یك موشك بالستیك در حقیقت یك ماشین تحویل موشك- مولد، شامل سیستم رهیابی و محفظه حمل مهمات است كه اساساً علیه اهداف زمینی و سطحی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

به گزارش خبرنگار دفاعی - امنیتی باشگاه خبرنگاران، موشک بالستیک نوعی موشک است پس از پرتاب و به پایان رسیدن سوخت آن بر پایه قوانین پرتابه‌ها یا بالستیک به سوی هدف می‌رود.

موشک چیست؟

پرتابه‌ای است که با نیروی عکس‌العمل ناشی از خروج گاز (معمولاً ناشی از سوختن سوخت) حرکت می‌کند. در موشک ماده اکسیدکننده نیز به همراه سوخت حمل می‌شود و سوختن سوخت در آن نیاز به اکسیژن هوا ندارد. از این نظر موشک با راکت و فشفشه فرق دارد.  
 

انواع موشک:
موشک‌ها از نظر سوخت به دو دسته موشک با سوخت مایع و موشک با سوخت جامد تقسیم می‌شوند.
موشکهایی با سوخت پیشران جامد

 

سوختهای پیشران از یک نوع سوخت و یک اکسنده تشکیل شده‌اند. برای روشن شدن موشک ، کافی است یک جرقه کوچک سوخت پیشران آنرا آتش بزند. سوخت آتش گرفته تا آخرین قطره می‌سوزد. گازهای حاصل از سوخت پیشران را از طریق دماغه انتهایی موشک خارج می‌شوند. اولین موشکها را احتمالا در قرن یازدهم میلادی در کشور چین ساخته‌اند. آنها موشکهایی بودند که از سوخت پیشران جامد استفاده می‌کردند. سوخت موشک یک نوع باروت بود که از مخلوطی از نیترات پتاسیم ، زغال چوب و سولفور تشکیل شده بود.

 

موشک‌هایی که از سوخت پیشران جامد استفاده می‌کنند، اغلب به عنوان موشکهای تقویت‌کننده‌ای استفاده می‌شوند که نیروی اولیه موشک‌های بزرگتر را تأمین می‌کنند. موشک‌های بزرگتر خود از سوخت پیشران مایع استفاده می‌کنند. بزرگترین موشک‌های مصرف‌کننده سوخت جامد با 45 متر ارتفاع جزء موشک‌های تقویت کننده شاتل فضایی ایالات متحده محسوب می‌شوند. آنها حاوی 586500 کیلوگرم (2/1 میلیون پوند) سوخت پیشران هستند که به‌طور متوسط 13 میلیون تن (5/3 میلیون پوند نیرو) نیروی پیشران را تولید می‌کنند.  

این موشک‌ها را طوری طراحی کرده‌اند که بعد از اتمام سوخت و افتادن در دریا، از دریا بیرون کشیده شده ، دوباره برای مأموریت‌های بعدی سوختگیری می‌شوند. ساخت موشک‌هایی که از سوخت جامد استفاده می‌کنند چندان دشوار نیست. آنها مقدار زیادی نیروی پیشران را در یک مدت زمان کم تولید می‌کنند. تنها ایراد این نوع موشک‌ها این است که بعد از روشن شدن به راحتی خاموش نمی‌شوند. به عبارت دیگر ، نمی‌توان آن را به آسانی تحت کنترل درآورد.


موشک‌های با سوخت مایع

اکثر موشک‌هایی که از آنها در پروازهای فضایی استفاده می‌شود، از سوخت پیشران مایع بهره می‌برند. سوخت و اکسنده که در مخزن‌های جداگانه‌ای نگهداری می‌شوند، هر دو مایع هستند. پمپ‌های قدرتمندی آن‌ها را به محفظه احتراق می‌برند؛ در آن‌جا آنها باهم ترکیب شده، شروع به تولید گازهای خروجی می‌کنند. گازهای مذکور نیز به نوبه خود از دماغه انتهایی موشک خارج می‌شوند. بعضی از موشک‌ها از یک ماده قابل اشتعال سریع برای شروع احتراق استفاده می‌کنند. سوخت پیشران سایر موشک‌ها هنگام ترکیب سوخت و اکسنده شروع به احتراق می‌کند.

اما روش احتراق در این موشك‌ها اکسنده و سوخت باهم ترکیب می‌شوند و در محفظه احتراق شروع به سوختن می‌کنند. سپس گازهای خروجی حاصل از فرآیند احتراق از دماغه خارج و به عنوان نیروی پیشران ، موشک را به طرف جلو حرکت می‌دهند.

توجه كنید كمتر از سوخت مایع در موشك‌های بالستیك استفاده می شود مگر در انواع قاره‌پیما كه نیاز به رانش بیشتری دارند و گرنه بیشترین مورد استفاده در موشك‌های فضایی است.

همچنین آنها از لحاظ کاربرد به دسته‌های زیر تقسیم‌بندی می‌شوند:

موشک‌های بالستیک  
موشک‌های اتمی  
موشک‌های فضایی  
موشک‌های ضد ماهواره  
موشک‌های لیزری  
موشک‌های شیمیایی، میکروبی، صوتی،...  
موشک‌های جنگ شهری  
موشک‌های ضدتانک  
موشک‌های ضدزره  
موشک‌های ضدهوایی  
موشک باستیک

یكی از پشتوانه‌ها و تكیه‌گاه‌های نظامی كشورها در عرصه بین‌المللی، قدرت موشكی آنهاست. در جهان امروزی به رغم امضای پیمان نامه‌های متعدد كشورها و قراردادهای بین‌المللی كه برای كنترل تكنولوژی موشكی در سازمان ملل به امضاء می‌رسد، در نهایت كشوری حرف اول را می‌زند كه به لحاظ موشكی مجهزتر باشد.
 
تا قبل از جنگ جهانی دوم (بنا به مقتضیات جنگ) فقط چندین كشور كه در حال جنگ بودند ابرقدرت موشكی محسوب می شدند (مانند روسیه و آلمان). در واقع جنگ برای اینها مانند كاتالیزوری در جهت پیشرفت صنایع موشكی بود؛ همچنان قدرتمند و قدرتمندتر می شدند و این امر موجب رعب و وحشت كشورهای دیگر شد، چرا كه از همان ابتدا هم پیش بینی می شد اگر فقط چند ابرقدرت خاص، این تكنولوژی را به دست می گرفتند، دیگر پاسخ ندادن به درخواست های آنها كار مشكلی بود.

 
پس از فروكش كردن التهابات جنگ جهانی دوم، بسیاری از كشورها دست به كار شدند و شروع به ساخت یا حداقل خرید موشك كردند زیرا می دانستند اگر سیستم موشكی قوی داشته باشند، پشتوانه خوبی برای حفظ امنیت دارند. هرروزه انواع موشك ساخته و آماده می شد و در این میان یك فناوری، توجه همگان را بیش از دیگر شاخه ها به خود جلب كرد و آن، تكنولوژی ساخت موشك های بالستیك بود.
 
برد بسیار بالا و توانایی حمل مقدار زیاد مهمات، آنها را از سایر موشك ها متمایز می سازد و همین موضوع، موجب رعب و وحشت و نگرانی می شود. با اینكه یك موشك بالستیك به خودی خود یك سلاح كشتار جمعی (WMD) محسوب نمی شود، ولی می تواند مقدار زیادی از انواع سلاح های كشتار جمعی را حمل كند و به عنوان یك منبع نگرانی برای كشورها به حساب آید.  
تكنولوژی موشك های بالستیك هم پس از جنگ جهانی دوم نمو پیدا كرد و از دهه 1950 ابرقدرت هایی موشكی به وجود آمدند كه تهدیدی برای كشورهای دیگر محسوب می شدند. در این عرصه، اتحاد جماهیر شوروی یك سر و گردن از رقبای خود بالاتر بود. با گذشت زمان، قدرتش بیشتر و بیشتر می شد و همواره حرف اول را در این زمینه می زد. این مسئله، كشورهای دیگر- مخصوصاً رقیب سرسختش یعنی ایالات متحده آمریكا- را آزار می داد.

موشک بالستیک چیست؟
یك موشك بالستیك در حقیقت یك ماشین تحویل موشك- مولد، شامل سیستم رهیابی و محفظه حمل مهمات است كه اساساً علیه اهداف زمینی و سطحی مورد استفاده قرار می گیرد. انواع گوناگون موشك های بالستیك بر حسب برد، طبقه بندی می شوند. نوع خاصی از موشك های بالستیك وجود دارد كه از زیردریایی ها شلیك می شود و SBLM نام دارد.
 
 در ساخت موشك های بالستیك، مبحث «پیشران» كه مشخص كننده برد موشك است مهمترین مسئله محسوب می شود و پس از آن میزان توانایی حمل مهمات كه قدرت تخریب آن را افزایش می دهد.  
موشك های بالستیك به موشك هایی می گویند كه تا ارتفاع بسیار بالایی اوج می گیرند(كه این قسمت راه با موتور روشن انجام می شود) و مابقی راه را با استفاده از نیروی جاذبه زمین به سمت هدف می روند كه مانند یك سقوط آزاد البته با هدایت صحیح است.  
برخی از موشك های بالستیك حتی از جو زمین نیز خارج می شوند و با استفاده از یك ماشین ورود مجدد (RV) به جو باز می گردند كه برد بسیار بالایی دارند.  
موشك های بالستیك از لحاظ برد به5 گروه زیر تقسیم می شوند:  
1-موشك جنگی كوتاه برد با میزان برد 150 كیلومتر  
2- موشك بالستیك كوتاه برد با میزان برد 150 تا 799 كیلومتر  
3- موشك بالستیك میان برد با میزان برد 800 تا 2399كیلومتر  
4- موشك بالستیك دوربرد با میزان برد 2400 تا 5499 كیلومتر  
5- موشك بالستیك قاره پیما با میزان برد 5500 كیلومتر به بالا  
 
تفاوت میان موشک بالستیک و کروز:

تفاوت میان این دو موشک در چگونگی عملکرد در مراحل نهایی است. موشک بالستیک به هنگام پرواز در جو زمین با سیستمهای کنترل پرواز همچون بالهای منحنی برای جریان هوای آیرودینامیکی و سکان و پره های بالابرنده که موشک را به صورت افقی و عمودی تراز می کنند  مسیر خود را تصحیح می کند . که در صورت پرتاب سیستمهای هشدار دهنده می توانند مسیر آنها را کشف و به مقابله بپردازند . در صورتیکه موشک کروز می تواند با سقف پرواز کم و مجهز به رادار کوچک و پرتوی مادون قرمز با استفاده از یک اشتباه در سپر پدافند دشمن از آن عبور کرده و هدف خود را نابود کند .


گزارش از محسن زارع


انتهای پیام/

برچسب ها: موشک ، بالستیک ، سوخت
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
علی چراغی
۲۱:۲۶ ۱۵ دی ۱۳۹۹
درود بر سردار قاسم الان این امنیت داریم به لطف شما بود روحت شاد شیر مرد ایران ابر قدرت اسیاس امریکا تبل تو خالی ایران باید اجاز ندهد امریکاه هر قلطی دلش بخوا بکند ونمایش توی خلیج فارس بزند
Iran (Islamic Republic of)
حسنعلی ابراهیمی سعید
۲۱:۳۸ ۰۷ مرداد ۱۳۹۶
دانشمندان ایران عزیز ، فراتر از این تکنولوژی هستند اما امان از دست نبود امکانات
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۸ ۰۷ مرداد ۱۳۹۶
کلا تکنولوژی خوبیه ... به نظرم لازمه بیشتر روش کاربشه
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
omid
۲۲:۳۵ ۰۶ مرداد ۱۳۹۶
salam vaghian az in site va comente hame shoma dostan khosham amad,
hamero like zadam
movafagh bashid.,
Omid
Afghani hastam
motavalede:Tehran Iran
moghime Englis London UK
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۷ ۲۸ تير ۱۳۹۶
دوست گرامی موشک هواپیما وتانک وغیره هریک کاربرد خودرا دارند بسیاری ازارتشها با سلاحهای ساده ارتشهایی با تجهیزات پیشرفته را شکست داده اند ودرتاریخ موجوداست. اسا ساپیروزی نظامی برپایه عدالت خواهی فداکاری واستقامت وشهامت است که البته رهبری یا مدیریت نظامی عامل کلیدی محسوب میشودموشک یا هواپیما در منطق جنگی واستتار شده کاربرد ندارد موشک نیاز به تجهیزات راداری وبصری پیشرفته دارد که بااین وجود گاه براحتی در جنگها خنثی شده یا انحراف مسیر میدهدویا شکار میشوددر زمانیکه اهداف پراکنده باشد موشکهای زیادی لازم است وهزینه تولید ان بالا بوده وتولید در حجم بالا کشوررا با رکود مالی مواجهه میکندسوخت زیادی مصرف میکند وبرای اهداف کوچک به صرفه نیست شاید برای جنگ شهری بد نباشد ولی بار اخلاقی متضاد شدیدی بر کشور شلیک کننده تحمیل میکند
Iran (Islamic Republic of)
علی حبیبی
۱۲:۲۱ ۰۳ تير ۱۳۹۶
ما در طول این چندین سال نشان دادیم که چکارهایی قادریم انجام دهیم پس فکر تجاوز به خاکمان را از فکر خام وپلیدتان بیرون کنید زنده باد رهبر عزیز و پاینده باد ایران
Iran (Islamic Republic of)
علی حبیبی
۱۲:۲۱ ۰۳ تير ۱۳۹۶
ما در طول این چندین سال نشان دادیم که چکارهایی قادریم انجام دهیم پس فکر تجاوز به خاکمان را از فکر خام وپلیدتان بیرون کنید زنده باد رهبر عزیز و پاینده باد ایران
Iran (Islamic Republic of)
Amir
۱۴:۰۹ ۳۰ خرداد ۱۳۹۶
وسیعلم الذین ظلموا ای منقلب ینقلبون
Iran (Islamic Republic of)
سعید
۱۶:۵۵ ۲۶ فروردين ۱۳۹۶
به به .به این همه غیرت واقعا افتخار می کنم ادای احترام کنیم به شهدای غدیر سردار تهرانی ویارانش که برادر بنده هم یکی از آنهاست درود به شرفشان
United States of America
کروز
۲۱:۴۲ ۱۶ بهمن ۱۳۹۵
مرگ بر آمریکا
Iran (Islamic Republic of)
محمد رسولی خورشیدی
۱۴:۱۹ ۱۴ بهمن ۱۳۹۵
الله اکبر
تا پای جان ازخاک و سرزمین مقدس ایران دفاع میکنیم
قدرتمندتر از موشکها جوانان با ایمان و باغیرت ایرانند
تا نابودی تلاویو و حیفا ایستاده ایم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۵۲ ۰۳ آذر ۱۳۹۵
به قول ستارخان بجای نان شب خاک میخوریم ولی خاک به دشمن نمیدم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۴۲ ۲۴ آبان ۱۳۹۵
دشمنان ایران بدانند: جوانان ایران از موشک بالستیک خطرناکترند...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۶ ۱۴ فروردين ۱۳۹۵
درود بر شهدای عزیز
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۵۰ ۱۳ فروردين ۱۳۹۵
بزنید اسرائیل رو بپکنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۰ ۲۰ بهمن ۱۳۹۴
به یاد سردار تهرانی مقدم صلوات
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۰ ۱۹ آذر ۱۳۹۴
به گفته حضرت امام خمینی امریکا هیچ غلطی نمی تونه بکنه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۷ ۰۴ آبان ۱۳۹۴
به خدا قسم که یه روز زیر پرچم صاحب الزمان عج بر ظلم غلبه خواهیم کرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۱۴ ۳۰ مهر ۱۳۹۴
مطلب خوبی بود ممنون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۲۸ ۲۵ مهر ۱۳۹۴
واقعا مایه افتخار که کشور ما هم مجهز به همچین سلاح هایی هست. افتخار میکنم که یک ایرانی هستم.
به همه سربازان امام زمان خدا قوت و خسته نباشید میگم.
وقتی توی اخبار شهرک موشکی ایران را نشان دادند من یکی که اشک شوق می ریختم. دم همه تان گرم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۵ ۲۳ مهر ۱۳۹۴
درست توایران افکرهای مختلفی وجودداره,ولی یک چیزومیدونمم که تو ایران ازهرقوم ومذهبی باشی,وحتی انسان موتقدی هم نباشه,مطمینم که عاشق ایران پاک هستن,وازهرچیزی که قدرت ایران عزیزمون زیادکنه حمایت میکنه,که این دشمنای غربی عربی احمق سرجاشون بشونه,واینم بگم که این فقط ایران که تودنیا جلوی قدرتها میایسته وحرف شومیزنه,بقی کشورهامیترسن,دورودبه شرف وغیرت ایرانی ازدیاره میرزاکوچک جنگلی که روسا رو ریخت بیرون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۲۳ ۲۳ مهر ۱۳۹۴
تلاش وکوشش بیشتر تا اوج پیشرفت وعزتمندی
مفتخریم وشکر خدای را بجای میاوریم که رهبری شجاع ودانشمندی مقتدر و فرهیخته داریم که با فرماندهی قوای اسلام لرزه برتن دشمنان قسم خورده ایران انقلابی اسلامی انداخته
امام خامنه ای مارا به قله های افتخار میرساند وخدایمان او را یاری مینماید وایشان را از شر شیاطین داخلی وخارجی وخائنین به وطن نجات میدهد انشا الله
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۳۸ ۲۳ مهر ۱۳۹۴
آمریکا نابودیش نزدیک است
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۱۳:۰۶ ۲۹ شهريور ۱۳۹۴
به امید پیشرفت بیشتر
United States of America
رامش
۱۷:۰۲ ۳۰ مرداد ۱۳۹۴
سلاح های ایران بیش از اینها کاربرد داره مخصوصا برا حمله 12ساعته به اسراییل
Iran (Islamic Republic of)
mbn
۰۹:۵۳ ۲۴ مرداد ۱۳۹۴
خیلی جالب بود
Iran (Islamic Republic of)
میثم
۱۶:۳۰ ۰۳ مرداد ۱۳۹۴
به نظر من قدرت فقط تجهیزات نظامی نیست بلکه ایمان به خدا و یکپارچگی است که ملت ما هر دو را دارد دورد بر ملت ایران
Iran (Islamic Republic of)
ایرانی
۱۲:۴۹ ۳۱ تير ۱۳۹۴
ایرانی با غیرت هست و هرچه بخواهد میتواند بدست اورد این را تمام دنیا بدانند.
United States of America
حسین اتحادی
۲۰:۱۲ ۲۸ خرداد ۱۳۹۴
امریکا هیچ غلطی نمیتواند بکند
Iran (Islamic Republic of)
abbas
۲۰:۴۵ ۰۵ مهر ۱۳۹۳
گریک وجب از خاک مراچشم بدوزد

تاوان بدهدخاکش فرسنگ به فرسنگ
Iran (Islamic Republic of)
ایرانی2
۱۷:۵۰ ۰۸ فروردين ۱۳۹۲
کاملا موافقم
Germany
ایران
۱۶:۴۴ ۰۸ فروردين ۱۳۹۲
امزیکا شایدقوی باشد اما نمی توانددر برابر ایران کاری بکند
آخرین اخبار