
باشگاه خبرنگاران جوان - آتشسوزی دوبارهای که از صبح امروز (جمعه) دامن کوههای گچان در منطقه حفاظت شده مانشت و قلارنگ را گرفته، بار دیگر زخم کهنهای را بر پیکر طبیعت ایلام تازه کرد، زخمی که ریشه در بیتوجهی انسان به هشدارها و اصول اولیه حفاظت از محیط زیست دارد.
این آتشسوزی از ساعاتی پیش در بلندیهای گچان آغاز شده و به سبب شرایط سختگذر منطقه نیروهای امدادی پس از حدود یک ساعت پیادهروی به محل حادثه رسیدهاند.
علیرضا محمدی، مدیرکل حفاظت محیط زیست ایلام در گفتوگو با خبرنگار ایرنا گفت: سه گروه عملیاتی از شهرستانهای ایلام، سیروان و اداره کل حفاظت محیط زیست به همراه نیروهای منابع طبیعی و آبخیزداری و دیگر اعضای ستاد بحران استان در محل حضور دارند و عملیات مهار آتش در حال انجام است.
وی با اشاره به شرایط جغرافیایی محل حادثه افزود که منطقه جنگلی گچان دارای درههای عمیق، شیب تند و پوشش گیاهی انبوه است و وزش باد کار خاموشی آتش را دشوارتر کرده است.
محمدی ادامه داد: هنوز میزان دقیق گستره منطقه درگیر آتش و خطوط گسترش آن مشخص نیست و ارزیابی دقیق پس از مهار کامل آتش سوزی انجام خواهد شد.
به گفته کارشناسان، آتشسوزیهای اخیر در این منطقه بیشتر ناشی از سهلانگاری گردشگران، شکارچیان غیرمجاز و افرادی است که برای جمعآوری گیاهان دارویی یا خوراکی به کوهستانها میروند.
روشن کردن آتش در شرایط خشک و بادخیز تابستانی بی آنکه به خاموش کردن آن اطمینان حاصل شود، میتواند پیامدهای جبرانناپذیری برای منابع طبیعی منطقه داشته باشد.
منطقه حفاظت شده مانشت و قلارنگ که بخشی از آن شامل بلندیهای گچان و دره ارغوان است، امسال برای چندینبار دچار آتش سوزی شده و هر بار بخشهایی از تنفسگاههای سبز استان در آتش سوختهاند.
این در حالی است که ۱۴۳ هزار هکتار از زمینهای طبیعی ایلام در زمره مناطق زیر حفاظت محیط زیست قرار دارد و هرگونه آسیب به این مناطق ضربهای مستقیم به زیست بوم منطقه و تنوع گونهای آن است.
مسئولان محیطزیست از مردم خواستهاند در شرایط گرم و خشک کنونی از روشن کردن آتش در طبیعت به طور جدی پرهیز و در صورت لزوم پیش از ترک محل از خاموش بودن کامل آن اطمینان حاصل کنند.