
باشگاه خبرنگاران جوان؛ حسین قربانی - سیوچهارمین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات ۱۰۴ نفر از اعضای سازمان مجاهدین خلق موسوم به منافقین و همچنین ماهیت این سازمان بهعنوان یک شخصیت حقوقی، روز سهشنبه (ششم خرداد ماه) در شعبه یازدهم دادگاه کیفری یک استان تهران به ریاست قاضی حجتالاسلام والمسلمین امیررضا دهقانی و مستشاران دادگاه مرتضی تورک و امین ناصری، با حضور وزیری نماینده دادستان، خانواده شهدا و وکلای آنها و همچنین وکلای متهمان در مجتمع قضایی امام خمینی (ره) بهصورت علنی در حال برگزاری است.
قاضی دهقانی با اعلام علنی بودن دادگاه، خطاب به کشورهای میزبان متهمان این پرونده گفت: در اسناد بینالمللی جرایم تروریستی از قواعد مربوط به استرداد مجرمان مجزا شده است. برابر با ماده ۱۱ کنوانسیون مبارزه با بمبگذاری تروریستی مصوب سازمان ملل، این اتهامات از شمار اتهامات سیاسی خارج شد و در خصوص استرداد متهمان، از حمایت مربوط به عدم امکان استرداد مجرمان سیاسی برخوردار نیست. براساس ماده ۱۱ کنوانسیون مبارزه با بمبگذاری هیچ یک از جرایم مقرر در ماده ۲ این کنوانسیون بهعنوان جرم قابل استرداد یا همکاری حقوقی طرفین قابل تلقی نیست. در ماده یک و دو کنوانسیون مبارزه با تروریست مصوب اتحادیه اروپا مصوب ۱۹۹۷ در مورد کیفر اعمال تروریستی، چنانچه عامل، دستگیر شده باشد محاکمه و یا مسترد میشود. در ماده ۱۲ کنوانسیون مبارزه با بمبگذاری تروریستی مصوب سازمان ملل مقرر شده قواعد مربوط به استرداد نباید بهگونهای ترسیم شود که متهمان اقدامات تروریستی از قواعد مربوط به استرداد مستثنی شوند.
وی افزود: در ماده ۵ کنوانسیون مبارزه با تروریست مصوب اتحادیه اروپا مشخصا همین نکته بیان شده است و قواعد پناهندگی برای تروریستها برای ورود به دیگر کشورها نباید مورد سوءاستفاده قرار گیرد.
قاضی دهقانی بیان کرد: امروز یکی از قضات کیفری در شیراز با ترور به شهادت رسیده است. جامعه قضایی جمهوری اسلامی ایران، بعد از انقلاب بیشترین شهدا را در اقدامات تروریستی متحمل شده است. با عرض تسلیت شهادت این قاضی کیفری در شیراز، به کشور آلمان، فرانسه و انگلستان و به ایرانیان مقیم این کشورها مجددا تاکید میکنیم که در هیچ یک از نشستهای متهمان این پرونده تا قبل از تعیین تکلیف نهایی اتهامات شرکت نکنند، برابر قوانینی که خود این کشورهایی اروپایی عضو آن هستند، سرزمین اروپا نباید در اختیار متهمان تروریستی قرار بگیرد. امروز این سازمان و اعضای حقیقی مرکزی آن به عنوان متهم در این دادگاه در حال محاکمه هستند.
قاضی گفت: قوانین کشور آلمان به این کشور و مسئولین آن اجازه پذیرایی و میزبانی از متهمین را نمیدهد. نهادهای نظارتی و امنیتی در کشور ما نسبت به افراد ایرانی که در این کشورها تردد دارند، این نکته را متذکر شده است، حضور در نشستهای مربوط به این متهمین بعد از تشکیل این جلسه و رسیدگی به اتهامات کیفرخواست شعبه ۱۱ کیفری یک برای مسئولین کشورهای اروپایی، مسئولیت کیفری و امکان شکایت ملت ایران را علیه آنها فراهم کرده است. مسئولین کشور آلمان، فرانسه و انگلستان نمیتوانند به میزبانی از متهمان این کیفرخواست و پرونده رسیدگی در شعبه ۱۱ کیفری یک استان تهران بپردازند. چرا که برخلاف قوانین موضوعه آنها محسوب میشود. این امر و تاکید دادگاه برای کشف عدالت و اجرای آن و حقیقت بر لزوم اصل استرداد متهمان به جرایم تروریستی و اتهامات تروریستی امری است که به طور جدی از سوی این دادگاه با تمام امکانات قانونی در خصوص متهمان به ویژه در کشورهای برشمرده شده پیگیری خواهد شد.
وی افزود: مجددا بیان میشود براساس کنوانسیونهای برشمرده شده مسئولانی که در آلمان، فرانسه و انگلیس میزبانی از متهمان پرونده را داشته باشند به صرف متهمین باید استرداد کنند. هر اقدامی غیر از استرداد و یا تسهیل در میزبانی از سوی مسئولین این کشورها برای متهمان این پرونده جرم و خلاف مقررات قانونی آنها تلقی میشود لذا به مسئولان قضایی و اجرایی کشورهای آلمان و فرانسه و انگلیس و اتحادیه اروپا متذکر میشویم که امروز سازمان مجاهدین خلق و کادر مرکزی آن، مسعود رجوی و مریم قجر عضدانلو و ابریشمچی و بقیه متهمین به شرح آگاهیهای درج شده، متهم به اقدامات تروریستی از جمله بمبگذاری هستند و تکلیف قانونی این کشورها استرداد است، لذا ایرانیان مقیم آلمان، فرانسه و حتی انگلیس و تبعههای این کشور بدانند میزبانی از این متهمان بر اساس کنوانسیونهای مربوطه برای مسئولان آنها مسئولیت کیفری و امکان شکایت و رسیدگی را برای ملت ایران و شکات این پرونده ایجاد کرده است.
قاضی گفت: بعد از برگزاری دادگاه متهمان، اصل استرداد تکلیف قانونی کشورهای اروپایی است و بعد از این براساس اصل استرداد، امکان میزبانی برای آنها وجود ندارد و این امر را دادگاه تا پایان پیگیری میکند.
حجت الاسلام مسعود مداح وکیل شکات پرونده گفت: در پی اقدامات تروریستی و ناجوانمردانه سازمان منافقین موسوم به سازمان مجاهدین خلق در جلسات گذشته موضوعاتی را پیرامون مصادیق هواپیماربایی سازمان منافقین طرح کردیم. من در ابتدا چند نکته پیرامون ماهیت جرم هواپیماربایی عرض میکنم. در تعریف جرم هواپیماربایی در حقوق بینالملل این طور آمده که عمل غیرقانونی و تصرف غیرقانونی افراد که همراه با تهدید و استفاده از زور و اجبار نسبت به مسافران و خدمه و خلبان باشد که با اهداف تروریستی صورت میگیرد.
وی ادامه داد: معمولا ارکان مادی جرم هواپیماربایی که حقوقدانان راجع به آن بحث کردند، این مصادیق است که اعلام میکنم؛ ورود غیرمجاز به هواپیما، تهدید خدمه و مسافرین، مانند اینکه اعلام کنند هواپیما بمبگذاری شده است و موضوعاتی از این قبیل، کنترل هواپیما و رساندن به مقصدی غیر از مقصد هواپیما، یا قطع ارتباط هواپیما با مرکز، تهدید به کشتن مسافرین، استفاده از سلاح، استفاده از مواد شیمیایی و همچنین اینکه این اقدام با چه انگیزهای توسط چه گروههای تروریستی انجام میشود.
وکیل شکات پرونده گفت: غالبا اینطور هواپیماربایی یا با انگیزه اعلام وجود از سوی گروههای تروریستی است، برای اینکه خودشان را در مجامع بینالمللی مطرح کرده و اعلام وجود کنند، یا بدین دلیل است که امنیت را به خطر بیندازند و ترس را در بین مردم نسبت به گروهک خودشان رواج دهند و یا به این عنوان است که خودشان را بخواهند نجات دهند و یکی از مصادیقی که سازمان منافقین اقدام به هواپیماربایی میکند ربایش یک فروند بوئینگ ۷۰۷ است که توسط شخص مسعود رجوی، متهم ردیف دوم پرونده که به همراه ابوالحسن بنیصدر و کلاهی، عامل انفجار دفتر حزب جمهوری، این هواپیما را ربایش میکنند و نهایتا در فرانسه فرود میآیند و گزارش این موضوع در صفحه ۶۵۲ کیفرخواست درج شده است.
وی افزود: چند نکته درباره این هواپیماربایی عرض میکنم، اولا این هواپیماربایی توسط بهزاد معزی انجام میشود که روزی شاه را از کشور فراری میدهد و روزی هم مسعود رجوی را فراری میدهد که همین امر نشاندهنده پیوند شاه با منافقین است. قبلا در این جلسه عرض کردم که مسعود رجوی یک ساواکی است و این حرف سند دارد. این نامهای است که ارتشبد نصیری، رئیس وقت ساواک اعلام میکند از همکاری مسعود رجوی و عضویت او در ساواک که یک همکاری معمولی نبود به طوریکه مسعود رجوی همه اعضای سازمان را به ساواک لو میدهد تا اینکه خودش بتواند ریاست این سازمان را برعهده بگیرد. در همینجا مشاهده میکنیم همان خلبانی که روزی شاه را از کشور فراری میدهد، همین خلبان گزینهای برای فراری دادن مسعود رجوی و بنیصدر است. رجوی یک هواپیماربا، آدمربا و گروگانگیر است که دولتهای غربی علیالخصوص دولت فرانسه به یک آدمربای گروگانگیر تروریست هواپیماربا پناه و امان دادند و در نشریه مجاهد شماره ۱۶۲ این موضوع آمده است.
قاضی گفت: سند ساواک درباره مسعود رجوی را بخوانید:
وکیل شکات بیان کرد: این سندی است که ارتشبد نصیری زیر آن را امضا کرده است. در این سند نوشته است مسعود رجوی فرزند حسین از محکومین سازمان نهضت آزادی است و در دادگاه تجدیدنظر نظامی به اعدام محکوم شده است. بعد از دستگیری در زمان تحقیقات، کمال همکاری را انجام داده است و اطلاعاتی که در اختیار گذاشته در شناسایی شبکه مذکور موثر بوده و پس از خاتمه تحقیقات، همکاری صمیمانهای با ماموران داشته است و لذا بهنظر میرسد استحقاق ارفاق در مجازات را دارد؛ که همه اعضا به غیر از مسعود رجوی اعدام میشوند.
وی گفت: مسعود رجوی در دورانی که محکوم به حبس بود به فرانسه سفر میکند. سرهنگ بهزاد معزی که خلبان هواپیمای شاه بوده، هواپیمایی را ربایش و مسعود رجوی و بنیصدر را هم فراری داده است. افتخاری ملقب به فرمانده فتحالله که فرمانده اطلاعات و عملیات ویژه سازمان مجاهدین خلق بوده است در سال ۱۳۶۰ در نشریه مجاهد شماره ۱۶۲ صفحه ۳ اینگونه عنوان کرده که فرماندهی ربایش هواپیما برای فراری دادن رجوی و بنیصدر با مسعود رجوی بوده است.
حجت الاسلام مسعود مداح وکیل شکات پرونده افزود: نقشه جایی که هواپیما مستقر است و همچنین نقشه نفوذ در خصوص اینکه از چند وقت قبل افرادی را با هویت جعلی و لباس نظامی در محل مستقر کنند و بتوانند نحوه و ساعت ورود ماشین حامل مسعود رجوی و بنیصدر را شناسایی کنند، و اینکه که چگونه وارد باند شوند، چه ساعتی حرکت کنند و چه ساعتی سوار هواپیما شوند و نهایتا از کجا پرواز کنند و خط پروازی آنها کجا باشد که همه این موارد را بیان میکند.
وی بیان داشت: در صفحه چهارم شماره ۴۸ نشریه اتحادیه انجمنهای دانشجویان مسلمان خارج از کشور وابسته به سازمان مجاهدین، آمده است: که فرماندهی عملیات را برادر مجاهد مسعود رجوی شخصا برعهده داشته و پس از موافقت بنیصدر، تصمیم نهایی سازمان در مورد سازمان را نیز خود رجوی اتخاذ کرده بود که اظهارات بهزاد معزی هم موید همین موضوع است. من اعلام جرم میکنم نسبت به فراری دادن متهم که توسط بهزاد معزی انجام شده است و موضوع ماده ۵۵۱، ۵۵۳ و ۵۵۴ قانون مجازات اسلامی است.
قاضی گفت: دادگاه نسبت به اتهام جدید مطرح شده از سوی وکیل شاکی در خصوص فراری دادن متهم ردیف دوم پرونده (مسعود رجوی) شکایت را استماع و تحقیقات لازم را انجام میدهد.
حجتالاسلام و المسلمین مسعود مداح گفت: مسئله دیگر که به مسعود رجوی بر میگیرد، این است که وی یک گروگانگیر است و در این امر مباشرت داشته و موید این موضوع دو نفر از اعضای فنی هواپیمایی هستند. فضلالله قاضی عسگر به عنوان کادر پروازی و مهندس فنی و نفر دیگری که به همراه وی بودند، از ربایش هواپیما اطلاع نداشتند و بهزور اینها را با اسلحه متوقف میکنند و داخل هواپیما میبرند و عملا گروگانگیری را انجام میدهد. فضلالله عسگری در اظهاراتش شهادت میهد که مسعود رجوی که برخلاف قبل ریش گذاشته بود، همانند فرد مسلحی که من را به اسارت درآورده بود دارای اسلحه کمری بود و با تاخیری در مراجعه من به کابین به وجود آمد، آقای وکیلی مهندس پرواز نیز برای جستجوی من به عقب هواپیما آمد که وی نیز توسط افراد مسلح به اسارت درآمد.
وکیل شکات اظهار داشت: با توجه به دستورالعملهای ایمنی پرواز و ضرورت حضور مهندس پرواز در کابین، مردان مسلح به آقای وکیلی گفتند که باید در داخل کابین باشد که بعد از هماهنگی با خلبان پرواز، آقای وکیلی به همراه یکی از افراد مسلح به داخل کابین انتقال یافت. مطابق با شهادت رحیم دهقان نیز نفرات به حالت درازکش در داخل بودند و فرد مسلحی اسلحه خود را پشت سرم گذاشت و دستور داد که به چیزی دست نزنم و هیچ حرکتی نکنم، چرا که هواپیما کاملا بمبگذاری شده و هر حرکت غیر عادی منجر به انفجار آن خواهد شد.
وی ادامه داد: باتوجه به اینکه شخص آقای رجوی فرماندهی این عملیات را برعهده داشته و غیر از ربایش هواپیما، گروگانگیری هم صورت گرفته، میتوانیم مستند به ماده ۶۲۱ کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی که در آن پیشبینی شده، آمر گروگانگیری هم در حکم گروگانگیر و مباشر است، این انتساب را به شخص مسعود رجوی دهیم و جای تاسف برای دولتمردان فرانسوی وجود دارد که به گروگانگیر مزدوری که خیانت به کشور میکند، ربایش هواپیما و ترور مردم عادی را انجام میدهد، پناه میدهند کهای کاش به قانون مجازات خودشان پایبند بودند.
حجت الاسلام مسعود مداح وکیل شکات پرونده گفت: در ماده ۲۲۴ قانون جزای فرانسه این طور آمده است که هرگونه تصرف و کنترل هواپیما، کشتی و یا هر وسیله نقلیهای که افراد در آنها حضور دارند، با استفاده از خشونت و یا تهدید به خشونت تا ۲۰ سال حبس کیفری دارد. فرانسه و کشورهای اروپایی کنوانسیونهای ضد تروریست را قبول کردند که حدود ۱۵ کنوانسیون بینالمللی است.
وی افزود: جای تعجب دارد که هواپیمارباها ۳ سال حبس میگیرند و اینها به فرد تروریستی مانند مسعود رجوی پناه میدهند و به هیچ کدام از این جرایم رسیدگی نمیکنند. جای تعجب دارد که دولت فرانسه به ابوالحسن بنیصدری پناه میدهد که اینجا توسط نمایندگان قانونی مردم، عدم کفایت سیاسی او احراز شده و خیانت او به کشور احراز شده است. جامعه بینالملل باید به این موضوع جواب دهند که چرا به رجوی ساواکی تروریست پناه میدهند که روزی برای ساواک کار میکند و روزی برای صدام حسین کار میکند و روزی هم تحتالحمایتی خودش را از آمریکا دریافت میکند. این را دولتمردان فرانسه باید پاسخ دهند.
حجت الاسلام مسعود مداح وکیل شکات پرونده گفت: از نماینده حقوقی ارتش جمهوری اسلامی که در جلسه حاضر هستند جهت اعلام شکایت خودشان دعوت میکنم.
قاضی عنوان کرد: هم اکنون اتهامی را اعلام جرم کردید در لایحهای هم که به دادگاه تقدیم کردید یکی فراری دادن متهم ردیف دوم است و دوم عنوان اتهامی گروگانگیری است. منشی دادگاه در صورتجلسه قید کند که وکیل شاکی دو عنوان را که فراری دادن متهم ردیف دوم توسط متهم طبق شکایت وکیل، بهزاد معزی که حسب اظهارات و اسناد ابرازی از افراد نیروی هوایی و خلبانان مخصوص خود پهلوی محسوب میشده است و دوم گروگانگیری توسط شخص مسعود رجوی است.
نماینده حقوقی ارتش جمهوری اسلامی ایران در جایگاه قرار گرفت و گفت: اینجانب شکایت خود را به این شرح نمایندگی از ارتش جمهوری اسلامی ایران تقدیم محضر دادگاه میکنم. همانگونه که استحضار دارید نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران یکی از نیروهایی بود که همافران آن با پیروزی انقلاب اسلامی به عنوان نخستین گروه بیعتکننده با امام خمینی رحمهالله علیه به نزد بنیانگذار انقلاب اسلامی رفتند و به صف انقلابیون پیوستند و نیک مستحضرید که ارتش جمهوری اسلامی ایران در راستای انجام وظیفه ذاتی خود مبنی بر حفظ تمامیت ارضی، استقلال و پاسداری از نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران پس از شروع تجاوز رژیم بعث عراق در سال ۱۳۵۹ تا پایان جنگ تحمیلی در سال ۱۳۶۷ از تمام قوا و توان فنی عملیاتی آماده و نیروی انسانی خود استفاده و با تقدیم بیش از ۴۸ هزار شهید گلگون کفن وظیفه و ماموریت خودش را به خوبی انجام و حتی اجازه کم شدن یک وجب از خاک مقدس جمهوری اسلامی ایران را به بیگانگان نداد.
وی ادامه داد: در این میان سازمان مجاهدین خلق موسوم به منافقین که پس از برملا شدن نیات پلید و افکار شوم خود از هیچ تلاش و اقدامی برای ضربه زدن به نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران دریغ نکردبا اعمال نفوذ و فریب برخی از عناصر خودفروخته که همگی از افسران بازمانده از رژیم شاه مخلوع بودند تلاش کرد ضمن تضعیف روحیه و توان رزمی و بنیه دفاعی کشور در دوران جنگ و تخریب چهره ارتش انقلابی و مکتبی و ایجاد حس بیاعتمادی و بدبینی نسبت به کارکنان این سازمان مقدس به اهداف غیر انسانی خود دست یابد.
وی افزود: این سازمان در راستای دستیابی به اهداف خود و در همدستی با رژیم بعث عراق اقدامات گستردهای از جمله جاسوسی و افشاء و انتقال اطلاعات حساس نظامی و لو دادن عملیاتها، ترور و به شهادت رساندن فرماندهان و رزمندهها (که شهید شاخص در این زمینه شهید صیاد شیرازی هستند)، تخریب ادوات، اماکن نظامی خرابکاری، شنود مکالمات، انجام عملیات روانی و تلاش جهت ناامید و بی انگیزه کردن رزمندهها و طیف گوناگونی از حمایتهای تسلیحاتی، لجستیکی، عملیاتی، اطلاعاتی و سایر موارد را انجام داد که در صورت صلاحدید ریاست محترم لایحه مربوطه متعاقباً به صورت مجزا تقدیم خواهد گردید.
نماینده حقوقی ارتش جمهوری اسلامی ایران در ادامه شکایت بیان کرد: ولی در ارتباط با موضوع این جلسه که بحث هواپیماربایی است به سه فقره از اقدامات هواپیماربایی صورت گرفته توسط عوامل این سازمان اشاره میگردد؛ یکی از این موارد را وکیل محترم شکات بیان فرمودند و در واقع موارد و جزئیاتی از این مورد را اشاره کردند که سعی میکنم این موارد را فاکتور بگیرم و بخشهای بعدی را اشاره کنم.
قاضی دادگاه گفت: شما شکایت خود را در هر زمینهای که ضرورت دارد انجام بدهید، چون محوری که وکیل شکایت کرده با عنوان شکایت که شما تقدیم دادگاه طبق لایحه کردید متفاوت است، لایحه کامل قرائت شود.
نماینده ارتش در ادامه قرائت شکایت گفت: یک- ربایش یک فروند هواپیمای بوئینگ ۷۰۷ به منظور فراری دادن مسعود رجبی و ابوالحسن بنیصدر و عامل انفجار حزب جمهوری اسلامی ایران به مقصد پاریس؛ پس از انجام اقدامات تروریستی سازمان به دستور مسعود رجوی از ۳۰ خرداد ۱۳۶۰ در سراسر کشور به انفجار دفتر حزب جمهوری اسلامی ایران و به شهادت رساندن تعداد کثیری از مسئولین عالی رتبه کشور وی شرایط حضور در کشور را برای خود ناامن دانست؛ لذا تصمیم به فرار از کشور گرفت و با همکاری مهدی افتخاری، از مهمترین مهرههای اطلاعاتی و طراح عملیات تروریستی و پیچیده سازمان، برنامهریزی لازم جهت ربودن یک فروند هواپیما به منظور فرار سریع و ایمن به خارج از کشور را به عمل آورد. نقشه فرار توسط سرهنگ خلبان بهزاد معزی، خلبان محمدرضا شاه پهلوی در پرواز ۲۷ دی ۵۷ که موسوم به فرار شاه است، که از عوامل سازمان در ارتش بود پذیرفته شد. وی فرمانده گردان ۷۰۷ که یک هواپیمای مسافربری است بود که ورود آن به ناوگان هوایی کشور هم از طریق ارتش بود و هواپیمای بوئینگ ۷۰۷ و هواپیمای سوخترسان که در کنار این هواپیما معمولاً پرواز دارد به علت حجم بالای سوخت و در نتیجه امکان پرواز طولانی جهت انجام عملیات انتخاب شد.
وی افوزد: در اول صبح مورخ پنجم مرداد ۱۳۶۰ ابوالحسن بنیصدر و مسعود رجوی با اتخاذ تدابیر امنیتی در ساعت مقرر با هواپیمای مذکور پرواز و در نهایت در پاریس، پایتخت فرانسه فرود میآید. بر اساس دلایل و مدارک موجود محمدرضا کلاهی عامل اقدام تروریستی انفجار دفتر حزب جمهوری اسلامی ایران نیز در هواپیمای مذکور حضور داشته است. فراهم شدن مقدمات چنین پروازی در یک یا دو ساعت صورت نمیگیرد بلکه مستلزم این است که از چند روز بلکه چند وقت قبل در محل حضور پیدا کرده، هماهنگیهای لازم را انجام دهند و خود ورود به فرودگاه، اینکه هرکسی به آنجا راه داده نمیشود. برای اینکه بنی صدر را با پوششی ببرند که شناسایی نشود که در جراید هم بود که وی برای فرار از لباس بانوان استفاده کرده بود که شناسایی نشود. همه اینها مقدماتی نیاز دارد که نقش سازمان مجاهدین خلق، منافقین، را در تدارک این فرار با عامل خودفروخته این سازمان یعنی سرهنگ خلبان بهزاد معزی تقویت میکند.
نماینده حقوقی ارتش جمهوری اسلامی گفت: یکی از مستنداتی که میتوانیم در این ارتباط ارائه کنیم، گزارش افتخاری بود که وکیل پرونده نیز اشاره کردند، تحت عنوان فرمانده فتحالله. آنها این پرواز را به این عنوان نامگذاری کردند. باتوجه به اهمیتی که این پرواز برای حفظ موجودیت این سازمان داشت و با توجه به ارتباط رئیس جمهور مخلوع و آن سازمان؛ در واقع فرار این دو نفر و خروج آنها از کشور را به عنوان فتحالله نامگذاری کردند.
قاضی بیان کرد: آیا هواپیما ظرفیت داشت که آنها فرزند و همسر خود را ببرند؟
نماینده حقوقی ارتش جمهوری اسلامی گفت: همانطور که عرض کردم ۷۰۷ یک هواپیمای مسافربری است و امکان انتقال آنها نیز بوده ولی به مقتضیات و شرایطی که آن زمان بوده و برای اینکه خیلی جلوی دید نباشند، از آنجایی که بنده جزئیات را مطالعه کردم کلا اگر اشتباه نکنم ۳ تا ۴ نفر در آن پرواز حضور داشتند که جلب توجه نشود ولی از لحاظ فنی و عملیاتی امکان اینکه در این پرواز همسر و فرزندان آنها نیز در این پرواز حضور داشته باشند، بوده است. خلبان، رجوی، بنیصدر و یکی دو نفر دیگر در این پرواز بودند. خدمه و گروه پرواز هم که جدا هستند.
وی گفت: مستند دیگر نیز مصاحبه بهزاد معزی است که او از وفاداران به حکومت شاهنشاهی بوده و از زمان رضا شاه نیز در حوزه پرواز با این رژیم همکاری داشت و عنصر مورد اعتماد آنها بوده است. زیرا در پروسه انتخاب یک تعدادی معرفی شده و رجوی از بین این افراد انتخاب کرده که معزی این پرواز را برعهده بگیرد.
قاضی گفت: این معرفی را چه کسی انجام داده بود؟ معزی بعد از اینکه این افراد را فراری میدهد دوباره برمیگردد و در یگان قرار میگیرد؟
نماینده حقوقی ارتش جمهوری اسلامی پاسخ داد: این فرد بعد از فراری دادن دیگر بر نمیگردد و پناهنده میشود. او بعد از فرار شاه برگشته بود و مشغول بهکار شده بود. خود آن هواپیمای شاه، در زمان خود هواپیمای مجللی بود که بعد از ۲۶ دی که شاه فرار کرد، وقتی مطمئن شد که دیگر برگشتی در کار نیست، فکر میکنم با اقدامات و رایزنیهایی که صورت گرفت آن هواپیما که اسمش شاهین بود برگشت و اگر اشتباه نکنم، همین آقای معزی آن را برگرداند به عنوان خلبانی که آن را برده بود. وی در آن زمان که این هواپیما را برد جزو پرسنلی بود که خدمت میکرد و ظاهرش به عنوان نیروی مسلح و باطنش به عنوان عامل و از افسران سازمان مجاهدین خلق بوده است.
قاضی گفت: منظورتان این است که معزی با متهم ردیف اول ارتباط داشته و با سازمان مجاهدین خلق در ارتباط بوده است؟
نماینده حقوقی ارتش جمهوری اسلامی گفت: بله و در جلسات آنها حضور داشته است. آنها هر کسی را به جمع خود راه نمیدادند. این عملیات مهمی بود که اسم آن را فتحالله گذاشتند و هرکسی را شایسته انجام این عملیات نمیدانستند. مدیریت و فرماندهی آن را به عنوان خلبان به کسی غیر از معزی ندادند. مصاحبه معزی هم در مورد چگونگی آشنایی و پیوستن به سازمان و عملیاتی که در ربودن هواپیما و فراری دادن رجوی و بنیصدر انجام داده است در نشریه اتحادیه انجمنهای دانشجویان مسلمان خارج از کشور که در اختیار سازمان است و نشریه شمار ۲۸ و صفحات ۳ و ۳۹ و ۴۸ هم موجود است و قابلیت استناد و ارجاع دارد. ضمن اینکه خود دولت فرانسه نیز مقدمات استقبال و پذیرش این افراد را فراهم کرده است و همان روز و یا فردای روزی که این افراد به فرانسه رسیدند، یک مصاحبه مطبوعاتی برگزار کردند و شو تبلیغاتی و سیاسی خود را به راه انداختند و این نشان از سوءنیت قبلی آنها دارد که تصمیم به فراری دادن این افراد را داشتهاند. در نشریه اتحادیه انجمنهای مسلمان خارج از کشور، هم اظهارات یکی از اعضای سازمان پیرامون چگونگی هواپیماربایی و فراری دادن مسعود رجوی وجود دارد و همین صحبتهای بنده را تائید میکند. در فیلم مهدی ابریشمچی درباره تصمیمگیری اعضای مرکزی سازمان درباره فراری دادن مسعود رجوی وجود دارد و همینطور صحبتهای بهزاد معزی پیرامون طرح نقشه فرار هم جزئیاتی از چگونگی ربودن هواپیما و فراری دادن مسعود رجوی و بنیصدر موجود است.
وی گفت: ربایش یک فروند هواپیمای نظامی فانتوم اف-۴ توسط یکی از اعضای سازمان به مقصد کانادا است. پایگاه اصلی اف-۴ بوشهر است پایگاه هوایی بوشهر، و به خاطر همین این هواپیما از آنجا به کشورهای حاشیه خلیج فارس برده شده است که در ادامه عرض خواهم کرد.
وی افزود: در بهمن ماه ۱۳۶۱ یکی از اعضای سازمان به نام سرگرد خلبان محمد حسن منصوری در پی پیام مسعود رجوی به نظامیان جهت عدم همکاری با نظام جمهوری اسلامی ایران طی برنامهریزی انجام شده در زمان ماموریت آموزشی با هواپیمای فانتوم یعنی طبق برنامه سین که داشتند، به عنوان روال روزانه که دسته جمعی ماموریتی را برای حفظ آمادگی انجام میدادند، این فرد از دسته پروازی جدا میشود، دسته پروازی را ترک کرده و با حداکثر سرعت از فضای هوایی کشور خارج میشود. برای اینکه در رادارها شناسایی نکنند و مورد اصابت قرار ندهند در ارتفاع پایین پرواز کرده که بتواند به راحتی خارج شود و در فرودگاه یکی از فرودگاههای عربستان به زمین مینشیند و پس از مدت کوتاهی آنجا را به مقصد کشور دیگر ترک و در نهایت در فرودگاه مونترال کانادا فرود میآید؛ چون هواپیمای اف ۴ باید تجدید سوخترسانی کند در فرودگاههای کشورهای مختلف به زمین مینشسته است، خود این کشورها فرودهگاههای خود را در اختیار این هواپیما قرار میدادند به ویژه اینکه یک هواپیمای جنگی بوده است. این امر نشاندهنده نوعی رضایت ضمنی به حضور در حریم هوایی این کشورهای دیگر.
قاضی پرسید: یعنی اجازه میدادند هواپیمای جنگی وارد حریم هوایی کشورها شود بدون اینکه اخطاری دهند؟
نماینده حقوقی ارتش جمهوری اسلامی گفت: آیا این با یک تصمیم آنی در زمان است یا اینکه برای ورود هواپیمای جنگی به حریم هوایی یک کشور هماهنگیهایی را از قبل میخواهد؟ فرمایش بسیار متینی و صحیحی داشتید؛ الان شما به صورت روزانه میبینید حتی اگر یک هواپیمای جنگی در حد مثلاً ۵ ثانیه، ۱۰ ثانیه، یک دقیقه حریم هوایی کشوری را نقض کند، خصوصا اینکه هواپیمای کشور همسایه باشد میتواند منشا و عامل ایجاد یک جنگ بزرگ باشد. خیلی از موارد را دیدید که چالشهای سیاسی و نظامی زیادی در این ارتباط ایجاد میشود؛ بنابراین این مسئله را به ذهن ما متبادر میکند که اگر خلبانی به راحتی پرواز میکند، در چند کشور سوختگیری میکند و به پروازش تا مقصد ادامه میدهد این یک حرکت فی البداهه و بدون هماهنگی نیست کما اینکه بسیاری از کشورها به هواپیمای نظامی کشور دیگر اجازه فرود نمیدهند و این حق را دارند، تمامیت ارضی آنها که شامل زمین و هوای کشورشان میشود این اجازه را به آنها میدهد، اما اجازه خروج دادن خود یک دلالت ضمنی بر همکاری و رضایت مسبوق است.
قاضی گفت: آیا فرد میتواند این کار را انجام دهد و یا معمولا سرویسهای امنیتی اطلاعاتی این کار را انجام میدهند؟
نماینده حقوقی ارتش جمهوری اسلامی پاسخ داد: آقای رئیس مطمئنا یک شخص نمیتواند این کار را انجام دهد؛ از کجا معلوم است شخصی که هواپیمای جنگی در اختیار دارد چه کسی است و یا اصلاً از کجا آمده است و قصد ندارد به آن کشور حمله کند؟ فرض کنید یک هواپیمای نظامی بخواهد از فضای هوایی ایران بخواهد رد شود، اگر هماهنگی صورت نگرفته باشه نه به صورت شخصی به صورت سازمانی و حتی ارگانی..
قاضی گفت: یعنی کل پدافند یک کشور باید آماده باشد که پذیرایی کند و اقدام متقابلی را علیه هواپیما انجام دهد؟
نماینده حقوقی ارتش جمهوری اسلامی بیان کرد: سیستم راداری به محض ورود یک هواپیما یا شیء پرنده به آسمان یک کشور، آن را شناسایی میکند، کد آن را به مراجعی که مسئولین امر هستند میدهد که این هواپیما وارد شده است، اگر سیستم راداری این هواپیما را به عنوان یک هواپیمای مجاز (authorized) شناسایی کرده باشد اقدامی در خصوص آن انجام نمیدهد، اما اگر این پرنده را غیرمجاز تشخیص دهد ابتدا طبق ضوابط و مقررات بینالمللی اخطار میدهد که فرود آید یا اینکه فضای هوایی را ترک کند و در غیر این صورت حتی میتواند به عنوان یک شی متخاصم که وارد حریم هوایی شده آن را مورد اصابت هم قرار دهد. مجموعه این اقدامات نشان میدهد وقتی این واکنش و این برخورد صورت نگرفته یعنی از قبل و با هدایت و راهبری یک مجموعه بزرگ که همین سازمان مجاهدین خلق است و شرایط و مقدمات را فراهم کرده این پروازها انجام شده یعنی بدون آمادگی و بدون فراهم شدن مقدمات نبوده است.