
باشگاه خبرنگاران جوان- ضیاء زینی مدیر روابط عمومی و آموزش همگانی شرکت آبفای استان یزد گفت: مشکل کمبود آب، کاهش نزولات جوی، خشکسالی چندین سال اخیر در کشور، محدود بودن منابع آبی از یکسو و افزایش میزان مصرف آب، مدیران و متولیان صنعت آب کشور را بر آن داشته که به دنبال راهکارهایی برای انجام طرح مدیریت مصرف برآیند.
او افزود: اگر چه مصارف آب شهری در مقایسه با مصرف کشاورزی درصد کمتری را به خود اختصاص میدهد ولی با توجه به هزینههای زیاد انتقال، تصفیه و توزیع آب شرب، صرفه جویی در مصرف آب در این بخش نیز میتواند منافع قابل ملاحظهای به همراه داشته باشد.
مدیر روابط عمومی و آموزش همگانی شرکت آبفای استان یزد ادامه داد: همچنین تأمین مصارف آب شرب به علت مسائل بهداشتی نیاز اولیه و اساسی انسان به آب و نیز احتمال بروز تنشهای اجتماعی، از حساسیت و اولویت بیشتری برخوردار است که خود لزوم آیندهنگری و بهره برداری بهینه از منابع موجود در این بخش با هدف تأمین نیازهای آتی را بیش از پیش نمایان میسازد.
زینی اظهار داشت: موقعیت جغرافیایی ایران و آب و هوای گرم کشور ما کولر آبی را در ردیف وسایل ضروری برای تامین رفاه خانواده قرار داده است به طوری که بنا بر آخرین آمارها، امروزه بیش از ۷۰ درصد خانوارهای شهری و حدود ۳۵ درصد خانوارهای روستایی کشور از این دستگاه استفاده میکنند.
او افزود: بر همین اساس، در حال حاضر در کشور بیش از ۲۰ میلیون کولر وجود دارد و سالیانه در حدود بین ۵۰۰ تا ۷۰۰ هزار دستگاه جدید به تولید میرسد.
به گفته مدیر روابط عمومی و آموزش همگانی شرکت آبفای استان یزد کولرهای آبی بسیار کمتر از کولرهای گازی، برق مصرف میکنند یعنی ۵۰۰ وات در برابر ۲۰۰۰ وات، اما تعداد کولرهای آبی بسیار بیشتر از کولرهای گازی است و با توجه به کاربرد زیاد و وسیع آنها به خصوص در فصول گرم سال، بخش نسبتاً زیادی از مصرف آب کشور را به خود اختصاص میدهند.
ضیا زینی تصریح کرد: تعداد کولرهای آبی در شهر یزد ۲۸۰ هزار و تعداد کولرهای آبی استان ۶۰۰ هزار عدد تخمین میزنند.
او با بیان این که مردم یزد شش ماه از سال یعنی از اردیبهشت تا مهرماه از کولرهای آبی استفاده میکنند، بیشترین ساعات استفاده از این وسایل خنککننده آبی را مربوط به ماههای فصل تابستان که حداکثر ۲۴ ساعت طی شبانه روز است، ذکر میکند.
مدیر روابط عمومی و آموزش همگانی شرکت آبفای استان یزد میگوید: کولرهای آبی در استان یزد که تقریباً بیش از ۱۶۰ روز در سال روشن هستند، در مجموع ۲۸ میلیون مترمکعب از آب شرب استان را میبلعند.
زینی با برشمردن برخی راهکارها برای بهبود کارکرد کولرهای آبی مانند بررسی عدم نشتی و باز بودن لولههای توزیع آب، تعویض به موقع پوشال کولر و استفاه از مواد رسوبگیر و جاذب املاح، استفاده از عایق مناسب برای کانالهای کولر، نصب صحیح پوشالها، تمیز کردن رسوب روی پرههای فن، باز کردن دریچهای برای خروج خروج هوای داخل ساختمان، تراز نمودن کولر و استفاده از لرزگیر و در نهایت استفاده از سایبان کولر به نحوی که همه سطوح را پوشش بدهد، اظهار میکند: همین اقدامات ساده میتواند حداقل ۳۵ درصد از مصرف آب در کولرهای آبی را کاهش دهد که در مجموع سال حجم قابل توجهی از آب شرب استان را شامل میشود.
این مسئول در مورد ضرورت باز بودن دریچهای برای خروج هوای داخل ساختمان هنگام استفاده از کولرهای آبی، میگوید: حدود ۸۰ درصد از هوای ورودی از کولر به داخل ساختمان باید تخلیه گردد و به همین منظور برای هر ۳۶۰۰ مترمکعب بر ساعت هوادهی کولر نیاز به ۰.۸ مترمربع فضای باز دریچه برای خروج هوا به طور دائمی هستیم.
او با اشاره به شرایط آب و هوایی یزد و بروز گردو خاک در استان، استفاده از آسترفوم نازک که در صنایع مختلف پوشاک و ملحفه کاربرد دارد را فیلتر مناسبی بر سر راه ورود هوا به کولر در جهت جلوگیری از ورود غبار و گرد و خاک میداند.
زینی به عبور شیلینگ تغذیه آب کولر از مسیر سایه و استفاده از حداقل طول ممکن در فضای باز به منظور جلوگیری از ورود آب گرم به کولر تاکید و خاطرنشان میکند: استفاده از کلید ترموستاتدار نیز روش مناسبی برای بهبود کارکرد کولرهای آبی محسوب میشود.
مدیر آموزش همگانی آبفای استان در پایان نیز در ﺧﺼﻮص اﺳﺘﻔﺎده از ﺳﺎﯾﻪﺑﺎن ﺑﺮای ﮐﻮﻟﺮهای آبی نیز میگوید: ﺑﺮرسیها ﻧﺸﺎن میدﻫﺪ ﮐﻪ ﻣﯿﺰان ﻣﺼﺮف آب در ﮐﻮﻟﺮﻫﺎ حدود ۴۵ درصد از تولید شهر یزد در ﺷش ماه از ﺳﺎل (اردﯾﺒﻬﺸﺖ ﺗﺎ ﻣﻬﺮ) و زﻣﺎن ﭘﯿﮏ مصرف است که در ﺷﺮاﯾﻂ اﺳﺘﻔﺎده از ﺳﺎﯾﻪﺑﺎن و راهکارهای ارائه شده مصرف هر کولر ﺑﯿﻦ ۱۵ تا ۳۰ درصد کاهش خواهد یافت.
منبع: روابط عمومی