در سال‌های اخیر، باوجود فشار‌های بین‌المللی، حجم مبادلات تجاری دوجانبه ایران و چین افزایش یافته است و این نشان می‌دهد که تحریم‌ها نتوانسته‌اند تأثیر بسزایی بر این روابط داشته باشند.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ محبوبه کباری - نگاهی به روابط تجاری ایران و چین حاکی از این است که این موضوع سابقه بسیار طولانی دارد و اگرچه روابط تجاری مدرن و رسمی بین دو کشور در دهه‌های اخیر شکل گرفته اما به دلیل عوامل ژئوپلیتیکی، به‌شدت تقویت شده است؛ به طوری‌که فراتر از یک تعامل صرفاً اقتصادی، به یک محور استراتژیک در سیاست خارجی و تأمین نیاز‌های حیاتی هر دو کشور تبدیل شده است.

ایران و چین؛ مهم‌ترین شریک تجاری 

 پیوند تجاری میان ایران و چین به‌ویژه در سال‌های اخیر که ایران تحت فشار‌های سنگین تحریم‌های بین‌المللی، به‌ویژه تحریم‌های ایالات متحده قرار گرفته اهمیت مضاعفی یافته است و از آن جایی که چین به عنوان یکی از بزرگ‌ترین بازار‌های مصرف انرژی جهان محسوب می‌شود عملاً به مهم‌ترین شریک تجاری ایران تبدیل شده است و نقش محوری در حفظ جریان صادرات نفتی کشور ایفا می‌کند.

یکی از موضوعاتی که اخیراً مطرح شده این است که آیا تحریم‌های شورای امنیت می‌تواند بر روابط تجاری ایران با دیگر کشور‌ها تأثیرگذار باشد؟ به گفته‌ی برخی از متخصصان و کارشناسان حوزه اقتصادی، تحریم‌های شورای امنیت به طور مستقیم بخش عمده‌ای از تجارت سنتی کالا‌ها و همین طور نفت را مورد هدف قرار نداده‌اند و درواقع، تاثیر تحریم‌ها بیشتر از طریق ایجاد ریسک‌های جانبی بوده است.

گفتنی است سوالی که مطرح می‌شود این است که آیا تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل بر روابط تجاری ایران و چین تاثیرگذار است؟

 به گفته برخی از کارشناس‌های حوزه اقتصادی، هرگونه افزایش یا کاهش در حجم مبادلات تجاری ایران و چین را باید در چارچوب ریسک‌های ناشی از تحریم‌های آمریکا و توانایی چین برای دور زدن آن‌ها جست‌و‌جو کرد؛ نه مصوبات شورای امنیت سازمان ملل؛ به طوری‌که به اذعان آن‌ها، در سال‌های اخیر که مبادلات تجاری ایران و چین در سطح بالایی قرار دارند، عمده‌ی این مبادلات بر پایه‌ی نفت و کالا‌های غیرحساس تجاری استوار است و اگرچه ابزار‌های تحریمی ابعاد روانی و حقوقی قوی دارند، اما آمار تجارت خارجی دو کشور نشان می‌دهد که با وجود فشار‌های خارجی، نه تنها روابط اقتصادی ایران و چین کاهش نیافته، بلکه در برخی از حوزه‌ها به سطوح بی‌سابقه‌ای رسیده و این موضوع نشان‌دهنده عمق روابط استراتژیک و نیاز متقابل طرفین است و آمار‌ها حاکی از این موضوع است.

مجیدرضا حریری رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین درمورد تأثیر تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل بر روابط تجاری ایران و چین گفت: هیچ یک از تحریم‌های سازمان ملل تجاری نیستند و آن چه که در تحریم‌های سازمان ملل آمده درمورد صنایع هسته‌ای و برخی از بخش‌های صنایع موشکی است. در نتیجه، نباید در تجارت عادی ایران با چین تاثیرگذار باشد؛ به طوری‌که اگرچه تحریم‌های آمریکا فروش نفت را برای ایران ممنوع کرد، اما چینی‌ها این تحریم‌ها را نادیده می‌گیرند و در حال خرید تقریباً بیش از ۹۰ درصد نفت کشور هستند. البته ممکن است تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل تأثیر روانی و جانبی داشته باشند ولی تا این لحظه از طرف چینی‌ها پالسی برای تأثیر تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل بر روابط تجاری ایران و چین دریافت نشده است حتی باید به این موضوع توجه کرد که اگرچه کشور به خاطر تحریم‌های آمریکا با محدودیت‌هایی روبروست. اما با این وجود، حدود ۱۵۰ - ۱۴۰میلیارد دلار تجارت خارجی در سال داریم.

حریری درمورد شرایط تجارت ایران و چین ادامه داد: اگرچه نمی‌توان گفت که شرایط تجاری ایران و چین در بهترین حالت است ولی با وجود سختی ها، اما روابط وجود دارند؛ به طوری‌که سال گذشته، بیش از حدود ۷۰ میلیارد دلار معامله نفتی و غیرنفتی با چین داشتیم که این عدد تقریباً در روابط دو جانبه ایران و چین بی‌سابقه بوده است؛ به طوری‌که حتی در سال‌های قبل از تحریم نیز به چنین رقمی دست پیدا نکرده بودیم.

رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین درمورد آمار معاملات تجاری ایران و چین در ۶ ماه امسال گفت: آمار‌های موجود در گمرک ایران و چین بیانگر واقعیت مبادلات تجاری کشور با چین نیست. زیرا ما سالانه، با توجه به قیمت نفت حدود ۳۰ تا ۴۰ میلیارد دلار به چین نفت می‌فروشیم که به دلیل تحریم‌های آمریکا در آمار گمرکی این کشور وجود ندارد. اما بر اساس برآورد کلی که بین دو کشور انجام شده است به این نتیجه رسیده‌ایم که به طور مثال؛ عدد تجارت ایران و چین در سال ۱۴۰۳ از ۷۰ میلیارد دلار هم عبور کرده و در ۶ ماه امسال نیز، این عدد بیشتر شده است. 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۳
در انتظار بررسی: ۳
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۷ ۱۰ آذر ۱۴۰۴
وابستگی اقتصادی و سیاسی به چین و روسیه به اسم تجارت کاری اشتباه و خطای بزرگی هست . و ما شدیم بازیچه آنها.
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
ناشناس
۱۱:۰۱ ۱۰ آذر ۱۴۰۴
سقوط این دولت ونزویلا یعنی طی پله های اول و استارت جنگ جهانی سوم ،سقوط چین ،روسیه ،ایران و ....بردگی امریکای لاتین ،
گرسنگی شدید در اسیا و افریقا و اروپا ،نابودی تمام زیرساختهای اعراب (عربستان و قطر و امارات اگر بفهمند که پشت پرده نقشه دسترسی به منابع ونزویلا نابودی انهاست ،تمام منابع خود را پنهانی به ونزویلا کمک میکنند ،اما دریغ که هم نفهمند و هم خاین ،حتی باهاشون نمیشه همفکری کرد چون صاف میگذارند کف دست اونوریا ).بهر حال چین و ایران و روسیه ،برزیل و ...وظیفه سختی در حمایت از ونزویلا و جلوگیری از جنگ جهانی سوم دارند ،
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
ناشناس
۱۴:۳۱ ۱۰ آذر ۱۴۰۴
و بهترین گزینه برای جلوگیری از جنگ جهانی سوم ،جنگ انها ولی حمایت تمام قد دوستان و اطرافیان از ونزویلا هست تا پوز متجاوز و زورگو بخاک مالیده شود ،
اتفاقیست که باید بیفتد دیر و زود دارد ولی سوخت و سوز ندارد و عقل حکم میکند این اتفاق در همسایگی خودشان بیفتد .تا مزه جنگ و نا امنی را بچشند .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۲ ۱۰ آذر ۱۴۰۴
تا تجارت مصرف کننده باشیم همینه، چرا تکنولوژی چین وارد ایران نمی کنه از اینجا صادر کنه هم هزینه کارگر ارزان هم هزینه حمل و نقل تا اینجا و بعد اروپا ارزان، چرا تولید و تکنولوژی چین ایران نمی اید
United States of America
منصور
۱۰:۴۷ ۱۰ آذر ۱۴۰۴
پوتین یاور ماست
چینگ چنگ جون برادر ماست
مرگ بر امریکا / مرگ بر اسرائیل مرگ بر منافقین و غیره
United States of America
منصور
۱۰:۴۶ ۱۰ آذر ۱۴۰۴
چینی های عزیز
بغیر از شیر و قیماق
کشک محلی و روغن کرمانشاهی هم داریم / انشا... براتون‌میفرستیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۲ ۱۰ آذر ۱۴۰۴
یکمی هم از خیارشور هایی که داری براشون بفرست شاید مثل تو با نمک شدن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۲ ۱۰ آذر ۱۴۰۴
خیانت دولت روحانی مملکت رو به این نقطه رسوند ارتباط با چین باید از ده سال پیش آغاز میشد در اونصورت الان دلار فوقش ۱۰ ۲۰ هزار تومن بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۹ ۱۰ آذر ۱۴۰۴
خدا مرگش بده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۲ ۱۰ آذر ۱۴۰۴
تجارت ایران و چین بیشتر به نفع چین است چون نفت را ارزان می خرد و کالاهای بنجول به ایران می فروشد اگر چین در ایران کارخانه ساخت و سرمایه گذاری کرد اون وقت به سود دو طرف است
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
ناشناس
۰۹:۵۹ ۱۰ آذر ۱۴۰۴
تشکر از همه کارمندان خبرگزاری خبرنگاران جوان مبنی بر اینکه به کامنتها اهمیت میدهید ،درخواست حذف تبلیغات پایین صفحه را داشتم ،خوشبختانه مورد توجه قرار گرفت ، توفیق روز افزون انشالا و سربلندی ایران و ایرانی
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
ناشناس
۱۴:۳۳ ۱۰ آذر ۱۴۰۴
منفی چرا هههههه ،
یک سری ......
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۱ ۱۰ آذر ۱۴۰۴
دیگه نه بورس درست میشه و نه اقتصاد مملکت . این خط و این نشان.
آخرین اخبار