شهروندخبرنگار ما فیلمی از برگزاری آئین خنچه بران در روستای تکه شهرستان نهاوند را به نمایش گذاشت.

یکی از کهن‌ترین آیین‌های عزاداری در شهرستان نهاوند و به ویژه در روستای تکه مراسم آیینی خنچه بران به سبک طایفه بنی اسد با قدمت بیش از ۱۲۱ سال می‌باشد. این مراسم که بیش از ۱۲۱ سال در روستای تکه قدمت دارد و به نشانه تشییع پیکر شهدای کربلا و ارادت به اباعبدالله الحسین (ع) هرساله در روز عاشورا تا شب ۱۲محرم همراه با عزاداری در کوچه‌های این روستا برگزار می‌شود.
مراسم «بنی اسد» یکی از مراسم‌های عزاداری اباعبدالله الحسین (ع) است که هرساله مورد توجه و استقبال مردم این روستا و دیگر نقاط استان و کشور قرار می‌گیردو علی رغم این که مراسمی نمادین است بانوان خنچه‌هایی به نشان لباس و وسایل پاره پاره ۷۲ شهیدصح‌ای کربلا را با طبق‌هایی بر روی سر خود حمل می‌کنند از سوز و گداز فراوانی برخوردار است و چشمان گریان مردمی که شاهد این مراسم هستند، نشان از این سوز دارد. این آیین و مراسم هرساله با شور و حرارت خاصی با حضور بانوان با خنچه‌هایی به صورت تشت و سینی و لباس‌های چاک چاک و پاره و سوخته دشت کربلا به مدت ۳ شب در اطراف و کوچه‌های روستای تکه با نوحه خوانی و سینه زنی پیرغلامان برگزار می‌شود.
این مراسم در واقع یادآور روز و شب ۱۲ محرم سال ۶۱ هجری است که در آن، طایفه «بنی اسد» به صحرای نینوا آمده و در حالی که اجساد مطهر شهدای کربلا در زیر آفتاب سوزان است با لباس آنها را تشییع و تدفین می‌کنند.
 در مراسم «بنی اسد» و «خنچه بران» در روستای تکه بیش از ۲۸ سال است که نوجوانان و جوانان روستا نمایشگاهی باعنوان از بقیع تا کربلا که سرزمین کربلا شهر شام و کوفه در آن به شکل ماکت گلی ساخته می‌شود را در کنار این رسم برای تداعی تاریخ ایجاد می‌کنند. بسیاری از علمای شیعه معتقدند، طایفه «بنی اسد» با کمک و راهنمایی امام سجاد (ع) اجساد شهدای کربلا را دفن کردند. این رسم سنتی در روستای تکه توسط پدر شخصی بنام حاج کریم خان سهرابی بنا شده و بیش از ۱۲۱ سال قدمت دارد و بر این شکل است، که وقتی می‌خواستند پیکر نمادین شهدای کربلا را برای انجام مراسم روز بنی اسد آماده کنند ابتدا در شب تا سوعا سینی و تشت‌هایی را آماده می‌کنند سپس خانم‌ها به نشانه لباس و وسایل شهدای کربلا بر روی سینی‌ها لباس و وسایلی را به نماد شهدای کربلا درست می‌کنندمردم متدین و عزادار روستا و برخی عزاداران که از روستا و شهرستان‌های همجوار برای عزاداری و همچنین به نشانه تبرک و حاجت گرفتن با توسل به امام حسین (ع) و شهدای کربلا در این مراسم تشییع و تدفین شرکت می‌کنند. میرحیدر سهرابی عضو شورای هیئت مذهبی نهاوند در این مورد می‌گوید: آئین سنتی بنی اسد و تشییع نمادین شهدای کربلا بر اساس سنت ۱۲۱ساله توسط مردم عزادار روستای تکه برگزار می‌شود.
شهروندخبرنگار ما فیلمی را به نمایش کذاشت که مشاهده می‌کنید.

منبع: حسین سهرابی - همدان


 

برای یادگیری اصول تصویربرداری خبری به صفحه «آموزش تصویربرداری برای شهروندخبرنگاران» مراجعه کنید

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.