رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس، با تشریح دستاوردها و چالش‌های الگوی کشت پایدار، از نقش مدیریت سیستمی، رعایت مصالح عمومی و توسعه زیرساخت‌های نوین آبیاری سخن گفت.

باشگاه خبرنگاران جوان - مجتبی دهقان پور در نشست کارگروه اقتصادی، اشتغال و سرمایه گذاری تصریح کرد: برای رسیدن به الگوی کشت پایدار این سوالات مطرح می‌شود که "چه محصولی، در کجا، چه زمانی و در چه سطحی کشت شود؟ "

او اظهار کرد: فرا قوه بودن و مبنا قرار دادن نگاه سیستمی به جای مدیریت جزیره‌ای از الزامات پیاده سازی الگوی کشت است.

دهقان پور با اشاره به اینکه اجرای الگوی کشت، اگر درچهارچوب مصالح عمومی باشد، از راه‌های مشروع انجام شود و رعایت مالکیت خصوصی و منافع مشروع کشاورز لحاظ شود، از دیدگاه فقهی قابل توجیه است، افزود: از این منظر برخی فقها با استناد به مصالح عامه، رعایت الگوی کشت را در شرایط خاص واجب می‌دانند.

به گفته او؛ توجه به اجرای الگوی کشت در ابعاد فنی، اجتماعی و فرهنگی از دیگر مباحث مطرح شده است که در این خصوص تولید پایدار، پذیرش نوآوری و رضایت مندی حداکثری تولید کنندگان و اقناع سازی افکار عمومی و نخبگان بایستی در نظر گرفته شود. 

به گفته دهقان‌پور؛ تغییر آرایش کشت در اراضی شور به صورت کشت کف کار و کشت‌های مکانیزه در زمین‌های فاقد شوری افزایش ۲۰ درصدی عملکرد و کاهش حدود ۲۵ درصدی مصرف آب را به دنبال داشته است. توسعه کشاورزی حفاظتی، استقرار سامانه‌های نوین آبیاری در اراضی کشاورزی، توسعه گیاهان کم آب بَر و جایگزین از جمله گیاهان دارویی، گلرنگ، کاملینا و استفاده از ارقام زودرس و پرپتانسیل گندم، جو و کلزا از دیگر اقدامات صورت گرفته در راستای اجرای الگوی کشت در سازمان جهاد کشاورزی استان فارس است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس اظهار کرد: توسعه کشت نشایی از سطح ۱۰ هزار هکتار در سال ۹۵ به سطحی بالاتر از ۴۰ هزار هکتار در سنوات اخیر از دیگر دستاورد‌های الگوی کشت است که کاهش ۱۵ الی ۲۰ درصد مصرف آب را به دنبال دارد. مدیریت ریزش گندم با صرفه جویی قریب به ۱۵ میلیون مترمکعب آب پنهان، توسعه کشت کاکتوس آپونتیا در سطح ۱۰۰ هکتار با صرفه جویی پنج هزار مترمکعب در هر هکتار و توسعه کشت در گلخانه‌های تابع اقلیم با کاهش حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد میزان مصرف آب از دیگر موارد مطرح شده بود.

دهقان پور؛ به تجهیز ۱۳ واحد مرغداری استان فارس به سیستم بازچرخانی آب در واحد‌های مرغداری نیز اشاره کردو گفت: نیاز روزانه هر قطعه مرغ گوشتی به آب ۰.۶ لیتر می‌باشد که از این میزان ۰.۳ لیتر آن صرف مصارف فضای سبز، شستشو و ... می‌شود و با استفاده از سیستم بازچرخانی آب در چرخه تولید ۰.۱۸ لیتر از کل آب مصرفی به چرخه تولید بر می‌گردد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس با تاکید بر اینکه گسترش فضای گلخانه‌ای استان نیاز به توجه دارد، گفت: در صورتی که ۱۵ همت تسهیلات به متقاضیان استان فارسی که به دنبال سرمایه گذاری در زمینه گلخانه هستند تخصیص داده شود، سه هزار هکتار به سطح زیر کشت گلخانه‌های استان فارس اضافه می‌شود.

در دومین جلسه کارگروه اقتصادی، اشتغال و سرمایه گذاری یکی از موضوعات"بررسی وضع موجود، اقدامات انجام گرفته، مشکلات، چالش‌ها و راهکار‌های اجرایی رفع موانع در خصوص تغییر الگوی کشت و توسعه کشت گلخانه‌ای در استان فارس" بود که در این خصوص گزارش جامعی توسط مجتبی دهقان پور رئیس سازمان جهادکشاورزی استان فارس ارائه شد.

منبع: روابط عمومی جهاد کشاورزی فارس

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.