دلیل حرام بودن ۴ ماه از سال قمری چیست؟

إِنَّ عِدَّةَ الشهُّورِ عِندَ اللَّهِ اثْنَا عَشَرَ شهَرًا فىِ کِتَابِ اللَّهِ یَوْمَ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضَ مِنهْا أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ ذَالِکَ الدِّینُ الْقَیِّمُ فَلَا تَظْلِمُواْ فِیهِنَّ أَنفُسَکُمْ؛[1] شمار ماه‏ها در نزد خدا، در کتاب خدا از آن روز که آسمانها و زمین را بیافریده، دوازده است. چهار ماه، ماه‏هاى حرامند. این است شیوه درست. در آن ماه‏ها بر خویشتن ستم مکنید.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران،پرسش: دلیل حرام بودن ۴ ماه از سال قمری چیست؟

 

در جواب سوال قبل از هر چیز باید دقت کرد که بهره انسان از دانش بسیار اندک است.

 

وَ ما أُوتیتُمْ مِنَ الْعِلْمِ إِلاَّ قَلیلاً؛[۲] آنچه از علم به شما روزى شده بسیار اندک است.

 

و نقص شناخت انسان او را مضطر به دین داری نموده است. و با عدم غفلت از این مساله، بسیار روشن است که نمی توانیم دلیل احکام را بیابیم. عالم دارای اسرار بسیاری است و قسمت اعظم آن در دسترس دانش ما نیست (عالم غیب) و خبری از آن نداریم .

 

و خداوند بنا بر مصالح و مفاسد احکامی را تشریع می کند، منطقه ای در اطراف کعبه را "حرم” اعلام می کند و حرمت بیشتری برای آن قائل می شود. یا زمان خاصی را دارای حرمت بیشتری اعلام می کند. مثل ماه های حرام که احکام و جزئیات خاص خود را دارد. (رجب، محرم، ذیقعده و ذیحجه ماه های حرام هستند.)

 

و با توجه به پیوند شدید روح و جسم در انسان، زمان و مکان در او موثر واقع می شوند و مناسک با توجه به زمان و مکان بیان می شوند. مساله حج، روزه و جهاد و … بعضی از این مناسک هستند. به عنوان مثال جنگ در این ماه ها حرام است:


یَسْئَلُونَکَ عَنِ الشَّهْرِ الْحَرامِ قِتالٍ فیهِ قُلْ قِتالٌ فیهِ کَبیرٌ؛[۳] تو را از جنگ ‏کردن در ماه حرام مى ‏پرسند. بگو: جنگ‏ کردن در آن ماه گناهى بزرگ است.

 

"تحریم جنگ در این چهار ماه یکى از طرق پایان دادن به جنگهاى طویل المدة، و وسیله‏اى براى دعوت به صلح و آرامش بود، زیرا هنگامى که جنگجویان چهار ماه از سال اسلحه را به زمین بگذارند و صداى چکاچک شمشیرها یا صفیر گلوله‏ ها خاموش شود و مجالى براى تفکر و اندیشه به وجود آید احتمال پایان یافتن جنگ بسیار زیاد است. همیشه ادامه یک کار با شروع مجدد آن پس از خاموشى تفاوت دارد و دومى به مراتب مشکلتر است، فراموش نمى‏کنیم که در دوران جنگهاى بیست‏ساله ویتنام چه اندازه زحمت مى‏کشیدند تا یک آتش بس بیست و چهار ساعته در آغازسال نو مسیحى یا مانند آن به وجود آورند، ولى اسلام براى پیروان خود در هر سال یک آتش بس چهارماهه اعلام میدارد و این خود نشانه روح صلح‏ طلبى اسلام است.”[۴]

 

 

مساله ماه های حرام بسیار با سابقه است. که حداقل از زمان حضرت ابراهیم (ع) بوده است. قبل از اسلام، مردم جاهل، تغییراتی در این حکم الهی ایجاد می کردند:
إِنَّمَا النَّسی‏ءُ زِیادَةٌ فِی الْکُفْرِ یُضَلُّ بِهِ الَّذینَ کَفَرُوا یُحِلُّونَهُ عاماً وَ یُحَرِّمُونَهُ عاماً لِیُواطِؤُا عِدَّةَ ما حَرَّمَ اللَّهُ فَیُحِلُّوا ما حَرَّمَ اللَّهُ زُیِّنَ لَهُمْ سُوءُ أَعْمالِهِمْ؛[۵] به تأخیرافکندن ماه‏هاى حرام، افزونى در کفر است و موجب گمراهى کافران. آنان یک سال آن ماه را حلال مى‏شمردند و یک سال حرام، تا با آن شمار که خدا حرام کرده است توافق یابند. پس آنچه را که خدا حرام کرده حلال مى‏شمارند. کردار ناپسندشان در نظرشان آراسته گردید.

 

 

و خود این حکم (حرمت ماه های چهارگانه) می تواند دارای بطونی باشد، که یکی از آن ها را بریتان نقل می کنم:
امام باقر (ع) می فرمایند: اى أبا حمزه! روشن‏ترین و آشکارترین برهان (امامت ائمه دوازده‏گانه) براى کسى که خداى تعالى او را هدایت فرموده گفتار اوست. در قرآن مجید که فرموده: به درستى که عدد ماهها نزد خدا دوازده ماه است روزى که آفرید آسمانها و زمینها را، از آنها چهار ماه حرام است، این است دین استوار، پس ستم نکنید در آنها بر خویشتن؟

 

و شناسایى ماهها مانند محرم و صفر و ربیع و ماههاى پس از آن و همچنین ماههاى حرام: رجب و ذى قعدة و ذى حجة و محرم دین محکم خدا نیست چون یهود و نصارى و مجوس و سایر ملتها و همه مخالف و موافق (مذهب) این ماهها را مى ‏شناسند، و اسامى آنها را شماره مى ‏کنند؛ بلکه آنها امامان و سرپرستان دین خدایند، و مراد از ماههاى حرام (در آیه شریفه) امیر المؤمنین علیه السّلام است که نام او از نام على که نام خدا است جدا شده و مشتقّ است، همان طور که نام محمد صلّى اللَّه علیه و آله از نام محمود خدا مشتقّ است، و دیگر سه فرزند آن حضرت که نامهاى آنها على است: على بن الحسین (زین العابدین) و على بن موسى (الرضا) و على بن محمد (هادى) و به احترام آن حضرت این نام (على) از نام خدا جدا شده و مشتقّ است.؛[۶]

 

 

پی نوشتها:

[۱]. توبه آیه ۳۶٫
[۲]. اسراء آیه ۸۵٫
[۳]. بقره آیه ۲۱۷٫
[۴]. تفسیر نمونه، ج‏۷، ص: ۴۰۹٫
[۵]. توبه آیه ۳۷٫
[۶]. الإنصاف فى النص على الأئمة ع ص
منبع: جام نیوز
برچسب ها: حرام بودن ، 4 ماه ، سال قمری
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
زرین همدل
۲۲:۱۰ ۱۵ شهريور ۱۴۰۱
دوستان عزیز قابل توجه.. اگر خدا 4ماه رو حرام اعلام کرد چرا تو ادیان دیگ موجود نیست چرا فقط تو گاهنامه قمری این ماهها حرام است متلا تو ماههای میلادی چ ماههایی حرامست یا شمسی
Iran (Islamic Republic of)
یا علی
۱۶:۳۲ ۲۴ مرداد ۱۴۰۰
اصلا جوااب سوالم نبود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۳ ۰۴ تير ۱۳۹۹
متن مورد نظرم نبود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۲۰ ۰۳ مهر ۱۳۹۸
اصلا جواب سوال من نبود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۲ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
با سلام خدمت دوستان علت چهار ماه حرام چیست اگه کسی میداند توضیح دهد؟
Iran (Islamic Republic of)
لیلاخسروی
۰۵:۱۹ ۳۱ تير ۱۳۹۷
باسلام خدمت دوستان عزیز.باتوجه به دین ماشیعیان که شکی درش نیست که دین اسلام کاملترین دین دنیاست وجای هیچ شک وشبهه ای نیست که درذهنمان خطورکند،اگرمطالب راازسطرهای اول بادقت کامل خوانده باشی متوجه کیشویدازهمان اول خداوندفرموده بندگان من قدرت وتوانایی کامل این مباحث رابطورکامل دارانمیباشند چرا؟چون این مباحث ،،،مباحث فلسفی هستندوبحثهای فلسفی خلفت آسمانها وزمین،بزرگترین موضوعی است که وقتی باتمام وجودبه آن فکرمیکنیم نه تنها به بزرگی وعظمت خداپی میبریم بلکه تاحدی فشاربه مغزمان واردمیشودگویی سیری بتمام نقاط جهان داسته ایم وخوداین حس انسان راتامرز جنون میکشاند وبنظرمن بهتراست ماهم همانندبقیه انسانهایی که به یکتایی وعظمت بی پایان خداوندایمان واقعی دارند ایمان خودرامحکمترکنیم وازخدای منان شاکرباشیم ،وهرکس ازنظریات بنده انتقادداردکه اشتباه بعرض رساندم بنده آدم انتقادپذیری هستم وخوشحال میشوم اونهایی که خلاف گفته های من راتاییدمیکنندبدانم نظرآنهادراین موردچیست؟باتشکرازدوستان ومسوولین محترم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۰ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۷
توضیحات علت حرام بودن چهار ماه قمری کافی نبود لطفا در صورت امکاناطلاعات بیشتری ارایه کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۵۲ ۲۶ آبان ۱۳۹۶
تشکر برایتان آرزوی موفقیت دارم
Iran (Islamic Republic of)
حسن
۱۰:۵۹ ۱۴ آبان ۱۳۹۶
اینکه ماهها دوازده تا هستند یک قرارداد بشریست وارتباطی با تقدیر یا خواست خدا یا این قبیل ندارد
Iran (Islamic Republic of)
حبیب
۰۹:۴۹ ۲۲ مرداد ۱۳۹۷
سلام
طبق کدام قرارداد 12 ماه شده؟
Iran (Islamic Republic of)
حسین جوهری
۲۳:۱۰ ۲۹ مهر ۱۳۹۶
توضیحات علت حرام بودن چهار ماه قمری کافی نبود لطفا در صورت امکاناطلاعات بیشتری ارایه کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۳ ۲۱ فروردين ۱۳۹۵
همه این مسایل چه ربطی به اداره بیمه دارد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۰ ۱۷ فروردين ۱۳۹۵
عالي بود