
باشگاه خبرنگاران جوان - «تعزیه» از جمله آیینهای گیلانیان است که سالیان سال همگام با سراسر کشور در ایام شهادت امام حسین (ع) و یارانش در شهرها و روستاهای این استان به اجرا در میآید.
آیین پرمخاطب «تعزیه» در بسیاری از شهرستانهای گیلان، در ظهر روز عاشورا و در برخی دیگر در سومین روز از شهادت سید و سالار شهیدان برگزار میشود و وقایع مختلف حماسه کربلا را به تصویر میکشد که از مهمترین اجراهای تعزیهها میتوان به تعزیه در حرم آقا سید جلال الدین اشرف (ع) در آستانه اشرفیه و تعزیه در ضیابر اشاره کرد.
گروههای تعزیه مانند گروه «مسلم بن عقیل» به سرپرستی استاد «محمدحسین صمصام»، گروه «حر شهید» به سرپرستی استاد دهقان، گروه «شاهزاده ابراهیم» به سرپرستی برادران اورسا و گروه «حضرت قاسم (ع)» به سرپرستی استاد مفتاح از جمله گروههای فعال تعزیه در گیلان هستند که سالیان سال نسل در نسل با هنرمندی خود بازگوکننده راستین حماسه کربلا بودهاند.
مراسم تعزیه در بخش ضیابر شهرستان صومعه سرا هر ساله با شکوه خاصی در ایام محرم به خصوص در ۲ روز تاسوعا و عاشورا برگزار میشود که مراسم شبیه خوانی عاشورا در این منطقه از پیشینهای چند صد ساله برخوردار بوده و در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
هر ساله در ماه محرم طی ۳ شب در حیاط منزل آیت الله ضیابری (ره) مراسم سوگواری و تعزیه خوانی برگزار میشود که با حضور پرشور مردم از اقصی نقاط کشور همراه است. در روز عاشورا در کنار دستههای عزاداری، بعد از اذان ظهر، هیئت «ذوالجناح» که طی ۳۰۰ تا ۴۰۰ سال پیش هر ساله وقایع کربلا را برای مردم به تصویر کشیدهاند، حرکت میکنند.
از جمله صحنههایی که در این روز نمایش داده میشوند حرکت کجاوهها و خیمههای امام حسین (ع) و اهل بیت امام است که به صورت نمادین ساخته شدهاند. این خیمهها در واقع حرکت امام حسین (ع) از مدینه تا مکه و مکه تا کربلا را نمایش میدهند.
منبع: روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان گیلان