شهرستان خمین با ‎دو هزار و 396كیلومتر وسعت در جنوب غرب استان مركزی ، زادگاه معمار انقلاب اسلامی است كه هم به دلیل انتساب به نام حضرت امام (ره) و نیز وجود مناطق زیبا جذابیت خاصی برای گردشگران داخلی و خارجی دارد.

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران اراك، این شهرستان دارای دشت های پهناور زیبا و كوههای متعدد با قلل پوشیده از برف ، همچنین آبشارهای دیدنی ناشی از ذوب برف و یخ، مناظر زیبایی‌ را مقابل چشمان هر بیینده‌ای قرار داده ‌است.
وجود متبرك 24 امامزاده ‌و مكانهای مذهبی و در عین حال تاریخی ، میهمانان این خطه و عاشقان ولایت را از سویی به زیارت می‌طلبد ضمن اینكه مناظر طبیعی در روستاهای شهرستان خمین ، نگاه هر دوست دار طبیعت را به شدت مجذوب خود می‌كند.
* بیت قدیمی بنیانگذار جمهوری اسلامی
بیت قدیمی حضرت امام خمینی (ره) نگین شهر خمین و استان مركزی مهمترین اثر تاریخی و جاذبه گردشگری است كه موجب سفر گردشگران و میهمانان زیادی به خمین می‌شود.
این مكان تاریخی منزل پدری امام راحل بوده كه به عنوان قلعه تدافعی هنگام حمله اشرار و غارتگران ، محلی امن برای اهالی بی‌دفاع محسوب می‌شده‌است.
سبك معماری این خانه مربوط به عصر قاجار است و قدمت آن به حدود ‎ 172سال می‌رسد كه در مجموعه این بیت پنج خانه بزرگ و یك خانه كوچك ساخته شده است.
امام خمینی (ره) در سال 1281هجری شمسی در پنج دری مشرف به حیاط بزرگ كه درهای آن رو به غرب باز می‌شوند متولد شده‌است. قسمت اصلی ساختمان بیت ، دارای یك ورودی اصلی شامل هشتی راهروی ارتباطی یا زیرطاقی ، اندرونی ، بیرونی و محل نگهداری حیوانات و یك باغ كوچك بوده است.
* قلعه سالار محتشم
یكی دیگر از جاذبه های گردشگری وتاریخی خمین قلعه 'سالار محتشم' است كه توسط مرحوم 'میرزا علی‌خان كمره‌ای ' معروف به سالار محتشم ساخته شده‌است و تاریخ ساخت آن به اواسط دوره قاجاریه می‌رسد.
این بنای تاریخی در محله قدیمی شهر'قلعه' واقع شده است و شامل یك هزار مترمربع عمارت‌های اشرافی و بزرگ در درون یك باغ است كه جلوی اتاق‌های این بنا یك ایوان بزرگ قرار دارد كه از دو طرف بوسیله پله به حیاط ارتباط دارد.
نمای بیرونی ساختمان اصلی دارای ستونهای گچبری شده و زیبا ، همچنین سر درهای مزین شده بسیار جلب توجه می‌كند.
آمدن میرزا كوچك خان جنگلی به این قلعه برای گرفتن كمك ، حمله اشرار به خمین و دفاع و مقابله با آنها از جمله رویدادهای تاریخی است كه این مكان تاریخی شاهد بوده‌است.
قلعه‌سالار محتشم خمین با قدمت ‎ 120 سال مربوط به اواخر دوره قاجاریه در حال حاضر در تملك میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی است. طرح و ساختار قلعه و عمارت براساس فرهنگ معماری ایرانی استوار شده است بطوریكه می‌توان عناصر معماری تاریخی همچون گوشواره ، سردابه ، ایوان و گرمخانه را در آن مشاهده كرد.
این عمارت شامل یك بخش شبستانی و یك بخش اعیان‌نشین در پایین و یك بخش اعیان‌نشین در طبقه فوقانی است.
* قلعه های تدافعی
در شهرستان خمین قلعه‌های تدافعی بسیاری وجود دارد كه مهمانهای نوروزی را به سوی خود می خواند.
در سالهای گذشته كه تاخت و تاز اشرار و دشمنان وجود داشته‌است ، مردم هر دیار و حتی روستاها برای دفاع و در امان ماندن از آزار مبادرت به ساختن دژ یا قلعه‌های نظامی امنیتی می‌كردند تا از این طریق مورد حمله غافلگیرانه قرار نگیرند.
حدود 117 باب از این نوع قلعه‌ها در این شهرستان شناسایی شده‌است كه در مجموع ‎ 368 برج دیدبانی و تدافعی نیز داشته‌اند.
* مسچد جامع خمین
یكی دیگر از جاذبه های تاریخی شهرستان خمین 'مسجد جامع ' واقع در انتهای بازار این شهر به مساحت سه هزار مترمربع با دو سبك معماری قدیم و جدید است .
بافت معماری قسمت قدیمی مسجد بیش از یك متر در عمق زمین احداث شده ‌و سقف نیز به صورت ضربی با آجر قرمز و نخودی ساخته شده‌است. بافت كالبدی این مسجدطوری طراحی شده است كه در زمستان هوای داخل آن گرم و در تابسان خنك و مطبوع است و برای ورود به داخل مسجد جامع خمین ، باید چند پله را به سمت پایین طی كرده و سپس به فضای داخلی وارد شد.
* سمگ نگاره های خمین
منطقه تیمره در نزدیكی شهرستان خمین یكی از غنی‌ترین نقاط ایران به لحاظ تعداد و نوع سنگ نگاره‌های كشف شده است.
در این منطقه بالغ بر 21 هزار قطعه سنگ نگاره وجود دارد كه حاوی طرح‌های متنوع و بی‌مانندی است كه هر ساله با استقبال گردشگردان وتاریخ نگاران داخلی وخارجی مواجه می شود.
* امامزادگان خمین
'امامزاده محمد مالك ' كه بقعه‌متبركه ' محمدابن مالك اشترنخعی' فرزند سردار بزرگ حضرت علی (علیه السلام) واقع در روستای ' گوشه محمدمالك' نیز از دیگر دیدنیهای شهرستان خمین است كه هر ساله و بخصوص سیزدهم نوروز جمع زیادی از مشتاقان و ارادتمندان خاندان اهل بیت عصمت و طهارت (علیهم السلام) را به سوی خود فرا می‌خواند.
امامزاده ریحان امامزادگان 'عبدالعلی' در روستای ریحان از نوادگان امام سجاد(علیه السلام) و بی‌بی خدیجه خاتون در روستای حشمتیه دختر امام موسی كاظم (علیه السلام) از میان سایر امامزادگان این شهرستان از توجه بیشتری برخوردارند.
* قلمستان روستای گوشه
قلمستان روستای گوشه محمد مالك از جمله مناظر بسیار زیبایی است كه در كوهپایه این روستا یكی از تفرجگاههای زیبای خمین را پدید آورده است. با گرم شدن هوا انبوه درختان سرو در كنار رودخانه، این تفرجگاه محلی را زیبا و جذابتر می‌كند.
* كوه بوجه
كوه بوجه (سلطان) یكی دیگر ار تفرجگاهای شهر خمین كوه بوجه است ، بوجه به معنای ' برنده سیاهی‌ها ' یعنی تیغ آفتاب ، در ظاهر كوهی كوچك و تك افتاده و شبیه به یك زنگوله بزرگ در وسط دشت خمین است.
این كوه كوچك همواره با شادی و غم مردم خمین شریك بوده‌است ، حمله اشرار معروف به رجبعلی ، و پناه بردن زن و بچه‌ها به بوجه و دفاع در فراز كوه از نمونه‌های آن است.
' كوه‌بوجه یا بوجه‌سلطان' در جنوب شهر خمین قرار دارد و شهرت آن نه به دلیل جثه فیزیكی ، بلكه به سبب مكانی برای بروز برخی رفتارهای فرهنگی مردم این منطقه‌است. بوجه ، تفرج گاهی زیبا برای گذراندن اوقات فراغت و محل گردآمدن اهالی خمین و روستاهای نزدیك در ایام مختلف به خصوص ‎ 13نوروز است.
این كوه با تمام كوچكی و دورافتادگیش از دایره كوههای اطراف ، دارای پوشش گیاهی كوهستانی و متفاوت با دشت اطرافش است كه در این پوشش گیاهی نوعی لاله كوچك قهوه‌ای مایل به سیاه، لاله سرخ و زرد، زنبق كوهی ، انواع گل حسرت ونوروزك ، گونه‌هایی ازكلاغك ، هوم ، گل ماهور، میخك ، گونه‌های نعناییان و خواجه‌باشی وجود دارد.
شهرستان خمین با دو بخش و دو شهر در جنوب غربی استان مركزی ، 110هزار نفر جمعیت دارد./س
 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran, Islamic Republic of
علی براتی
۱۴:۵۹ ۰۸ تير ۱۳۹۶
سلام مردم خمین مردمی خونگرم و مهمان نواز هستند