
باشگاه خبرنگاران جوان؛ حسین مهدی تبار - به گزارش جروزالم پست، پس از سقوط بشار اسد در دسامبر ۲۰۲۴، تحلیلگران هشدار دادهاند که اسرائیل و ترکیه، دو کشوری با سابقه دیپلماتیک پرتنش طی ۱۵ سال گذشته، اکنون درگیر اختلافات جدی بر سر آینده سوریه شدهاند. اگر دیپلماسی فعال و کانالهای ارتباطی مطمئنی بین اورشلیم و آنکارا ایجاد نشود، تضاد منافع میتواند به تشدید ناخواسته تنشهای نظامی منجر شود. جروزالم پست گزارش کرده است که اولین گام برای جلوگیری از چنین سناریویی، برقراری یک مکانیسم رفع تعارض نظامی است که خطوط قرمز و حوزههای عملیاتی در سوریه را بهروشنی مشخص کند و از برخورد نیروها در مناطق حساس جلوگیری نماید.
این مکانیسم که تاکنون مذاکرات آن از اواسط آوریل ادامه دارد، باید فراتر از مباحث فنی باشد و زمینه گفتوگوهای گستردهتری درباره چشمانداز منطقهای پس از اسد را فراهم آورد. هر دو کشور باید اولویتهای امنیت ملی خود را مطرح کرده و راهکارهای همکاری در زمینه مقابله با نفوذ ایران، قاچاق تسلیحات و مبارزه با مواد مخدر را بررسی کنند.
جروزالم پست همچنین گزارش داده است که اسرائیل باید در کنار نزدیکی با ترکیه، دیپلماسی فعالتری با دولت جدید سوریه به ریاست احمد الشراع دنبال کند. مذاکرات محرمانهای که توسط امارات متحده عربی تسهیل شده و دیداری در باکو بین نمایندگان اسرائیل، سوریه و ترکیه برگزار شده، فرصتی حیاتی برای بازتعریف سیاستها و نگرشهای منطقهای فراهم کرده است.
از نظر اقتصادی، توقف روابط تجاری ترکیه با اسرائیل پس از جنگ علیه حماس در می ۲۰۲۴ عمدتاً ناشی از فشارهای داخلی آنکارا بوده و تاکنون تاثیر عملی محدودی داشته است. جروزالم پست تاکید کرده است که احیای روابط تجاری میتواند منافع ملموسی برای هر دو کشور و منطقه به دنبال داشته باشد، به شرط آنکه دولتها بتوانند اختلافات سیاسی را از همکاریهای اقتصادی جدا کنند.
در مجموع، گزارش جروزالم پست میگوید که دیالوگ فعال و اعتمادسازی میان اسرائیل و ترکیه، همراه با گفتوگوهای دیپلماتیک با دمشق، لازمه ثبات و امنیت در منطقهای است که همچنان پس از سقوط اسد، صحنه تحولات پرتنش باقی مانده است.