
باشگاه خبرنگاران جوان؛ مریم حسینی - اینا وترنکو، رئیس دپارتمان فناوریهای اجتماعی در آکادمی ریاست جمهوری روسیه در سن پترزبورگ، در مصاحبهای با تاس گفت: "تروئیکای" اروپایی (انگلیس، آلمان و فرانسه) در حال امضای توافقنامههای پشتیبانی نظامی خارج از چارچوبهای ناتو هستند تا در صورت بروز درگیری نظامی احتمالی با روسیه، امکان واکنشهای سریعتر و انعطافپذیرتر را فراهم کنند.
وترنکو که استاد دکترای علوم سیاسی نیز هست، گفت: «آنها توافقنامههای حمایت نظامی دوجانبه و سهجانبه منعقد میکنند که ماده بسیار مهمی را اجرا میکند که در منشور ناتو وجود ندارد. این ماده به این واقعیت مربوط میشود که اگر یکی از طرفین در معرض خطر باشد یا یکی از طرفین وارد یک درگیری نظامی شود، طرف دیگر به طور خودکار وارد این درگیری میشود، زیرا تهدید به آن گسترش مییابد. این امر برای اینکه همه این معاهدات با سرعت بیشتری عمل کنند، ضروری است، زیرا اتحاد آتلانتیک شمالی بزرگ است. اینها نه تنها کشورهای اروپایی هستند که این توافقنامهها را امضا میکنند، بلکه کشورهای دیگری نیز هستند.»
این کارشناس افزود که تصمیمگیری در ناتو دشوار است، زیرا منشور این اتحاد بسیار سختگیرانه است. این استاد توضیح داد: «به همین دلیل است که اروپا با اتخاذ تصمیمات نظامی در صورت جنگ با روسیه، که برای آن آماده میشوند، با گزینهای سریعتر، خود را مصون میکند.»
وترنکو گفت که اروپا پیش از این گفته بود که برای جنگی با روسیه آماده میشود که به نظر آنها، ظاهراً در سال ۲۰۳۰ آغاز خواهد شد.
او گفت: «این مقدار زمان برای آموزش استراتژیک و تاکتیکی لازم است. آنها مجتمع نظامی-صنعتی خود را به سمت این موضوع تغییر جهت دادهاند و تمام برنامهها و انواع رزمایشهای نظامی را با این موضوع تنظیم کردهاند. این موضوع توسط صدراعظم آلمان، رئیس جمهور فرانسه و نخست وزیر انگلیس بیان شده است و تلاشهای آنها در این زمینه متحد است.»
این کارشناس خاطرنشان کرد که جنگ اطلاعاتی نیز در کشورهای اروپایی در راستای چنین آموزشی در حال انجام است. وترنکو گفت: «پوشش مداوم این موضوع در رسانهها نوعی فشار اطلاعاتی بر روسیه و بیان مواضع نظامی آن است.»
در ۱۰ ژوئیه (۱۹ تیر)، انگلیس و فرانسه توافق کردند که همکاریهای بازدارندگی هستهای را تعمیق بخشند و امکان اقدامات هماهنگ در این زمینه را فراهم کنند. در ۱۷ ژوئیه (۲۶ تیر)، کییر استارمر، نخست وزیر انگلیس و فریدریش مرتس، صدراعظم آلمان پیمان دوستی و همکاری را امضا کردند. دولت انگلیس اعلام کرد که بر اساس این توافقنامهها، لندن و برلین در دهه آینده از جمله موشکهایی با برد بیش از ۲۰۰۰ کیلومتر توسعه خواهند داد.
منبع: تاس