رئیس کل دادگاه‌های عمومی و انقلاب تهران گفت: بسیاری از کودکان بزهکار، محصول شکست‌های مکرر خانواده، فقر، تبعیض یا خشونت هستند.

باشگاه خبرنگاران جوان ـ ربیع‌اله قربانی روز دوشنبه در مراسم تکریم و معارفه سرپرست جدید مجتمع قضایی شهید فهمیده ویژه اطفال و نوجوانان، اظهار کرد: در این مجتمع تخصصی، پرونده‌هایی که رسیدگی می‌شود، تنها سرنوشت یک فرد را رقم نمی‌زند بلکه بر مسیر تربیت یک نسل تأثیر می‌گذارد و سلامت اجتماعی را تحت تأثیر قرار می‌دهد و حتی بر توسعه پایدار کشور اثرگذار است.

وی افزود: مجتمع قضایی ویژه اطفال و نوجوانان، تنها یک نهاد رسیدگی نیست بلکه محور حمایت، اصلاح و بازگشت سالم کودکانی است که عمدتاً ناخواسته در مسیر ناصوابی قرار گرفته‌اند.

رئیس کل دادگاه‌های عمومی و انقلاب تهران ادامه داد: برخورد با اطفال و نوجوانان در فرایند رسیدگی به پرونده‌ها و در مرحله تخفیف، تعقیب، صدور و اجرای حکم باید به گونه‌ای باشد که واقعاً به اصلاح این افراد منجر شود و نباید با ناامیدی رأی صادر کنیم و بگوییم بستر اصلاح فراهم نیست، به لحاظ وضعیت سنی، بستر فکری و شخصیتی برای بازسازی و تربیت این دسته از افراد وجود دارد.

قربانی گفت: آرایی که در مجتمع قضایی شهید فهمیده ویژه اطفال و نوجوانان صادر می‌شود، می‌تواند منشوری برای تربیت و اصلاح کودکان آسیب دیده باشد.

رئیس کل دادگاه‌های عمومی و انقلاب تهران اضافه کرد: حمایت از کودکان باید از جنبه شعاری خارج شود و در عمل احساس امنیت روانی را در آنها ایجاد کند. این امر ممکن نیست مگر اینکه کودکان را از لحاظ روانشناسی به خوبی بشناسیم و از خدمات مشاوره‌ای بهره‌مند شویم همچنین لازم است که همکاران قضایی و اداری در این مجتمع مستمر خود را در زمینه مطالعات روانشناسی و آشنایی با روش‌های نوین اصلاح و تربیت کودک تقویت کنند.

رسیدگی به پرونده‌های اطفال نیازمند تخصص ترکیبی در حوزه‌های مختلف

وی گفت: رسیدگی به پرونده‌های اطفال نیازمند تخصص ترکیبی در حوزه‌های حقوق کودک، روان‌شناسی رشد، جامعه‌شناسی، عدالت ترمیمی، ارتباطات انسانی و حتی مطالعات فرهنگی است. هیچ‌یک از ما به صرف تجربه یا دانش قبلی، از یادگیری در این عرصه بی‌نیاز نیستیم؛ بنابراین باید سرپرست جدید مجتمع دوره‌های منظم آموزش تخصصی برای قضات، کارشناسان، مددکاران و حتی پلیس کودک را برنامه‌ریزی و اجرا کند.

رئیس کل محاکم تهران اظهار کرد: در برخورد با بزهکاران، نباید تنها بر کیفر تمرکز کنیم بلکه سیاست عدالت ترمیمی باید به‌طور قوی‌تری در نظر گرفته شود همچنین نوع برخورد با بزهکاران باید شامل مشاوره، آموزش و خدمات اجتماعی باشد تا هدف اصلاح کودک تحقق یابد.

قربانی گفت: باید به این نکته توجه داشت که عمده مجرمانی که با آنها مواجه هستیم، به دلیل شرایط خانوادگی و اجتماعی در مسیر انحراف قرار گرفته‌اند؛ بنابراین، به درک عمیق‌تری از وضعیت آنها نیاز داریم و نباید آنها را صرفاً به عنوان بزهکار ببینیم.

وی گفت: باید خانواده را در فرآیند بازسازی کودک مشارکت دهیم. برنامه‌های حمایتی، آموزش والدین، مشاوره‌های خانوادگی و بازدید‌های مکرر پس از دادرسی، جزو الزامات عملکرد مؤثر مجتمع ویژه اطفال و نوجوانان است. یکی از مهم‌ترین شاخص‌ها در موفقیت این مجتمع، مشارکت مردمی و آگاهی‌رسانی است. هرچه مردم بیشتر با وظایف و مأموریت دادگاه‌های اطفال آشنا شوند، مشارکت آنها در حمایت از کودکان بیشتر خواهد شد.

منبع: قوه قضاییه

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار