معاون وزیر جهاد از کاهش چشمگیر بیماری‌های دام و طیور طی یکسال گذشته و نبود اپیدمی‌ها در یک دهه گذشته خبرداد.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ آزاده محبی - علیرضا رفیعی پور رئیس سازمان دامپزشکی در نشست خبری امروز با اشاره به اهمیت حوزه دامپزشکی و اقدامات پیشگیرانه در امنیت غذایی گفت: این سازمان به عنوان پشتیبان اصلی تولید، نقش حیاتی در تایید سلامت واردات و صادرات فرآورده‌های دامی دارد و باید برنامه‌ریزی‌ های بلندمدت و پیشگیرانه برای مقابله با شرایط جنگی و بحران‌ های احتمالی داشته باشیم.

به گفته وی، در حوزه امنیت ملی، نقش وزارت جهاد کشاورزی در حفاظت از امنیت غذایی و زیستی کشور برجسته است و همواره اقدامات صورت گرفته در سلامت فرآورده های دامی شامل تهیه واکسن، دارو، مواد غذایی و دیگر اقلام مورد نیاز در زمان مناسب است تا امنیت غذایی کشور حفظ شود.

رفیعی پور با بیان اینکه سالانه ۱۲ میلیون تن انواع نهاده ها وارد کشور می شود، افزود: واردات این میزان نهاده دامی منجر به تولید۱۸ میلیون تن فرآورده خام دامی می شود که سازمان دامپزشکی وظیفه حفاظت را برعهده دارد.

معاون وزیر جهاد از کاهش چشمگیر بیماری‌ های استراتژیک دام و طیور در سال گذشته خبر داد و گفت: علی رغم ورود سویه های جدید بیماری در کشورهای همسایه، اما تلاش برای پوشش واکسن مناسب منجر به حفاظت کشور در برابر اپیدمی و سویه های جدید بیماری شد که این امر نتیجه تلاش‌های پیشگیرانه و کنترل‌های دقیق است.

رئیس سازمان دامپزشکی با اشاره به نقش بی‌نظیر خبرنگاران در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه  بیان کرد: اقدامات رسانه‌ای و خبری در کنار تلاش‌های نظامی و امنیتی، نقش مهمی در انعکاس واقعیات و حفظ روحیه جامعه داشته است.

وی ادامه داد: با وجود تخریب ساختمان مرکزی رسانه‌ها، خبررسانی لحظه‌ای ادامه یافت و این نشان‌ دهنده اهمیت و قدرت رسانه‌ها در مدیریت بحران است.

به گفته رفیعی پور، سال گذشته برای اولین بار بعد از ۴۰ سال، یک سویه تب‌دار در اروپا و یک سویه آنفلوآنزای فوق‌حاد پرندگان در آمریکا بروز کرد. در ایران نیز سویه‌های H9N2 (دهه ۷۰) و H5N8 (دهه ۹۰) همچنان در گردش‌اند اما با واکسیناسیون و مدیریت بهداشتی تحت کنترل قرار دارند.

وی با اشاره به جایگاه ایران در منطقه افزود: خاورمیانه و کشورهای همجوار ایران از نظر بهداشت دامپزشکی در سطح پایینی قرار دارند و منطقه ما پرخطر محسوب می‌شود. با این حال، ایران با توان علمی و واکنش سریع دامپزشکی، از گسترش عوامل بیماری‌زا به داخل کشور و حتی سرایت آن‌ها به اروپا و آمریکا جلوگیری می‌کند که این خود بزرگ‌ترین خدمت به جهان است.

 رئیس سازمان دامپزشکی کشور با تأکید بر نقش دامپزشکی در مهار تهدیدات بیماری‌های دامی و مشترک انسان و دام افزود: ایران در منطقه‌ای پرخطر از نظر احتمال ورود بیماری‌های دامی قرار دارد، اما با اتکا به بیش از صد سال تجربه و خدمت دامپزشکی، در صورت بروز هرگونه بیماری، اقدامات کنترلی بلافاصله انجام و تدابیر پیشگیرانه در دستور کار قرار می‌گیرد.

به گفته وی، با وجود تحریم‌ها، شرایط اقتصادی سخت و ریسک بالای منطقه در زمینه عوامل بیماری‌زا، ایران در تولید محصولات خام دامی همچون شیر، عسل، گوشت مرغ و تخم‌مرغ، رتبه یک تا ۹ جهان را دارد. این جایگاه نتیجه تلاش مشترک دامپزشکی و دیگر ارکان وزارت جهاد کشاورزی، از جمله معاونت‌های امور دام، اقتصادی و بازرگانی، و همچنین تولیدکنندگان سراسر کشور است.

رئیس سازمان دامپزشکی کشور با دعوت از خبرنگاران به پیگیری مطالبات جامعه هدف دامپزشکی، گفت: فعالیت ما کاملاً علمی، تخصصی و شفاف است و از رسانه‌ها می‌خواهیم به سراغ تولیدکنندگان، مصرف‌کنندگان، سرمایه‌گذاران، واردکنندگان و صادرکنندگان بروند و نتایج افکارسنجی‌ها را برای بهبود عملکرد و پیشبرد اهداف به ما منتقل کنند. در بیش از ۴۷۶ شهرستان کشور، دفاتر و شبکه‌های دامپزشکی آماده استقبال از خبرنگاران، تشکل‌ها و فعالان این حوزه هستند و نیازی به هماهنگی قبلی وجود ندارد.

وی ادامه داد: در تولید شیر که بیش از ۱۰ تا ۱۱ میلیون تن در سال است، باید پیش از محصول نهایی، مراحل اصلاح نژاد دام، تأمین خوراک، دارو، واکسن، بسته‌بندی و فرآوری را دید. در هر یک از این حلقه‌ها، سرمایه‌گذاری‌های بزرگ و به‌کارگیری نیروهای متخصص با مدارک عالی علمی انجام شده است. مشاهده این ظرفیت‌ها نشان‌دهنده جایگاه علمی و اقتصادی ایران در حوزه تولید محصولات دامی است.

رئیس سازمان دامپزشکی کشور با اشاره به حفظ سلامت دام، طیور، آبزیان و زنبورعسل برعهده سازمان دامپزشکی کشور است بیان کرد: اکنون جمعیت دامی کشور بین ۱۰ تا ۱۱ میلیون راس ست که این تعداد دام برای تامین ۹۰ درصد نیاز گوشت کشور کافی است.

وی با بیان اینکه تعداد نر و ماده‌های دام و طیور مورد نظر بیش از ۷۵ تا ۸۰ میلیون راس است، افزود: در گذشته حدود ۷۰۰ کشتارگاه صنعتی برای ذبح دام وجود داشت که با تغییرات و تعطیلی کشتارگاه‌ های سنتی تعداد کشتارگاه‌ ها به حدود ۲۷۸ مورد رسیده که این کاهش تعداد کشتارگاه‌ ها منجر به بهبود کیفیت و کنترل بهتر فرآیند کشتار شده است.

رفیعی پور با بیان اینکه وزارت جهاد کشاورزی در حوزه تولید گوشت و فرآورده‌ های دامی بر استفاده از فناوری‌ های نوین در تولیدمثل و اصلاح نژاد تاکید کرد و افزود: قصد داریم طی سه تا چهار سال آینده به اهداف خود در این زمینه برسیم.

معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه ۷۰ درصد واکسن طیور از محل واردات تامین می شود، افزود: ۳۰ درصد از محل تولید داخلی است که طبق برنامه هفتم توسعه باید میزان تولید داخلی این واکسن به ۷۰ درصد برسد.

وی افزود: سازمان دامپزشکی و موسسه واکسن و سرم سازی رازی مسئولیت تولید و تایید واکسن‌ های داخلی را بر عهده دارند و آزمایش‌ های کیفیت و تاثیرپذیری واکسن‌ ها در آزمایشگاه‌ های پیشرفته انجام می‌شود.

به گفته رفیعی پور، کیفیت واکسن‌ ها و رعایت استانداردهای بین‌ المللی در کاهش تلفات و افزایش تولید گوشت مرغ نقش مهمی دارد.

وی درباره نحوه توزیع واکسن در کشور بیان کرد: سیستم‌ های توزیع و پخش واکسن در کشور به گونه‌ ای طراحی شده که واکسن‌ های با کیفیت در سراسر کشور توزیع و در مراکز واکسیناسیون توسط افراد مجرب تزریق می‌شود.

رفیعی پور با بیان اینکه عوامل مختلفی منجر به شکست ایمنی واکسن می شود، افزود: بر اثربخشی واکسن‌ ها عوامل متعددی همچون امنیت زیستی در مزارع، شرایط محیطی مانند هوای گرم، شوک‌ های برق و آب، کیفیت آب و خوراک، و رعایت نکات بهداشتی می شود که افزایش امنیت زیستی می تواند منجر به بالا رفتن کیفیت واکسن و کاهش امنیت زیستی منجر به کاهش کیفیت واکسن شود.

وی گفت: تلاش‌های زیادی برای ارتقای سطح علمی، بهداشتی و کنترل کیفیت در صنعت دام و طیور در حال انجام است تا کشور بتواند به خودکفایی تولید داخلی فراورده های خام دامی دست یابد و جایگاه خود را در سطح ملی و بین‌ المللی  حفظ کند.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار