
باشگاه خبرنگاران جوان؛ الهام قبادی - سردارجلالی رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور، گفت: توسعه فناوری اطلاعات و خدمات مبتنی بر آن رفاه فراوانی به همراه دارد، اما در کنار آن ضرورت هماهنگی و تمرکز دادهها نیز اهمیت فراوانی دارد.
وی افزود: تمرکز دادهها باعث افزایش ارزش داراییها میشود، اما در عین حال ایجاد نقاط ضعف امنیتی را نیز به همراه دارد که باید به صورت جدی به آن پرداخت. امنیت دادهها همارز با ارزشمندی دادههاست و نباید از آن غافل شد.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل با اشاره به چهره جدید تهدیدات سایبری تحت عنوان «نیوفی» (NEOFI) گفت: این تهدیدات پنهان، که نمونهای از آن را در انفجار پیجرهای لبنان شاهد بودیم، قابلیت نفوذ و آسیبرسانی به زیرساختها را دارند. کشورهای بیگانه با تسلط بر فناوریهای مدرن، میتوانند از این ابزارها به عنوان اهرم فشار استفاده کنند.
وی تأکید کرد که ایران به عنوان محور مقاومت و مبارزه با استکبار جهانی، بیش از دیگران در معرض این تهدیدات قرار دارد و لازم است که «بانکی از تهدیدات مدرن» ایجاد و به دقت پیگیری شود.
جلالی در ادامه بر ضرورت تجهیز آزمایشگاههای تشخیصی پیشرفته برای بررسی و تحلیل دقیق سامانهها و محصولات خارجی تأکید کرد و گفت: ما باید مطمئن شویم که هیچ نرمافزار یا سختافزار مخرب در سامانهها وجود ندارد و این آزمایشگاهها باید به سرعت توسعه یابند.
وی اهمیت تولید و استفاده از محصولات امنیتی داخلی را بسیار بالا دانست و گفت: استفاده از تجهیزات داخلی، به دلیل قابلیت نظارت، اصلاح و برگشتپذیری، یک ضرورت امنیتی است. در حادثه استاکسنت نیز مشاهده شد که محصولات خارجی ممکن است به عنوان عامل نفوذ یا قربانی آسیبپذیریها باشند.
جلالی افزود: استفاده از محصولات بومی که توسط فرزندان این کشور تولید شدهاند، سند افتخاری برای ماست و میتواند امنیت و پایداری سامانهها را تضمین کند.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل در پایان تأکید کرد: راهبرد جدی ما در حوزه امنیت و پدافند غیرعامل، بهرهگیری از ظرفیتهای داخلی و رعایت معماری امنیتی و دفاعی است که بتواند امنیت ملی کشور را به بالاترین سطح ارتقا دهد.
زیرساختهای ابری، شرط لازم برای تحقق دولت هوشمند و بهرهوری ملی است
سید ستار هاشمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت:در سالهای گذشته شاهد اقدامات و سرمایهگذاریهای مؤثری در حوزه فناوری اطلاعات بودهایم که در راستای تسهیل امور مردم و ایجاد شفافیت صورت گرفته است. با توسعه سامانههای متعدد، تلاش شد مردم از مراجعات حضوری بینیاز شوند. اما امروز، با وجود حذف مراجعه فیزیکی، مردم همچنان ناگزیر به مراجعه به سامانههای متعدد هستند که خلاف هدف اولیه دولت هوشمند است.
وزیر ارتباطات با اشاره به ماده ۱۰۷ قانون برنامه هفتم توسعه تأکید کرد: این ماده، بهدرستی دو بخش خدمات و زیرساخت را از هم تفکیک کرده و بر تجمیع زیرساختها در قالب زیرساخت ابری دولت تأکید دارد. سرمایهگذاری جزیرهای در مراکز داده دستگاههای مختلف پذیرفتنی نیست و باید منابع را در یک بستر یکپارچه سامان داد تا ضمن صرفهجویی، پایداری، بهرهوری و امنیت بهصورت متمرکز تضمین شود.
وی ادامه داد: دستگاهها موظفاند سطح بلوغ زیرساختهای خود را ارزیابی و متناسب با آن، یا به ابر دولت متصل شوند یا دادههای خود را به آن منتقل کنند. استفاده حداکثری از ظرفیت بخش خصوصی نیز جزو تأکیدات قانونگذار است و ما باور داریم که نوآوری، تنها از دل بخش خصوصی توانمند محقق میشود.
هاشمی در ادامه با اشاره به بندهای دیگر ماده ۱۰۷ گفت: در بند (ج)، حذف سامانههای موازی مورد تأکید است؛ چرا که تعدد سامانهها بهجای تسهیل امور، منجر به سردرگمی مردم شده است. همچنین، در حوزه خدمات نیز باید مانند زیرساخت، به سمت یکپارچهسازی برویم.
وزیر ارتباطات به نقش بنیاد شهید در این مسیر نیز اشاره کرد و افزود: طبق گزارش ارائهشده، بنیاد شهید زیرساختهای خود را بر بستر ابر دولت بنا نهاده و در لایه خدمات هوشمند نیز جزو دستگاههای پیشرو محسوب میشود. این دستاورد را ارج مینهیم و از زحمات مسئولان و ایثارگران عزیز شاغل در حوزه فناوری این نهاد تقدیر میکنم.
هاشمی در پایان تأکید کرد: با وجود دشواریها و چالشهای موجود، با تکیه بر قانون، همدلی بین دستگاهها و توانمندی بخش خصوصی، میتوانیم به اهداف برنامه هفتم در حوزه دولت هوشمند دست یابیم.
مرکز داده بنیاد شهید؛ گامی انقلابی در توسعه فناوری اطلاعات و ارتقای خدمات ایثارگران
سعید اوحدی، رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران، در آئین افتتاح مرکز داده بنیاد شهید، ضمن گرامیداشت عملیات بیتالمقدس به عنوان نقطه عطفی در تاریخ دفاع مقدس، سال ۱۳۶۰ را سختترین سال انقلاب اسلامی توصیف کرد و گفت: در آن سال، کشور بدون رئیسجمهور، نخستوزیر و نمایندگان مجلس و در شرایط اشغال و تحریم شدید قرار داشت، اما با مقاومت و اعتماد مردم، به ویژه جوانان، توانست از این دوره سخت عبور کند.
وی با اشاره به اهمیت استمرار در عمل و بهکارگیری فناوری در مسیر خدمترسانی ادامه داد: هوشمندسازی و تحول دیجیتال باید به صورت مستمر و با نظارت دقیق پیگیری شود تا بتوانیم خدمات بهتری به جامعه ایثارگری ارائه دهیم.
رئیس بنیاد شهید عنوان کرد راهاندازی مرکز داده بنیاد را اقدامی انقلابی در حوزه فناوری اطلاعات کشور است، این مرکز داده با همکاری وزارت ارتباطات، سازمان فناوری اطلاعات، شرکت مخابرات و بخش خصوصی دانشبنیان و در بستر دولت راهاندازی شده است.
اوحدی عنوان کرد:با اجرای این طرح، دادهها به صورت متمرکز و بدون هزینههای اضافی نگهداری میشوند و صرفهجویی قابل توجهی در هزینههای انرژی، نیروی انسانی و نگهداری سختافزار به دست آمده است. امروز با زیرساختهای جدید، پایداری و تابآوری خدمات افزایش چشمگیری یافته است.
وی در پایان ابراز امیدواری کرد که با بهرهگیری از ظرفیت این مرکز داده، خدمات ایثارگران با کیفیت بالاتر، امنیت بیشتر، سرعت مناسب و به صورت یکپارچه و هوشمند ارائه شود.