راه اندازی دومین بانک "سلول‌های بنیادی" در کشور

دومین بانک سلول‌های بنیادی کشور در دانشگاه علوم پزشکی مشهد راه اندازی شد.

به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران، دکتر علی قاسمی رئیس بخش پیوند مغز استخوان مرکز دیالیز و پیوند اعضاء بیمارستان منتصریه مشهد گفت: با اشاره به اینکه بخشی از بیماران مبتلا به سرطان‌های خون، بیماران نقص ایمنی و بیماران ژنتیکی برای درمان نیاز به پیوند مغز استخوان از فرد دیگر دارند، اظهار داشت: در ۲۵ تا ۳۰ درصد موارد بیماران می‌توانند سلول‌های بنیادی را از خواهر و یا برادر خود و یا اقوام درجه دو (عمه، خاله، دایی، عمو) به شرط فامیل بودن پدر و مادر دریافت کنند. 

رئیس بخش پیوند مغز استخوان مرکز دیالیز و پیوند اعضاء بیمارستان منتصریه مشهد با اشاره به اینکه ۶۰ تا ۷۰ درصد از موارد پیوند سلول‌ها بنیادی به دلیل نداشتن تشابه ژنتیکی از خویشاوندان قابل انجام نیست، خاطر نشان کرد: به همین دلیل تصمیم بر آن شد که به منظور تامین اطلاعات ژنتیکی و با توجه به وضعیت ژنتیکی استان کار ذخیره سازی سلول‌های بنیادی از HLA افراد دهنده داوطلب که تمایل به اهداء سلول‌های بنیادی خود هستند انجام شود. 

دکتر علی قاسمی خاطرنشان کرد: در حال حاضر در سطح جهان بانک سلول‌های بنیادی فعال است اما متاسفانه یکی از مشکلات این است که دسترسی به این بانک‌ها برای ما آسان نیست و مسئله بعدی هزینه‌های اهداء سلول‌های بنیادی از طریق بانک‌ها بسیار بالاست. 

وی با اشاره به اینکه بر اساس تفاهم نامه‌ای که با موسسه رویان انجام شده می‌توانیم از اطلاعات سلول‌های بنیادی بند ناف این موسسه استفاده کنیم، اظهار داشت: در بخشی از موارد اطلاعات ژنتیکی این بانک نیز برای درمان بیماران مبتلا و نیازمند به دریافت سلول‌های بنیادی کافی و امکان پذیر نیست. 

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: افراد داوطلب اهداء سلول‌های بنیادی با شرایطی همچون سن بالا ۱۸سال و ترجیحا کمتر از ۵۵ سال و نداشتن سابقه بیماری، می‌توانند با تماس با ستاد سلول‌های بنیادی با شماره ۰۲۲۲۱۵۲۵ آمادگی خود را برای شرکت در این اقدام داوطلبانه و خدا پسندانه اعلام کنند. 

دکتر علی قاسمی با اشاره به اینکه نرم افزار بانک اطلاعات ژنتیکی HLA در این مرکز طراحی شده است که اطلاعات دهندگان داوطلب از جمله مشخصات، گروه خون فرد و نشانی وی ثبت می‌شود اظهار داشت: در زمان ضروری از داوطلب خواسته می‌شود برای انجام  آزمایش ساده خون به بیمارستان منتصریه مراجعه کند تا بتوان اطلاعات ژنتیکی وی را به ثبت رساند.
 
رئیس بخش پیوند مغز استخوان مرکز دیالیز و پیوند اعضاء بیمارستان منتصریه مشهد خاطرنشان کرد: اطلاعات ژنتیکی فرد دهنده در بانک سلول‌های بنیادی به طور محرمانه نگهداری و در صورت نیاز ددر زمان تشابه اطلاعات ژنتیکی بیماری با فرد داوطلب دهنده، از وی خواسته می‌شود برای اهداء (باز هم در صورت تمایل) به مرکز مراجعه کند. 

دکتر قاسمی با اشاره به اینکه در ۹۵ درصد موارد اهداء سلول‌های بنیادی از خون محیطی صورت می‌گیرد، اظهار داشت: در زمان اهداء فرد دهنده که خون وی از طریق رگ‌ گرفته و پس از جداسازی سلول‌های بنیادی به طور مجدد به وی تزریق می‌شود هیچ محدودیت فعالیتی نداشته و می‌تواند در مدت زمان جدا سازی سلول‌های بنیادی که ۴ تا ۵ ساعت به طول می‌انجامد می‌تواند مطالعه داشته باشد و یا حتی غذا میل کند. 



انتهای پیام /
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار