
باشگاه خبرنگاران جوان؛ رضوان پاک منش - استان لرستان با منابع آبی نسبتاً غنی و رودخانههای پرآب، نقش مهمی در تأمین آب مناطق مختلف کشور دارد. با این حال، هدررفت بالای آب در بخشهای کشاورزی، شرب و صنعت، زنگ خطر را به صدا درآورده است.
وظیفه مسئولان لرستان در این زمینه، مدیریت هوشمند منابع آب، نوسازی شبکههای فرسوده، آموزش مصرف بهینه به شهروندان و حمایت از کشاورزی نوین و کممصرف است.
آینده لرستان در گرو حفظ و بهرهبرداری پایدار از آب است؛ منابعی که اگر امروز بهدرستی مصرف نشوند، فردایی برایشان نخواهد بود.صرفه جویی در مصرف آب نه تنها موجب منفعت اقتصادی میشود، بلکه وظیفه حفاظت از منابع آبی برای نسلهای آینده را نیز ایفا میکند.
افزایش میزان مصرف آب به ویژه در کشاورزی، صنعت و خانه باعث کاهش سریع منابع آب میشود. صرفه جویی در مصرف آب نه تنها یک مسئولیت زیست محیطی بلکه یک مزیت اقتصادی است. هر قطره آب صرفه جویی میکند میتواند به طور قابل توجهی قبض آب ما را در دراز مدت کاهش دهد.
اما متاسفانه در لرستان با وجود کم آبی امسال ما شاهد هدر رفت آب در منازل و حتی معابر و پارکهای سطح شهر هستیم.
شاید نیاز باشد شهرداری و آب و فاضلاب بر نحوه و میزان آبیاری فضای سبز پارکها نظارت بیشتری داشته باشند تا ما شاهد سر ریز شدن آب گرانبها در این مکانها نباشیم.
پارسال حدود ۱۹۳ میلیون متر مکعب آب در لرستان مصرف شد که به طور متوسط سرانه مصرف آب شرب برای هر فرد در حالت نُرم و استاندارد ۱۳۰ تا ۱۵۰ لیتر میباشد که این عدد در استان لرستان برای هر فرد بین ۱۸۰ تا ۲۰۰ لیتر و بالاتر است.
لرستان در بین استانهای پُرمصرف آب
براساس اعلام رسمی، استانهای خوزستان، البرز، لرستان، زنجان، فارس و تهران در فهرست پرمصرفترین مناطق کشور قرار دارند.استانهایی مانند خراسان شمالی، سیستان و بلوچستان، مرکزی و همچنین شهر مشهد جزو کممصرفترین مناطق به شمار میآیند.
نورالدین یزدان گفت: ۵.۸ میلیون مترمکعب آب شرب برای آبیاری فضای سبز استان مصرف میشود که بیشترین میانگین با هشت درصد معادل ۲۰۰ لیتر بر ثانیه مربوط به شهر خرم آباد است.
وی با اشاره به تامین آب شرب شهر خرم آباد از طریق ۵۴ حلقه چاه اظهار داشت: با این احتساب، مصرف ۱۰ حلقه چاه فقط برای فضای سبز خرم آباد است که توقف این امر باید به طور جدی پیگیری شود.
مدیرعامل شرکت آبفای لرستان تاکید کرد: جداسازی آب شرب و فضای سبز باید حتما انجام شود، چون در برنامه هفتم توسعه جرم انگاری شده است.
هدررفت آب؛ فاجعهای پنهان
در حالی که بحران کمآبی هر روز جدیتر میشود، میلیونها لیتر آب در کشور ما بیصدا هدر میرود. لولههای فرسوده، آبیاری غیراصولی و بیتوجهی به مصرف خانگی، منابع ارزشمند آبی را نابود میکند. شاید تصور کنیم چکه چکهی یک شیر آب اهمیت ندارد، اما همین قطرهها، در مقیاس ملی، تبدیل به سیلی از آب تلفشده میشوند.
آب تنها یک مایع حیاتی نیست؛ امنیت غذایی، سلامت و آینده نسلها به آن گره خورده است. مقابله با هدررفت آب، فقط وظیفه مسئولان نیست؛ تغییر رفتار ما، آغاز نجات آب است.
راهکارهایی برای صرفه جویی در مصرف آب
نورالدین نوریزدان مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب لرستان با اشاره بهضرورت صرفهجویی در مصرف آب اظهار کرد: با راهکارهای ساده، اما مؤثر میتوان صرفهجویی تا ۳۰ درصدی در مصرف آب را فراهم کرد.
وی یکی از مؤثرترین اقدامات را توزیع و استفاده از سرشیرهای فشارشکن عنوان کرد و افزود: این تجهیزات با ترکیب هوا و آب، فشار خروجی را کاهش میدهند و بدون افت محسوس در عملکرد، تا ۳۰ درصد از مصرف آب را کاهش میدهند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب لرستان با اشاره به میزان بالای مصرف آب در منازل گفت: شستن حیاط با شیلنگ میتواند صدها لیتر آب را به هدر دهد. همچنین باز گذاشتن شیر هنگام شستوشوی ظروف، به طور متوسط منجر به هدررفت روزانه ۳۰۰ لیتر آب میشود.
نوریزدان تأکید کرد: با رعایت توصیههای سادهای نظیر استفاده از سطل بهجای شیلنگ و بستن شیر آب در هنگام شستوشو، میتوان تأثیر چشمگیری بر کاهش مصرف گذاشت.
نوریزدان همچنین با اشاره به مصرف بالای کولرهای آبی در ماههای گرم سال گفت: هر کولر آبی حدود ۲۰ لیتر آب در ساعت مصرف میکند. با اجرای ۶ اقدام ساده مانند نصب سایبان، تنظیم صحیح شناور و بهینهسازی مسیر کانال، میتوان ماهانه تا ۶۰۰ لیتر آب صرفهجویی کرد.
وی به موضوع هدررفت آب در حمام اشاره کرد و افزود: در هر بار استحمام، بین ۷ تا ۱۸ لیتر آب فقط در زمان انتظار برای گرمشدن آب از بین میرود. با قراردادن یک سطل در زیر دوش و استفاده از آن برای آبیاری یا فلاشتانک، میتوان این میزان را بازیافت کرد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب لرستان خاطرنشان کرد: هر پنج دقیقه دوشگرفتن معادل ۱۰۰ لیتر آب مصرف دارد موضوعی که باید موردتوجه شهروندان قرار بگیرد.
نوریزدان با اشاره به اینکه وسایل خانگی قدیمی، یکی از عوامل اصلی هدررفت آب و انرژی هستند گفت: با جایگزینی آنها با مدلهای کممصرف و بهینه هم در هزینهها صرفهجویی میکنیم و هم از منابع آبی محافظت میکنیم.
وی بیان کرد: برای خرید وسایل جدید به مصرف آب پایین و رده انرژی باید توجه کرد.
در حال حاضر استان حدود ۶۰۰ تا ۶۱۵ هزار مشترک آب دارد. ۴۵–۴۶ درصد از مشترکان، یعنی تقریباً نیمی، مصرفشان کمتر از الگوی استاندارد است و حدود ۴۵ درصد مصرفی تا دو برابر الگو دارند و ۵–۹درصد از مشترکان پرمصرف (بیش از دو برابر الگو) را تشکیل میدهند.