
باشگاه خبرنگاران جوان؛ حمید جنیدیمقدم - مهدی پیرصالحی رئیس سازمان غذا و دارو در نشست خبری نمایشگاه دستاوردهای تجهیزات پزشکی ایران هلث گفت: حضور در نمایشگاه نشان دهنده توانمندیهای تولید داخل علیرغم کمبود منابع ارزی و ارز چند نرخی است.
یه گفته وی، در برنامه هفتم یک میلیارد دلار صادرات تجهیزات پزشکی دیده شده است و اکنون با این رقم فاصله داریم اما برنامه ریزیهای خوبی در این خصوص انجام شده است.
مهدی پیرصالحی تاکید کرد: شرایط برای تولید داخلی خوب نبوده و باید امکانات لازم در زمینه تولید در کشور را فراهم کنیم. باید در زمینه تامین ارز و رفع کمبود نقدینگی کارهای بهتری انجام شود.
رئیس سازمان غذا و دارو تصریح کرد: امسال ارز ۴۲۰۰ تومانی تجهیزات پزشکی حذف و به ارز ۲۸۵۰۰ تومان تغییر پیدا کرده است. در زمینه تخصیص ارز باید بگویم که در اردیبهشت اختصاص ارز تا الان نداشتهایم. در سال گذشته در حوزه تجهیزات پزشکی حدود ۴۰۰ میلیون دلار ارز کم تر اختصاص دادهاند.
مهدی پیرصالحی بیان کرد: تا زمانی که مشکلات کلان مانند تامین ارز و رفع نقدینگی بر طرف نشود یکسری مسائل دیگر هم رفع نمیشود. اکنون سازمان غذا و دارو بدون قیمت گذاری و تامین ارز ۹۰ درصد بازار را بدون مشکل تامین میکند.
به گفته وی، کمبود یک قلم دارو موضوع مهمی است و سهم سلامت از تولید ناخالص داخلی کاهش پیدا کرده است و امروز این عدد به ۳/۸ درصد رسیده است. ارز ۴۲۰۰ تومانی باید حذف میشد و اگر اسم طرح دارویار هم آورده نمیشد ارز دولتی به ارز ۲۸۵۰۰ تومانی تغییر می کرد.
در ادامه نشست ، مهدی علاءالدین معاون اداره کل تجهیزات پزشکی گفت: اکنون۱۸۱۱ قلم کالای تجهیزات پزشکی تولید می شود. تجهیزات پزشکی در دنیا روند رو به رشدی داشته و در حوزه سلامت از فناوریهای روز دنیا در تولید آن استفاده میشود.
به گفته وی، حدود ۷۰ درصد از تجهیزات پزشکی مورد نیاز بازار داخلی توسط تولید کننده خودمان تامین می شود. مشکلاتی در زمینه انتقال ارز به دلیل تحریمهای ظالمانه در کشور داشته و همین امر سبب بروز مشکلاتی شده است.
همچنین احمد مسلمی رئیس انجمن متخصصين تولید کنندگان گفت: تجهیزات پزشکی اکنون بیش از ۵۰۰۰ عضو دارد و هدف اصلی توانمند سازی در حوزه تولید تجهیرات پزشکی است.
به گفته وی، اکنون ۴۲ قرارداد و تفاهم نامه با پارک های علم و فناوری و شرکت های دانش بنیان منعقد کردهایم .تورهای آموزشی ویژه دانشجویان و فارغ التحصیلان این حوزه به طور مرتب برگزار می شود.
احمد مسلمی ادامه داد: در این دوره نمایشگاه از ایرانیان مقیم خارج دعوت شده تا در زمینه تولید تجهیزات و فناوری های خارجی صحبت شود.
در ادامه مصطفی قانعی دبیر ستاد زیست فناوری، سلامت معاونت علمی گفت: طبق مصوبه دولت، اقلام راهبردی میتوانند با اولویت کامل و قیمتگذاری صددرصدی به وزارت صمت معرفی شوند. همچنین تلاش شده است با همکاری وزارت بهداشت، سازمان غذا و دارو و اداره کل تجهیزات پزشکی، همافزایی لازم برای بهرهمندی حداکثری شرکتها از نمایشگاه فراهم شود.
وی افزود: در حوزه دارو و مواد اولیه، حدود ۱.۸ میلیارد دلار و در بخش تجهیزات پزشکی حدود ۲ میلیارد دلار واردات انجام شده است. اما برنامههایی در حال اجراست که این ارقام را بهشدت کاهش دهد. بهعنوان نمونه تنها در حوزه پلاسما بیش از ۳۰۰ میلیون دلار ارز صرفهجویی شده و یک کارخانه تولیدی فعال در این حوزه، تا بیش از ۴۰۰ میلیون دلار کاهش ارزبری به دنبال خواهد داشت.
قانعی گفت: گردشگری سلامت در نمایشگاه ایران هلث مورد توجه نیست. ما آمار شفافی از ارزآوری این حوزه نداریم، زیرا بخش خصوصی امکان ثبت دقیق این دادهها را ندارد. برای توسعه این حوزه، اعتباربخشی به مراکز درمانی، شفافیت خدمات، و معرفی رسمی در سامانههای مرتبط ضروری است.
وی با اشاره به غیبت شرکتهای ایرانی در برخی رویدادهای بینالمللی گفت: در شرایط تحریم و فضای منطقهای پیچیده، ضرورت دارد جمهوری اسلامی ایران با استفاده از ظرفیتهایی مانند پیمان شانگهای، از هیأتهای خارجی دعوت کند تا از نمایشگاه بازدید داشته باشند. هماهنگی با وزارت خارجه، وزارت صمت و وزارت بهداشت برای اجرای این دیپلماسی فناورانه انجام شده است.
قانعی تأکید کرد: امروز بخش زیادی از پیشرفتهای حوزه دارو و تجهیزات پزشکی، مرهون غیرت و همت تولیدکنندگان داخلی است.
محمدمهدی علاءالدین معاون فنی تجهیزات پزشکی سازمان غذا و دارو گفت: باعث افتخار است که درصد عمدهای از فضای نمایشگاه امسال را تولیدات فناورانه داخلی تکمیل کردهاند؛ این نشاندهنده ظرفیت بالای کشور در حوزه تجهیزات پزشکی است.
وی با اشاره به قدمت و اهمیت نمایشگاه ایرانهلث که امسال بیستوششمین دوره آن برگزار میشود، افزود:اداره کل تجهیزات پزشکی با تمام ظرفیت خود در قالب "میز خدمت" در نمایشگاه حضور خواهد داشت، کارشناسان ما آماده پاسخگویی به مراجعات شرکتهای تولیدکننده و تأمینکننده هستند. هدف ما کاهش بروکراسی، تسهیل فرآیندها و رفع مشکلات واحدهای فعال در این صنعت است.
وی همچنین از برنامه اداره کل برای رونمایی از فناوریهای نوین پزشکی در نمایشگاه خبر داد و اظهار کرد: همراه با تشکلها در نمایشگاه از تولیدات دانشبنیان و فناوریهای نوظهور داخلی رونمایی خواهیم کرد. این محصولات مبتنی بر نیازهای جاری کشور هستند و در مسیر حمایت از تولید داخل قرار دارند. همچنین در صورت فراهم بودن شرایط، "داشبورد جدید حمایت از تولید نیز با حضور وزیر بهداشت رونمایی خواهد شد.
معاون فنی تجهیزات پزشکی بیان کرد: اجلاس مدیران تجهیزات پزشکی کشور برگزار می شود که این اجلاس فرصتی برای بهروز شدن مدیران دانشگاههای علوم پزشکی با تازهترین تولیدات داخلی و تبادل تجربیات در رفع چالشهای موجود خواهد بود. همچنین از مسئولان تجهیزات پزشکی بیمارستانها در سراسر کشور برای بازدید از نمایشگاه دعوت کردهایم تا شاهد تعامل و همافزایی بیشتری بین تولیدکنندگان، تأمینکنندگان و مصرفکنندگان نهایی تجهیزات پزشکی باشیم.
علاءالدین گفت: اگرچه در سال گذشته صادرات در حد ظرفیتهای واقعی این صنعت نبود، اما هدفگذاری یک میلیارد دلاری دور از دسترس نیست. با برنامهریزی مشترک وزارت بهداشت، وزارت صمت و همکاری با نهادهای اقتصادی داخلی و خارجی، میتوان این هدف را محقق کرد.