گفتاری از نخستین دبیركل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی؛

آیت‌الله خامنه‌ای از جوانی به دنبال وحدت اسلامی بودند

پايگاه اطلاع‌رساني دفتر حفظ و نشر آثار آيت‌الله خامنه‌اي گفتاری از "آيت‌الله علامه محمد واعظ‌زاده خراسانی"، نخستین دبیركل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی منتشر كرده است.

به گزارش گروه سياسي باشگاه خبرنگاران، پايگاه اطلاع‌رساني khamenei.ir دفتر حفظ و نشر آثار آيت‌الله خامنه‌اي گفتاری از "آيت‌الله علامه محمد واعظ‌زاده خراسانی"، نخستین دبیركل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی منتشر كرده است.

**در اندیشه‌ی وحدت مسلمین

این اصل را باید پذیرفت كه تمام افراد آرزومند بازگشت مسلمانان به عظمت گذشته‌شان‌، طرفدار وحدت نیز بوده‌ و هستند، زیرا مهم‌ترین خطر و آفت برای مسلمانان، اختلاف بوده و هست. آیت‌الله خامنه‌ای از مدت‌ها پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در اندیشه‌ی وحدت اسلامی، بیداری اسلامی و بازگشت مسلمانان به عظمت گذشته بودند. ایشان با طیف وسیعی از علما و روشنفكرانی ارتباط و دوستی و همكاری داشتند كه از طرفداران بیداری اسلامی بودند؛ شخصیت‌هایی همچون مرحوم شهید دكتر بهشتی، مرحوم آیت‌الله مطهری، مرحوم آیت‌الله طالقانی، مرحوم آیت‌الله كاشانی و مانند ایشان.

همچنین آیت‌الله خامنه‌ای مدتی كه در قم بودند، با آراء و افكار مرحوم آیت‌الله‌العظمی بروجردی و مرحوم آیت‌الله سید صدرالدین صدر نیز آشنا شدند. همان‌طور كه می‌دانید، مرحوم آیت‌الله بروجردی به‌شدت بر مسأله‌ی وحدت اسلامی تكیه می‌كرد و به‌شدت از حامیان دارالتقریب قاهره بود. مرحوم آقا سید صدرالدین صدر نیز چنین دیدگاه‌هایی داشتند.

امام خمینی هم قبل و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی دائماً بر وحدت مسلمین و وحدت شیعه و سنّی تأكید داشتند. حتی خاطرم هست كه یك بار فرمودند: كسانی كه امروز از اختلاف شیعه و سنّی دم می‌زنند، نه شیعه هستند و نه سنّی. بنابراین آیت‌الله خامنه‌ای از همان آغاز، طرفدار عزّت و عظمت اسلامی و نظریه‌ی وحدت بودند. ایشان در تبعیدهای مكرّری كه در زمان نظام سابق شدند، در شهرهای مختلف و از جمله شهرهای اهل سنت در اطراف زاهدان تبعید شدند و با علمای اهل سنت رفیق بودند و تا امروز هم رفاقت‌شان باقی است.

**تشكیل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی

یكی از اقدامات آیت‌الله خامنه‌ای در دوران رهبری، تشكیل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی است. ماجرا از این قرار بود كه ایشان تصمیم گرفتند یك مركز اجتماعی به نام مجمع اهل بیت تشكیل شود كه این مجمع تشكیل شد. من یادم می‌آید در همان روز اول كه جلسه‌ای تشكیل شد، افرادی مطرح كردند كه خوب است یك مجمع دیگری هم به نام دارالتقریب تأسیس شود. بعد از مدت كوتاهی، آیت‌الله خامنه‌ای تصمیم گرفتند چنین مركزی برای تقریب تأسیس كنند. ایشان ابلاغی به من دادند و ما با امكانات مختصری شروع كردیم.

یك هیأت ‌اُمناء برای دارالتقریب تشكیل شد كه شامل شخصیت‌هایی همچون آیت‌الله خامنه‌ای، دكتر بی‌آزار شیرازی، مرحوم شهید سید محمدباقر حكیم و دیگران بود. در مورد اسم مجمع هم آقای خسروشاهی با آقای شیخ محمدتقی قمی تماس گرفت. ایشان گفتند كه نام «دارالتقریب» را بگذارید برای قاهره بماند و شما یك نام دیگری انتخاب كنید. ما هم بالأخره نام مجمع تقریب را انتخاب كردیم. یك روز كه خدمت رهبری بودیم پیشنهاد شد كه نام مجمع را بگذاریم «مجمع جهانی»، ایشان هم موافقت كردند.

«مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی» تا امروز كارهای بسیاری كرده است؛ از جمله دانشگاه مذاهب اسلامی، كتابخانه‌ی غنی و مركز تحقیقات كه در قم فعالیت می‌كند و تاكنون بیش از صد كتاب چاپ كرده است. قبل از این‌كه مجمع تأسیس شود، هر سال در ایام تولد رسول اكرم صلّی‌الله‌علیه‌وآله یك كنگره‌ی وحدت در تهران تشكیل می‌شد و علمای شیعه و سنی شركت می‌كردند، اما بعد از این‌كه مجمع جهانی تقریب تأسیس شد، رهبری فرمودند كه این كنگره را مجمع‌التقریب دنبال كند. این كنگره از سوی مجمع در تهران برگزار شد و هر سال افراد بیشتری از جهان اسلام و حتی علما و شخصیت‌ها دعوت می‌كردیم و یك موضوع را به بحث می‌گداشتیم.

یكی از اقدامات جالب توجه، دیدار شركت‌كنندگان در كنفرانس وحدت با رهبر انقلاب است كه نشان می‌دهد آیت‌الله خامنه‌ای دائماً به مسأله‌ی تقریب توجه دارند و همین باعث شده ایشان با بسیاری از علمای اهل سنت كشورهای اسلامی آشنا شوند.

غیر از كنگره‌ی عظیمی كه هر سال به نام تقریب در تهران برگزار می‌كنیم، دو اجتماع دیگر هم در زمان دبیركلی من برگزار شد؛ یكی كنگره‌ی سید جمال‌الدین اسدآبادی كه رهبر انقلاب پیامی به آن فرستادند. كنگره‌ی دیگری هم به نام مرحوم آیت‌الله‌العظمی بروجردی و شیخ محمود شلتوت برگزار كردیم كه برای این كنگره هم ایشان پیام دادند.

تأسیس مجمع جهانی تقریب اسلامی در داخل و خارج كشور مؤثر بوده است. یكی از آثار خارجی آن این است كه همه می‌دانند رهبر جمهوری اسلامی جزو طرفداران تقریب است. ایشان در حرمت توهین به مقدسات اهل سنت فتوا داده‌اند و این موضوع تأثیر بالایی در اهل سنت كشور و جهان اسلام داشته است.
انتهاي پيام/
برچسب ها: رهبری ، khamenei ، تقریب مذاهب
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار