌کشاند، در جهان منزوی‌تر از همیشه شده است.

پس از بیش از ۱۹ ماه جنگ بی‌رحمانه، به نظر می‌رسد که صبر برخی از متحدان غربی اسرائیل در حال پایان یافتن است. حمله تازه‌ای که دولت بنیامین نتانیاهو به نوار غزه آغاز کرده، موجی از خشم و انزجار جهانی را برانگیخته، و دولت‌ها و نهاد‌های بشردوستانه نسبت به وضعیت ناگوار مردم در این سرزمین تحت محاصره هشدار می‌دهند. در روز‌های اخیر ده‌ها نفر از ساکنان غزه در پی بمباران‌های اسرائیل جان خود را از دست داده‌اند و ده‌ها هزار نفر دیگر ناگزیر شده‌اند برای چندمین بار، در شرایطی که هیچ پناهگاهی وجود ندارد، آواره شوند.

از زمان پایان آتش‌بس کوتاه‌مدت، اسرائیل ورود غذا و اقلام بشردوستانه به غزه را به‌شدت محدود کرده و این محاصره بی‌وقفه بیش از دو میلیون نفر را در معرض قحطی شدید قرار داده است.

در بروکسل، اتحادیه اروپا اعلام کرد که توافق تجاری با اسرائیل را به‌طور رسمی مورد بازبینی قرار می‌دهد—اقدامی که به گفته کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه، مورد حمایت «اکثریت قاطع» وزیران خارجه کشور‌های عضو است. بریتانیا نیز مذاکرات آزاد تجاری خود با اسرائیل را متوقف کرده و تحریم‌هایی علیه شماری از چهره‌های مرتبط با جریان راست‌گرای افراطی طرفدار شهرک‌سازی در اسرائیل وضع کرده است.

در بیانیه‌ای مشترک که رهبران بریتانیا، فرانسه و کانادا روز دوشنبه منتشر کردند، آمده: «سطح رنج انسانی در غزه غیرقابل تحمل است» و هشدار داده‌اند که در صورت ادامه این حملات، اسرائیل با اقدامات تنبیهی بیشتری رو‌به‌رو خواهد شد. جنگ جاری که در پی حمله حماس در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ و گروگان‌گیری صد‌ها نفر آغاز شد، تا کنون به کشته‌شدن بیش از ۵۰ هزار فلسطینی در غزه انجامیده است—به گفته وزارت بهداشت محلی که اعلام کرده بیشتر قربانیان را زنان و کودکان تشکیل می‌دهند.

در این بیانیه همچنین آمده است: «ما بی‌تفاوت نخواهیم ماند در حالی‌که دولت نتانیاهو این اقدامات فاجعه‌بار را دنبال می‌کند. اگر اسرائیل حملات نظامی تازه را متوقف نکند و به محدودیت‌هایش بر کمک‌های بشردوستانه پایان ندهد، اقدامات مشخص و بیشتری اتخاذ خواهیم کرد.»

دولت نتانیاهو تحت فشار بین‌المللی، اعلام کرده که اجازه ورود «حداقل» کمک‌های بشردوستانه را خواهد داد—هرچند مقام‌های سازمان ملل روز سه‌شنبه تأکید کردند که نیاز‌های فوری مردم غزه بسیار فراتر از آن چیزی‌ست که اسرائیل وعده داده. با این حال، نتانیاهو که با فشار هم‌پیمانان راست‌گرای افراطی در داخل مواجه است—افرادی که آشکارا خواستار نابودی و پاکسازی قومی غزه هستند و با ورود کمک‌های انسانی مخالفت می‌کنند—کوشیده تا آنها را نیز راضی نگه دارد.

او در ویدیویی که دوشنبه در شبکه‌های اجتماعی منتشر کرد، گفت دلیل اجازه دادن به کمک‌های اندک، «جنبه‌های عملی و دیپلماتیک» است و تأکید کرد که جنگ در غزه نباید به نقطه‌ای برسد که به «قحطی» منجر شود. در حال حاضر، دادگاه کیفری بین‌المللی در حال بررسی اتهامات جنایات جنگی علیه نتانیاهو است—از جمله به دلیل جلوگیری عامدانه از رسیدن کمک‌های غذایی به غیرنظامیان.

با این حال، مقامات اسرائیلی می‌گویند درخواست‌ها برای خویشتنداری به نفع حماس تمام می‌شود. اورن مارمورشتاین، سخنگوی وزارت خارجه اسرائیل، اظهارات کالاس را ناشی از «عدم درک کامل از واقعیت پیچیده اسرائیل» دانست و گفت: «نادیده‌گرفتن این واقعیت‌ها و انتقاد از اسرائیل، فقط مواضع حماس را تقویت می‌کند».

اما در داخل اسرائیل نیز، صدای مخالف با عملکرد دولت نتانیاهو بلند شده است. ایهود اولمرت، نخست‌وزیر پیشین اسرائیل، در گفت‌و‌گو با بی‌بی‌سی گفت: «آنچه اسرائیل اکنون در غزه انجام می‌دهد، بسیار نزدیک به جنایت جنگی است. هزاران فلسطینی بی‌گناه و همچنین شمار زیادی از سربازان اسرائیلی کشته شده‌اند.»

یائیر گولان، رهبر حزب چپ‌گرای دموکرات‌ها و ژنرال پیشین ارتش، نیز شدیداً از این جنگ انتقاد کرد و گفت: «اسرائیل در مسیر تبدیل‌شدن به یک موجودیت منفور جهانی است—همانند آفریقای جنوبی دوران آپارتاید—اگر به عقلانیت بازنگردد. یک دولت عاقل با غیرنظامیان نمی‌جنگد، نوزاد نمی‌کشد، و هدفش اخراج جمعیت نیست.»

گولان که به خاطر این اظهارات از سوی نتانیاهو، بن‌گویر و اسموتریچ—دو وزیر راست افراطی کابینه—مورد حمله قرار گرفت، گفت: «منظور من روشن بود. این جنگ، تحقق خیالات بن‌گویر و اسموتریچ است. اگر اجازه دهیم آنها برنامه‌های خود را اجرا کنند، ما به یک موجودیت مطرود جهانی تبدیل خواهیم شد.»

در همین حال، گزارش‌هایی منتشر شده که حتی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور پیشین آمریکا و یکی از متحدان سرسخت نتانیاهو، از روند جنگ ناراضی است. نداف ایال، تحلیلگر سرشناس اسرائیلی، در روزنامه یدیعوت آحرونوت نوشت: «نه برای گروگان‌ها، و نه برای سربازان ما در غزه، این وضعیت هیچ نتیجه مثبتی ندارد. دردناک و تأسف‌بار است که این دولت ما را به چنین بن‌بستی کشانده است.»

در اروپا و آمریکا نیز، سیاستمداران نسبت به خشم عمومی مردم درباره فجایع غزه واکنش نشان داده‌اند. در هلند، یکی از بزرگ‌ترین تظاهرات سال‌های اخیر علیه اسرائیل در شهر لاهه برگزار شد.

دیوید لامی، وزیر خارجه بریتانیا، که از سوی جناح چپ حزبش متهم به نرمش در برابر اسرائیل است، روز سه‌شنبه هشدار صریحی داد: «تاریخ درباره آنها قضاوت خواهد کرد. جلوگیری از کمک‌رسانی، گسترش جنگ، نادیده‌گرفتن هشدار‌های دوستان—این‌ها غیرقابل دفاع است؛ و باید متوقف شود.»

در همان روز، تانیا فایون، وزیر خارجه اسلوونی نیز گفت: «ناتوانی اتحادیه اروپا در محکوم‌کردن صریح کشتار غیرنظامیان توسط اسرائیل، لطمه‌ای جبران‌ناپذیر به اعتبار سیاسی این اتحادیه در سطح داخلی و جهانی وارد کرده است. مردم، کودکان در حال مرگ هستند، امدادگران کشته می‌شوند، و اتحادیه اروپا همچنان سکوت کرده است؟»

در آمریکا نیز نشانه‌هایی از تغییر دیده می‌شود. جیسون کرو، نماینده دموکرات کنگره، در نشستی که درباره چشم‌انداز صلح در اوکراین برگزار شد، گفت ایالات متحده بسیاری از اعتبار خود را در زمینه دفاع از حقوق بشر و قوانین بین‌المللی از دست داده، چون این اصول را به‌صورت یکسان در همه درگیری‌ها اعمال نکرده است. او تأکید کرد که دولت‌های پیشین آمریکا، چه جمهوری‌خواه و چه دموکرات، قوانین خود درباره مشروط‌بودن کمک نظامی به مسائل حقوق بشری را درباره اسرائیل به کار نبرده‌اند—و این، مشروعیت جهانی آمریکا را تضعیف کرده است.

منبع: واشنگتن پست

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار