به گفته معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه‌ای کردستان مطالعات ژئوفیزیک و وضعیت آب‌خوان‌های استان، افت شدید منابع آب زیرزمینی و فرونشست زمین، خصوصاً در دشت‌های شرقی کردستان را نشان می دهد و برای این منظور از ظرفیت علمی و عملی دانشگاه آزاد، استفاده کرد.

باشگاه خبرنگاران جوان ؛ پریسا بهرامی - عرفان مؤمن‌پور در نشست تخصصی شرکت آب منطقه‌ای و دانشگاه آزاد اسلامی کردستان، اظهار کرد : درست است که براساس نص صریح قانون مدیریت منابع و مصارف آب، بعهده وزارت نیرو و مجموعه آب هر استان است، اما تعامل، همراهی و همکاری دستگاه‌های ذیربط  کمک بسیاری به مدیریت مصارف در کلیه بخش‌های کشاورزی، شرب و صنعت، می‌نماید.

وی افزود: امروز متأسفانه شاهد هستیم بر پیکر این کلیدی‌ترین عنصر حیات، لطمات سنگینی خاصتاً در بخش آب‌های زیرزمینی وارده شده و احیای این آبخوان‌های نیمه جان، نیازمند سال‌ها زمان و بارش‌های مناسب است.

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای کردستان، بیان کرد : این شرکت همواره نسبت به اجرای طرح داناب و گسترش سواد آبی در راستای ارتقاء سطح آگاهی عمومی و فرهنگ‌سازی شیوه‌های صرفه‌جویی و مدیریت مصرف آب اهتمام جدی ورزیده و در این حوزه بسیار موفّق عمل کرده و امروز لازم است که این طرح در سطح دانشگاه نیز تبیین و روشنگری گردد، چرا که حضور دانشگاهیان در عرصه آب می‌تواند نقش‌آفرین و اثرگذار باشد.

معاون منابع انسانی، مالی و پشتیبانی شرکت نیز در ادامه جلسه ضمن ابراز خرسندی از اعلام همکاری دانشگاه آزاد در حوزه آب، گفت: این جلسات می‌تواند تقویت همکاری‌های مشترک بین‌بخشی را به دنبال داشته باشد.

محمد معززاده‌مردوخی  با بیان اهمیّت همکاری دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی در مدیریت منابع آب، به ضرورت بهره‌گیری از پژوهش‌های کاربردی و نوآوری‌های دانشگاهی برای رفع چالش‌های موجود در این حوزه اشاره کرد، و افزود: این نوع همکاری‌ها می‌تواند قدمی مؤثر در راستای توسعه پایدار و مدیریت بهینه منابع آب، به دنبال داشته باشد.

وی افزود : عمده بخش کشاورزی استان وابسته به منابع آب زیرزمینی است و برخورد با متخلفان این حوزه معمولا تنش اجتماعی بدنبال دارد، لذا پیشنهاد می‌گردد در تصمیمات برای حفاظت از منابع آب، جنبه‌های روانشناختی موضوع بوسیله جامعه‌شناس یا کارشناس مجرب مربوطه، مورد بررسی قرار گیرد.

 مدیر مطالعات پایه منابع آب این شرکت نیز  در این نشست  اظهار کرد : در حال حاضر ۱۲۰ ایستگاه هواشناسی، ۱۹۰ چاه مشاهده‌ای و ۱۶۰ چاه اکتشافی تحت پوشش این شرکت، در استان داریم که وضعیت آب سطحی و زیرزمینی را بوسیله آنها پایش، می‌کنیم.

سرپرست مدیریت حفاظت و بهره‌برداری از منابع آب این شرکت با اشاره به وضعیت آبخوان‌های دشت‌های شرقی استان، گفت: این شرکت در سنوات گذشته در راستای حفاظت از منابع آب زیرزمینی خصوصاً در دشت‌های قروه، دهگلان و چهاردولی، با اجرای طرح ۱۱ گانه احیاء و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی، قدم‌های مؤثری برداشته، اما با توجه به اینکه بیش از ۹۰ درصد مصرف آب در حوزه کشاورزی می‌باشد هر گونه اقدامی در جهت حفاظت از منابع آب زیرزمینی، می‌تواند اثربخش باشد.

ولید خالدیان از سندسازگاری با کم آبی استان گفت و تصریح کرد: براساس سند سازگاری با کم آبی کلیه دستگاه‌های مرتبط مؤظف شده‌اند کلیه مصارف آب خود را به آب قابل برنامه‌ریزی تبدیل کنند که در این استان اجرای سند سازگاری با کم آبی موفّق بوده و دانشگاه می‌تواند اثرگذاری و راستی‌آزمایی آن را بررسی نماید.

مدیر دفتر محیط زیست و کیفیت منابع آب شرکت آب منطقه‌ای کردستان نیز گفت: مسائل کیفی آب بسیار مهّم و فراگیر است و با استفاده از ظرفیت‌های دانشگاه آزاد می‌توان سازوکار‌های مناسبی برای حفاظت کیفی از منابع آب استان قرار داد.

معاون برنامه‌ریزی و بهبود مدیریت شرکت آب منطقه‌ای کردستان در این نشست اظهار کرد: با توجه به اینکه بحث حفاظت از آب نیازمند همفکری و همکاری کلیه دستگاه‌های استان می‌باشد، این شرکت پذیرای هر گونه همکاری، پیشنهاد و تعامل در جهت صیانت کمی و کیفی از منابع آب است.

وی با اشاره به چند وجهی بودن مسأله آب، تصریح کرد: برخورداری استان کردستان از دانشگاه‌های متعدد و پتانسیل علمی آنها، رسیدن به راه حل چالش‌های آبی را هموار می‌سازد.

معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه آزاد نیز در ادامه بیان کرد : با توجه به کاهش بارش‌ها و تغییرات اقلیمی، در این برهه حساس کنونی مسأله حفاظت از منابع آب و پیشگیری از تنش‌های آبی بیشتر از هر زمان دیگری احساس می‌شود.

وی افزود : در حال حاضر دانشگاه آزاد با تعداد ۱۶۰۰ نفر دانشجو ۳۵۰ نفر عضو هیأت علمی در مقاطع مختلف علمی و با بیش از ۲۹ رشته، ظرفیت مناسبی برای فرایند‌های پژوهشی و تحقیقات دارد.

گودرزی گفت : با توجه به مسائل مطروحه در این جلسه، نیاز به تشکیل کارگروه مشترک و انعقاد تفاهم نامه همکاری مابین دانشگاه آزاد و شرکت آب منطقه‌ای کردستان، ضروری است.

وی افزود این فناوری با تحلیل داده‌های گسترده و شبیه‌سازی سناریو‌های مختلف، امکان تصمیم‌گیری دقیق‌تر و مدیریت بهینه منابع آبی را فراهم می‌کند.

رضایی نیز در خصوص الزامات نوع کشت در کشاورزی، گفت: از آنجا که بیشترین بارش‌ها در غرب استان است، متاسفانه شاهد هستیم که بیشترین کشاورزی با محوریت کشت محصولات پرآب‌خور در شرق استان صورت می‌گیرد و همین امر باعث فرونشست زمین و کاهش حجم ذخیره آب‌خوان دشت‌های شرقی استان، می‌گردد.

وی تأکید کرد: باید مدیریت منابع آب استان به صورت نقطه‌ای و با فرمول‌های مختلف و براساس رژیم آب و هوایی منطقه، انجام شود.

رضایی افزود: جهاد کشاورزی باید الگوی کشت را همتراز با وضعیت آبی منطقه، تنظیم و راهکاری مختلفی را به کشاورزان در جهت حفاظت از منابع آب، ارائه نماید.

معاون برنامه‌ریزی و بهبود مدیریت شرکت آب منطقه‌ای کردستان اظهار کرد: با توجه به اینکه بحث حفاظت از آب نیازمند همفکری و همکاری کلیه دستگاه‌های استان می‌باشد، این شرکت پذیرای هر گونه همکاری، پیشنهاد و تعامل در جهت صیانت کمی و کیفی از منابع آب است.

وی با اشاره به چند وجهی بودن مسأله آب، تصریح کرد: برخورداری استان کردستان از دانشگاه‌های متعدد و پتانسیل علمی آنها، رسیدن به راه حل چالش‌های آبی را هموار می‌سازد.

معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه آزاد گفت: با توجه به کاهش بارش‌ها و تغییرات اقلیمی، در این برهه حساس کنونی مسأله حفاظت از منابع آب و پیشگیری از تنش‌های آبی بیشتر از هر زمان دیگری احساس می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر دانشگاه آزاد با تعداد ۱۶۰۰ نفر دانشجو ۳۵۰ نفر عضو هیأت علمی در مقاطع مختلف علمی و با بیش از ۲۹ رشته، ظرفیت مناسبی برای فرایند‌های پژوهشی و تحقیقات دارد.

گودرزی افزود: با توجه به مسائل مطروحه در این جلسه، نیاز به تشکیل کارگروه مشترک و انعقاد تفاهم نامه همکاری مابین دانشگاه آزاد و شرکت آب منطقه‌ای کردستان، ضروری است.

رئیس دانشکده صنعت ساختمان و محیط زیست در پایان اظهار کرد :  ما با استفاده از تمام ظرفیت‌ها در راستای رفع چالش‌های مرتبط با آب و محیط‌زیست، تلاش خواهیم کرد.

بهرام آرا  افزود:  این فناوری با تحلیل داده‌های گسترده و شبیه‌سازی سناریو‌های مختلف، امکان تصمیم‌گیری دقیق‌تر و مدیریت بهینه منابع آبی را فراهم می‌کند.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.