بسیاری از کارشناسان براین باورند که دستیابی به تراز تجاری مثبت کشاورزی تنها با تحقق اهداف خودکفایی محصولات اساسی و احیای سند امنیت غذایی دانش بنیان دست یافتنی است.

باشگاه خبرنگاران‌جوان؛ آزاده محبی - بنابر آمار تولید محصولات کشاورزی با رشد ۵ برابری نسبت  به قبل  از انقلاب به ۱۳۵ میلیون تن رسیده است، اما با این وجود سالانه ۱۴ تا ۱۶ میلیارد دلار ارز به واردات تخصیص می یابد که همین امر منجر به تراز منفی بخش کشاورزی شده است.

آخرین آمارها نشان می‌دهد که حدود منفی ۱۱ میلیارد دلار تراز تجاری بخش کشاورزی است و براساس تکالیف برنامه هفتم با دستیابی به خودکفایی محصولات اساسی، این تراز را باید به سمت صفر و مثبت هدایت کنیم.

 غلامرضا نوری قزلجه وزیر جهاد کشاورزی در سوم خردادماه از بهبود ۳ میلیارد دلار تراز تجاری بخش کشاورزی در سال گذشته خبر داد و گفت: در شرایط تحریمی و کمبود تشکیل سرمایه، بخش کشاورزی در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال قبل از آن حدود ۳۲ درصد افزایش صادرات و حدود ۶ درصد کاهش واردات داشته است که براین اساس تراز تجاری بخش کشاورزی در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال ۱۴۰۲ با رشد ۳ میلیارد دلار از منفی ۱۱ درصد  به منفی ۸ رسید که این امر می‌تواند گامی بلند در مسیر مثبت شدن تراز تجاری بخش کشاورزی باشد.

مثبت شدن تراز تجاری بخش کشاورزی نیازمند تخصیص سالانه ۴۰ همت اعتبار 

عطااللّه هاشمی عضو شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی از بهبود تراز تجاری بخش کشاورزی خبر داد و گفت: تراز تجاری بخش کشاورزی از منفی ۱۱ درصد به منفی ۸ درصد رسید که این امر ناشی از تولید مناسب، کاهش واردات و افزایش صادرات بوده است.

به گفته وی، در برنامه هفتم تراز تجاری بخش کشاورزی باید مثبت شود که براین اساس واردات کاهش و صادرات باید افزایش یابد که برای دستیابی به این امر باید الزامات و زیرساخت های لازم فراهم شود.

هاشمی گفت: دولت برای اجرایی شدن سند الگوی کشت، دستیابی به خودکفایی یا خوداتکایی نسبی و تراز مثبت بخش کشاورزی سالانه ۳۵ تا ۴۰ همت باید اعتبار تخصیص دهد.

احیای سند امنیت غذایی دانش بنیان راهکار دستیابی به تراز مثت تجاری بخش کشاورزی

 پیمان فلسفی نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی گفت: امسال تراز تجاری از ۱۱ میلیارد دلار به ۸.۵ میلیارد دلار تقلیل یافته است که این امر به معنای مثبت شدن تراز نیست چراکه دولت ارز واردات را کاهش داده که انتظار می رود به همین نسبت واردات کاهش یابد و از تولید داخل حمایت شود.

به گفته وی، با توجه به آنکه جایگزینی با واردات محصولات کشاورزی بدست نیاوردیم، براین اساس زود است که در این باره قضاوت کرد.

فلسفی ادامه داد: کاهش واردات نیاز به تامین اعتبار برای تولید داخل دارد، انتظار ما این است که دولت ۳.۵ میلیارد دلار از کل بودجه ارزی که برای غذا، نهاده دامی و دارو در نظر گرفته، کاهش داده است به همان نسبت باید از تولید داخل حمایت شود، در غیر این صورت تامین غذا و دارو با چالش روبرو می شود. حال فرآیند طولانی تخصیص ارز،تغییر سیاست های ارزی دولت و نوسانات ارزی اثرات خوبی در روند تامین محصولات وارداتی ندارد، منتهی در صورتی می توان با اطمینان خاطر کار را پیش برد که خیالمان راحت باشد که دولت برای رسیدن به خودکفایی محصولات قدم های مثبتی بر دارد.

نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس  افزود: اگر طی ماه های آینده نشانه هایی از این موضوع بدست بیاوریم می توان امیدوار بود، در غیراین صورت اگر همانند سال گذشته به دلایل متعدد ناترازی مشکلات تامین انرژی و تامین نهاده در بخش کشاورزی اثر بگذارد و دولت چاره ای برای جبران خسارت ها که سال گذشته به عمل آمد، نیندیشد بی تردید مشکلات استمرار می یابد که براین اساس رشد ۸ درصدی اقتصاد دچار اختلال  می کند. از این رو دولت توجه کافی باید به بخش کشاورزی داشته باشد.

وی با بیان اینکه احیای سند امنیت غذایی دانش بنیان سالانه هزار همت نیازمند سرمایه گذاری در بخش کشاورزی است، گفت: در حال حاضر۲۶۰ تا ۲۷۰ همت یارانه نان و گندم در نظر گرفته است، دولت تصو ر می کند حق مطلب ادا کرده است، درحالیکه هزارهمت حداقل باید در نظر گرفته شود تا خودکفایی  محصولات اساسی محقق و به امنیت غذایی پایدار دست یابیم.

فلسفی با اشاره به راهکار دستیابی به سند امنیت غذایی دانش بنیان گفت: در سند امنیت غذایی دانش بنیان کاهش مصرف آب، کاهش تخصیص آب از ۸۱ به ۵۱ میلیارد متر مکعب و در برنامه هفتم ۶۵ میلیارد متر مکعب باید برسد که همه اینها مستلزم اجرای کشاورزی دانش بنیان و هدایت سرمایه گذاری ها به این سمت سوق داده شود تا کشاورزان با آسودگی خاطر تولید کنند، تا اینکه کشاورزان با انواع محدودیت و ناترازی ها مواجه کنیم و خسارت جبران نشود چراکه این امر برخلاف اسناد بالادستی و سیاست های کلی سرمایه گذاری است.

گفتنی است به رغم افزایش چندبرابری تولید محصولات کشاورزی طی سال های بعد از انقلاب، اما بیش از ۲ برابر صادرات کالا و محصولات کشاورزی واردات داریم که این امر منجر به تراز منفی بخش کشاورزی شده است که با دستیابی به خودکفایی محصولات اساسی و احیای سند امنیت غذایی دانش بنیان در برنامه هفتم امکان دستیابی به تراز مثبت تجاری وجود دارد.

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار