مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان اینکه بسیاری از ترکیبات موجود در ریزگرد‌ها می‌توانند سرطان‌زا بوده و موجب تشدید بیماری‌های مزمن نظیر آلرژی‌های تنفسی، عفونت‌های تنفسی و بیماری‌های قلبی شوند، چند توصیه تغذیه‌ای برای کاهش آسیب ریزگرد‌ها مطرح کرد.

باشگاه خبرنگاران جوان - با شدت گرفتن پدیده آلودگی هوا به ویژه در تهران و بسیاری از شهر‌های کشور، بار دیگر معضل ریزگرد‌ها و اثرات زیان‌بار آنها بر سلامت عمومی جامعه مورد توجه قرار گرفته است.

دکتر احمد اسماعیل‌زاده - مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، با اشاره به خطرات ناشی از قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا اعلام کرد: بر اساس یافته‌های علمی، قرارگیری در معرض هوای آلوده با طیف وسیعی از مشکلات در سیستم تنفسی و قلبی‌عروقی و حتی افزایش مرگ‌ومیر ارتباط مستقیم دارد.

وی افزود: بسیاری از ترکیبات موجود در ریزگرد‌ها می‌توانند سرطان‌زا بوده و موجب تشدید بیماری‌های مزمن نظیر آلرژی‌های تنفسی، عفونت‌های تنفسی و بیماری‌های قلبی شوند.

اسماعیل‌زاده با تأکید بر نقش تغذیه در کاهش اثرات مخرب ریزگرد‌ها تصریح کرد: ریزگرد‌ها در حین تنفس وارد بدن شده، به سطح ریه‌ها می‌چسبند و با ایجاد التهاب و کاهش آنتی‌اکسیدان‌ها، به ویژه در مایع پوششی ریه، موجب تخریب سلول‌ها و افزایش خطر ابتلا به سرطان به‌ویژه سرطان ریه می‌شوند؛ بنابراین مصرف مواد غذایی ضدالتهاب و سرشار از آنتی‌اکسیدان می‌تواند نقش موثری در محافظت از بدن ایفا کند.

وی در ادامه در توصیه‌هایی برای بهبود تغذیه در روز‌های آلوده گفت: افزایش مصرف میوه‌ها و سبزیجات زرد و نارنجی، توصیه می‌شود؛ هویج، کدو حلوایی، گوجه‌فرنگی، زردآلو، آلو، طالبی، موز و انبه به دلیل دارا بودن بتاکاروتن (پیش‌ساز ویتامین A) نقش موثری در کاهش اثرات مضر آلودگی دارند.

وی همچنین با توصیه بر استفاده بیشتر از منابع ویتامین C افزود: مصرف پرتقال، لیمو، نارنج، نارنگی، توت‌فرنگی، سیب، خربزه، انار، اسفناج، سبزی خوردن، فلفل دلمه‌ای و پیاز توصیه می‌شود.

اسماعیل زاده درباره گنجاندن جوانه‌ها و مغزدانه‌ها در رژیم غذایی نیز گفت: جوانه‌ها، مغز‌های آجیلی و تخم آفتابگردان با دارا بودن ویتامین E می‌توانند به کاهش التهاب کمک کنند.

او همچنین با توصیه به افزایش مصرف منابع امگا ۳ ادامه داد: ماهی، گردو و خرفه به دلیل دارا بودن اسید‌های چرب مفید برای سلامت ریه بسیار مؤثرند.

مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با تاکید بر عدم غفلت از خانواده کلم نیز گفت: کلم بروکلی، گل‌کلم و کلم‌برگ دارای موادی هستند که به دفع سموم از بدن و پیشگیری از سرطان کمک می‌کنند. همچنین گنجاندن مواد غذایی مؤثر بر کاهش خلط ریوی نیز توصیه می‌شود؛ به طوری که هندوانه، پیاز، تخم‌مرغ و سیر به تقویت ریه و کاهش خلط کمک می‌کنند.

او درباره مصرف مکمل ویتامین D نیز گفت: با توجه به نقش این ویتامین در تقویت سیستم ایمنی، انجام آزمایش خون برای بررسی سطح آن و مصرف مکمل با مشورت متخصص توصیه می‌شود. استفاده از زردچوبه در غذا‌ها نیز توصیه می‌شود؛ این ادویه حاوی کورکومین بوده و در بهبود عملکرد ریوی مؤثر است.

بنابر اعلام وزارت بهداشت، اسماعیل‌زاده با تاکید بر کنترل وزن بدن افزود: چاقی و اضافه وزن با افزایش التهاب و فشار بر اندام‌ها از جمله ریه و قلب، مقاومت بدن در برابر آلودگی هوا را کاهش می‌دهد. در صورت ابتلا به اضافه‌وزن، مراجعه به متخصص تغذیه توصیه می‌شود.

مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در پایان تاکید کرد: در شرایط فعلی، توجه جدی به تغذیه سالم نه تنها یک انتخاب، بلکه یک ضرورت برای مقابله با پیامد‌های خطرناک آلودگی هوا به ویژه ریزگردهاست.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار