روزگار دشوار دانشجویان در انتظار ویزای آلمان

سنگ‌اندازی ژرمن‌ها ادامه دارد

در آلمان سیاست‌های دولت با سیاست دانشگاه مجزاست. دانشگاه پذیرش می‌دهد اما ممکن است دولت به دلایل مختلف حاضر نباشد به آن فردی که پذیرش گرفته ویزا بدهد.

سنگ‌اندازی ژرمن‌ها ادامه داردبه گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ «سه ماه است زندگی‌ام را فروخته‌ام و منتظر جواب ویزایی هستم که قرار بود یک ماهه به من بدهند... اگر تا چند روز دیگر ویزایم نیاید یک سال دیگر باید صبر کنم...»، «هر چه به سفارت زنگ زدم اشغال بود. حالا که به اینجا آمده‌ام می گویند پرونده‌ات یا در آلمان یا ایران گم شده است... بدون هیچ توضیحی خیلی راحت می‌گویند باید دوباره مدارکم را جمع‌آوری کنم و بیاورم.»، «بعد از دوندگی‌های فراوان اگر امروز به من ویزا نمی‌دادند پذیرشم باطل می‌شد و با یک بچه کوچک آواره می‌شدم؛ حالا دقیقه 90 به من ویزا را داده‌اند و برای امشب بلیت آلمان گرفته‌ام...» این‌ها جملات یکی از دانشجویانی است که برای دانشگاه آلمان اقدام کرده و پذیرش گرفته‌اند اما به‌دلیل نیامدن ویزاهایشان به سفارت آلمان آمده‌اند تا کارهایشان را پیگیری کنند.

در صورتی که همچنان کسی پاسخگویشان نیست یا با جواب سربالا آنها را بدرقه می‌کنند. گروه‌های تلگرامی زیادی در این زمینه شکل گرفته است و کسانی که همچنان پیگیر گرفتن ویزای دانشجویی هستند دور هم جمع شده‌اند تا با کمک هم بتوانند این مشکل را برطرف کنند. یکی از همین گروه‌های تلگرامی در یک قراری که با هم گذاشتند به سفارت آلمان آمدند تا بتوانند از این طریق تکلیف خود را روشن کنند.

مقابل سفارت آلمان 10-12 نفری ایستاده‌اند و با هم صحبت می‌کنند. آنها همان کسانی هستند که در یک گروه تلگرامی دور هم جمع شده‌اند و وجه مشترکشان مشکل نگرفتن ویزای دانشجویی آلمان است. نامش رضاست و سه ماه می‌شود که برای گرفتن ویزا اقدام کرده اما موفق به دریافت آن نشده و اگر تا یک هفته دیگر ویزایش نیاید باید یک سال دیگر منتظر بماند و می‌گوید: «یکی از مشکلات سفارت ندادن وقت مصاحبه است در صورتی که پذیرش آمده و مدرک زبان هم آماده است. در این مرحله باید وقت مصاحبه گرفته شود. به شکل معمول برای گرفتن وقت مصاحبه باید به صورت آنلاین در سایت  این کار را انجام دهیم.

مثلاً اعلام می‌کنند کسانی که می‌خواهند وقت مصاحبه دانشجویی بگیرند دوشنبه ساعت 2 این کار را انجام دهند. وقتی در این زمان وارد سایت می‌شویم 2 و 2 دقیقه نشده وقت‌ها پر می‌شود. این پروسه کاملاً رایگان است اما به هیچ‌عنوان امکان گرفتن وقت سفارت نیست. در این میان یک‌سری دلال وجود دارند که می گویند ما برای شما وقت سفارت می‌گیریم. حالا بسته به اینکه چقدر عجله داریم از 200 هزار تومان تا یک میلیون و 800 هزارتومان قیمت‌ها فرق می‌کند. من خودم مجبور شدم برای گرفتن وقت سفارت 600 هزارتومان هزینه کنم.» پریسا با گلایه می‌گوید: «با این کارها زمان ما از دست می‌رود. مثلاً در پذیرش اعلام شده که باید تا دو ماه دیگر آلمان باشیم؛ اما وقت مصاحبه نمی‌دهند و به آن زمان اعلام‌شده نمی‌رسیم. برای همین چاره‌ای جز دادن این مبلغ‌ها نیست. حالا این هزینه‌ها را می‌کنیم مصاحبه هم انجام می‌شود و فکر می‌کنیم دیگر کارها پیش می‌رود و ویزا به دستمان می‌رسد. به طوری که خودشان هم می‌گویند از وقت مصاحبه نباید بیشتر از 4 تا 6 هفته بگذرد. برای همین باید آمدن ویزا بیشتر از 6 هفته طول نکشد؛ اما 8 هفته، 10 هفته، 4 ماه، 8 ماه می‌گذرد ویزا نمی‌آید. بچه‌ها پیگیری می‌کنند و می‌بینند اصلاً سفارت مدارک را نفرستاده بدون آنکه نقصی وجود داشته باشد!»


با زندگی دانشجویان بازی می‌کنند


امین دانشجوی دیگری است که برای رفتن آماده است و فقط در انتظار ویزاست و می‌گوید: «تمام این کارها به دلیل کم‌کاری‌هاست. چون اگر نقصی در مدارک وجود داشته باشد اعلام می‌کنند تا این نقص برطرف شود. متاسفانه یا می‌گویند مدارک در آلمان مانده یا دست کنسول است و اصلاً برایشان اهمیت ندارد که چقدر گذر روزها برای ما دانشجویان اهمیت دارد و هر آن ممکن است 6 ماه تا یک سال از زندگی عقب بمانیم.» محدثه می‌گوید امسال از تمام سال‌ها وضعیت بدتر است: «مشکلات امسال از سال‌های قبل خیلی بیشتر است. کسانی مثال من هستند که زندگی‌شان را فروخته‌اند؛ تمام برنامه آینده‌شان بر رفتن متمرکز شده چون پذیرششان را گرفته‌اند، مصاحبه هم انجام داده و منتظر ویزا هستند. آنها تمام دار و ندارشان را به پول تبدیل می‌کنند به طوری که واقعاً برایشان جایی برای زندگی هم نمی‌ماند اما با این عقب افتادن‌ها موجب می‌شود که آنها یک‌ترم حتی یک سال عقب بیافتد. چون بعضی رشته‌ها و دانشگاه‌ها فقط ترم مهر دانشجو می‌گیرند و بهمن پذیرش نمی‌دهد. با زندگی دانشجویان بازی می‌کنند.» در همین زمان او خانمی را نشان می‌دهد که یک بچه 5 ساله به همراه دارد و می‌گوید امروز ویزایش آمده و برای شب بلیت گرفته که برود و اگر امروز ویزایش نمی‌آمد فرصت پذیرشش تمام می‌شد. نامش نسترن است و گفت: «نمی‌دانم چرا این کارها را می‌کنند. من با بچه تمام دار و ندارم را فروخته‌ام و تازه بعد از سه ماه امروز که آخرین روز من هم بود، ویزا را داده‌اند و برای شب بلیت گرفته‌ام که بروم. یک سال می‌شود که همسرم در آلمان منتظر من است.»


با دوز و کلک وارد سفارت شدم


سارا از در سفارت بیرون می‌آید. در حال خندیدن است چون با کلی دوز و کلک موفق شده بود وارد سفارت شود: «من یواشکی توانستم وارد سفارت شوم. مسوول باجه به حالت التماس قبول کرد وضعیت پرونده‌ام را ببیند اما شماره پرونده‌ام را در باجه اصلاً نزد. التماس کردم که از آلمان به من ایمیل زده‌اند پنج اکتبر پذیرش شما را فرستادیم چرا نمی‌آیید؟ گفت احتمالاً تا 2 روز دیگر ویزایم می‌آید. از اصفهان آمده‌ام و حالا باید این دو روز را یک طور سر کنم. امیدوارم راست گفته باشند و واقعاً تا 2 روز دیگر ویزایم را بگیرم. یک هفته از کلاس‌هایم می‌گذرد اما هنوز نتوانسته‌ام بروم...»  ابوذر انتقاد دارد از کمبود باجه‌هایی که مربوط به بخش دانشجویی است و یک باجه را برای این کار کم می‌داند: «یکی از بزرگ‌ترین مشکلات سفارت آلمان درحال‌حاضر این است که تقاضا برای پذیرش دانشجو زیاد دارد و یک باجه جوابگوی همه نیست اگر 2 باجه برای این کار اختصاص می‌دادند الان وضعیت بهتری داشتیم. برخوردها واقعاً خوب نیست. کاملاً طرز صحبت کردنشان به آدم استرس وارد می‌کند. مدارکت نقص داشته باشد واقعاً بد جواب می‌دهند. تلفن هم می‌زنیم یا اشغال است یا اصلاً بر نمی‌دارند یا حتی دروغ می‌گویند. حوصله‌اش نمی‌گیرد شماره پرونده را در سیستم بزند و به دروغ می‌گوید مدرکت هنوز نیامده در صورتی که واقعاً شاید آمده باشد اما چون آنها پیگیری نمی‌کنند، زندگی‌مان به باد می‌رود...»


مدارکم را گم کردند اما دریغ از یک عذرخواهی


مریم از زمانی می‌گوید که مدارکش گم شد و باید بار دیگر مدارک را جمع‌آوری می‌کرد و هیچ‌کس بابت گم شدن مدارک حتی عذرخواهی هم نکرد: «2 سال پیش من یک بار برای پذیرش دانشجویی اقدام کردم 8 هفته اول که می‌گفتند پیگیری نکنید بعد از آن دیگر آنقدر جوابم را ندادند که به سفارت آمدم و در کمال خونسردی گفتند مدارکم گم شده است و باید بار دیگر همه مدارک را تهیه کنم و ببرم. یک نفر از من معذرت خواهی نکرد و کسی پاسخگوی گم شدن مدارکم نبود. تازه فهمیدم این مشکل من نیست؛ چندین نفر به همین سبک مدرک‌هایشان گم شده است. راهی برای شکایت هم وجود ندارد. هزینه‌هایی مثل 60 یورو مصاحبه و خرید وقت سفارت، تهیه مدارک و... همه را باید از اول شروع می‌کردم.... الان 2 سال است برای رفتن تلاش می‌کنم و وضعیت را می‌بینید...»  هدا می‌گوید مسوول باجه را مجبور کرده جلویش نامه به کنسول را تایپ کند: «وقتی مسوول باجه را مجبور کردم جلوی خودم نامه را به کنسول تایپ و پیرینت کند؛ فردایش زنگ زد و گفت ویزایم فردا می‌آید حالا آمده‌ام می‌گوید تا ظهر به دستم می‌رسد. امیدوارم این بار راستش را گفته باشند...»


مشکل سفارت آلمان است یا تغییر سفیر یا ورود مهاجران سوری؟


برای آنکه جویای اتفاقات اخیر در سفارت آلمان شویم تلاش فراوان کردیم تا راهی به سفارت پیدا کنیم اما چون مدارکی در دست نداشتیم موفق به این کار نشدیم. یکی نفر از مغازه‌ای که روی آن بیمه نوشته شده بیرون می‌آید و می‌گوید: «یکی از بزرگ‌ترین مشکلات در حال حاضر خود کارمندان سفارت مخصوصاً کارمندان ایرانی‌اش است. آنها با رقم‌های بالا وقت سفارتی که رایگان است می‌فروشند. این هم مشکل‌اش در ضعف مدیریت سفارت آلمان است چون خود آنها می‌دانند چنین اتفاقاتی می افتد و کاری نمی‌کنند در صورتی که در سفارت‌های کشورهای دیگر کمتر این مشکلات را می‌بینید.» او در ادامه از رابطه ایران و آلمان گفت: «مثل اینکه تا حدودی رابطه آلمان با ایران به هم خورده است چون از وقتی که مرکل، صدراعظم آلمان ایران را تحت فشار قرار داده که شروطش مثل به رسمیت شناختن اسرائیل را بپذیرد، به نظر می‌رسد سفارت آلمان سخت‌گیرتر شده است.»

بیشتر از این توضیح نمی‌دهد و می‌گوید به فلان شماره زنگ بزنیم تا اطلاعات بیشتر را از وزارت خارجه بگیریم. بعد از آنکه به جاهای مختلف تلفن را وصل می‌کنند یک نفر بدون آنکه نامی از خودش بیاورد می‌گوید: «ممکن است یکی از دلایلی که سفارت ویزا نمی‌دهد تغییر سفیر باشد. وقتی سفیر عوض شود امکان تغییر پرسنل هم وجود دارد و همین موضوع شاید روند کارها را کند کرده باشد.» او در ادامه می‌گوید: «البته این نکته را فراموش نکنید که در آلمان سیاست‌های دولت با سیاست دانشگاه مجزاست. دانشگاه پذیرش می‌دهد اما ممکن است دولت به دلایل مختلف حاضر نباشد به آن فردی که پذیرش گرفته ویزا بدهد. مخصوصاً در این مدتی که پناهندگان سوری زیادی وارد آلمان شده‌اند و دولت آلمان قصد ندارد به تعداد مهاجران بیافزاید.»

منبع: صبح نو

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار