باشگاه خبرنگاران بررسی کرد؛

عدم همکاری اسلام‌آباد مانع بازگشت 5 سرباز ایرانی/ پاکستان بهشت تروریست‌های منطقه

یکی از راهکارهای موجود برای تامین امنیت مرزهای ایران و پاکستان، باز گذاشتن دست ایران در تامین امنیت مرزهای مشترک است که نیاز به حسن نیت طرف پاکستانی در این زمینه دارد و اسلام‌آباد باید این واقعیت را بپذیرد که ایران توان بیشتری برای برپا کردن امنیت مرزی بین دو کشور دارد.

به گزارش گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران؛ روز هجدهم بهمن ماه خبری مبنی بر اینکه  پنج سرباز ديده بان کشور در مرز جکيگور استان سيستان و بلوچستان مفقود شدند بر روی سایت‌های خبری آمد. هنوز ساعتی از اعلام خبر نگذشته بود که اعلام شد گروهک تروریستی "جيش العدل" اين سربازان را ربوده و به پاکستان منتقل کرده‌ است. در همين حال تلاش‌ها برای تاييد اين خبر از سوی مسئولان نيروی انتظامی و فرماندهی مرزبانی بی‌نتيجه ماند. مشابه همین خبر خرداد سال 87 منتشر شد که افراد "عبدالمالک ريگی" معدوم، 16 نفر از کارکنان ناجا، شامل پنج نفر کادر و 11 سرباز وظيفه را ربودند و به پاكستان بردند.



مسئولان با وزارت خارجه پاكستان رايزنی کردند و هياتی برای رايزنی فرستاده شد؛ شاید سربازان گروگان گرفته شده زنده بازگردند. شایعاتی حکایت از این می‌کردند كه محل اختفا گروگان‌ گيرها  تا حدی شناسايی شده‌ و در اختیار دولت پاكستان قرار داده شده است، اما پس از گذشت 6 ماه به صورت رسمی اعلام شد تمام گروگان‌ها به شهادت رسیده‌اند.

اين بار نه جندالشيطانی وجود دارد و نه عبدالمالک ريگی، 48 ساعت پس از ربودن سربازان وطن، گروهک "جيش العدل" که رياست آن را "صلاح الدين فاروقی" بر عهده دارد با انتشار عکس‌های اين سربازان از ربودن آن‌ها خبر داد. اين گروهک پس از انهدام "جندالشيطان" توسط سربازان گمنام امام زمان(عج)، درشرق کشور فعال شد و در بلوچستان پاکستان مستقر شده است. این گروهک تروریستی چندی قبل هم در سراوان 14 مرزبان غيور و بی‌گناه را به شهادت رساند.



پس از آنکه فعالیت‌های تروریستی و تخریبی گروهک "جندالشیطان" در نواحی مرزی ایران و پاکستان با دستگیری و اعدام "عبدالمالک ریگی" – سرکرده این گروهک – به شدت کمرنگ شد، تمهیدات گسترده‌ای از سوی نیروهای نظامی و امنیتی کشورمان اعمال شد تا این منطقه بطور کامل از اشرار و تروریست‌ها پاکسازی شود.

برنامه‌های وزارت کشور، وزارت اطلاعات، سپاه پاسداران، نیروی انتظامی و سایر نهادهای درگیر با این موضوع تا آن حد قابل توجه بود که تا مدت‌ها خبری از تحرکات و بقایای این گروهک و سایر اشرار نبود و جز درگیری‌هایی جسته و گریخته و نه چندان بزرگ در این منطقه، مورد دیگری به چشم نمی‌آمد.

اتفاقی که چند روز قبل در این ناحیه رخ داد، یکی از معدود حوادث قابل توجهی است که بار دیگر زمزمه‌های تهدید را در این ناحیه زنده کرد و لزوم تداوم گفتگوها میان دستگاه‌های نظامی دو طرف و ممانعت از تکرار حادثه را یادآور شد.
 

ارتباط و همکاری گذشته

همکاری پاکستان در مبارزه با تروریسم در مرزهای مشترک با ایران، تابعی از روند تعاملات مشترک با تهران است. آغاز روابط عصر جدید ایران و پاکستان گویای این امر است که گذشته و پیشینه روابط پشتوانه‌ای مستحکم دارد؛ پس از اعلام استقلال پاکستان و تجزیه آن از شبه‌قاره هند در سال‌1947، ایران نخستین کشوری بود که این کشور تازه تأسیس اسلامی را به رسمیت شناخت.

پاکستان نخستین کشوری بود که پس از پیروزی انقلاب اسلامی، جمهوری اسلامی ایران را به رسمیت شناخت. سفر "رهبر معظم انقلاب"  در مقام ریاست‌جمهوری ایران، به پاکستان و استقبال گرم "ژنرال ضیاءالحق" از ایشان نقطه عطفی در توسعه مناسبات ایران و پاکستان پس از پیروزی انقلاب اسلامی است.

بی‌طرفی نسبی پاکستان در جنگ 8 ساله ایران و عراق، مناسبات سیاسی 2 کشور را در سطح قابل‌قبولی قرارداد. تحولات پس از آن نیز نشان داد که روابط ایران و پاکستان به‌رغم فراز و نشیب، از یک روند رو‌ به جلو برخوردار بوده است.

البته پیوندهای فرهنگی، اجتماعی و تاریخی در این پیوست مناسبات بی‌تأثیر نبوده است. با این همه، در حوزه امنیتی وجود حدود  987 کیلومتر مرز‌ مشترک از نقطه صفر "ملک سیاه کوه" تا "خلیج گواتر" همواره مسئله‌ساز بوده است. قرار گرفتن قومیت بلوچ در 2 کشور ایران و پاکستان با زبان، فرهنگ و تاریخ مشترک، از همان آغاز قابل توجه بود.


حوادث مشابه و توجه به مقوله امنیت

چندی‌پیش ۱۴تن از مرزبانان کشورمان در حمله اشرار مسلح در منطقه گزبستان بخش بم پشت سراوان استان سیستان و بلوچستان به شهادت رسیدند. در این حمله شبانه و درگیری مرزی، جمعی از نیروهای زیر پوشش گردان مرزی سیرکان هنگام عزیمت و گشت برای استقرار در دهانه مرزی در حوالی پاسگاه میل ۱۶۷ با اشرار مسلح درگیر شدند و 8 نفر از مرزبانان به‌علت شدت جراحات وارده در صحنه درگیری و 6 مرزبان دیگر هنگام انتقال به مراکز درمانی به‌ علت شدت جراحات وارده به شهادت رسیدند. در این درگیری که در نقطه صفر مرزی به وقوع پیوست، افراد مسلح با استفاده از تاریکی شب به داخل خاک پاکستان گریختند.




منطقه صفر مرزی که محل درگیری مرزبانان بود از مناطق بسیار نا امن است که این افراد از طریق این مرز وارد کشور شده بودند و پس از اقدام به ترور مرزبانان با استفاده از شرایط منطقه به داخل کشور پاکستان فرار کردند. وقوع حادثه تروریستی سراوان باردیگر جدای از چالش امنیتی شرق کشور، مسئله مرزهای نا امن شرقی و کم‌کاری‌های امنیتی پاکستان در مقابله با تروریسم را مطرح ساخته است.



امروزه مقوله امنیت بیش از هر زمان دیگری مورد توجه قرار می‌گیرد و ابعاد گوناگون آن بررسی و تحلیل می‌شود پیشرفت‌های گسترده علمی و صنعتی گر چه دریچه‌های جدیدی را به روی بشر گسترانیده است اما درصد ناامنی بشر را نیز  افزایش داده است.

وجود تهدیدهای گوناگون لزوم ایجاد حداکثری امنیت وابستگی‌های متقابل منافع مشترک و ده‌ها عنصر دیگر سبب می‌شود بسیاری از کشورهای جهان در پی تامین امنیت خود رویکرد جمعی را انتخاب کنند که براین اساس سازمان‌های متعددی شکل گرفته است با توجه به این مقوله کشورها سعی می‌کنند در مواجهه با خطرها و تهدیدهای مشترک اقدامات مشترکی اتخاذ کنند.
 
پاکستان از زمان استقلال تاکنون با مشکلات فراوانی دست و پنجه نرم کرده است در بین تمامی این موانع مسئله امنیت بیشتر از همه خود نمایی می‌کند سیاست داخلی این کشور و به تبع آن سیاست خارجی‌اش بسیار پیچیده هستند.

در سیاست داخلی به دلیل تنوع قومی و وجود گروه‌های مختلف سیاسی و از طرف دیگر به دلیل تقسیم قدرت بین سه مقام ریاست جمهوری، نخست وزیری و رئیس ستاد ارتش همواره با مشکلاتی روبه رو بوده است که در این بین مشکلات اقتصادی نیز به این بحران دامن زده است.

در سیاست خارجی نیز مهمترین دغدغه این کشور از زمان استقلال مسئله امنیت بوده است؛ سیاست خارجی پاکستان از یک سو به دلیل عدم ثبات داخلی ناشی از واگرایی قومی و جدال‌های فرقه‌ای و تهدید خارجی از جانب هندوستان و آمریکا ماهیت سیاسی امنیتی پیدا کرده است از سوی دیگر بحران‌های داخلی باعث شده است که نحوه برخورد این کشور با سایر کشورها همواره با افت و خیز مواجه باشد و این کشور نتواند سیاست روشن و صریحی را در قبال مسائل منطقه‌ای و جهانی در پیش گیرد.


امنیت ؛ دغدغه مشترک

در همین رابطه دغدغه‌های امنیتی مشترک بین ایران و پاکستان را می‌توان در چند مورد خلاصه کرد: مشکلات مرزی، وجود گروه‌های تروریستی در پاکستان و تاثیر عملکرد این گروهک‌ها بر امنیت انسانی دو کشور، قاچاق مواد مخدر، تهدیدهای ناشی از حضور آمریکا در منطقه.

تامین امنیت مرزها مقوله‌ بسیار پیچیده است که نیازمند همکاری و تعامل دولت‌های هم مرز است در واقع امنیت نیاز توسعه متوازن است و بازدارندگی از تهدیدات برای تقویت امنیت از طریق گفتگو و همکاری با کشور همجوار امکان پذیر است.




مسئله تهدید امنیت انسانی بین دو کشور مقوله بسیار حیاتی است که بر مقوله همگرایی دو کشور تاثیر می‌گذارد در این رابطه مسئله تهدید امنیتی مرزی میان دو کشور که از سوی گروه‌های مستقر در پاکستان صورت می‌گیرد حائز اهمیت است.

 بخش قابل توجه مشکلات حراست از مرزهای مشترک مربوط به حضور و اقدامات گروهک‌های تروریستی در نقاط مرزی ایران و پاکستان است. هجوم متداول گروه‌های تروریستی معروف به ریگی که هر از چند گاهی با شکستن حریم مرزهای ایران وارد کشور شده و فجایع انسانی به بار می‌آورد و اعتراض هر باره ایران که خواستار پیگیری مسئله از سوی پاکستان است متاسفانه با اعلام ناتوانی از سوی دولت پاکستان مواجه می‌شود.



این مسئله جدای از آن که روابط دو کشور را در مسیر جدیدی از شک و تردید قرار می‌دهد باعث ایجاد فضای بسیار ناامن در قسمت‌های همجوار یکدیگر می‌شود فی الواقع جنگ تنها عاملی نیست که امنیت بشر را به خطر می‌اندازد پیشرفت‌های گسترده بشری در تمام زمینه‌ها می‌تواند باعث گردد هر روز گروه‌های جدیدی با عناوین مختلف پا گرفته و با استفاده از دستاوردهای پیشرفته دست به تحرکات تروریستی بزنند و ایجاد ناامنی کنند.



با توجه به این که بین ایران و پاکستان مرزی نسبتا طولانی وجود دارد و از آن جایی که پاکستان در داخل مرزهای خود با ناامنی مواجه است (کراچی سومین شهر خطرناک جهان محسوب می‌شود) و از طرفی در مرزهای خود با هند و افغانستان نیز درگیر می‌باشد لذا یکی از راهکارهای موجود بازگذاشتن دست ایران در تامین امنیت مرزهای مشترک است که نیاز به حسن نیت طرف پاکستانی در این زمینه دارد که باید این واقعیت را بپذیرد که ایران توان بیشتری برای برپا کردن امنیت مرزی بین دو کشور دارد.

آخرین وضعیت سربازان وطن

با آغاز فعالیت گروهک تروریستی "ریگی" در اواسط دهه 80 نام پاکستان به عنوان کشور پذیرای تروریست‌ها سر زبان‌ها افتاد. کشوری که هیچ کنترلی روی مرزهایش نداشت و همین امر باعث شد گروه‌های تروریستی به راحتی وارد ایران شده و دهها انسان بی‌گناه را قتل عامل کنند.

هنوز درخواستی مطرح نشده است

یک منبع آگاه در مورد آخرین وضعیت سربازان ربوده شده گفت: پیگر آزادی این سربازان هستیم. مذاکرات با دولت پاکستان نیز ادامه دارد و ملاقاتهای مرزی هر روز انجام می شود. گروهک تروریستی جیش العدل نیز درخواستی را برای آزادی مطرح نکرده است گمانه‌زنی‌ها حاکی از این است که محل نگهداری سربازان کشورمان در عمق 10-20 کیلومتری مرز مشترک ایران و پاکستان واقع در بلوچستان پاکستان است. در همین رابطه ویدئویی در فضای مجازی منتشر شده است که نشان می‌دهد سربازان ربوده شده در سلامت به سر می‌برند.



با گذشت 6 روز خانواده و تمامی مردم ایران همچنان چشم انتظار آزادی پنج جوان وطن هستند. مردمی که همچنان برای آزادی آنها دعا می کنند و امیدوارند تلاشهای مسئولان منجر به آزادی مرزبانان شده تا دیگر خاطرات تلخ 87 تکرار نشود.امیدواریم پیگیری‌های مسئولین امر اینبار به تعاملی بین دو کشور منتج گردد که در وهله اول آزادی سربازان کشورمان را در پی داشته باشد و در مرحله بعدی به نابودی کامل این گروهک شیطانی بیانجامد.

گزارش از سید احمد موسوی

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
یوسف خان
۰۰:۰۱ ۱۷ بهمن ۱۴۰۲
یعنی این پلشتهای تروریست نمی فهمند با شهادت ما را به آرزوی اصلی مان می رسانند و با ظلم به ما از گناهانمان می کاهند اونا از موش هم پست ترنئد و ترسوتر از ترسو , فقط زر می زنند و وقتی درگیر می شن فقط به اسلحه تکیه دارند
-
حسن
۱۲:۴۸ ۱۷ اسفند ۱۳۹۲
براي ازادي انها دعاي امن يجيب مئ خوانيم متاسفم كه با پرچم اسلام برعليه اسلام كار مي كنند اينها نوكران دشمنان اسلام هستند هدفشان اين است كه اسلام را تخريب كنند
Iran (Islamic Republic of)
لیلا
۱۹:۰۳ ۰۹ اسفند ۱۳۹۲
الهی بمبرم واسه مظلومیت سربازا. خدایا رحم کن که طوریشون نشه و به سلامت برگردن دسته گلای ایران. برای سلامت و آزادیشون 10 تا صلوات بفرستید تو رو خدا
Iran (Islamic Republic of)
رامبد
۱۲:۵۵ ۰۱ اسفند ۱۳۹۲
من یکی ازاقوام گروگان هاهستم.چراسازمانهای مرتبط هیچ اقدامی برای ازادی گروگانها نمیکنند.شما که نمیدونیدخانوادش تواین مدت چی کشیدن ومیکشند.اینهابرای اینکه ماهاامنیت داشته باشیم گروگان گرفته شدن.
Germany
محسن
۲۳:۰۱ ۳۰ بهمن ۱۳۹۲
مرگ بر تمام وهابی های نجس و کثیف و عوضی که دنیا رو به لجن کشیدن

ای کاش هر چه زودتر این سربازان عزیز به سلامتی به آغوش وطن برگردن!!!!!

دردناکترین صحنه توی این عکسا اون پرچم لا اله الا الله محمد رسول الله است.
Iran (Islamic Republic of)
احمدی
۱۸:۳۸ ۲۸ بهمن ۱۳۹۲
ما که(ارتش و سپاه ) رودر اختیار داریم چرا باید این اتفاقات بیافته باید به پاکستان هشدار شدید داده بشه باید مجلس یک بودجه کلان برای انسداد مرزهای شرقی در نظر بگیره اگه مرزهای شرقی رو به هر قیمتی ببندیم تمام مشکلات ما حل میشه
Iran (Islamic Republic of)
علیرضا
۱۶:۴۹ ۲۸ بهمن ۱۳۹۲
مرگ بر جیش العدل
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
majid
۱۲:۲۵ ۲۸ بهمن ۱۳۹۲
انشاالله هر چه سریع تر به یاری خداوند و امام زمان و سربازان گم نامش این مرزبانان اسیر شده به کانون گرم خانواده شان برگردند....و امیدواریم روزی فرا رسد که هیچ تروریستی در هیچ جای جهان وجود نداشته باشد و جهان امن و امنتر بماند...به امید ان روز
Iran (Islamic Republic of)
حسنی
۱۱:۲۸ ۲۸ بهمن ۱۳۹۲
اولا لعنت خدا بر این گرو های شیطانی
دوما تا وقتی نیروی رزمی ورزیده در مرز مستقر نشود و از اخرین فناوری های روز در کنترل مرز استفاده نشود باز هم شاید تکرار این وقایع ناراحت کننده خواهیم بود .
چرا با وجود فناوری های روز در کشور بازهم مسئولین بر استفاده از روشهای سنتی مرزداری تاکید می کنند .
نمی دانم
Iran (Islamic Republic of)
محسن
۱۰:۳۸ ۲۸ بهمن ۱۳۹۲
اگه مسولین نمیتونن کاری کنن رو راست به مردم بگن مردم خودشون دست بکار بشن.آقایون! چرا تعلل میکنین پای آبرو این مملکت در میونه.این نمیشه که هر از چند گاهی یه عده جانی و قاتل بریزن سر این مردم هر کاری خواستن بکنن ما هم همینجور وایسیم تماشا کنیم!اگه همون دفعه با قضیه سراوان محکم برخورد میکردین این مسئله پیش نمیومد.
Iran (Islamic Republic of)
amir
۱۰:۳۷ ۲۸ بهمن ۱۳۹۲
از مسئولان انتظار برخوردی مقتدرانه و سریع داریم .
Germany
سهیل
۱۰:۰۰ ۲۸ بهمن ۱۳۹۲
امام زمان هوای سربازای شیعه رو داره.براشون دعامیکنیم
یا امام زمان خودت به داد مردمان شیعه ات برس.امین
Iran (Islamic Republic of)
فریدون
۰۹:۰۸ ۲۸ بهمن ۱۳۹۲
باید هرچه زودتر فرزندانمان را از اسارت نجات بدهیم.این سربازان فرزندان این مملکتند.
Iran (Islamic Republic of)
دستان
۰۸:۱۵ ۲۸ بهمن ۱۳۹۲
گروهك جيش القتل نه جيش العدل خواهش ميكنيم اصلاح كنيد
Iran (Islamic Republic of)
مراد
۰۰:۴۶ ۲۸ بهمن ۱۳۹۲
باید سربازان امام زمان وارد عمل شده و آنها را چون گذشته سر جای خود بناشانند
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۲۳:۳۸ ۲۷ بهمن ۱۳۹۲
بخدا ادم جیگرش کباب میشه
این همه این سربازها فدا کاری میکنن و از خاک پاک کشورمون دفاع میکنن که ما اسوده زندگی کنیم. امیدوارم که این جیش العدل به روز ریگی در بیان و نیست و نابود بشن
Iran (Islamic Republic of)
ali
۲۲:۵۲ ۲۷ بهمن ۱۳۹۲
باید به این تروریست ها درسی داده بشه که فراموش نکنند تا از این به بعد شاهد چنین اقدامات تروریستی نباشیم.
Iran (Islamic Republic of)
علیرضا
۲۲:۴۹ ۲۷ بهمن ۱۳۹۲
خدایا سربازان وطن را ازدست اشرار محفوظ دار
خدایا به خانواده هاشون شکیبایی بده خیلی سخته دوری عزیز
از مسئولان خواهش می کنم مرزها را امن کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۱۵ ۲۷ بهمن ۱۳۹۲
این همه نیروی نظامی داریم و این همه نا امنی... اگر یک لشکر از ارتش و سپاه اونجا مستقر بشه دیگه این چیزها پیش نمی آید.
Iran (Islamic Republic of)
محسن
۲۱:۰۷ ۲۷ بهمن ۱۳۹۲
با سلام بااین همه تجهیزات پیشرفته ای که ایران داره واقعا متاسفم که هرروز یه اتفاق مشابه در محل مشابه میفته و ایران به راحتی میتونه از طریق هوایی مرزها را رصد کنه و....
Iran (Islamic Republic of)
طوفان
۱۹:۴۱ ۲۷ بهمن ۱۳۹۲
ما ملت ایران به هر طریقی که شده باید ملت پاکستان را بیدار کنیم تا خودشان علیه ظالم بپا خیزند و نوکری امریکا و اسراییل را نکنند وگرنه به درد سوریه و افغانستان و فلسطین وعراق و مصر و غیره مبتلا میشوند مرگ بر امریکای حیله گر.
Germany
مسلمان
۱۹:۲۶ ۲۷ بهمن ۱۳۹۲
اینها با چه منطقی انسانی را بیگناه را میکشند؟؟!! مگر سربازی که وظیفه ملی خودرا انجام میدهد مرتکب جرمی شده؟؟!! خداوند اسلام ومسلمین را از شر دشمنان انسانیت واسلامیت نجات دهد.آمین.
Iran (Islamic Republic of)
ارمان
۱۸:۱۷ ۲۷ بهمن ۱۳۹۲
اخه شوخی شوخی بادم شیرم شوخی یاازادکنینشون یاسربازان گمنام بازم میانا ؟مرگ بر تروریست هاواسراییل و امریکاوحامیان ترورییست ها.
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۱۷:۵۹ ۲۷ بهمن ۱۳۹۲
ایشا.. هر چه زودتر تصویر جسد افراد این گروهک تروریستی رو بینیم...
برای آزادی برادران عزیزمان از دست این انسان های ملعون 7 صلوات بفرستین....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۰ ۲۷ بهمن ۱۳۹۲
تورو خدا یکی کاری کنه
من که موندم چ کار کنم...
مگه گناه این سربازا چیه؟........
Iran (Islamic Republic of)
بهنام
۱۷:۳۳ ۲۷ بهمن ۱۳۹۲
نیروهای ما برای تعقیب اشرار باید وارد داخل خاک پاکستان بشند. تا دیگه جرات همچین کاهای وحشی را نکنند. این چنمین دفه که سربازان بیگناهو میکشند. احضار سفیر پاکستان کشکه . به پاکستان باید اخطار بشه که دفه بعد وارد خاک اونا برای تعقیب اسرار میشه
Iran (Islamic Republic of)
داود
۱۷:۳۳ ۲۷ بهمن ۱۳۹۲
برای نگهبانی از مرزها باید ، هزینه های منطقی انجام گردد . همچنین باید دولت پاکستان پاسخ گوی این قبیل از عملیات ها باشد ، در غیر این صورت باید نیروهای ما اجازه ورود به خاک پاکستا و تسویه حساب با تروریست ها را داشته باشند .
Iran (Islamic Republic of)
سعيد
۱۷:۱۸ ۲۷ بهمن ۱۳۹۲
بايد سريعا تجمعي براي فشار به باكستان ترتيب بديم نفس برادرانمنان به شماره افتاده
Iran (Islamic Republic of)
سعید محمدی
۱۷:۱۰ ۲۷ بهمن ۱۳۹۲
به این گروه خبیس میگویم با شیر بازی نکن.
Netherlands
سعید
۱۷:۰۹ ۲۷ بهمن ۱۳۹۲
اخه این بنده خداها چه گناهی کردن...تو رو خدا کمکشون کنید زود آزاد شن :-((
Iran (Islamic Republic of)
مهرداد
۱۷:۰۹ ۲۷ بهمن ۱۳۹۲
امام زمان هوای سربازای شیعه رو داره.براشون دعامیکنیم
Iran (Islamic Republic of)
فرزاد
۱۶:۴۹ ۲۷ بهمن ۱۳۹۲
خداوند لعنتشان کند
Iran (Islamic Republic of)
نیلیا
۱۵:۱۱ ۲۷ بهمن ۱۳۹۲
به کدامین گناه اسیر شدند. چقدر مظلومند این سربازان وطن
آخرین اخبار